można w domowym zaciszu zrobić wtedy coś dobrego. Wyjątkowe ciasto, bez pieczenia na ciepłe wiosenne dni, masa z jogurtu, cytrynowej galaretki, śmietanki i bananów, smaku dopełnia gorzka czekolada a agrestowa galaretka i garść winogron to kropka nad „i” ekspresowe wykonanie nie licząc czasu tężenia galaretek i mamy smaczne ciasto na słodki poczęstunek. Polecam! Składniki: Forma 24/24(...)podłużnych biszkoptów 330 g jogurtu naturalnego gęstego 1 szklanka słodkiej śmietany 30% ½ szklanki cukru pudru 2 galaretki cytrynowe Dr.Oetker 50 g gorzkiej czekolady 2 banany 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: Kiść winogrona bezpestkowego 2 banany 2 galaretki agrestowe Dr.Oetker Sposób przygotowania: Galaretki cytrynowe rozpuścić w 300 ml wrzątku, zostawić do wystudzenia. Banany obrać pokroić na plastry, skropić
Wanilia i KardamonBudyń jaglany waniliowy z dodatkiem białej czekolady, przekładany dżemem z czarnej porzeczki. Białej czekolady jest tylko 8 kostek, co daje dwie kostki na porcje :) Budyń aromatyzuję laską wanilii, ale nie używam świeżej tylko korzystam z tych, które siedzą od dawna w moim cukrze waniliowym. Ponieważ nie miałam żadnych owoców, swój budyń przełożyłam dżemem porzeczkowym. Polecam jednak wiśniowy lub malinowy, jeśli(...)macie wybór, gdyż dżem porzeczkowy fajnie się sprawdza w towarzystwie bardzo słodkich składników, a ten budyń słodki nie jest . Osładza go tylko biała czekolada. Budyń jaglany miksuje zwykłym blenderem ręcznym, tzw. „żyrafą” i otrzymuję dość gładką konsystencję. Jeśli zastosujecie się dokładnie do moich wskazówek, nie powinniście mieć problemu z uzyskaniem gładkiego budyniu. Na problemy z miksowaniem wpływa m.in
Moja Delicjaorzechowy Składniki: 700g tłustego twarogu 300g mascarpone 250g orzechów laskowych 5 jajek 150g cukru pudru 1 i 1/2 płaskiej łyżki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka mąki pszennej 75g gorzkiej czekolady 25g czekolady mlecznej 1 łyżka oleju garść orzechów laskowych (około 20g) Wykonanie: - składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej, czyli odpowiednio wcześniej wyjęte z lodówki - twaróg dwukrotnie zemleć(...)następnie w lekko uchylonym piekarniku do ostygnięcia - po ostygnięciu delikatnie oddzielić nożykiem papier na bokach tortownicy i zdjąć obręcz - sernik schłodzić przez noc w lodówce - przygotować polewę: obie czekolady umieścić wraz z olejem w miseczce, a tą ustawić na garnuszku z parującą wodą - czekoladę podgrzewać do rozpuszczenia się, zdjąć, lekko ostudzić - płynną polewę przełożyć do rękawa cukierniczego lub do rożka
Smakołyki Berenikiżal go nie wypróbować. Serio ;) Na końcu przepisu znajdziecie linki do innych łódzkich blogerek, które przygotowały również świetne przepisy na ten sezon grillowy. Składniki: - 1 ananas - gorzka czekolada (użyłam gorzkiej czekolady z kawałkami karmelu) Ananasa obrać i pokroić albo na 1cm plastry albo w słupki, ew można zrobić ananasowe szaszłyki (wcześniej namoczyć drewniane patyczki w wodzie). Grillować(...)każdej stronie. Czekoladę rozpuścić (można w pojemniku, który możecie postawić na grillu) Podawać z rozpuszczoną czekoladą. Smacznego! Wpisy łódzkich bloggerów na sezon grillowy: - Sałatka z orientalną grillowaną polędwiczką wieprzową - Grillowane szparagi - Domowy sos BBQ - Grillowany kurczak whiskey z sosem cebulowym
