czekolada - 27946 przepisów (strona:416/1864)

Banany w czekoladzie na zimno 125

Kolejna propozycja deseru. Owocowy, ale i kaloryczny. Czasami można sobie na taki pozwolić, na przykład po pierwszym udanym dniu w nowej pracy :) Składniki na banany w czekoladzie na zimno (3 porcje):   3 banany tabliczka gorzkiej czekolady 50 ml mleka zielone winogrona, żurawina i rodzynki Banany obrać i przekroić na połówki, nabić na patyczki. Wsadzić owoce do zamrażalnika(...)minut. W tym czasie rozpuścić gorzką czekoladę w 50 ml mleka. Owoce obtoczyć w czekoladzie (ja posmarowałam je nożem) i wsadzić do zamrażalnika na 30 minut. Udekorować winogronami, żurawiną i rodzynkami. Jedząc, obtaczam w nich gotowe banany :) Kaloryczna pycha

Karola gotuje
GORĄCY KOKTAIL Z KAWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ 82

Zima za oknem,a właściwie deszczowo i pochmurnie choć to już grudzień.Aby poczuć się lepiej przygotowałam sobie gorącą BIAŁĄ czekoladę na poprawienie humoru Wam ją zaserwuję i sobie samej.Zapraszam:). 1 szkl.mleka 1 filiżanka kawy i pół tabliczki czekolady ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Mleko gotujemy na małym ogniu i do gorącego dodajemy połamaną białą czekoladę.Mieszamy aż się rozpuści.Parzymy kawę.W szklance łączymy(...)kawę z czekoladą.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
ŚWIĄTECZNA ROLADA Z MALINAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ 119

mogą mieć przeróżne smaki: czekoladowy, waniliowy, owocowy, kasztanowy, pistacjowy, kokosowy, tiramisu. Mogą być również podawane w postaci deseru lodowego. Ja proponuję Wam dzisiaj świąteczną roladę z malinami i białą czekoladą. Co prawda sezon na maliny już dawno się skończył, ale z powodzeniem możecie użyć mrożonych malin. Pamiętajcie o tym, żeby ładnie ją podać, ponieważ to, co jest radością dla oczu(...)mleka ● 4 żółtka ● 90 g cukru ● 60 g mąki pszennej ● 10 g miękkiego masła ● 20 cl śmietany kremówki   Składniki na polewę malinowo-czekoladową : ● 250 g białej czekolady ● 100 g malin + 25 g do dekoracji ● 10 cl śmietany kremówki   Przygotowanie biszkoptu : Przygotuj syrop: w rondlu zagotuj 10 cl wody z 2 łyżkami cukru. Zdejmij z ognia, domieszaj rum. Rozgrzej

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Sernikobrownie pomarańczowe 308

Dodatek skórki pomarańczowej i powideł śliwkowych dodaje świątecznego charakteru. Pamiętajcie, żeby wybrać dobrej jakości twaróg sernikowy (bez dodatku cukru) lub najlepiej samodzielnie go zmielić. Zazwyczaj piekę brownie z gorzkiej czekolady, ale w tym przypadku bardziej pasowała mi mleczna Spód brownie: 200 g mlecznej czekolady 200 g masła 1 łyżka kakao 3 jajka 100 g cukru 120 g mąki pszennej Masa(...)twarogowego do serników lub trzykrotnie zmielonego tłustego twarogu 150 g mleka skondensowanego słodzonego (z tubki) 2 jajka skórka otarta z pomarańczy sok z 1/2 pomarańczy 3 łyżki powideł śliwkowych Czekoladę rozpuścić z masłem i kakao na małym palniku. Odstawić do przestudzenia. Jajka zmiksować z cukrem na jasną masę. Wymieszać z czekoladą. Na koniec dodać mąkę i mieszać na niskich obrotach

Bullio
Spaghetti Carbonara 162

Święta świętami, ale oprócz myślenia, co upiec i przygotować trzeba też coś zjeść😋 Dziś polecam pyszną Carbonarę. Po raz pierwszy ją robiłam i wiecie co? Zakochałam

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto bananowe 189

Dziś polecam wszystkim pyszne ciasto bananowe. Jeśli jeszcze nie wiecie co upiec na weekend to może własnie taka propozycja przypadnie Wam do gustu. Od zawsze uwielbiałam połączenie bananów i czekolady. Jak dla mnie to połączenie idealne. Uwielbiam też połaczenie smaku bananów i kawy. Z takim połączeniem smaków można się spotkać w przepisie na przepyszne muffiny . Ciasto bananowe polecam dla osób(...)tutaj. Składniki (standardowa keksówka): 3,5 szklanki mąki szklanka cukru (najlepiej brązowego trzcinowego) 75 g orzechów włoskich 2/3 szklanki oleju 4 jajka 4 średnie banany 2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia masło 1 cytryna szczypta soli Sposób przygotowania: Orzechy włoskie i czekoladę drobno siekamy. Banany kroimy w małą kostkę. Z cytryny

Pobite gary Barbary
Granola Miodowa z Kardamonem i Żurawiną 105

dyni 1 łyżeczka zmielonego cynamonu 300 ml miodu lipowego 100 ml oleju z pestek winogron ( u mnie nierafinowany olej kokosowy ) 40 g brązowego cukru opcjonalnie pyłek pszczeli i posiekana czekolada Sposób przygotowania: Tak jak to bywa przy granoli będzie bardzo prosto i dość szybko. Do rondelka wlałam olej, miód i wsypałam cukier. Doprowadziłam do wrzenia, rozpuszczając przy tym cukier(...)zestawiłam rondelek z ognia. Do miski wsypałam pozostałe składniki (oprócz czekolady i pyłku pszczelego), wymieszałam, wlałam ciepły miód z olejem  i cukrem, ponownie wymieszałam.  Blachę do pieczenia wyłożyłam papierem do pieczenia, na którą wysypałam zawartość miski. Lekko ugniotłam i wyrównałam łyżką. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam około 30-35 minut. Co 10 minut otwierałam

Blondynka Gotuje
Mini mleczka kokosowe od Rebel Kitchen :) 148

pewnością przykuwa grono najmłodszych. Do każdego 200 ml kartonika dołączona jest rurka. Jeżeli chodzi o smak, to więcej dowiecie się poniżej.  Polskim reprezentantem marki jest Ekohurtownia :)  CZEKOLADA woda źródlana * mleko kokosowe (11%) * syrop daktylowy * kakao (2%)  Napój kokosowy o smaku czekoladowym w wersji mini jest bardzo podobny do tego w wersji większej, składem jest wręcz identyczny. Czuć(...)większej wersji to brak "fusków", które tam niestety przeszkadzały, było ich dużo i byłe wyczuwalne. Tutaj jest konsystencja płynna, bez żadnych pływających elementów. Bardzo, bardzo dobry :)  POMARAŃCZOWA CZEKOLADA woda źródlana  *  mleko kokosowe (11%)  *  syrop daktylowy  *  kakao (5%) * olejek pomarańczowy  Konsystencja tego napoju jest bezgrudkowa, płynna. Pomarańczę jak najbardziej czuć podczas picia

Zdrowie na języku :P
Wafle orzechowe z porzeczkową nutą. 167

tych, którzy nie mają ochoty na smażenie sterty chrustu dość wytrawne wafle z masą czekoladowo-orzechową z nutą czarnej porzeczki. W poszukiwaniu idealnej masy do wafli tym razem użyłam czekolady i śmietanki kremowej oraz sporo orzechów. Dzięki temu wafle są bardziej wytrawne w smaku i zdrowsze. Wafle orzechowe z porzeczkową nutą 1 opakowanie wafli tradycyjnych 100 g czekolady mlecznej(...)czekolady gorzkiej 200 ml śmietanki kremowej 100 g masła niesolonego 200 ml gęstego przecieru z czarnej porzeczki około 1 szklanki zmielonych orzechów włoskich Do miseczki włóż świeże masło, połamaną czekoladę i śmietankę. Rozpuść wszystko mieszając nad garnkiem gorącej wody. Gdy masa będzie jednolita zestaw miskę i  dodaj orzechy dość drobno zmielone (lub posiekane). Ilość zależy od tego jak drobno

Gotuj Sam!
Deser i kwiatki na Dzień Matki. Deser ryżowy z rabarbarem. 116

rabarbarem. Szybko i pysznie.   Deser ryżowy z rabarbarem 4 łodygi rabarbaru 8 łyżek ryżu ugotowanego na mleku 2 łyżki miodu 2 łyżki masła 2 banany 4 kostki czekolady 2 duże banany listki mięty do dekoracji Ugotuj ryż na mleku.  Pod koniec gotowania dodaj masło. Obierz i pokrój banany. Zetrzyj czekoladę. Obierz rabarbar i pokrój(...)kawałki. Wyłóż rabarbar na patelnię z dodatkiem miodu. Przesmaż go krótko, tak by sie nie rozpadł. Ostudź. Do pucharków włóż po łyżce ryżu, łyżce rabarbaru, oprósz starta czekoladą. Na górę rozłóż drugą łyżkę ryżu. Połóż plasterki banana. Na środku wyłóż rabarbar, polej powstałym rabarbarowym syropem. Oprósz desery startą czekoladą i udekoruj listkami mięty

