Kiedy upał doskwiera i chcemy się troszkę schłodzić, sięgnijmy po lody :) A najlepiej takie domowe, przygotowane w 10 minut i odpowiednio schłodzone. Owoce sezonowe doskonale
Kuchnia w czekoladziepowstał na urodziny mojej mamy jako prezent - niespodzianka i jako taki trafił do jej rąk:) Był mega czekoladowy, delikatny, aksamitny i bardzo, ale to bardzo puszysty. Dla wielbicieli czekolady nie ma nic lepszego :D Polecam Składniki na biszkopt: 6 jaj 12 łyżek cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao Mus czekoladowy: 2 tabliczki czekolady 400 ml śmietany(...)około 35 min. Upieczony biszkopt wyjmuj na kratkę i zostawiam do wystygnięcia. Zimny kroję na trzy części. 200 ml śmietanki podgrzewam do wrzenia, zalewam połamaną na kawałki czekoladę i mieszam aż się rozpuści. Odstawiam do całkowitego wystudzenia. Białka ubijam na pianę, kremówkę ubijam na sztywno. Zimną, rozpuszczoną czekoladę miksuję na najwyższych obrotach, aż pojawią się pęcherzyki powietrza
Ciasteczkowy Potwórzmniejszenia obwodu talii, zaczęliśmy przeglądać dostępne na rynku oferty produktów. Najbardziej zależało nam na…. słodyczach, skoro bowiem postanowiliśmy nieco schudnąć, to trzeba było, przynajmniej częściowo, zrezygnować z cukru, czekolady i wszelkiego rodzaju ciasteczek. Łatwo powiedzieć – trudniej zrobić. Cukier co prawda udało się zastąpić ksylitolem, ale i tak mieliśmy ochotę na jakiś słodkie przerywniki. Poszperaliśmy w czeluściach Internetu i tym sposobem(...)czyli batoniki energetyczne. Sprawdzają się w sytuacji, kiedy chcemy szybko i zdrowo zaspokoić uczucie głodu. Nie zajmują dużo miejsce w plecaku czy torebce, nie rozpływają się jak czekolada. Podobnie jak w przypadku pralinek Rawnello, także tutaj główną bazę stanowią daktyle. Jedyną ich wadą jest to, że są.... zbyt małe - waga batonika to zaledwie 30g. Występują w trzech wariantach smakowych Yummy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataW szufladce lodówki zalegało mi trochę szpinaku, na którego kompletnie nie miałam już pomysłu. Postanowiłam wykorzystać go i przygotować sałatkę, która z dodatkami stanowiła samodzielny posiłek
Kuchnia w czekoladzieMuffinki dla wielbicieli brownie. Czekolada i maliny to połączenie idealne :) Składniki: 50 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej 100 g masła 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka malin Sposób przygotowania: 1. Obie czekolady oraz masło rozpuszczamy w garnuszku i studzimy. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, jajka oraz masę czekoladową
Na Ciasteczkowych PapierachNic mnie tak chyba nie motywuje do działania jak konkurs, w którym mogę wygrać coś fajneg o! To danie przygotowałam właśnie z myślą o tym, by
Kuchnia w czekoladziemąki 100 g cukru 100 ml mleka 100 ml oleju 2-3 łyżki wiórków kokosowych 2-3 łyżki mielonych orzechów Skworcu 80 g czekolady 2 jajka 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo 20 g czekolady granat Mleko, cukier i przesiane kakao podgrzać, mieszając do rozpuszczenia się cukru i połączenia się(...)składników.D o gorącej mieszanki dodać połamaną czekoladę, mieszać aż czekolada się rozpuści i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Do zimnej mieszanki dodać olej i jajko, składniki krótko wymieszać .D o ciasta wsypać wiórki kokosowe, mielone , mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać.F ormę na muffiny wyłożyć papilotkami, do każdej papilotki nałożyć ciasto do około 2/3 wysokości.W stawić
Moje domowe kucharzenieformy o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. Masa: 6 bananów 250 g gorzkiej czekolady 90 ml mleka 600 ml śmietanki 30% 3 łyżeczki cukru pudru 3 zagęstniki do śmietany Na wystudzony biszkopt wyłożyć pokrojone wzdłuż na pół banany, zostawić między nimi odstępy. W garnuszku(...)umieścić mleko i 200 g połamanej czekolady. Rozpuścić, ciągle mieszając. Gotową, lekko przestudzoną polewą oblać banany i wolną przestrzeń między nimi. Schłodzić w lodówce przez około 60 minut. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i zagęstniki. Wyłożyć na zastygłą czekoladę, wyrównać. Pozostałą czekoladę zetrzeć na tarce, udekorować nią wierzch ciasta. Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez
Domowa cukiernia EwyJuż od jakiegoś czasu przygotowuję sobie w domu różne koktajle, które z przyjemnością popijam popołudniami lub wieczorem, kiedy nie mam już ochoty na "cięższą" kolację.
