Przepis autorski (mój). Kuleczki są przepyszne i idealnie nadają się na słodką przekąskę. Dla urozmaicenia kulek - w środku każdej z nich można umieścić orzech, migdał, czy kawałek czekolady. Obtoczenie w mące sprawi, że kulki nie będą rozpływały się podczas smażenia i uzyskają lekko chrupiącą powłokę. 120g sera ricotta 1 jajko (małe) 1-2 łyżeczki cukru pudru 1 łyżeczka(...)mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka likieru orzechowego (lub innego alkoholu) 10g czekolady (użyłam gorzkiej) Dodatkowo: mąka do obtaczania olej Opcjonalnie: polewa czekoladowa/kilka kostek stopionej czekolady Ricottę wymieszać z jajkiem, mąką i cukrami. Dodać startą czekoladę. Na końcu masę dokładnie połączyć z likierem. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą z nich obtoczyć w mące i smażyć na głębokim
Di gotujeciasto milionera", straszną miałam na nie ochotę i jednocześnie coś mnie powstrzymywało: niby uwielbiam takie okropnie słodkie rzeczy, ale jednocześnie bałam się, że cienka warstwa ciasta z karmelem i czekoladą nawet dla mnie będzie za słodka... Przed Wielkanocą widziałam z kolei mazurki snikersy, niby to samo, ale dla przełamanie słodyczy dodawano słone orzeszki; pomyślałam, że to coś dla mnie(...)mąki pszennej szczypta soli 70 g cukru pudru 2 żółtka ponadto: puszka masy kajmakowej szklanka orzeszków ziemnych duża szczypta soli morskiej (pominąć, jeśli używamy orzeszków solonych) 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 1/4 szkl mleka Mąkę przesiać, posolić, posiekać z masłem . Dodać pozostałe składniki, wyrobić jednolite ciasto. Odłożyć na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować, wylepić
6niebodobre nie wyszło..." Szybkie delicje okazały się hitem, a teraz specjalnie kupuję żelki, aby przygotować takie ciastka. 100g żelków 10-12 okrągłych biszkoptów Polewa: 40-50g czekolady 2 łyżki słodkiej śmietanki Żelki rozpuścić w garnku z grubym dnem (szybko tężeją, masa jest dość klejąca i ciągliwa). Czekoladę roztopić z dodatkiem śmietanki. Biszkopty rozłożyć na płaskiej powierzchni(...)każdym ciastku ułożyć po 1 łyżeczce masy żelkowej. Po kilku minutach - polać płynną czekoladą. Udekorować wg uznania. (Użyłam posypki cukrowej, startej czekolady oraz zmielonych orzeszków.) Odstawić do całkowitego zastygnięcia polewy
Di gotujecukierni zrobić takie oto zwyczajne, a jednak niezwyczajne owocowe cudo :) Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki mleka migdałowego 1 szklanka wody 1 szklanka mleka kokosowego (z puszki) tabliczka czekolady 70% 2 czubate łyżki kakao 2 banany laska wanilii 2 łyżki cukru (ksylitolu etc.) 2 łyżki oleju kokosowego 450 g mrożonych malin 2 łyżki skrobi ziemniaczanej Przygotowanie: Kaszę jaglaną przepłukać(...)kokosowe Zagotować, poczekać aż kasza wchłonie większość płynu i zestawić z ognia na około 10 minut aż cały płyn zostanie wchłonięty 1/3 kaszy przełożyć do osobnego naczynia, dodać pokruszoną czekoladę i kakao (czekolada powinna się rozpuścić, jeśli kasza już wystygła to najpierw trzeba rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej), zblendować na gładką masę, wylać na spód tortownicy i schłodzić Do pozostałej
pyszne zdrowościJeśli mam być szczera, to ciastek choć było sporo- już dawno nie ma. A namówiła mnie na nie (w sumie namawiać mnie wiele nie musiała
Kuchnia w czekoladzieKolejny mój pomysł na podanie zupy pomidorowej. Łączy ona w sobie świeże pomidory i pyszną, sycącą sakiewkę, która prócz pieczarek zawiera w sobie ser, szynkę raz
Kuchnia w czekoladziesię zarumienią. (Z podanych składników wyszło mi ok. 16 szt.) składniki na wierzch: ok. 50 g orzeszków ziemnych 2-4 łyżeczki cukru 50 g czekolady deserowej wykonanie: Orzeszki siekamy na grubsze kawałki. Przekładamy na suchą, gorącą patelnię. Dodajemy cukier i chwilkę karmelizujemy orzeszki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Upieczone ciasteczka delikatnie polewamy czekoladą, tworząc tzw. paski lub kratkę i posypujemy(...)karmelizowanymi orzeszkami. Ciasteczka wkładamy na chwilę do lodówki aby czekolada stężała
Domowy Smak Jedzeniaciekawymi eksponatami o tematyce kinowej oraz umeblowaniem w stylu retro i uroczego misz-maszu . Było to ostatnie miejsce na naszej liście odwiedzin tego dnia. Poprzestaliśmy wyłącznie na gorących czekoladach - białej i ciemnej . Nazwy klimatyczne: Czarny Łabędź (czarna czekolada z bitą śmietaną) oraz Białe Noce (biała czekolada z bitą śmietaną). Prezentacja niewątpliwie robiąca wrażenie - ta bita śmietana zwieńczająca pokaźny kubek działała(...)może zawiniła tu ilość gości, których obsługa musiała zaspokoić (na stolik czekało się solidny moment) i stąd brak dopieszczenia kulinarnego dla zamówień. Napoje rozczarowały nas kompletnie - koło prawdziwej, pitnej czekolady to one nawet nie stały... ______________________~~~~~~~~~~~~~~~~~______________________ Wielki Show Kulinarny w namiocie obok fontanny Neptuna - Długi Targ, Gdańsk Gotowanie na żywo, warsztaty, konkursy i degustacje! Na Długim Targu aż wrzało i kipiało
Grunt to przepis!Niby nic nadzwyczajnego, bo zwykła jajecznica ze szczypiorkiem, ale podana w ten sposób na pewno spodoba się najbliższym. Śmiało możecie je przygotować w nadchodzący weekend. Tartinki
Kuchnia w czekoladzieJuż jakiś czas temu na stronie Przyślij Przepis spotkałam się z tym holenderskim przysmakiem. Długo zwlekałam z przygotowaniem, ale w końcu ciekawość smaku wzięła górę, a
Kuchnia w czekoladzieczekolada deserowa - 100 g czekolada mleczna - 100 g śmietanka kremówka -250 ml cukier puder- 3 łyżki mleko - 4 -5 łyżek czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka, gdy już będzie gładka i płynna wysmarować nią foremki silikonowe na babeczki , reszta która pozostanie można użyć do innych foremek, schłodzić w lodówce, Gdy czekolada zastygnie w foremkach, delikatnie je wyjąć
Camilla w kuchninieustające źródło pomysłów kulinarnych :-) Tym razem w oko wpadła mi lingontårta czyli kruche ciasto, warstwa kwaskowej konfitury lub dżemu borówkowego i gruba warstwa puszystej bitej śmietany posypana płatkami białej czekolady i suszoną żurawiną. Pycha! To jedna z najprostszych tart i tu doskonale sprawdza się powiedzenie "w prostocie jest siła" :-). Tartę odkryłam podczas niedawnej wizyty w Ikea i od razu postanowiłam(...)momentu ładnego zarumienienia się ciasta. Wyjąć, wystudzić. Masa: 600 g schłodzonej śmietany kremówki 36% 350 g gęstego dżemu lub konfitury borówkowej* 2 łyżki cukru pudru oraz: 50 g białej czekolady suszona żurawina * Dżem musi być gęsty - lejący po prostu wypłynie z ciasta. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Na zimny spód równomiernie nałożyć warstwę dżemu z borówek. Następnie nałożyć
maniapieczeniaKolejny konkurs na Durszlaku był dla mnie nie tyle inspiracją, co motywacją do stworzenia zupy pomidorowej w ciut innym wydaniu. Choć klasyczna przygotowana z ryżem lub
Kuchnia w czekoladzieadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 140 g mąki orkiszowej 150 g cukru 100 g czekolady deserowej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (najlepiej domowego, przepis tutaj ) 2 jajka 80 g masła 125 ml mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Masło roztapiamy z czekoladą, następnie zestawiamy z ognia, wlewamy mleko i dokładnie mieszamy. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę(...)suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawiamy ciasto w tortownicy przez ok. 20-30 min. a następnie wyciągamy ciasto. składniki na polewę czekoladową: 100 g czekolady deserowej 60 g masła wykonanie: W rondelku z grubym dnem, na małym ogniu rozpuszczamy czekoladę i masło. Dokładnie mieszamy a następnie polewamy ciasto
Domowy Smak JedzeniaKomputer wrócił, zdjęcia odzyskane, więc mogę się z Wami podzielić deserem do popołudniowej kawki- jak już ktoś po obiedzie oczywiście :) Sernik zrobiłam na święta, był
Kuchnia w czekoladzie