CookYourselfKiedy jakiś czas temu zaczęłam swoją przygodę z lżejszym jedzeniem, na samą myśl, że ktoś będzie jadł normalną, drożdżową pizzę skręcało mnie z zazdrości. Na ratunek
Kuchnia w czekoladzieMoże to wynikać też z tego że nasza rodzima kuchnia jest dość łagodna smakowo i delikatna. Pierwszy raz zaciekawił mnie temat gdy w jakimś barze sałatkowym dostałem orzechy w czekoladzie z rozmarynem . Rozmaryn jak za sprawą magicznej różdżki sprawił że zwykłe orzechy z czekoladą zyskały zupełnie inny odświeżający wymiar. Swoją drogą odtworzyłem te orzechy w przepisie na blogu - wystarczy(...)białej kapusty dostaje nowego blasku :]. Na sam koniec by Was zachęcić i uruchomić odrobinę kreatywności garść ciekawych połączeń smakowych: KACZKA+IMBIR+MIĘTA+CZOSNEK ORZECHY PECAN+KREMÓWKA+CYNAMON ANYŻ+CZEKOLADA+SKÓRKA POMARAŃCZOWA IMBIR+SER FETA OGÓREK ZIELONY+RABARBAR+POMARAŃCZ KURCZAK+ESTRAGON+CEBULA BURAK+KOKOS+CURRY+MUSZTARDA+CHILLI+ZIEMNIAK WANILIA+LIMONKA+CYNAMON JAJKO+CYTRYNA+KOPEREK CYNAMON+TYMIANEK+KURCZAK W CIEŚCIE OGÓREK+RÓŻA
Kuchnia PROzdrowotnaporcja = 229 kcal szklanka mleka 1,5 % łyżeczka masła łyżka cukru wanilinowego żółtko łyżka skrobi ziemniaczanej łyżeczka kakao 2 posiekane kostki czekolady mlecznej WYKONANIE: 1. Do garnka wlej 3/4 szklanki mleka. 2. Dodaj masło i cukier wanilinowy. 3. Do 1/4 szklanki mleka dodaj żółtko, skrobię ziemniaczana i kakao. Dokładnie wymieszaj. 4. Mleko w garnku zagotuj i zmniejsz moc palnika. Dodaj(...)mleko z żółtkiem, skrobia i kakao. 5. Mieszając intensywnie gotować ok minuty - do uzyskania gęstej konsystencji. 6. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać. 7. Nalać do salaterek, ewent. posypać czekoladą i udekorować listkami mięty. INSTRUKCJA - KROK PO KROKU: Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii : KalkulatorKalorii.net Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany Mleko 1,5% 113 250 7.5 3.75 12 Skrobia ziemniaczana
Atlas Smakówmleka w proszku, pełnego Krem czekoladowo-orzechowy: 100 g masła 130-140 g kremu orzechowego typu Nutella 1 szkl. orzechów ziemnych lub laskowych Dodatkowo: 3 suche wafle/andruty 1 tabliczka czekolady deserowej 1 łyżka oleju Na suchej patelni prażymy orzechy. Następnie przekładamy je na deskę i gdy lekko przestygną drobno siekamy. Do małego rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier i podgrzewamy całość(...)równo rozprowadzamy po waflu i przykrywamy kolejnym. Ponownie przykrywamy folią i obciążamy deską, lub nawet czymś cięższym, gdyż przez sporą zawartość orzechów w masie wafel mógłby się nie trzymać. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z 1 łyżką oleju (pamiętajmy, że garnek/miska z czekoladą musi być suchy, nie może stykać się z wodą i temperatura nie powinna być zbyt wysoka
Smaki Na Talerzukolejnego przepisu. Dziś, żeby dobrze zacząć tydzień, zapraszam na pyszne, proste i szybkie ciasto czekoladowe. Wilgotne w środku, z dodatkiem ulubionych owoców smakuje wybornie. SKŁADNIKI: 100 g gorzkiej czekolady (u mnie gorzka ze skórką pomarańczową) 80 g masła 1/2 szkl. mleka 140 g cukru 150 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka owoce do dekoracji (u mnie granat(...)truskawki z odrobiną mięty) polewa 100 g czekolady deserowej 50 g masła A jak to zrobić: Do rondelka przełożyć masło i połamaną na kawałki czekoladę. Delikatnie podgrzewać i mieszać do rozpuszczenia i połączenia składników. Zdjąć z palnika, lać mleko i całość dokładnie wymieszać. W misce ubić jajka z cukrem na puszystą masę. Wlać delikatnie masę czekoladową i zmniejszając moc miksera
Kuchnia w opałachNa pewno wiecie, że dziś poniedziałek! Ale czy wiecie jaki konkretnie mamy dzień? Nie? To ja Wam przypomnę... Dziś obchodzony jest Europejski Dzień Śniadania! A
Kuchnia w czekoladzieNa pewno wiecie, że dziś poniedziałek! Ale czy wiecie jaki konkretnie mamy dzień? Nie? To ja Wam przypomnę... Dziś obchodzony jest Europejski Dzień Śniadania! A
Kuchnia w czekoladzierozsmarować dokładnie krem i wyrównać. Lekko docisnąć ciasto i rozsmarować dookoła krem który wyciekł. Wyrównać. Schłodzić 1 godzinę w lodowce. polewa czekoladowa 100 ml mleka skondensowanego słodkiego 180 g czekolady deserowej 130 g cukru 75 ml wody 10 g żelatyny Żelatynę zalać łyżką wody i odstawić . Cukier z wodą zagotować w garnku tylko do chwili aż cukier całkowicie się(...)rozpuści. Odstawić z ognia. Dodać skondensowane mleko wymieszać i wsypać pokruszoną czekoladę. Mieszać aż się czekolada rozpuści. Żelatynę podgrzać delikatnie ( nie gotować ) aż się rozpuści, dodać do masy czekoladowej dobrze wymieszać. Przetrzeć przez sitko. Schłodzić do temperatury 30 stopni. Pożądanie schodzone ciasto (lub włóżcie do zamrażarki na 10 minut) oblać schłodzoną do 30 stopni czekoladą. Oblewać zaczynamy
Piekarz-Kucharz-GarkotłukWiecie, że jakiś czas temu zaczęłam walkę z wiatrakami (czyt. moimi zbędnymi kilogramami), ale by szło mi choć troszkę lepiej- chcę zmienić swoje nawyki żywieniowe i
Kuchnia w czekoladziemamy ładny dzień :-) wiosna chyba wraca. Dziś przychodzę do Was z małymi słodkościami, najlepszymi ciasteczkami pod słońcem. Są proste w wykonaniu, ślicznie wyglądają i są idealne dla miłośników czekolady. W internecie są różne wersje przepisu na te "popękane ciasteczka", ale jak mam swój, który jak dla mnie jest najlepszy :) Ciasteczka są mega czekoladowe, mają miękkie nadzienie, a całość jest(...)podanych składników wychodzi ich ponad 40, oczywiście ich ilość zależy od wielkości kuleczek, róbcie raczej małe tak 2 cm, one i tak urosną w pieczeniu :-) SKŁADNIKI: -100g czekolady mlecznej -2 łyżki ciemnego kakao -120g masła -2 jajka -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia -1,5 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml) -3 łyżki cukru DODATKOWO
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPo świątecznych szaleństwach żywieniowych czas powrócić pomału na te "właściwe" tory. Mi zdecydowanie się to przyda, ale jak znam życie, na pewno nie jestem osamotniona w
Kuchnia w czekoladzie