Domowa czekolada wydaje się taka trudna a jest taka prosta ;) Czas przygotowania 5 minut! Wow! Czas chłodzenia jest znacznie dłuższy ale dla tego smaku warto poczekać. A skoro jutro Walentynki to może zaskoczycie swoją drugą połówkę pyszną, mocno czekoladową i bardzo zdrowo domową czekoladą z jej ulubionymi dodatkami ;) Do dzieła kochani!!! Składniki: 80 g oleju kokosowego(...)soli dodatkowo: garść żurawiny płatki kokosa Przygotowanie: W patelni rozpuszczamy olej kokosowy z dodatkiem syropu klonowego, ekstraktu waniliowego i soli. Dodajemy kakao, zdejmujemy z ognia i mieszamy. Czekoladę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Na wierzch wykładamy suszoną żurawinę i płatki kokosa. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Gotową czekoladę przechowujemy w lodówce. Inspiracja zaczerpnięta
Życie zaczyna się w kuchniNie ma nic piękniejszego niż powitać dzień takim fajnym śniadaniem! Pyszne naleśniki, lekko chrupiące, do tego serek granulowany, który ja uwielbiam, dżem 100% z czarnego bzu
Kuchnia w czekoladzieWielu z Was pewnie myśli, co zrobić na dzisiejszą Walentynkową kolację, być może obiad ;) Pamiętajcie, że czasami najprostsze pomysły są najbardziej pożądane przez nasze drugie połówki
Kuchnia w czekoladziePrzygotowując desery, staram się wybierać takie, które nie wymagają dużo pracy. Taki właśnie jest ten z mango i banana, a do tego jeszcze wspaniale smakuje. Delikatna bita śmietana polana czekoladą z miodem i ekstraktem z wanilii, połączona z musem z mango jest przepyszna. Dodatkowo wierzch można posypać tak jak u mnie, płatkami migdałów lub ulubionymi posiekanymi orzechami. Serdecznie polecam 😊 Składniki(...)dojrzałe mango 2 małe dojrzałe banany 250 ml schłodzonej śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki ekstraktu waniliowego 1 łyżka soku z cytryny 50 - 60 g czekolady deserowej 1 łyżka miodu naturalnego płatki migdałowe lub posiekane orzechy do posypania Przygotowanie: Banany obrać ze skórki, dodać sok z cytryny i 1/2 łyżki ekstraktu z wanilii, miksować blenderem (ewentualnie dosłodzić
Kuchcik gotujedzisiaj przepis na deser, który w łatwy sposób można przygotować dla siebie i ukochanych osób, żeby osłodzić życie . Pamiętajcie, czasem małe gesty mogą czynić wiele dobra! SKŁADNIKI : gorzka czekolada – 6 – 8 kostek mleko – 350 ml żelatyna – 10 g żółtka – 4 sztuki cukier – 60 g cukier waniliowy – 10 g śmietana 30% – 100 ml margaryna do pieczenia – 50 g woda(...)łyżka PRZYGOTOWANIE : Żelatynę zalać łyżką zimnej wody. W rondelku rozpuścić margarynę z gorzką czekoladą. W misce umieścić żółtka, cukier, cukier waniliowyi utrzeć mikserem. Mleko zagotować w garnku, do momentu, aż będzie ciepłe. Dodać do niego masę z żółtek i gotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Nie wolno doprowadzać do wrzenia bo się zważy. Na koniec dodać
kuchniabellissima.wordpress.comcukru, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 2 łyżki cukru wanilinowego, 1/3 szklanki (80 ml) śmietany 30%, 2 łyżki gorzkiego kakao, 5 jajek, 200 g ciemnej czekolady Polewa czekoladowa: 1/2 szklanki śmietany 30%, 2 łyżki ciemnego kakao, 100 g ciemnej gorzkiej czekolady Potrzebna będzie: tortownica o średnicy minimum 26 cm Przygotowanie: Wszystkie składniki(...)wlać śmietanę, dodać kakao i wymieszać aż nie będzie grudek. Stopniowo podgrzewać na małym ogniu. Gdy masa będzie ciepła odstawić rondelek z ognia i dodać połamaną na kosteczki czekoladę. Mieszać aż czekolada całkowicie się roztopi, ostudzić. Polewę rozprowadzić po powierzchni sernika tworząc fantazyjne fale. Obkroić nożem całkowicie wystudzony sernik, zdjąć obręcz z tortownicy i wstawić sernik do lodówki
Państwo Wojtczuk gotująTaka oto niespodzianka dla moich chłopaków. Zrobiona na szybko gdy dzieci spały. Inspiracja z książki "Desery ponad 100 wspaniałych przepisów". Składniki: 100 g czekolady (70%), 150 ml śmietanki 18%, 300 ml śmietanki 30% lub 36%, 1 łyżka cukru pudru, esencja rumowa, rodzynki, marcepan (do dekoracji) Przygotowanie: W rondlu o grubym dnie umieścić czekoladę oraz śmietanę 18%. Ostrożnie podgrzewać, mieszać dosyć(...)często żeby nic się nie przypaliło i czekać, aż czekolada się roztopi. Wymieszać na gładką masę, po czym zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Śmietankę 30 lub 36% ubijać mikserem z dodatkiem cukru pudru, aż stanie się gęsta, lecz nie sztywna. Do śmietanki dodać kilka kropel esencji rumowej oraz ostudzoną masę czekoladową i wymieszać mikserem na najniższych obrotach
