Kiedy Oluś złapał zapalenie jamy ustnej, strasznie stracił apetyt. Dwoiłam się i troiłam, by zrobić coś, co zje bez bólu, z tymi kopytkami nie było problemu
Kuchnia w czekoladziepros zku do pieczenia 1 szczypta soli masa budyniowa: 0,75 l mleka zwykłego lub sojowego 2 budynie 100 g masła 2 łyżeczki soku z cytryny 50 g białej czekolady (przy mleku sojowym dodajemy ekstrakt lub cukier waniliowy) dodatkowo: 1,5 słoika dżemu z czarnej porzeczki lub z jagód 4-5 gruszki 4 łyżki cukru sok z 1 cytryny(...)łyżeczki cynamonu 1,5 tabliczki białej czekolady 3 łyżki mleka Przygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku i olej. Składniki sypkie: obydwie mąki, proszek do pieczenia i kakao oraz sól mieszamy, a potem dodajemy do masy z białek i żółtek. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Wystudzony biszkopt przecinamy
Bon appetit mon amiePachnąca pomidorami, o gładkiej i kremowej konsystencji pasta do pieczywa. Ze świeżymi warzywami i plastrem szynki smakuje rewelacyjnie, ale i w "samotności" spełnia doskonale rolę "masła
Kuchnia w czekoladzieszklanki cukru (można nawet trochę więcej) 2 jajka 1,5 szklanki mąki 3 czubate łyżeczki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody 1 cukier wanilinowy 1/2 tabliczki białej czekolady, lub paczka M&M Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Zaczynamy pokrojenia białej czekolady na małe kawałeczki. M&M kroić nie musimy, używamy je w całości. Biała czekolada dodaje(...)słodyczy, natomiast M&M dają chrupkości, jednak trochę też zabarwiają, dlatego staramy się aby były w środku masy, a nie na wierzchu ciasteczek. Na zdjęciu wersja z białą czekoladą. Dokładnie ucieramy mikserem miękkie masło z cukrem. Następnie dodajemy całą resztę, wszystko dokładnie miksujemy. Układamy masę, nie przejmując się ich kształtem, koniecznie na papierze do pieczenia i koniecznie zachowując odstępy
Pora na poraszklanki cukru (można nawet trochę więcej) 2 jajka 1,5 szklanki mąki 3 czubate łyżeczki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody 1 cukier wanilinowy 1/2 tabliczki białej czekolady, lub paczka M&M Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Zaczynamy pokrojenia białej czekolady na małe kawałeczki. M&M kroić nie musimy, używamy je w całości. Biała czekolada dodaje(...)słodyczy, natomiast M&M dają chrupkości, jednak trochę też zabarwiają, dlatego staramy się aby były w środku masy, a nie na wierzchu ciasteczek. Na zdjęciu wersja z białą czekoladą. Dokładnie ucieramy mikserem miękkie masło z cukrem. Następnie dodajemy całą resztę, wszystko dokładnie miksujemy. Układamy masę, nie przejmując się ich kształtem, koniecznie na papierze do pieczenia i koniecznie zachowując odstępy
Pora na poramarzy o kawałeczku czekolady w chłodne, jesienne popołudnie? Na poprawę nastroju, na zastrzyk energii, czy na zwyczajną chęć zaspokojenia słodyczowego apetytu - czekolada dobra na wszystko. I z tej wielkiej miłości do czekolady powstało właśnie takie ciasto. B rownie - słodkie, ciężkie, wilgotne i intensywnie czekoladowe! W moim wykonaniu na dodatek zdrowe i całkiem dietetyczne. ;) Coś w tylu tego brownie(...)wieeeeele smaczniejsze. Takie ciacho możecie jeść bez wyrzutów sumienia. Są w nim same zdrowe składniki, jak np. olej kokosowy, kasza jaglana, naturalne kakao... i do tego smakuje jak najprawdziwsza czekolada! Czego chcieć więcej...? ;) Składniki: 100 g kaszy jaglanej 50 g mąki ryżowej 5 czubatych łyżek naturalnego kakao (ok. 60 g) 100 g oleju kokosowego 100 g trzcinowego cukru
Kuchnia Elliespisze się tortownica. Składniki: 200 g herbatników 100 g masła 2 łyżki kakao 500 g sera na sernik (może być z wiaderka) 400 g śmietany kremówki 100 g mlecznej czekolady (+ opcjonalnie 1 łyżka oleju kokosowego – czekolada nie zastyga wtedy na twardą warstwę i łatwiej pokroić spód ciasta) 70 g cukru 2 łyżki żelatyny 2 Snickersy Składniki na domowy karmel(...)proszek. Mieszamy zmiksowane herbatniki z kakao, potem dodajemy rozpuszczone masło. Po wymieszaniu całość powinna mieć konsystencję mokrego piasku :) Wykładamy masę do foremki i mocno dociskamy tworząc dno i brzegi. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Czekoladę rozsmarowujemy na przygotowanym spodzie, łącznie z brzegami. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Ser mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Żelatynę