Kuchnia w czekoladzieżółtka 1 jajko 50 g masła Malinowy mus 250 g malin 3 listki żelatyny 100 g kremowego twarożku 75 g cukru 200 ml śmietanki kremówki Krem maślany z białą czekoladą 200 g białej czekolady 300 g masła 300 g kremowego twarożku 400 ml cukru pudru kilka kropel czerwonego naturalnego barwnika do ciast Dekoracja Perły cukiernicze Zacznij od upieczenia biszkoptu. Nastaw(...)czym dodaj malinowy mus i twarożek. Wymieszaj energicznie aby się nie porobiły kluski. Przygotuj krem maślany. Wszystkie składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej. Rozpocznij od rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej. Odstaw do ostygnięcia w pokojowej temperaturze. zmiksuj masło na puszysto, a następnie dodaj ostygniętą czekoladę cały czas miksując. W drugiej misce zmiksuj twarożek z cukrem, a następnie połącz
codojedzeniaPo raz pierwszy użyłam kukurydzy konserwowej do ciasta naleśnikowego. Miałam obawy, ale ryzyko opłaciło. Pachnące, mięciutkie, idealnie pasowały do pikantnego farszu, a zapieczone z pieczarkami i
Kuchnia w czekoladzieSkładniki: 2kg wiśni -waga bez pestek 1kg cukru 1tabliczka dobrej czekolady gorzkiej 1/2 szkl. zimnego soku 10g pektyny Wykonanie Umyte i wydrylowane wiśnie zasypać cukrem i pozostawić na noc. Rano odlać 3/4 soku. Resztę wiśni gotować na średnim ogniu .W trakcie gotowania mieszać od czasu do czasu ,aby nie przywarły do dna . Kiedy całość gęstnieje dodać czekoladę i rozpuszczona(...)pektynę w 1/2 szkl. zimnego soku .Po dgrzewać do roztopienia czekolady .Zdjąć z ognia, całość jest na tyle gorąca, że czekolada się rozpuści, .Gotowy dżem nakładać do wymytych i wyparzonych słoiczków .Sok zlany do słoiczków.Dżem i sok pasteryzować 8-10 minut od zagotowania :) Smacznego
w mojej kuchnimaślanych , 4 łyżki roztopionego masła, 2 łyżki miodu, 1/3 szkl. zmielonych orzechów włoskich Masa czekoladowa: 150 g serka mascarpone, 200 g śmietany kremówki, 4 łyżeczki żelatyny, 50 g gorzkiej czekolady, 50 g mlecznej czekolady Masa adwokatowa: 1 łyżka żelatyny, 100 ml kremówki, 100 ml adwokata Dodatkowo: rurki czekoladowe Cukieteria , kuleczki czekoladowe Cukieteria , kilka ciastek do dekoracji WYKONANIE Spód: masło rozpuszczamy(...)ciastka rozdrabniamy, mieszamy z masłem, orzechami i miodem. Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy folią, wykładamy spód herbatnikowy, wkładamy do lodówki. Masa czekoladowa: Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wrzątku. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Ubijamy kremówkę, dodajemy mascarpone, czekoladę a na końcu wystudzoną żelatynę. Wylewamy cienką warstwę masy. Wokół obręczy tortownicy układamy obok siebie rurki czekoladowe, zalewamy resztą masy
słodki bratekużyciem sezonowych owoców. Ostatnio udało mi się wymyślić ciacho o cudownym smaku. Spód stanowi warstwa podłużnych biszkoptów, później warstwa masy składającej się z serka mascarpone, śmietany kremówki, białej czekolady i mleczka kokosowego, w jej środku pyszne czerwone czereśnie, wierzch znowu podłużne biszkopty. Ciacho wbrew pozorom nie jest słodkie, także można sobie pozwolić na większy kawałek :). Jestem bardzo zadowolona z efektu(...)CIASTO NA ZIMNO Z MASCARPONE, MLECZKIEM KOKOSOWYMI CZEREŚNIAMI. Składniki: 200 g śmietany kremówki 500 g mascarpone 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml( 3 łyżki cukru pudru 150 g białej czekolady 500 g czereśni około 350 g podłużnych biszkoptów 2,5 łyżki żelatyny 80 ml gorącej wody Sposób przyrządzania: Blachę o wymiarach 24x28 wyłożyć folią aluminiową i ułożyć na niej część
Zakątek rozkoszy kulinarnychSzpinakowy makaron tak mi posmakował że zrobiłam jego kolejną wersję, tym razem z duszonym łososiem w sosie śmietanowym. Idealnie miękki i delikatnie przyprawiony skradł moje serce
Kuchnia w czekoladzie