zdrową żywności, a bez problemu znajdziecie je w internecie. Zwracajcie uwagę na to, aby kupić takie naturalnie suszone, które nie poddawane są procesowi siarkowania, to bardzo istotne! Kokos i czekolada to doskonały duet, a mleczko kokosowe podkreśla jeszcze bardziej egzotyczny smak śniadania. Zachęcam do eksperymentowania, bo śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia! Owsianka z mleczkiem kokosowym i czekoladą Składniki(...)płatków owsianych 2 szklanki mleka 1/2 szklanki suszonych owoców, pokrojonych w kostkę ( banany, morele, śliwki, daktyle, ananas itp.) 1 łyżeczka siemienia lnianego 2 łyżki płatków kokosowych 3 kostki mlecznej czekolady 2 łyżki mleczka kokosowego Przygotowanie: Do garnka, najlepiej takiego, w którym gotujemy mleko, wsypujemy płatki owsiane i suszone owoce oraz siemię lnianie, zalewamy mlekiem. Całość zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień
Moja smaczna kuchniaSkładniki: 200g marcepana, 280g śliwek suszonych, 300g ciemnej czekolady. Przygotowanie: Do środka każdej śliwki włożyć po kawałku marcepana. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śliwki obtoczyć w czekoladzie i położyć na papierze do pieczenia. Śliwki są gotowe gdy czekolada całkowicie zrobi się twarda. Smacznego
W kuchni u Monikiłyżki kakao Masa: 0,5 l mleka 0.5 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka kostka masła 82% Polewa: 2 czekolady gorzkie każda po 100 g 200 g kremówki Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Następnie stopniowo na zmianę dodawać wodę i olej(...)kromki ciasta smarować kremem i układać je jedna obok drugiej na zmianę tzn jasna ciemna, jasna i tak do skończenia się ciasta. Metrowiec schłodzić w lodówce a następnie oblać czekoladą. Polewa: Kremówkę umieścić w garnuszku i podgrzewać prawie do wrzenia. W między czasie połamać na drobne kawałki czekoladę. Dobrze ciepłą kremówka zalać czekoladę i rozmieszać na gładką masę. Smacznego
Krakowskie smaki Anipotrzebne tylko papilotki, takie jak do pieczenia muffinek. Po kilkunastu minutach wyciągacie z piekarnika złote pachnące pączki. Obsypujecie cukrem pudrem i zajadacie się. Tylko uważajcie na wylewającą się czekoladę :) PĄCZKI PIECZONE Z CZEKOLADĄ Składniki: 100 ml ciepłego mleka (może być dowolne roślinne) 30 g świeżych drożdży (lub opakowanie drożdży suchych instant) 400 g mąki orkiszowej(...)pszennej tortowej) 50 g cukru trzcinowego brązowego szczypta soli himalajskiej 3 jajka od szczęśliwych kurek 150 g masła tabliczka gorzkiej (lub deserowej) czekolady Przygotowanie: Drożdże, masło i jajka powinny być ogrzane do temperatury pokojowej. Z drożdży świeżych, łyżki cukru i odrobiny mleka robimy rozczyn. Pozostawiamy na kilkanaście minut do spienienia. Pomijamy ten etap z drożdżami suchymi. Do większej miski przesiewamy
Naturalna Kuchniaciasta w porcjach (do nabycia w sklepie Strefa Ulubiona tutaj: klik ). Można w niej upiec aż 8 rodzajów ciasta jednocześnie. U mnie w ruch poszły dziś mrożone owoce i czekolada. Jako bazę wykorzystałam przepis na ciasto z książeczki dołączonej do foremki. Jest tanie, przepis łatwo zapamiętać a ciasto wyrasta bardzo mocno (co widać na zdjęciu poniżej). I oczywiście jest pyszne(...)Wystarczyło w zasadzie na jedno posiedzenie przy kawie. Składniki: 200 g mąki 200 g masła 200 g cukru 4 jajka łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka kakao 1/2 tabliczki czekolady mrożone lub świeże owoce: truskawki, maliny, jagody Masło roztopić i wystudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy jajecznej, zmiksować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatemperaturę do 120 stopni i zapiekać przez kolejne 40 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach. Ganache czekoladowe z mascarpone i rumem: Składniki: 100 ml schłodzonej śmietany kremówki 30% 100 g czekolady mlecznej 125 g mocno schłodzonego serka mascarpone 2 łyżki rumu Wykonanie: Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej, pozostawić do przestygnięcia. W między czasie ubić kremówkę na sztywno. W osobnym(...)naczyniu utrzeć mikserem mascarpone i dodać delikatnie ubitą kremówkę, połączyć. Do masy cieniutkim strumieniem dolewać czekoladę, miksować do połączenia. Na końcu wmiksować rum. Polewa: 50 g czekolady mlecznej łyżka masła łyżka mleka Wszystkie składniki umieścić w małym rondelku, mieszać do rozpuszczenia i połączenia. Wykonanie: Blaty bezowe przełożyć kremem, polać polewą i podawać schłodzone - do pysznej kawy! Po więcej zdjęć zapraszam
Poezja Smaków - blog kulinarnyDawno temu taką kluski z kaszy przygotowywała moja Mama. Bez panierowania "robiły" za makaron do rosołu. Lubiłam je zajadać, ale z czasem zupełnie o nich zapomniałam
Kuchnia w czekoladziepuszka i mały kartonik Real Thai) Stewia z erytrytolem Mąka kokosowa Mąka kasztanowa 1 szklanka orzechów ziemnych opakowanie daktyli (100g) Agar łyżka miodu/agawy 1/2 łyżeczki soli opcjonalnie: gorzka czekolada Na poszczególne warstwy spód 2 banany 1/4 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego 1 szklanka mleka roślinnego 3 łyżki stewi z erytrytolem 30g (4łyżki) mąki kasztanowej 22g (3 łyżki) mąki kokosowej orzechowa warstwa(...)Najlepiej wcześniej włożyć do lodówki, tak by się rozwarstwiła na śmietankę kokosową i wodę) 1/3 szklanki mleka kokosowego 2 łyżeczki agaru 1 łyżka stewii z erytrytolem Dekoracja wiórki gorzkiej czekolady Sposób przygotowania Wodę w garnuszku doprowadzamy do wrzenia i zostawiamy na wolnym gazie. Na garnek kładziemy metalową miseczkę. W misce mieszamy ze sobą olej kokosowy, kakao, stewię i 3/4 szklanki
