włączają piekarnika w upalne dni dla chcących spróbować świetnego chrupiącego czekoladowego spodu Składniki na galaretkę z owocami: 2 galaretki truskawkowe ok. 600g truskawek Składniki na czekoladowy spód: 250g czekolady (najlepiej z chrupkami np. Crusti Choc z Lidla) 250g wafelków w polewie czekoladowej 50g miękkiego masła Składniki na śmietanową masę: 400ml śmietany 36% (ew. 30%) 8g żelatyny(...)wody 60g cukru pudru Wykonanie galaretki: Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od rozpuszczenia 2 galaretek w 750ml wrzącej wody. Gdy wystygną można galaretkę włożyć do lodówki, by szybciej tężała. Wykonanie spodu: Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do miski. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Dodajemy do niej masło i mieszamy, aż masa stanie się jednolita. Wafelki łamiemy na małe
Mania Wypiekaniaprzyprawy piernikowej jest w nich bardzo niewiele. Pamiętam, że kiedy byłam dzieckiem z żalem spoglądałam w sklepie na zapakowane w folie wielkie kostki piernika przełożonego marmoladą i polanego czekoladą. Mama ich nie kupowała, sama piekła piernik. Oczywiście z mojej perspektywy ten "sklepowy" na pewno był przeeeepyszny! Czasy się zmieniły, teraz zdecydowanie wszyscy stokroć bardziej doceniamy samodzielnie przygotowane(...)przyprawy piernikowej Powyższe składniki dodawane w dowolnej kolejności należy dokładnie połączyć aż będzie jednolite, gładkie, mocno lejące się ciast. Wówczas dodałam do niego ok. 80 g drobno pociętej czekolady i delikatnie wymieszałam już łyżką. Piekę w foremkach silikonowych, są idealnie niekłopotliwe. Po prostu małą chochelką (taką, która odmierza wielkość jednego naleśnika) wlewam ciasto do foremek. Z tej porcji wychodzi
I tu będę miała takie teuwierzcie: to proste w przygotowaniu ciasto jest absolutnym czekoladowym cudem. Oby rozpoczęty rok 2016 był równie wspaniały, jak wrażenia jakich dostarcza. Potrzebne składniki - 200 g masła - 200 g czekolady gorzkiej - 160 g cukru - 1 cukier wanilinowy - 3 jajka - 1 łyżka mąki - 100 g pistacji/ ok. 240 g w łupinach - 100 g orzechów laskowych oraz na polewę - 80 g kuwertury(...)pistacje, trzeba ich bardzo pilnować, aby ich nie spalić, potem, kiedy lekko ostygną, trzeba lekko złuszczyć spieczoną łuskę, pokroić raczej drobno orzechy i wymieszać je z łyżką mąki. Kawałki czekolady na wolnym ogniu topię z masłem i odstawiam do przestudzenia. W dość dużym naczyniu miksuję do pełnego połączenia jajka z cukrami. Nie mieszamy do uzyskania bielejącego kogla-mogla
I tu będę miała takie teDelikatny i kruchy schabik, moczony w mleku kilka godzin, a następnie upieczony w naczyniu żaroodpornym. Nadziewany suszonymi owocami moreli i żurawiny. Doskonały na obiad, ale także
Kuchnia w czekoladzieJuż dawno nie jadłam aż takiej bomby kalorycznej, ale uwierzcie mi, że warto było zgrzeszyć :) Z wierzchu chrupiąca, w środku piankowa, a do tego mnóstwo owoców
Kuchnia w czekoladzieW przerwie na mecz częstuję lekkim, owocowym koktajlem na bazie jogurtu naturalnego i z dodatkiem pestek granatu. To dla tych, co piwa pić nie mogą, nie
Kuchnia w czekoladzieJakiś czas temu postanowiłam zakupiony świeży szpinak wykorzystać w makaronie. Najpierw myślałam zrobić zwykły makaron, a z przygotowanych liści przygotować sos. Po namyśle zaryzykowałam i zrobiłam
Kuchnia w czekoladziePyszne i wilgotne brownie czekoladowe ma bardzo mocny smak czekolady. Nie jest za słodkie a w połączeniu z rozpływającym się w ustach musem ze świeżych truskawek jest wręcz obłędne w smaku. Szybkie w przygotowaniu, chociaż trzeba trochę poczekać aż truskawkowy mus zastygnie. Składniki: Składniki na brownie: 300 g gorzkiej dobrej czekolady 3 jajka 200 g masła(...)smaku (ja nie dodałam bo truskawki były bardzo słodkie) 2 łyżki mąki ziemniaczanej ( ja nie dodałam) Masło włożyłam do małego garnka i rozpuściłam na małym ogniu. Dodałam połamane kostki czekolady. Mieszałam aż czekolada się rozpuściła. Odstawiłam masę żeby przestygła. Do dużej miski wbiłam jajka, wsypałam cukier i zmiksowałam na puszystą masę. Przestudzoną masę czekoladową wlewałam stopniowo do masy jajecznej. Mieszając