Państwo Wojtczuk gotująszklanki kremowego jogurtu greckiego, 3 szklanki mąki pszennej, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 3/4 szklanki kakao. Polewa czekoladowa: 50 ml mleka, 50 g czekolady (70% kakao), 1 łyżka cukru, 1 łyżka masła. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao, sodę, proszek przesiać, odłożyć. Masło i cukier utrzeć mikserem, do otrzymania(...)minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić w foremce, następnie wyjąć i studzić na kratce. Polewa czekoladowa: Do gotującego się mleka wrzucić połamaną na małe kawałki czekoladę, cukier i masło. Delikatnie mieszać do powstania błyszczącej, gładkiej polewy. Posmarować ciasto czekoladą (ja czekoladę nakładałam sylikonowym pędzlem). Powyższy przepis jest na formę o średnicy 25 cm z kominem
Państwo Wojtczuk gotująwiem jak Wy, ale ja bym taki prezent chętnie przygarnęła :) Ciasto to przepis na pączki mojej babci . Możecie zrobić je tak jak pokazałam na zdjęciach lub nadziać czekoladą dopiero po usmażeniu (wypróbowałam obydwa warianty). Do nadziania już usmażonych pączków przyda się szpryca z długą cienką końcówką. Z podanych proporcji zrobiłam 20 sztuk po ok. 5 cm każda. Składniki(...)Ciasto powinna rosnąć około 40 minut do 1 godziny i podwoić swoją objętość. Ciasto rozwałkowujemy na stole na grubość kilku milimetrów. Nutellę przekładamy do woreczka strunowego. Wyciskamy na ciasto czekoladę (ilość zależy od wielkości foremki serduszka, czekolada nie może wypływać na brzegi pączka). Składamy ciasto i wycinamy pączki uważając, żeby czekolada znalazła się na samym środku serduszka – jeśli będzie
Ciastkozercykilkakrotnie, ale to zestawienie składników wydaje się idealne dla naszych kubków smakowych, więc zrobiłam kilka zdjęć póki są!, bo uwierzcie mi wsiąkają jak kamfora... Składniki: - 2 tabliczki dobrej gorzkiej czekolady po 10 dag - 1 tabliczka mlecznej czekolady, 10 dag - 15 dag cukru pudru - 20 dag dobrej jakości masła Do obtoczenia: - naturalne gorzkie kakao Przyprawy i dodatki dobrej jakości znajdziecie(...)stronie www.Skworcu.com.pl 1. Czekolady łamiemy na drobne kawałki i roztapiamy na parze, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. 2. W misce miksujemy ze sobą masło z cukrem pudrem na puszystą masę i łączymy z ostudzoną czekoladą, gładką gotowa masę na trufle odstawiamy na 3-4 godziny do lodówki, można odstawić na całą noc. 3. Z wystudzonej masy formujemy małe kuleczki
Apetyczna babeczkaParę dni temu wpadła wieczorem Teściowa z tą słodziutką babeczką. Kurcze zwykła taka, ale pomyślałam, że tak dobra, że muszę się z Wami podzielić! Zdjęcia nie
Kuchnia w czekoladziemusisz spróbować! Najlepszy mus czekoladowy, puszysty, smaczny i prosty do zrobienia! Składniki : owies ekspandowany Lestello czekolada mleczka śmietanka suszone morele ulubiony jogurt banany Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę studzimy, żeby była lekko ciepła. Śmietankę ubijamy na sztywno. Stopniowo dolewamy rozpuszczoną, ostudzoną czekoladę, aż połączy się dobrze ze śmietaną. Schładzamy. Deser przekładamy warstwami do szklanki. Mus czekoladowy
Życie zaczyna się w kuchniLikier z białej czekolady – tylko 3 składniki, a ile radości i przyjemności :D Jeśli lubcie takie szybkie, babskie likiery, to po może zainteresują Was również te przepisy na: Likier kawowy, Likier bananowy, Domowy Advocat i Likier mleczny – tylko 2 składniki (przepisy po kliknięciu w nazwę). Likier z białej czekolady – Składniki: 2 tabliczki […] The post Likier(...)białej czekolady – 3 składniki – 3 minuty! appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojektórym można się zakochać. Już niedługo Walentynki, więc może drogie Panie zaskoczycie swoich Walentych takim pysznym deserem. Ja z ainspirowan a wyj ą tkowym s m a k iem czekolady w chrupi ącym wafelku Lusette zrobiłam ten deser na wyjątkowe niedzielne popołudnie dodając mu dodatkową , słodk ą chwilę przyjemności. DESER LUSETTE Składniki: (4 porcje) krem czekoladowy: 2 szkl mleka(...)cukier waniliowy 1 szkl śmietany 30% 4 żółtka 1/3 szkl cukru pudru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/3 szkl kakao 120 g czekolady gorzkiej bita śmietana: 200 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 4 wafelki czekladowe Lusette Przygotowanie: krem: Kakao, mąkę ziemniaczaną oraz cukier puder łączymy w małej misce dodając pół szklanki lekko podgrzanego mleka. Resztę mleka oraz śmietanę podgrzewamy
Bon appetit mon amieZainspirowana wypiekiem Anety z Kolorowego Przepisownika postanowiłam wykorzystać swoje rosołowe mięso i przygotować podobny pasztecik. Wygląda efektownie, a jego warstwy przypominają jak nic jakieś fajne
Kuchnia w czekoladzie