Domowy budyń czekoladowy 158okazji o swoje własne zdrowie. Polecam także Wam tę metodę :). Przy okazji przepis ten jest tak łatwy, że da się go nawet zapamiętać. Dla kogo: dla dzieciaków dla kochających czekoladę dla tych, którzy lubią wiedzieć co jedzą Składniki: 0,5 litra mleka łyżka mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej łyżka kakaa łyżka cukru kawałki gorzkiej czekolady do dekoracji (opcjonalnie) Wykonanie tradycyjne(...)budyń się nie przypalił. Gdy zobaczymy, że na powierzchni tworzą się bąbelki, a budyń ładnie bulgocze możemy ściągnąć go z kuchenki. Przelać do salaterek i udekorować kawałkami czekolady. Wykonanie w Thermomixie: Założyć motylek. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu miksującym. Gotować ok. 6 minut/100 stopni/obrót 2,5. Wlać do salaterek i posypać gorzką czekoladą. Przepis pochodzi z moich domowych
Mania Wypiekania
"Ogórkowa" w słoiku 204Jeśli tak jak i ja lubicie zupę ogórkową, to pójdźcie na łatwiznę i przygotujcie sobie wcześniej warzywa. Wystarczy je zetrzeć na tarce i poddać procesowi kiszenia
Kuchnia w czekoladzie
EKLERKI Z KREMEM CAPPUCCINO, BIAŁĄ CZEKOLADĄ I PORZECZKAMI 263zabieram Was do Francji! Tym razem nie będziemy jeść eklerek z kremem budyniowym ( patissiere ) , a z przepysznym kremem cappuccino. Chrupiące ptysiowe ciasto, delikatny, niezbyt słodki krem, obłędnie słodka biała czekolada i lekko kwaśne porzeczki tworzą fantastyczną całość! Smaki idealnie się łączą, przegryzają … a to sprawia, że cały czas ma się ochotę na więcej! Takie eklerki z kremem cappuccino ( kremem(...)mąka pszenna – 40 g * mąka ziemniaczana – 20 g * cukier – 150 g * cukier waniliowy – 1 op * masło – 2 łyżki DODATKOWO: * dobrej jakości biała czekolada * porzeczki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Wodę gotujemy z masłem, a następnie do wrzącej wsypujemy mąkę i bardzo energicznie mieszamy. Gotujemy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek, studzimy. Do wystudzonego ciasta wbijamy
Ostra na Słodko
Fasolka szparagowa pasteryzowana 200Bardzo lubię świeżą fasolkę szparagową, zerwaną i obgotowaną, polaną masełkiem z bułką tartą. W tym roku ze względu na karmienie Adasia odmówiłam sobie jej jedzenia, ale
Kuchnia w czekoladzie
Obłędnie czekoladowa tarta z malinami, wegańska, bezglutenowa 504również wydaje się być rozsądna 15 zł za cały litr mleczka :) ja swoje znalazłam tutaj na bioindygo.pl. a wracając do przepisu ostatnio bardzo posmakowało mi połączenie gorzkiej czekolady i mleczka kokosowego smak jest niesamowity a do tego do kremu potrzebujemy tylko dwa składniki. Spód według przepisu bakerity z mąką migdałową jeśli takowej nie posiadacie zamieńcie(...)sezonie malinowym niemalże obowiązkiem jest spróbowanie czekoladowo-malinowego połączenia jest niesamowite :):) Składniki : Na krem czekoladowy: Szklanka mleczka kokosowego ja użyłam tego klik 2 tabliczki gorzkiej czekolady Na spód : 1 i 1/2 szklanki mąki migdałowej (możecie ją zastąpić inną dowolną) 1/4 szklanka wiórków lub mąki kokosowej 1/4 szklanki oleju kokosowego 2-3 łyżki syropu
zdrowa vege kuchnia
EKLERKI Z KREMEM CAPPUCCINO, BIAŁĄ CZEKOLADĄ I PORZECZKAMI 255zabieram Was do Francji! Tym razem nie będziemy jeść eklerek z kremem budyniowym ( patissiere ) , a z przepysznym kremem cappuccino. Chrupiące ptysiowe ciasto, delikatny, niezbyt słodki krem, obłędnie słodka biała czekolada i lekko kwaśne porzeczki tworzą fantastyczną całość! Smaki idealnie się łączą, przegryzają … a to sprawia, że cały czas ma się ochotę na więcej! Takie eklerki z kremem cappuccino ( kremem(...)mąka pszenna – 40 g * mąka ziemniaczana – 20 g * cukier – 150 g * cukier waniliowy – 1 op * masło – 2 łyżki DODATKOWO: * dobrej jakości biała czekolada * porzeczki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Wodę gotujemy z masłem, a następnie do wrzącej wsypujemy mąkę i bardzo energicznie mieszamy. Gotujemy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek, studzimy. Do wystudzonego ciasta wbijamy
Ostra na Słodko
