ENGLISH MUFFINS Z GORZKĄ CZEKOLADĄ /przepis własny/ 65 g mąki żytniej razowej 45 g mąki pszennej graham 20 g mąki gryczanej ok. 130-150 ml ciepłego mleka migdałowego (może być inne) 2 łyżki syropu klonowego 20 g drożdży (świeżych) tabliczka posiekanej czekolady iQ Superfood Chocolate 1/4 łyżeczki soli 2 płaskie łyżki sezamu kawałek masła kakaowego (może być zwykłe masło) Drożdże(...)drożdże zaczęły pracować. Obie mąki przesiać. Następnie dodać zaczyn, roztopione masło i sól. Zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać posiekaną czekoladę i uformować bułeczki. Obtoczyć w sezamie i ułożyć na oprószony mąką blat do ponownego wyrośnięcia (15 minut). Bułeczki smażyć na dobrze natłuszczonej patelni około 4-5 minut z każdej strony
Poranek na słodkojuż wiedzą - lubię od całkiem niedawna. Dziś nie wyobrażam sobie popołudnia spędzonego bez filiżanki aromatycznej kawy czy kulinarnych eksperymentów z kawą w roli głównej. Pisząc jakiś czas temu o czekoladzie zwróciłam uwagę na to, jak ważne są nuty zapachowe, smakowe i jej struktura, a przede wszystkim jakość ziaren. W przypadku kawy jest podobnie. Najważniejszy jest odpowiedni dobór i selekcja ziaren(...)dokonać czytelne oznaczenie każdej z kaw informujące o: profilu palenia, smaku, aromacie, cielistości i poziomie kwasowości. Osobiście lubię kawy średnio palone, pozbawione kwaśnego posmaku, o delikatnej konsystencji, z nutami czekolady, owoców lub orzechów. Tak więc ostatecznie wybrałam kawy azjatyckie i amerykańskie: * Honduras SHG Estrella Lenca, * Papua Nowa Gwinea AA Sigiri, * Peru HB Gr.1, * Gwatemala Antigua SHB, * Australia Skybury Fancy
Poranek na słodkojakości zboża, owoce i orzechy - tylko naturalne składniki - bez dodatku GMO - seria produktów wysokobiałkowych - bogactwo błonnika, witamin i minerałów - zboża nieoczyszczone, pełnoziarniste - wyłącznie niesiarkowane owoce (!) - bez tłuszczów trans, cholesterolu - czekolada bez sztucznej waniliny - tak (!) - duży wybór produktów wegańskich (!) - w ofercie znajdują się również produkty bezglutenowe - bez sztucznych barwników i konserwantów - brak sztucznych wzmacniaczy smaku - bez dodatku cukru(...)czekoladowe (cukier trzcinowy, odtłuszczone kakao, masło kakaowe, masa kakaowa, lecytyna rzepakowa), płatki kukurydziane, płatki jęczmienne, liofilizowane maliny, nasiona słonecznika, płatki migdałów. Najbardziej w tej mieszance spodobało mi się połączenie czekolady i malin... tym bardziej, że maliny to moje ulubione owoce, a w połączeniu z czekoladą to już w ogóle niebo :) 2) Müsli Feel Good #738 Mieszanka płatków owsianych, jęczmiennych
Poranek na słodkoprzepis autorski] /1 porcja/ 100 g ugotowanej soi 1 banan (ok. 100 g) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli jajko 2 łyżki mąki pełnoziarnistej łyżka mąki bananowej pasek czekolady kilka wiśni namoczone w wodzie różanej ziarna kakao 1. Soję zmiksować na gładką masę z bananem i jajkiem. 2. Dodać proszek do pieczenia, sól i obie mąki, ponownie zmiksować(...)Piekarnik nastawić na 180 stopni. 4. Do masy pokrojoną czekoladę. 5. Przelać masę do natłuszczonego żaroodpornego naczynia. 6. Wierzch udekorować wydrylowanymi wiśniami i ziarnami kakao. 7. Piec około 25 minut (u mnie tryb "ciasto"). 8. Lekko ostudzić i podawać. Smacznego! ENGLISH VERSION: *** BANANA SOY CAKE [Recipe author] / 1 serving / 100 g of cooked soybeans 1 banana (approx
Poranek na słodkopuszki 2 jajka 2 łyżki protein z pestek dyni 1 łyżka dowolnej mąki 2 łyżki syropu klonowego lub cukru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia trochę pestek dyni w czekoladzie (mogą być zwykłe, wtedy dodajcie trochę czekolady) 1 łyżeczka oleju kokosowego Wszystkie składniki oprócz pestek dyni zmiksować na gładką masę. Odstawić na 15 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Pestki(...)dyni i ew. czekoladę wmieszać do ciasta. Masę przelać do silikonowej foremki. Piec około 20 minut, uważając by ciastko się nie przypiekło. Po tym czasie wyjąć, ostudzić i podawać. Smacznego! *** Na zdjęciu: proteiny z pestek dyni, pestki w trzech rodzajach czekolady, olej z lnianki (!), styryjski olej z pestek dyni. *** Wszystkie produkty ze zdjęcia powstały w austriackiej manufakturze
