kremów Winiary waniliowy 500 ml mleka 100 g masła 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej tartej 1 łyżka cukru 250 g serka mascarpone 1/2 szklanki śmietany 30 % polewa: 50 g czekolady gorzkiej 1 łyżeczka masła 4 łyżki śmietany kremówki 30 % dekoracja: truskawki kiwi pomarańczo mięta naleśnik starta czekolada Do pojemnika wysokiego wsypuję mąkę, dodaję jajka, mleko, wodę, sól, roztopione i wystudzone(...)stopniowo budyń i dalej ucieram ale wolno. Nie chcemy żeby z kremu zrobiło się masło. Naleśniki smaruję na przemian kremem raz jasny jaz czekoladowy i układam jeden na drugim. Czekoladę gorzką, masło, śmietanę rozpuszczam w kąpieli wodnej i polewam torcik.Dekoruję owocami, naleśnikiem, czekoladowym motylem. Torcik wstawiam do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem posypuję czekoladą startą
wesoła kuchniarobicie, gdy zostają Wam białka? Dla kogo: dla posiadających pojemnik z białkami w zamrażarce dla główkujących co by tu zrobić z białkami dla kochających ciacha z czekoladą Składniki na ciasto: 100g masła (miękkiego) 100g mąki pszennej 200g cukru 50g kakao 8 białek Składniki na dekorację: 100-150g czekolady 3 łyżki masła pół szklanki płatków migdałowych Wykonanie ciasta: Masło(...)połączenia składników. Piec ok. pół godziny w temp. 180 stopni. Najlepiej w tortownicy o średnicy ok. 20-22cm. Wykonanie polewy: Gdy ciasto wystygnie szykujemy polewę. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodając do niej masło. Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej przeczytacie tutaj . Polewamy ciasto i posypujemy płatkami migdałowymi. Inspirację znalazłam na www.smakujmy.pl i wprowadziłam w nim delikatne
Mania Wypiekaniaopakowania śmietan – fixu masa orzechowa 300 g prażonych orzechów ziemnych bez soli 120 g masła 1/2 szklanki cukru kryształu 4 łyżki miodu polewa 1/4 szklanki mleka 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady przepis W formie wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia układamy pierwszą warstwę krakersów. Masę kajmakową ( można ją lekko podgrzać ) rozprowadzamy na ciastkach, po czym układamy(...)masa się nie przypaliła, następnie wsypujemy orzechy i całość gotujemy około minuty ciągle mieszając. Na krakersy wykładamy masę orzechową starannie ją rozprowadzając. polewa Do garnka wlewamy mleko, dodajemy połamaną czekoladę i wszystko rozpuszczamy na bardzo małym płomieniu cały czas mieszając. Gdy polewa będzie idealnie gładka zdejmujemy garnek z ognia. Ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą dokładnie ją rozprowadzając. Tak przygotowane ciasto wstawiamy
Smakowite Daniajedni wolą kaszę zmiksowaną, inni całą, ja należę do pierwszej grupy. 😋 0,5 l mleka szklanka kaszy jaglanej 3/4 szklanki suszonych daktyli 200 g wiórków kokosowych kilka kostek gorzkiej czekolady Czekoladę wkładamy do zamrażarki, mocno schłodzoną łatwiej zetrzeć. Daktyle płuczemy pod bieżącą wodą, kroimy na trzy - cztery części. Kaszę wsypujemy na sitko i przelewamy wrzątkiem, w ten sposób pozbędziemy się(...)przy użyciu cukru, będzie lekko kremowa, ale równie smaczna. Zwilżamy dłonie w zimnej wodzie i formujemy niewielkie kuleczki, połowę obtaczamy w wiórkach, drugą w startej czekoladzie. Do obtaczania świetnie sprawdzają się niewielkie miseczki, wystarczy potrząsać i każda kulka sama się pokryje. Można jeść zaraz po przygotowaniu, obie wersje są smaczne, z bardziej w stronę tych w czekoladzie. Pyszności
Dieta moja pasjaJakiś czas temu dostałam od Mamy kaczkę, taką wiecie w całości (no może bez wnętrzności!), ale że nie miałam na nią pomysłu, to powędrowała do zamrażarki
Kuchnia w czekoladzieChyba każdy ma czasem chwilę, że najdzie go ochota na słodką przekąskę. A gdy sama czekolada czy owoce nas nie zadowolą to można upiec ekspresowe ciasteczka :) Przygotowanie to jakieś 2-3 minuty aby wymieszać składniki, do tego 13-15 minut pieczenia i gotowe. Nie podam Wam składników w proporcjach co do grama, ponieważ takie ciacha robię zawsze(...)prostu nie mają prawa się nie udać. To które wybierzesz? :) Ciastka owsiane z żurawiną, orzechami i czekoladą szklanka platków owsianych bezglutenowych 3-4 łyżki zmielonych orzechów włoskich 3-4 łyżki suszonej żurawiny 2-3 kostki posiekanej czekolady (użyłam kokosowej) łyżka miodu (użyłam cynamonowego) 2 jajka Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Składniki mieszamy w misce, najlepiej za pomocą widelca. Na blaszkę
Mienta blogLubię te "kulki mocy", jak to mi ostatnio powiedziała na nie koleżanka ;) Można je przygotować na tyle sposobów, że pewnie dni w roku by brakło.
