rana słychać wszem i wobec że dziś mamy.... święto czekolady . A skoro święto to trzeba to jakoś uczcić. U mnie symbolicznie bo symbolicznie, ale też z tą rozkoszną pokusą przyłączam się do święta. Placuszki choć wyglądają świetnie w połowie powstały z resztek, a dokładniej z zalegającego w lodówce ryżu. 2 jajka 2 łyżki cukru waniliowego szklanka mleka szczypta(...)szklanki mąki 2 łyżki soku z cytryny łyżka skórki otartej z pomarańczy duże jabłko łyżeczka proszku do pieczenia łyżka z brzuszkiem roztopionego masła Oraz: 4 kostki czekolady łyżka oleju łyżka soku z pomarańczy Jajka z cukrem i solą miksujemy chwilę aż się ładnie spienią. Następnie dodajemy mleko, proszek, skórkę i ryż i chwilę razem miksujemy. Do takiej ryżowej
Dieta moja pasjaprzeżuwanie pomaga się skupić i zebrać myśli? Czy tylko ja tak mam? :p Serio, cukier chyba pomaga mi w efektywniejszym myśleniu. Nie mówię tu o pożeraniu całej tabliczki czekolady na raz, bo tego ani zęby ani dolne partie ciała za długo by nie wytrzymały, ale kilka wafelków, czy ciasteczek nie potrafię sobie odmówić. A jeszcze lepiej gdy są to ciasteczka(...)domowej roboty z kawałkami orzechów włoskich i czekolady, które robi się w mgnieniu oka, a są tak pyszne, że sklepowe Pieguski się do nich nie umywają :) Składniki na ok. 25 sztuk: (inspiracja: " Mania Wypiekania ") 100 g margaryny (lub masła) 45 g cukru 1 duża łyżka cukru waniliowego 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Simply Foodszklanek cukinii nie będę miała niespodzianki w postaci ... zakalca. Na szczęście nie. Ciasto długo zachowuje świeżość, nie jest przesłodzone, więc wszystkim łasuchom polecam zrobić polewę z mlecznej czekolady, a nie jak jest w oryginale z gorzkiej - chociaż dla mnie właśnie ta z gorzkiej jest dla mnie przysłowiową wisienką na torcie :)) Oczywiście przepis można dowolnie modyfikować. Wzbogacić np. o odrobinę(...)cynamonu 3/4 szklanki cukru 1 jajko 85 g roztopionej margaryny 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej aromat migdałowy 2 szklanki drobno startej cukinii Polewa czyli tzw. ganache (połączenie śmietanki 30% i czekolady) 80 g gorzkiej czekolady 80 ml śmietanki kremówki 30% Wykonanie: Cukinię ścieramy na tarce, na drobnych oczkach. Odciskamy. Ja dodatkowo jeszcze ją zblendowałam, otrzymując w ten sposób zupełnie gładką
Walijskie PichcenieTo już prawie dwa miesiące jak do drzwi zapukał kurier i wręczył paczuszkę, a w niej dwa wspaniałe noże! Czy są mi obce? No nie do
Kuchnia w czekoladzieKażdy Rodzic chce dla swoich dzieci jak najlepiej. Ja jestem właśnie jednym z nich i bardzo zależało mi by Adaś jadł obiadki przygotowane przeze mnie. Nie
Kuchnia w czekoladzieCo prawda już ciężko o winogrona, ale pomysł na soczek będzie na przyszły rok ;) Zarówno rozcieńczony z wodą jak i dodany do herbaty smakuje rewelacyjnie. Wyrazisty
Kuchnia w czekoladzieLody dla wszystkich fanów czekolady – lody czekoladowe. Czekolady nigdy za wiele! Do przygotowania lodów potrzebujemy: – 400 ml mleka – cukier waniliowy – opcjonalnie może być też trochę prawdziwej wanilii – 1/2 filiżanki cukru drobnego białego cukru – 4 żółtka – 150 ml słodkiej kremówki – 2 tabliczki gorzkiej czekolady – 2 łyżki kakao Zagotować mleko ze śmietaną, cukrem(...)Odstawić na bok. Wyłowić laskę wanilii. Mleko dodawać po woli do żółtek ubitych z cukrem. Ponownie zagotować, aż całość zacznie gęstnieć wtedy zdjąć z ognia i ostudzić. Dodać roztopioną czekoladę – całość wymieszać. Zamrażać kilka godzin mieszając co ok 30-60 minut. Wyjąć z zamrażarki ok 15 minut przed podaniem
Szybko Tanio SmacznieDomowe lody czekoladowe powstały na życzenie mojego Męża. On uwielbia czekoladę i wszystko co ją zawiera. Latem nie mogło zabraknąć czekoladowej ochłody! Do przygotowania litra lodów potrzebujemy: – 500 ml mleka (u mnie 1.5%) – 2 duże łyżki Nutelli – kubeczek 200ml kremówki – tabliczkę gorzkiej czekolady – 3 żółtka – 1/2 szklanki cukru – 100 ml likieru (dodatek likieru(...)lody nie są takie twarde po wyjęciu z zamrażarki) Proces przygotowania lodów zaczynamy od zagotowania mleka z dodatkiem śmietany kremówki i nutelli a następnie przestudzenia otrzymanej bazy lodów. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej a żółtka miksujemy z cukrem aż do otrzymania jasnej i puszystej masy. Ubite żółtka należy porcjami dodawać do ciepłego mleka i całość podgrzać do ok 80 stopni