Poranek na słodkoTartaletki na kruchym cieście z rozpływającym się karmelem, solonymi orzechami ziemnymi oraz polewą z gorzkiej czekolady. Porcja na 10 tartaletek o średnicy 9 cm. Kruche ciasto: szklanka mąki pszennej + do podsypywania ciasta przy wałkowaniu 100 g masła 1/4 szklanki cukru pudru 1 jajko Masa karmelowa: 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka miodu 40 ml wody 40 g masła 1/4 szklanki śmietany(...)solonych orzechów ziemnych Masa czekoladowa: 1/2 szklanki śmietany 30% 130 g gorzkiej czekolady Dodatkowo: masło do wysmarowania foremek, 30 g orzechów ziemnych na wierzch tartaletek Mąkę wyrobić z jajkiem, pokrojonym zimnym masłem oraz cukrem pudrem. Jeśli ciasto za bardzo się klei, dodać trochę mąki. Uformować kulę i wstawić ją na około 30 minut do lodówki. Foremki wysmarować masłem. Ciasto cienko
Bullioskładników). Zrobiłam dwie bardzo duże porcje, bo akurat miałam takie pucharki Polecam jednak zrobić cztery mniejsze porcje. 300 ml śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady brzoskwinie w syropie (około 10 połówek + 1 na wierzch do ozdoby) kilka biszkoptów na dno pucharków (do każdego dałam 3 biszkopty) Czekoladę połamać na drobne kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej(...)mikrofalówce (około minuty w niskiej mocy). Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wymieszać delikatnie łyżką z ostudzoną czekoladą (dodawać po łyżce czekolady do śmietany). Odstawić do lodówki. Brzoskwinie zmiksować w malakserze. W pucharkach układać po kilka biszkoptów, krem czekoladowy, zmiksowane brzoskwinie i kolejną warstwę czekoladową. Ozdobić plastrami brzoskwini. Odstawić na kilka godzin do lodówki
BullioPyszne, proste ciastka z kawałkami czekolady. Świetnie smakują z mlekiem czy kawą. Przepis na około 35 średniej wielkości ciastek. 3 szklanki mąki 200 g masła szczypta soli 1/2 szklanki cukru 20 g brązowego cukru 2 jajka 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g) 1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g) 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Masło i jajka powinny(...)Masło utrzeć z cukrem (białym i brązowym) na gładką masę. Dodawać po jednym jajku i dalej miksować. Przestawić mikser na niższe obroty i stopniowo dodawać mąkę, sól i sodę. Czekolady i orzechy posiekać na drobne kawałki i wymieszać z przygotowaną masą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Masę nakładać łyżką w odstępach około
BullioSłodki deser kokosowo- śmietankowy z dodatkiem gofrowanych wafli i dżemem truskawkowym. Jeden kawałek w zupełności wystarczy, by wszelkie smutki odeszły w kąt, a uśmiech mimo typowo
Kuchnia w czekoladzieJuż Wam kiedyś pisałam o szpinaku i o tym jaką miłością do niego zapałałam :D Pokusiłam się o kolejną próbę, udaną na szczęście (bo nieudane też
Kuchnia w czekoladzieSmakowity obiad, ciepła kolacja, jak kto woli :) Potrawka z dodatkiem makaronu jest bardziej syta i skutecznie napełni głodne brzuchy. Polecam, póki są dostępne świeże warzywka.
Kuchnia w czekoladzieDo czego używacie żurawiny? U mnie przeważa w wypiekach, sporadycznie w mięsie, a ostatnio spisała się rewelacyjnie w koktajlu. Pokombinujcie i Wy z nią, bo to
Kuchnia w czekoladzieCzerwona kapusta świetnie nadaje się na wszelkie surówki, więc i ja zdobyłam się na nowe dla mnie połączenie. Dodatek pomidorów suszonych wg mnie jest bardzo trafione
Kuchnia w czekoladzieKolejny sernik bez pieczenia tym razem pyszna strac i atella Spód sernika: 250 g herbatników kakaowych 100 g masła 20 g mlecznej czekolady Herbatniki rozdrobnić za pomocą blendera. Czekoladę połamać,przełożyć do rondelka i rozpuścić razem z masłem. Połączyć z rozdrobnionymi herbatnikami i dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 26 cm (użyłam kwadratowej) wyłożyć folią aluminiową. Masę ciasteczkową(...)równo rozprowadzić na folii. Wstawić do lodówki na 20 minut. Masa serowa: 1 op. sernika na zimno (użyłam Dr. Oetkera) 400 g serka waniliowego 500 ml mleka 100 g czekolady deserowe 2 łyżeczki żelatyny ponadto: 2 galaretki malinowe 250 g malin Zawartość opakowania zmiksować z mlekiem,dodać serek waniliowy,czekoladę drobno startą i żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody
Kolorowa kuchnia ElkiO jego właściwościach można by długo pisać. Zawiera w sobie mnóstwo kwasu octowego, może obniżyć poziom cukru we krwi, pomaga zrzucić zbędne kilogramy, zalecany także osobom
Kuchnia w czekoladzie