potrawyregionalnejajka - 1,5 szklanki ksylitolu -1,1/2 kostki masła - 1 duży cukier waniliowy (30 g.) - 100 g. czekolady gorzkiej -100 g czekolady białej Biszkopt: Ubijamy całe jaja w temperaturze pokojowej z ksylitolem na puch( masa potraja objętość). Dodajemy mąkę przesianą w raz z proszkiem dopieczenia i delikatnie mieszamy(...)zrobi się masa jajeczna bialutka i wtedy stop).Masa będzie gorąca i wtedy ściągamy ja z ognia i miksujemy nadal, aż przestygnie ( całość trwa około 15 minut)Obydwie czekolady rozpuszczamy osobno i zostawiamy do przestudzenia.Masło ucieramy na puch, dzielmy je na połowę, do jednej dodajemy czekoladę ciemną do drugiej jasną i zmiksowany cukier waniliowy nadal miksujemy. Masę jajeczną
Różowa kuchniaSezon na truskawki trwa w najlepsze. Ceny wahają się z dnia na dzień. Jeszcze tydzień temu można było je kupić po 3zł/kg, a dziś dwa razy
Kuchnia w czekoladziebajkę i to nie byle jaką bajkę. W tej bajce delikatny biszkopt spotyka mus truskawkowy, który romansuje z kremem karpatkowym, a zazdrosne biszkopciki próbują ich rozdzielić, ale pojawia się czekolada i zgrabnie oblewa całość. :) Biszkopt: 4 jajka 130 g cukru 90 g mąki 40 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy(...)cukrem (ja wolę kwaskowaty mus, ale trzeba spróbować i ewentualnie dosłodzić). Rozm.puszczoną żelatynę mieszamy starannie z musem truskawkowym. Dodatkowo: opakowanie biszkoptów krem do karpatki tabliczka dobrej czekolady kilka łyżek mleka Na ostudzony biszkopt wykładamy tężejący mus truskawkowy, a na nim równomiernie rozkładamy biszkopty. Krem do karpatki przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i rozsmarowujemy na biszkoptach. Czekoladę
Cynamonowe szczęścielistek żelatyny lub 1 łyżeczka żelatyny w proszku 250 śmietanki kremówki ½ łyżeczki waniliowego ekstraktu ½ l mleka 1 łyżka skrobii ziemniaczanej 4 łyżki cukru 1 łyżka kakao 100 g czekolady, u mnie mleczna Ugotuj budyń. Do rondelka wlej połowę mleka i zagotuj powoli. Do drugiej połowy dodaj cukier, skrobię, a następnie wlej do gorącego mleka. Zagotuj, mieszając cały czas i gotuj(...)budyń zacznie gęstnieć. Na koniec dodaj kakao i pokruszoną czekoladę. Mieszaj do rozpuszczenia czekolady. Napełnij budyniem szerokie szklanki i odstaw do ostudzenia. Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Czereśnie wypestkuj i zagotuj z cukrem. Gotuj przez 3 minuty. Owoce powinny być jedynie lekko rozgotowane. Dodaj odciśniętą żelatynę (napęczniałą żelatynę w proszku podgrzej) do gorących owoców i zamieszaj. Odstaw do ostygnięcia. Ubij
codojedzeniaJeśli tak jak ja miewacie czasem zachcianki na coś słodkiego, a pod ręką nic nie ma, to trzeba zakasać rękawy i zrobić :) Dobrze mieć wtedy w
Kuchnia w czekoladziePomysł na takie muszle nie pojawił się ot tak, z przypadku ;) Zalążkiem do ich zrobienia był konkurs na portalu Przyślij Przepis, gdzie można wygrać garnki, które
Kuchnia w czekoladzieochoty na następne większe słodkości - tak powstały pyszne kuleczki. Co prawda różnią się one od typowych bajaderek, ale są tak smaaaczne, że może nawet i lepsze od oryginału. Smak czekolady i kokosa sprawia, że ciężko powstrzymać się od podjadania tych uroczych "pralinek". Możecie użyć dowolnego ciasta, ale pamiętajcie, że nie może być ono z kremem, ani owocami. Efekt finalny też(...)dowolny olejek zapachowy. (około 16 sztuk) 300g biszkoptu kakaowego (*) 4 łyżki masła (płaskie) 4 łyżki oleju kokosowego 3-4 łyżki cukru (w zależności od słodkości biszkoptu) 25g czekolady (ulubionej) mleko Dodatkowo: wiórki kokosowe do obtaczania Masło, olej i cukier umieścić w garnuszku i podgrzać do momentu połączenia się składników oraz rozpuszczenia cukru. Czekoladę roztopić w osobnym naczyniu
Di gotuje