Szybko Tanio SmacznieCzekolada jest dobra na wszystko, dlatego dzisiaj deser czekoladowy z mascarpone i ciasteczkami Oreo. Do tego dekoracja w postaci żelkowego duszka. Musicie koniecznie przygotować takie desery na Halloween. Składniki : * około 25 ciasteczek Oreo * 2 czekolady mleczne * 200ml śmietany kremówki * 200g serka mascarpone * opcjonalnie żelki duszki i ciastka typu belvita Przygotowanie : Ciasteczka pokruszyć, połowę przełożyć do pucharków. Czekoladę połamać, kremówkę(...)zagotować i ciepłą zalać czekoladę, dobrze wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Ubić krem czekoladowy z mascarpone, przełożyć do pucharków. Dodać pokruszone Oreo oraz dekoracje. Deser podawać po schłodzeniu
Magiczne Życie MartyO chlebkach myślałam już jakiś czas. Pamiętam jak robiłam je po raz pierwszy, to wszystkim bardzo smakowały. Pomyślałam "Może by je tak powtórzyć...?" Ale nie
Kuchnia w czekoladzierodzina zadowolona i smakowało. Składniki na sernik: - 120 g masła - 1 wiaderko twarogu - 1 szklanka ksylitolu - 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej - 5 jajek Dodatkowo: - 150 g gorzkiej czekolady - wiórka czekolady "zielone" - 2 łyżki mleka -rodzynki 1 /2 szklanki - mąka pszenna do obsypania rodzynek - płatki Corn Flakes pełne ziarno Lubella ( zmiksowane lub w całości) Wykonanie: Do misy(...)stopni.Wkładamy nasz sernik i pieczemy z "parą wodną" jakieś 20 minut i zmniejszamy do 170 stopni i pieczemy 1 godzinę.Po wyjęciu i ostudzeniu sernika polałam go czekoladą roztopioną w mleku i obsypałam wiórkami czekolady " zielonymi" LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY z aktywnym linkiem www.layman.pl/bitwa-na-prze pisy
Różowa kuchniamocno wyczuwalny. Kuleczki są też bardzo słodkie, lekko chrupiące. Widoczne są także rodzynki. Jeżeli tak jak ja uwielbiacie cynamon ta przekąska będzie jedną z Waszych ulubionych. Cudo! :) BANAN I CZEKOLADA płatki owsiane (40%) * banan (8,5%) * chipsy czekoladowe - likier kakaowy, cukier trzcinowy, masło kakaowe, kakao w proszku (8,5%) * syrop z agawy * pełnoziarniste chrupki z ryżu brązowego(...)buraki (0,4%) * grzyby shitake * aromat waniliowy Otwierając paczuszkę tych malutkich kuleczek poczułam intensywną bananową woń. W smaku te słodkości są również zdominowane przez owocowy smak banana. Czekolada jest słabo wyczuwalna, choć jej kawałeczki widać w niemalże każdej kuleczce. Banan występuje tu pod postacią czarnej "żelki", która dobrze współpracuje z pozostałymi składnikami. Podsumowując - pysznie bananowo :) OWOCE LEŚNE
Zdrowie na języku :PKompoty są najcenniejszymi przetworami pod względem spożywczym, gdyż użyte owoce nie są poddawane wcześniejszej obróbce termicznej i nie tracą witamin. Ten z winogron dodatkowo wzbogaciłam nutą
Kuchnia w czekoladziewypieków 250 g ugotowanych lub upieczonych buraczków, zmiksowanych na puree 3 duże jajka 200 g oleju słonecznikowego lub rzepakowego 100 g deserowej lub gorzkiej czekolady bardzo drobno posiekanej 50g czekolady mlecznej 50ml śmietanki 36% Łyżeczka miodu Jajka olej i buraczki blendujemy razem. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier mieszamy, a następnie powoli dodajemy(...)mokrych składników. Dodajemy bardzo drobno posiekaną czekoladę Mieszamy do połączenia składników. Keksówkę o wymiarach 30x10cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 45-50 minut (do suchego patyczka). Polewa: Śmietankę podgrzewamy prawie do wrzenia. Wyłączamy gaz. Dodajemy połamaną czekoladę i miód. Mieszamy, aż wszystko się połączy. Jeśli jest taka potrzeba
Czerwona Porzeczkaascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 2 szt. czekolady gorzkiej po 90g u mnie Goplana 20dag masła 10dag mąka pszenna tortowa 5 dużych jaj 30dag cukru Opcjonalnie garść siekanych orzechów włoskich Normal 0 21 false false false(...)ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Polewa: 1 gorzka czekolada rozpuszczona w garneczku, na parze do tego śmietanka 30% w ilości uzyskania odpowiedniej gęstości polewy ok.100ml Wykonanie: Na parze rozpuścić masło wraz z połamaną czekoladą. Wymieszać do połączenia. Całe jajka
W garach u Gosi