Kuchnia w czekoladzieDzisiaj zapraszam na pyszną, mocno czekoladową, słodką bezę. Ozdobiona jest niesłodzoną śmietanką i owocami. Bardzo aromatyczna, cudownie pachnie podczas pieczenia, jest chrupiąca, delikatnie waniliowa, w kęsach czuć kawałki czekolady, pychotka, polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Czekoladowa beza z malinami i borówkami Składniki: Beza: 6 białek (o wadze około 215g) 320g jasnego(...)brązowego cukru (cukier trzcinowy, nierafinowany) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki kakao bez cukru 1 łyżeczka białego octu winnego 100g posiekanej gorzkiej czekolady 100g posiekanej mlecznej czekolady kropla pasty waniliowej lub cukier z prawdziwą wanilią 16g Wierzch: 500ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 fix do śmietany (niekoniecznie) kropla pasty waniliowej lub cukier z prawdziwą wanilią 16g (lub cukier wanilinowy
Mała Cukierenkajest wystarczająco słodkie. Wypróbujcie u siebie w domu :) Składniki: * około 25 herbatników ( jedno podłużne opakowanie) * 6 łyżki masła * 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii * 3 łyżki cukru * 1 tabliczka mlecznej czekolady * 2 szklanki mleka * 5 łyżek kaszy manny W garnku zagotowuje 2 szklanki mleka z 1 łyżką cukru. Po zagotowaniu dosypujemy około 5 łyżek kaszy manny (Przeczytajcie dokładnie na opakowaniu, ponieważ(...)pierwszą warstwę herbatników. Przekładamy tak, do skończenia się kremu, lub brytwanki :) (herbatniki, krem, herbatniki, krem, herbatniki). Wstawiamy do lodówki na 12 godzin, aby herbatniki zmiękły. Po 12 godzinach, roztapiamy czekoladę z 3 łyżkami masła i lekko studzimy. Gotowe ciasta oblewamy czekoladą i lekko gładzimy łyżką, tak aby czekolada całkowicie zakryła ciasto. Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Gotowe
Klasyka GotowaniaNie ma nic piękniejszego niż leniwe niedzielne śniadanie w gronie najbliższych! Jako że samymi owsiankami ciężko dogodzić mojemu Mężczyźnie, a nawet dwóm (dobrze, że trzeci jeszcze
Kuchnia w czekoladzieOd słodyczy jestem uzależniona, podobnie jak od bloga zresztą, no i Rodziny 😍 Może w sumie zdążyliście to już zauważyć...?! No... a skoro jestem uzależniona, to męczą
Kuchnia w czekoladzieksylitolu 1/2 szklanki kakao 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 3-4 jabłka na mus jabłkowy (3 duże łyżki gotowego musu) 1/2 łyżeczki cynamonu 3 kostki gorzkiej czekolady Składniki na polewę: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka wody 3 łyżki płatków migdałowych Przygotowanie: Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na ćwiartki i pozbawiamy miękkiego miąższu(...)kakao, sodę, sól i cynamon, w drugiej jajka, cukier i mus jabłkowy. Następnie suche składniki przekładamy do mokrych i dokładnie mieszamy. Dodajemy startą cukinię a na końcu drobno posiekaną czekoladę. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x30 cm i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy około 40 minut. Na lekko przestudzone ciasto wylewamy polewę
Moja Mama GotujeByło jeszcze coś, co chodziło mi po głowie ostatnio i postanowiłam, że uda mi się to jeszcze zrobić przed Środą Popielcową. Kokardki. O tym jak szybko
Kuchnia w czekoladzieumiem zepsuć, ale i naprawić :) Częstuję Was brownie wegańskim, inspirowanym przepisem Jamiego Oliviera. Wegańskie brownie Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości , Wege Porcje 12 Składniki 200 g gorzka czekolada bezmleczna 230 ml mleko migdałowe 130 g erytrol 60 g pistacje obrane 40 g orzechy pekan 5 łyżka olej kokosowy 1 szt laska wanilii 170 g mąka kukurydziana 0,5 łyżeczka(...)proszek do pieczenia Sposób przygotowania Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. 50 g czekolady siekamy i dodajemy do mąki. Orzechy siekamy lub w całości dodajemy do mąki. Pozostałą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z erytrolem. Gdy czekolada się rozpuści dodajemy olej i mieszamy tak długo, aż erytrol się rozpuści. Następnie dodajemy mleko i mieszamy do czasu uzyskania gładkiej masy
Kucharzycawafelków i kremu czekoladowego polecają się dla każdego łasucha ;) Przepis powstał specjalnie na konkurs organizowany przez Lusette . Bardziej wydobyć smaku tych pysznych wafelków już chyba się nie da. Czekolada jeszcze bardziej podkreśla ich smak, wydobywając najlepsze doznania smakowe. Składniki: 200 g wafelków Lusette 250 g kremu czekoladowego 150 g prażonych orzechów z karmelem łyżka mleka tabliczka(...)mlecznej czekolady Wykonanie: Wafelki kroimy na maleńkie kawałeczki, dodajemy do nich krem czekoladowy i drobno posiekane orzechy w karmelu. Wszystko dobrze mieszamy, odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozpuszczamy czekoladę w garnuszku wlewając łyżkę mleka. Formujemy kuleczki, każdą polewamy czekoladą, możemy posypać prażonymi orzechami z karmelem
Z Majeczką w kuchni