składników, ale modyfikacji podstawowego przepisu jest dużo więcej. Z Ganache można przyrządzić również trufle czy wykorzystać do przełożenia tortu, zastosowań jest wiele. Składniki: 250 ml śmietany 36% 170g gorzkiej czekolady cukier waniliowy (opcjonalnie) Śmietanę należy zagotować, zdjąć z ognia i dodać czekoladę rozdrobnioną na kostki, mieszać aż do rozpuszczenia się czekolady. Taką polewę odstawić do ostygnięcia, aż wszystko trochę zgęstnieje(...)polewać ciastka, ja użyłam jej do zamaczania rogalików. Po całkowitym zastygnięciu można ubić mikserem i otrzymujemy wtedy krem czekoladowy do przełożenia tortu. Do ganache można również użyć mlecznej czekolady, jednak ja wolę gorzką. Polewa zastyga dość długo dlatego należy odstawić ciasto na całą noc do lodówki do całkowitego zastygnięcia polewy. Serdecznie polecam
Delusional TrineGdy zobaczyłam je na blogu Wypieki Pauli , wiedziałam, że to tylko kwestia czasu i też je zrobię. Zachciało mi się tylko trójkolorowych, bo i zieleń taka
Kuchnia w czekoladzieszybko na zwykłych biszkoptach. Składniki: biszkopty okrągłe jaja 6 szt cukier 1 szklanka ser wiaderko mleko 1 szklanka budyń śmietankowy 80 g masło 125 g Dodatkowo: czekolada mleczna 200 g mleko 4 łyżki czekolada biała 50 g Wykonanie: Jaja miksujemy z cukrem na puch( masa potraja swoją objętość ).Dodaję ser z wiaderka porcjami i mieszam. Masło rozpuszczam(...)pływały. Piekę przez 15 minut w 200 stopniach potem zmniejszam do 170 i piekę następną godzinę.Po wyjęciu z pieca czekam by ostygło, zdejmuje obręcz i polewam rozpuszczoną czekolad mleczną.Ścieram na tarce białą czekoladę i posypuje sernik
Różowa kuchniaJaglany budyń w 2 wersjach (wegański)/Millet pudding in 2 versions (vegan): z gorzką czekoladą / with dark chocolate bez czekolady / without chocolate 2. Jaglane praliny w 2 odsłonach/Millet pralines in 2 styles: z białą czekoladą / with white chocolate z deserową czekoladą / with dark chocolate 3. " Sernik" jaglany w 2 wersjach (wegański)/Millet "cheesecake" in 2 versions (vegan
Qlinarnie i QlinarniePamiętacie moje zeszłoroczne zestawienie Sylwestrowe? Cieszyło się wśród Was sporym zainteresowaniem, dlatego w tym roku postanowiłam, że wypada je kontynuować. Mam nadzieję, że nie jest jeszcze
Kuchnia w czekoladzieKochani jak po świętach? Macie miejsce na kolejne smakołyki czy póki co nie chcecie patrzeć na jedzenie...?? Jak część z Was wie z fp bloga
Kuchnia w czekoladziewirze przedświątecznych przygotowań nie mogło obyć się bez przygód ale rezultat jest bardzo zadowalający . Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera " Świąteczne przepisy". Kostka karmelowa z czekolada i pistacjami ciasto: 175 g zimnego masła 300 g maki pszennej 50 g drobnego cukru karmel: po 250 g cukru trzcinowego jasnego i masła 100 ml guinnessa 300 ml śmietany(...)czekoladowa polewa: 300 g dobrej gorzkiej czekolady 30 g masła Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Foremkę o wielkości 20 na 30 cm smarujemy masłem. Składniki ciasto zagniatamy na kruszonkę a następnie dolewając zimnej wody na zwarte ciasto. Ciastem wylepiamy foremkę. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy na lekko rumiany kolor ok 20 minut. Pozostawiamy w foremce do ostygnięcia. W rondlu
Dzieje kuchennej WiewióryBabeczki piernikowe, mocno kakaowe, czekoladą gorzką zostały polane i kolorowymi perełkami posypane. Dzięki temu świątecznie wyglądają i do zjadania zachęcają. Z tej porcji ok. 34 szt. można przygotować i na kilka dni w chłodne i suche miejsce schować. Świeże są znakomite, a starsze są wyśmienite. Składniki na ok. 34 szt.: babeczki: 6 łyżek kakao ciemnego, 250 g masła(...)jajka, 500 g cukru kryształ białego, 500 ml mleka, 20 g przyprawy do piernika, 800 g mąki pszennej, 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, ponadto: 100 g czekolady gorzkiej, perełki i posypki cukrowe. Przygotowanie: Masło roztapiamy i studzimy. Suche składniki – kakao, przyprawę do piernika oraz sodę mieszamy z mąką. Jajka miksujemy z cukrem na kogel-mogel. Kolejno dodajemy mleko, masło
Moniki SmakołykiKostka śniegowa to gliniaste brownie, mocno czekoladowe i delikatna pianka, która konsystencją i smakiem przypomina ptasie mleczko. Ciasto jest wspaniałe! Składniki: Foremka 25x25 lub 20x30 Ciasto 100g czekolady gorzkiej 100g czekolady mlecznej 250g masła 275g cukru 40g kakao 90g mąki pszennej 3 jajka Pianka 3 białka 3 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny 50ml bardzo ciepłej wody, ale nie wrzątku 200g(...)śmietany kremówki 36% Do rondelka wrzucamy pokruszoną czekoladę mleczną i gorzką oraz masło, na wolnym ogniu rozpuszczamy czekoladę ciągle mieszając. Odstawiamy do wystudzenia. Jajka ubijamy z cukrem na gęstą masę, konsystencja niczym mus. Mąkę oraz kakao przesiewamy. Do jajek wlewamy ostudzoną masę czekoladową, mieszamy i powoli dodajemy przesianą mąkę z kakao, dokładnie mieszamy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto
Gotowanie i blogowaniezdążyłam! Nic straconego, zawsze można upiec to proste, szybkie i obłędnie pyszne brownie bez mąki ;) Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 5 jajek 200 gram bezglutenowej gorzkiej czekolady 100 gram masła 50 gram cukru trzcinowego 2 łyżki miodu gryczanego 3 łyżki domowej przyprawy korzennej ( TU znajdziecie przepis) 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 mandarynka szczypta soli Wykonanie: Czekoladę(...)odrobiną soli na sztywną pianę, a żółtka ucieramy z cukrem i miodem, aż cukier dobrze się rozpuści. Do masy z żółtek dodajemy quinoę, a następnie mieszamy ją z roztopioną czekoladą z przyprawą i skórka pomarańczową. Następnie mieszamy to z ubitymi białkami. Tak przygotowane ciasto przekładamy na okrągłą tortownicę (o średnicy 18-20 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy
Quinoa Raz!listopada nastawiłam ciasto i wstawiłam je do lodówki. 19 grudnia wyjęłam je i upiekłam. Składniki: nadzienie śliwkowa ZENTIS nadzienie z kiwi ZENTIS wiórka czekoladowe koloru żółtego, zielonego, różowego czekolada mleczna 400 g mleko 70 ml Wykonanie : Ciasto wyjmujemy z lodówki , ściągamy ściereczkę i folię spożywczą. Formę prostokątną do ciasta wykładamy papierem do pieczenia dno i boki. Przekładamy ciasto(...)trzecim blatem i zawijamy w folię spożywczą zostawiamy tak na trzy dni. Dziś mamy czwartek więc go odwinęłam i pokroiłam na trzy równe części. Każdą część oblałam czekolada i obsypałam wiórkami czekolady zielone, żółte i różowe. TAK PRZYGOTOWANE PIERNIKI ZOSTAWIAM DO ZASTYGNIĘCIA CZEKOLADY
Różowa kuchniałyżeczki aromatu waniliowego Polewa czekoladowa: 2 łyżki mleka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki masła 2 łyżki naturalnego ciemnego kakao Dodatkowo: ok. 200 g nadziewanych pierniczków w czekoladzie kilka kostek startej białej czekolady Przygotowanie: Ciasto kruche: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, przesiać na stolicę. W mące zrobić dołek, wbić tak żółtko(...)ucierając. Po dodaniu wszystkich jajek dać zmielony twaróg, serek waniliowy oraz aromat, krótko zmiksować. Połowę masy serowej wylać na podpieczony spód. Na serze ułożyć nadziewane pierniczki w czekoladzie i przykryć resztą masy serowej. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-170 st.C przez około 60 minut. Sernik jest upieczony, gdy z wierzchu jest ścięty, a po poruszeniu formą przypomina
Nastoletnie Wypiekanieszklanki mąki Graham (ok. 390 g) - 3 jajka (ok. 180 g) - 6 łyżek miodu (ok. 144 g), - 5 łyżek oleju rzepakowego (ok. 50 g), - ¼ tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 25 g), - 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej - 2 łyżki kakao (ok. 20 g), - 2 łyżeczki cynamonu, - opakowanie przyprawy piernikowej (ok. 40 g), na polewę: - ¼ tabliczki czekolady (ok. 25 g), - łyżka mleka(...)Sposób przygotowania 1. Jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. 2. Mieszamy mąkę z kakao, cynamonem, przyprawą piernikową, pokrojoną czekoladą i sodą. 3. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem miodu. Do piany stopniowo dodajemy żółtka i miksujemy na wolnych obrotach. Do masy dodajemy olej. 4. Łączymy składniki mokre ze składnikami suchymi. 5. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach150g suszonych owoców (u mnie morele, daktyle, rodzynki) 1 łyżeczka sody oczyszczonej skórka otarta z pomarańczy sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii POLEWA CZEKOLADOWA 60g czekolady gorzkiej 40g czekolady mlecznej 80ml śmietanki 30% Wykonanie: CIASTO - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - mak wypłukać, zalać gorącą wodą, gotować przez 30-40 minut, dobrze odcedzić, zemleć dwukrotnie(...)formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać - piec w piekarniku nagrzanym do około 170-180 stopni przez 50-55 minut lub do tzw. suchego patyczka - upieczone ciasto ostudzić POLEWA CZEKOLADOWA - czekoladę posiekać na mniejsze kawałki - śmietankę podgrzać w kąpieli wodnej, aż będzie gorąca, zdjąć na blat, dodać czekoladę, wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji - polewę odstawić do lekkiego zgęstnienia - zgęstniałą polewę rozsmarować
Smakołyki BerenikiMyśleliście już co podacie Rodzinie na świąteczny obiad? Moją propozycją jest odświętny kurczak 😃 Skąd taka nazwa? Farsz składa się z trzech składników, które tak mi się
Kuchnia w czekoladzie