Zrobiłam kiedyś wielkie zapasy kiwi z myślą o tym, by je zjeść. Później wpadło mi do głowy, że może zrobię z tego kiwi dżem. Jako że samo kiwi wydawało mi się zbyt kwaśne, do towarzystwa dorzuciłam banany i jabłka. Spasteryzowałam i mam kilka słoiczków na zimę. Po otwarciu przechowujcie w lodówce nie dłużej niż 2-3 tygodnie. Składniki: 4 słoiczki o pojemności ok 200ml. 14 sztuk kiwi 2 banany 2 jabłka 150g cukru 1 cytryna (sok) 1 opakowanie cukru żelującego Sposób przygotowania: 1. Kiwi obieramy i przemywamy by p... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...