CiastkozercyPomysł nie jest mój, marmoladę o takim właśnie smaku zobaczyłam w książce Joanny Tołłoczko "Polskie jabłka". Dodałam tylko galaretkę i wszystko drobno zmiksowałam. Warto także zmienić
Kuchnia w czekoladzieopakowanie budyniu waniliowego) 100 g cukru 2 średnie banany 200 ml mleka sojowego sok z połowy cytryny (mniej więcej 3 łyżki) 100 g solonych orzeszków ziemnych 100 g gorzkiej czekolady Spód sernika: 200-250 g kruchych ciastek ( użyłam tych ) 100 g oleju roślinnego (kokosowy najlepiej się tu sprawdzi) a poza tym : tabliczka czekolady na polewę (po prostu ją rozpuścić(...)sera” cukier i banany i ponownie zblenduj. Dodaj mąkę oraz połowę kajmaku i wymieszaj mikserem, ale nie za długo, tylko do połączenia składników, po czym dorzuć orzeszki, posiekaną czekoladę i przemieszaj. Masę przełóż na ciasteczkowy spód i piecz całość w temperaturze 180 C przez 1 godzinę. Po upieczeniu sernika możesz od razu polać go resztą kajmaku
greenscarfnich ani grama dodatkowego cukru, za co chyba lubię je jeszcze bardziej. Składniki na ok. 3 słoiki po 230ml: 70dag śliwek (waga bez pestek) 50g gorzkiej czekolady (1/2 tabliczki) 1 łyżka gorzkiego kakao Opcjonalnie cukier (ja nie daję) 2-3 łyżki wody Przygotowanie: Śliwki umyć i wypestkować. Przełożyć do rondelka. Podlać ciut wodą. Dusić do momentu gdy nie puszczą(...)soku i nie zaczną się lekko rozpadać (jakieś kilkanaście minut). Następnie śliwki zblendować na jednolitą masę. Dodać do nich połamaną gorzką czekoladę i kakao. Mieszać do momentu, w którym czekolada i kakao się nie rozpuszczą i nie połączą ze śliwkami. Gotowe gorące powidła przełożyć do suchych i wyparzonych słoików. Zakręcić i postawić do góry dnem. Zapasteryzować
Fabryka pomysłówJak dobrze do Was wrócić ;) Chora jeszcze, ale już przynajmniej ze sprawnego komputera. Mam nadzieję, że nie będzie mi póki co robił przykrych niespodzianek... Powinnam Was
Kuchnia w czekoladzieataku paniki przed testem na koniec tych czterech tygodni. Jednocześnie jestem zachwycona zajęciami; to cudowna odskocznia od codziennej bieganiny w pracy. Tu jest czas, żeby bawić się w temperowanie czekolady przez dwie godziny, zastanawianie się, czy przygotować glasurę w trzech, czy tylko dwóch kolorach i spokojne ćwiczenie nowych technik tak, żeby efekty były zadowalające. Z jednej strony czuję się dość(...)się ma, trzeba to sobie przemyśleć. A uwierzcie - na myślenie czasu mi teraz nie brakuje... Jedną z nowych technik, których próbowałam po raz pierwszy, jest zabawa farbowaną czekoladą. A właściwie masłem kakaowym z dodatkiem barwników. Można takim malować, bawić się fakturami i kolorami. Najpierw na spryskanej olejem desce kładzie się kawałek folii i dokładnie go wyrównuje. Na tym maluje się
Pożeraczka, czyli raz adobrzebiszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 5 dużych łyżek cappuccino czekoladowego łyżeczka proszku do pieczenia na mus czekoladowy: 400 ml śmietanki kremówki 100 g mlecznej czekolady 100 g deserowej czekolady opakowanie ciasteczek typu delicje z musem czekoladowym dodatkowo: 4 łyżki bitej śmietany łyżka gorzkiego kakao wisienki koktajlowe Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Nadal ubijając(...)łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia u piec w 175*C około 40 minut, sprawdzając patyczkiem. Upieczone ciasto wystudzić a następnie podzielić na trzy blaty. Czekolady połamać i rozpuścić nad parą. Kremówkę ubić na sztywno a następnie połączyć z przestudzoną czekoladą. Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze i zapiąć wokół niego obręcz tortownicy. Wyłożyć połowę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia