Przygotuj się na podwójną dawkę czekolady. Zaletą tego ciasta jest to , że jest soczyste i smaczne można jeść , jeszcze ciepłe lub dobrze chłodzone, wybór należy do Ciebie. Składniki: 2 jajka 1 proszek do pieczenia 125g masła rozpuszczonego 130g cukru 1 szklanka mleka 30g kakao w proszku 260g mąki Polewa 180g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki śmietany Wykonanie Wymieszać mąkę(...)minut w 160 ° -180 ° C-w zależności od piekarnika Sprawdź ciasto wykałaczką. Jeśli ciasto jest jeszcze lepki, umieścić z powrotem i dokończyć pieczenie kolejne 8-10 minut .. Wymieszaj roztopioną czekoladę wraz ze śmietaną aż do uzyskania gładkiej mieszaniny. Posmarować ciasto polewą czekoladową,posypać startą czekoladą :)) ps.kiepskie fotki z telefonu,ale rekompensuje to smak w pełni czekoladowy
w mojej kuchniUwielbiam dżemy truskawkowe, ale nie zawsze mam czas na przygotowanie ich w tradycyjny sposób, więc zamiast smażenia wybieram gotowe zagęszczacze. Wykorzystuję je nie tylko do słodkich
Kuchnia w czekoladzieW tamtym roku zrobiłam tak mało soków że już teraz nie mam co dawać Olkowi do picia. Postanowiłam że tym razem soki będę robić z czego
Kuchnia w czekoladziewłączają piekarnika w upalne dni dla chcących spróbować świetnego chrupiącego czekoladowego spodu Składniki na galaretkę z owocami: 2 galaretki truskawkowe ok. 600g truskawek Składniki na czekoladowy spód: 250g czekolady (najlepiej z chrupkami np. Crusti Choc z Lidla) 250g wafelków w polewie czekoladowej 50g miękkiego masła Składniki na śmietanową masę: 400ml śmietany 36% (ew. 30%) 8g żelatyny(...)wody 60g cukru pudru Wykonanie galaretki: Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od rozpuszczenia 2 galaretek w 750ml wrzącej wody. Gdy wystygną można galaretkę włożyć do lodówki, by szybciej tężała. Wykonanie spodu: Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do miski. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Dodajemy do niej masło i mieszamy, aż masa stanie się jednolita. Wafelki łamiemy na małe
Mania Wypiekaniaprzyprawy piernikowej jest w nich bardzo niewiele. Pamiętam, że kiedy byłam dzieckiem z żalem spoglądałam w sklepie na zapakowane w folie wielkie kostki piernika przełożonego marmoladą i polanego czekoladą. Mama ich nie kupowała, sama piekła piernik. Oczywiście z mojej perspektywy ten "sklepowy" na pewno był przeeeepyszny! Czasy się zmieniły, teraz zdecydowanie wszyscy stokroć bardziej doceniamy samodzielnie przygotowane(...)przyprawy piernikowej Powyższe składniki dodawane w dowolnej kolejności należy dokładnie połączyć aż będzie jednolite, gładkie, mocno lejące się ciast. Wówczas dodałam do niego ok. 80 g drobno pociętej czekolady i delikatnie wymieszałam już łyżką. Piekę w foremkach silikonowych, są idealnie niekłopotliwe. Po prostu małą chochelką (taką, która odmierza wielkość jednego naleśnika) wlewam ciasto do foremek. Z tej porcji wychodzi
I tu będę miała takie teuwierzcie: to proste w przygotowaniu ciasto jest absolutnym czekoladowym cudem. Oby rozpoczęty rok 2016 był równie wspaniały, jak wrażenia jakich dostarcza. Potrzebne składniki - 200 g masła - 200 g czekolady gorzkiej - 160 g cukru - 1 cukier wanilinowy - 3 jajka - 1 łyżka mąki - 100 g pistacji/ ok. 240 g w łupinach - 100 g orzechów laskowych oraz na polewę - 80 g kuwertury(...)pistacje, trzeba ich bardzo pilnować, aby ich nie spalić, potem, kiedy lekko ostygną, trzeba lekko złuszczyć spieczoną łuskę, pokroić raczej drobno orzechy i wymieszać je z łyżką mąki. Kawałki czekolady na wolnym ogniu topię z masłem i odstawiam do przestudzenia. W dość dużym naczyniu miksuję do pełnego połączenia jajka z cukrami. Nie mieszamy do uzyskania bielejącego kogla-mogla
I tu będę miała takie teDelikatny i kruchy schabik, moczony w mleku kilka godzin, a następnie upieczony w naczyniu żaroodpornym. Nadziewany suszonymi owocami moreli i żurawiny. Doskonały na obiad, ale także