Fill The Bowlwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Naleśniki z serem, owocami, bitą śmietaną, czekoladą, różnymi kremami... - były. To może galaretka? W moim domu taka wersja stała się wielkim hitem. W sumie cieszy mnie ten fakt, bo są przepyszne, ale.. teraz jestem zmuszona przyrządzać je baaardzo często. Nie wiem czy tak szybko się znudzą, ponieważ dają wiele możliwości na zabawę z dodatkami. Przyrządziłam(...)mleka 250g mąki pszennej 3-4 duże jajka 25g masła 1 łyżka cukru pudru 1 szczypta soli Nadzienie: 1 opakowanie galaretki (użyłam truskawkowej) 200 serka śmietankowego Polewa: 50g czekolady 2-3 łyżki mleka Galaretkę przygotować wg przepisu z opakowania (wody dodałam o 50 ml mniej) i przelać do płaskiego naczynia (najlepiej o kształcie prostokąta). Po ostudzeniu wstawić
Di gotujeskładniki: 100 g czekolady deserowej lub kawowej 60 ml espresso, letniego (przygotowanego z 15 g świeżo zmielonej kawy) 100 g masła, miękkiego 80 g mąki orkiszowej lub pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 60 g cukru trzcinowego 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na puch. Żółtka oddzielamy od białek. Do maślanej masy stopniowo dodajemy żółtka(...)miksujemy. Dodajemy espresso, miksujemy. Mąkę orkiszową mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy maślanej, miksujemy. Białka ubijamy na sztywno, czekoladę siekamy i dodajemy do ciasta delikatnie mieszamy np.przy pomocy szpatułki do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanych masłem i oprószonych mąką słoiczków lub filiżanek (ok. 6 szt. o pojemności 150-170 ml). Pieczemy
Domowy Smak Jedzeniatheme-font:minor-latin;} Składniki (na 4 porcje) - 2 szklanki malin (ok. 240g), - duże opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 400g), - 2 łyżeczki cukru pudru (ok. 10g), - laska wanilii, - ½ tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 50g), - 3 łyżki mleka (ok. 30 ml). Sposób przygotowania 1. Maliny miksujemy na gładki mus. 2. Jogurt naturalny mieszamy z ziarenkami laski wanilii i cukrem pudrem. 3. Roztapiamy czekoladę(...)dodatkiem mleka w kąpieli wodnej. 4. Wlewamy mus malinowy do pucharka, następnie przykrywamy go jogurtem. Całość oblewamy gorzką czekoladą. Deser jest bogaty w: - witaminę C (pochodzącą z malin), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, przyspiesza gojenie się ran, - magnez (pochodzący z czekolady), który zapewnia odpowiednie przewodzenie bodźców nerwowych. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 180 g Energia
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki (na 20 sztuk- 10 porcji) - 35 g amarantusa ekspanowanego, - 15 daktyli suszonych (ok. 75g), - ½ tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 50g). Do obtoczenia pralinek - łyżeczka kakao (ok. 5g). Sposób przygotowania 1. Daktyle zalewamy wodą i gotujemy ok. 10 min. 2. Daktyle miksujemy. 3. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. 4. Mieszamy daktyle z amarantusem i rozpuszczoną czekoladą. 5. Formujemy kuleczki, obtaczamy(...)kakao i umieszczamy w papilotkach. Pralinki amarantusowe są bogate w: - wapń (pochodzący z amarantusa), który odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów, - magnez (pochodzący z czekolady), który stymuluje przewodzenie bodźców nerwowych, - błonnik pokarmowy (pochodzący z daktyli), który daje uczucie sytości. Wartość odżywcza jednej porcji (2 sztuki): Porcja waży: ok. 20 g Energia: 65,0 kcal Białko
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki (na 2 porcje) - 2 banany (ok. 230 g), - 3 kostki czekolady gorzkiej (ok. 15g), - 2 łyżki orzechów włoskich (20g), - łyżka soku z cytryny. Sposób przygotowania 1. Banany obieramy ze skóry, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do zamrażarki na ok. 3h. 2. Banany miksujemy z dodatkiem soku z cytryny. 3. Prażymy orzechy włoskie. 4. Trzemy na tarce czekoladę gorzką(...)Banany mieszamy z czekoladą, orzechami i przekładamy do pucharków. Lody bananowe z malinami są bogate w: - potas (pochodzący z banana), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych, - magnez (pochodzący z orzechów i czekolady), który odpowiada za prawidłową pobudliwość komórek nerwowych. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 136 g Energia: 219,0 kcal Białko
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachW zanadrzu czeka na wstawienie (i wcześniejsze napisanie) kilka przepisów na świąteczne ciasta, które gościły w naszej Rodzinie na święta Bożego Narodzenia. Ambasador jest jednym
Kuchnia w czekoladziePrzy weekendzie znowu zapraszam na coś słodkiego, tym razem słoneczka, z przepisu i w wykonaniu mojej Mamy :) Przyznam się, że mi do tej pory zawsze lukier
Kuchnia w czekoladzie