Gotuj Sam!
Gwiazdki cynamonowe z czekoladową dekoracją 142

wiejskiej 250 g mąki pszennej 70 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli do dekoracji: polewa czekoladowa "Smak  białej czekolady" Delecta polewa czekoladowa "Smak ciemnej czekolady" Delecta kamyczki czekoladowe Decorada Delecty Masło, cukier, żółtko i śmietanę włóż do miski. Dodaj pozostałe składniki i szybko wymieszaj i wyrób ciasto. Ja zrobiłam(...)milimetrów podsypując delikatnie mąką.  Wykrawaj małe gwiazdeczki. Piecz je w temp. 160 stopni C około 10 minut. Po ostudzeniu połowę ciasteczek posmaruj stopioną białą polewą,  drugą ciemną czekoladą. Posypuj od razu kamyczkami czekoladowymi. Po zastygnięciu dekoracji przechowuj ciasteczka jak pierniki w puszce. Ciasteczka są cudownie kruche, pachnące cynamonem i czekoladą

Gotuj Sam!
Zakręcone serniczki pełnoziarniste 144

się z makaronem z orzechami włoskimi - bardzo ciekawy w smaku. Ja zaserwuję Wam dzisiaj zakrecone serniczki pełnoziarniste. Możecie wykorzystać makaron z poprzedniego dnia przechowany w lodówce. Serniczki polałam stopioną czekoladą, posypałam borówkami - smakowały wybornie! Zakręcone serniczki pełnoziarniste 150 g  Pełne Ziarno Świdry Lubella 500 g twarożku zmielonego 1 budyń śmietankow 2 duże jaja cukier wg uznania (u mnie(...)płaskie łyżki) pół szklanki rodzynków 100 g czekolady deserowej 2 łyżki mleka borówki i listki mięty do dekoracji masło do wysmarowania foremek Ugotuj makaron al'dente wg przepisu na opakowaniu. Jaja ubij z cukrem, dodaj budyń i twarożek - wymieszaj dokładnie. Dodaj rodzynki - wymieszaj. Małe foremki lub jedną większą wysmaruj grubo masłem i wyłóż je makaronem dolepiając do ścianek. Środek wypełnij

Gotuj Sam!
Pasztet z mięsa rosołowego 144

Dziś propozycja, którą możecie wykorzystać na zbliżające się święta, ale nie tylko.  Bardzo często zostaje mi mięso po gotowaniu rosołu. Obieram je wtedy dokładnie, by

Kuchnia w czekoladzie
Kawa z siemieniem lnianym i ostrą papryką 204

Wiecie, że ja nigdy nie pomyślałam, że kawę, zwłaszcza zbożową można podać na tyle sposobów...? No zawsze była zalana mlekiem lub wodą i tak się piło

Kuchnia w czekoladzie
Drożdżówki z czekoladą 136

Nasze ulubione drożdżówki, ale dzisiaj z czekoladą. Składniki: 2,5 szklanki mąki 150 ml mleka 50 g drożdży 2 żółtka szczypta soli 80 g masła 4 łyżki cukru czekolada Mleko podgrzewamy i dodajemy jedną łyżkę cukru oraz drożdże.  Wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczką  i pozostawiamy na 10 minut.  Do wyrośniętych drożdży dodajemy  wcześniej wymieszaną mąkę, cukier(...)wyrośnięcia   na ok. jedną godzinę.  Ciasto rozwałkowujemy na grubość pół centymetra.  Przygotowujemy kwadraty 10cmx10cm. Nadcinamy paski na 1/3 szerokości kwadratów. Na środek kładziemy tabliczkę czekolady. Zawijamy do środka w kierunku ponacinanych pasków, dociskając końcowy brzeg i boki,  aby czekolada nie wydostała się ze środka. Paski naciągamy i zawijamy na rulon. Smarujemy roztrzepanym jajkiem

Pyszności Słodkości