Kuchnia w czekoladzieJuż dawno nie jadłam aż takiej bomby kalorycznej, ale uwierzcie mi, że warto było zgrzeszyć :) Z wierzchu chrupiąca, w środku piankowa, a do tego mnóstwo owoców
Kuchnia w czekoladzieW przerwie na mecz częstuję lekkim, owocowym koktajlem na bazie jogurtu naturalnego i z dodatkiem pestek granatu. To dla tych, co piwa pić nie mogą, nie
Kuchnia w czekoladzieJakiś czas temu postanowiłam zakupiony świeży szpinak wykorzystać w makaronie. Najpierw myślałam zrobić zwykły makaron, a z przygotowanych liści przygotować sos. Po namyśle zaryzykowałam i zrobiłam
Kuchnia w czekoladziePyszne i wilgotne brownie czekoladowe ma bardzo mocny smak czekolady. Nie jest za słodkie a w połączeniu z rozpływającym się w ustach musem ze świeżych truskawek jest wręcz obłędne w smaku. Szybkie w przygotowaniu, chociaż trzeba trochę poczekać aż truskawkowy mus zastygnie. Składniki: Składniki na brownie: 300 g gorzkiej dobrej czekolady 3 jajka 200 g masła(...)smaku (ja nie dodałam bo truskawki były bardzo słodkie) 2 łyżki mąki ziemniaczanej ( ja nie dodałam) Masło włożyłam do małego garnka i rozpuściłam na małym ogniu. Dodałam połamane kostki czekolady. Mieszałam aż czekolada się rozpuściła. Odstawiłam masę żeby przestygła. Do dużej miski wbiłam jajka, wsypałam cukier i zmiksowałam na puszystą masę. Przestudzoną masę czekoladową wlewałam stopniowo do masy jajecznej. Mieszając
potrawyregionalnezdjęciu po lewej) jest warty grzechu. Jako, że 9 maja, w dzień kolacji przypadały moje urodziny, to pozwoliłam sobie pofolgować i skosztować tego specjału – brownie, lody z białej czekolady i jeszcze więcej czekolady – to wszystko ułożone w czekoladową, trójwarstwową wieże. Na to gorący sos czekoladowy pod wpływem którego lody z białej czekolady powoli się roztapiają. Kosmos! Całkiem dobry był też(...)banan panko, nieco waniliowy w środku, chrupiący na zewnątrz, polany sosem czekoladowym słonym karmelem. Banan, czekolada, karmel… To mówi samo za siebie. Po deserach, postanowiliśmy jeszcze trochę zaszaleć i spróbować tutejszych drinków. Jako, że smakoszem alkoholowym nie jestem (pijam wino dwa razy do roku) to nie będę się zbytnio rozpisywać, bo na pewno inni zrobią to lepiej. Napiszę tylko
Fill The Bowljajka - 1,5 szklanki ksylitolu -1,1/2 kostki masła - 1 duży cukier waniliowy (30 g.) - 100 g. czekolady gorzkiej -100 g czekolady białej Biszkopt: Ubijamy całe jaja w temperaturze pokojowej z ksylitolem na puch( masa potraja objętość). Dodajemy mąkę przesianą w raz z proszkiem dopieczenia i delikatnie mieszamy(...)zrobi się masa jajeczna bialutka i wtedy stop).Masa będzie gorąca i wtedy ściągamy ja z ognia i miksujemy nadal, aż przestygnie ( całość trwa około 15 minut)Obydwie czekolady rozpuszczamy osobno i zostawiamy do przestudzenia.Masło ucieramy na puch, dzielmy je na połowę, do jednej dodajemy czekoladę ciemną do drugiej jasną i zmiksowany cukier waniliowy nadal miksujemy. Masę jajeczną
Różowa kuchniaSezon na truskawki trwa w najlepsze. Ceny wahają się z dnia na dzień. Jeszcze tydzień temu można było je kupić po 3zł/kg, a dziś dwa razy
Kuchnia w czekoladziebajkę i to nie byle jaką bajkę. W tej bajce delikatny biszkopt spotyka mus truskawkowy, który romansuje z kremem karpatkowym, a zazdrosne biszkopciki próbują ich rozdzielić, ale pojawia się czekolada i zgrabnie oblewa całość. :) Biszkopt: 4 jajka 130 g cukru 90 g mąki 40 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy(...)cukrem (ja wolę kwaskowaty mus, ale trzeba spróbować i ewentualnie dosłodzić). Rozm.puszczoną żelatynę mieszamy starannie z musem truskawkowym. Dodatkowo: opakowanie biszkoptów krem do karpatki tabliczka dobrej czekolady kilka łyżek mleka Na ostudzony biszkopt wykładamy tężejący mus truskawkowy, a na nim równomiernie rozkładamy biszkopty. Krem do karpatki przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i rozsmarowujemy na biszkoptach. Czekoladę
Cynamonowe szczęście