Ciasto Kinder Country 263średnicy. Potrzebujemy: około 200 g herbatników 660 ml śmietanki kremówki 200 g serka, ja użyłam serka "Mój ulubiony" ale może też być serek mascarpone 2 tabliczki czekolady (ja użyłam mlecznej i gorzkiej) 3 i pół szklanki pszenicy preparowanej w miodzie (Nestle Kangus lub biedronkowy odpowiednik) Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, na dnie układamy warstwę herbatników. Pół litra śmietany ubijamy wraz(...)dokładnie razem mieszamy. Całość wykładamy na warstwę herbatników i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Wstawiamy nasze ciasto do lodówki. Na niewielkim gazie podgrzewamy resztę śmietanki kremówki z połamanymi na kawałeczkami czekoladami, do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Po rozpuszczeniu, zdejmujemy z ognia i studzimy. Całkiem zimną polewę wylewamy na warstwę herbatników i posypujemy resztą pszenicy preparowanej. Odstawiamy ponownie ciasto do lodówki
MamaOskarka
Dżem z cukinii 288Często o nim słyszałam, ale ciężko było się przekonać do samodzielnego wykonania. W końcu, w tym roku, spróbowała zrobić go moja Mama. Okazał się naprawdę smaczny
Kuchnia w czekoladzie
Czekoladowo-Jagodowa tarta z kruszonką i borówkami 197dzisiaj na jeden z moich faworytów deserowych, połączenie moich dwóch ukochanych smaków w jednym deserze, a na dodatek w uwielbionej przez moją osobę formie. Mowa o jagodach i czekoladzie w tarcie, prosty sposób na zapiekany mus czekoladowy z dodatkiem jagód i borówek. Zapraszam do kuchni! Do przygotowania dwóch spodów do tart potrzeba nam: 300g mąki pszennej 200g masła (zimnego) 100g(...)cukru (drobny kryształ lub kryształ) 1 całe jajko 1 łyżka śmietany (12% lub 18%) Do przygotowania masy potrzeba nam: 2 jajka 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 tabliczka mlecznej czekolady 200 ml śmietanki 30% 400-500g jagód 4 łyżki mąki pszennej 300-400g borówki amerykańskiej Na początku zróbcie kruche ciasto, wszystkie składniki dodajcie do miski, tylko
Kuba Gotuje
Owocowo- jogurtowy koktajl z płatkami owianymi 226Koktajl nie do picia, a do jedzenia łyżeczką. Smaczny, syty dzięki płatkom i zdecydowanie za szybko znikający z kieliszka ;) Składniki: Na dwa koktajle: 1 szklanka
Kuchnia w czekoladzie
sernik snickers 204Sernik, który ostatnio był absolutnym hitem. Wilgotna marmurkowa masa serowa przykryta masłem orzechowym z kawałkami orzechów i czekoladą a wierzch wzbogacony jeszcze kawałkami batoników Snickers. Dla fanów masła orzechowego chyba nie ma lepszego ciasta. Fakt, jest dość kaloryczne ale gwarantuję, że mimo to nie poprzestaniecie na jednym kawałku. *blaszka 25*34 cm Składniki: na masę serową: 1 kg sera(...)cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g) 3 łyżki kaszy manny 125 ml oleju 2 łyżki kakao na polewę: 4 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzeszków 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki mleka lub śmietanki dodatkowo: 2 batoniki Snickers 150 g biszkoptów okrągłych Blaszkę do ciasta wyścielić papierem do pieczenia, na dnie ułożyć biszkopty. Białka oddzielić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Dżem owocowy (kiwi,banan, jabłko) 206Zrobiłam kiedyś wielkie zapasy kiwi z myślą o tym, by je zjeść. Później wpadło mi do głowy, że może zrobię z tego kiwi dżem. Jako że
Kuchnia w czekoladzie
Jogurtowiec borówkowo- porzeczkowy 222Sezonowe owoce doskonale spisują się w ciastach. Zarówno w tych pieczonych jak i przygotowanych na zimno. Borówki cały czas są dostępne, gorzej z porzeczkami. Ale
Kuchnia w czekoladzie
Babka cytrynowa z borówkami 287Składniki: 3 jajka, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 200ml oleju, 3/4 szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, sok z 1/2 cytryny, 1 opakowanie cukru waniliowego
Kocham Czekoladę
Brownie mocno czekoladowe 185jest mnóstwo zwolenników ciepłego, rozpływającego się brownie, to ja wolę wersję mocno schłodzoną. To uczucie, kiedy "wbijam" się w tę mocno czekoladową warstwę jest po prostu obłędne. Składniki: 100g czekolady gorzkiej 100g czekolady mlecznej 250g masła 275g cukru 40g kakao 90g mąki pszennej 3 jajka polewa 3 łyżki masła 3 łyżki kakao 1 łyżka mleka 100g cukru Do rondelka wrzucamy(...)pokruszoną czekoladę mleczną i gorzką oraz masło, na wolnym ogniu rozpuszczamy czekoladę ciągle mieszając. Odstawiamy do wystudzenia. Jajka ubijamy z cukrem na gęstą masę, konsystencja niczym mus. Mąkę oraz kakao przesiewamy. Do jajek wlewamy ostudzoną masę czekoladową, mieszamy i powoli dodajemy przesianą mąkę z kakao, dokładnie mieszamy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego
Gotowanie i blogowanie