przedstawiam zestawienie moich najsmaczniejszych przepisów, które z pewnością urozmaicą świąteczny stół. Zapraszam! Mazurek różano-kawowy Sernik marmurkowy z Nutellą Pyszna sałatka jajeczna Sernik chałwowy Najłatwiejszy mazurek z kajmakiem i czekoladą Miodowe udka z kaczki Sałatka jajeczna z paluszkami krabowymi Moje ulubione marynowane jajka w majonezie na łódeczkach z cykorii Mazurek podwójnie różany z białą czekoladą i prażonymi migdałami. Przepis(...)wielkanocny pudding jabłkowy Gordona Ramsaya Mazurek królewski z białą czekoladą i kajmakiem Mini serniczki z ciasteczkami oreo Marynowane jajka faszerowane musem z tuńczyka Marynowane jajka nadziewane z sałatką z łososia Mazurek z wiśniami i czekoladą Babka z advocatem Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie Podwójnie lukrowana babka kawowa Jajka herbaciane nadziewane guacamole Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi
karmelowymini mazurków. Zapraszam. Składniki; 30 dag mąki pszennej 5 dag cukru pudru 20 dag masła 1 jajko 2 żółtka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia powidło śliwkowe (około 3/4 szklanki) czekolada deserowa 30 dag ok.2 szklanki ryzu preparowanego 5 dag masła ok pół szkl. mleka bakalie do dekoracji Z podanych składników wyrabiamy ciasto, wyklejamy nim tartaletki dodatkowo nakłuć widelcem(...)Pieczemy na złoty kolor w 180C około 20 min.. Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. W garnku o grubym dnie rozpuszczamy czekoladę i masło a na końcu dolewamy mleko. Mieszamy aż czekolada będzie gładka. Lekko studzimy i dodajemy ryż preparowany. Mieszamy aby dokładnie pokrył się czekoladą. Jeśli masa będzie za rzadka wtedy dodajemy jeszcze ryżu
Radość kipiąca uśmiechem.Żurek czy barszcz? Co Wy jadacie na wielkanocne śniadanie?! Ja w tamtym roku postawiłam na żurek. Z białą kiełbasą, jajkiem i domowymi bułeczkami był rozgrzewką przed
Kuchnia w czekoladziepudding to była miłość od pierwszego wejrzenia. Zobaczyłam go na tym blogu (link) i po prostu nie mogłam go nie zrobić. Wygląda obłędnie, granat bardzo fajnie kontrastuje z czekoladą. Nie tylko wizualnie, ale też smakowo. No i ten kokos!:) Składniki (1 porcja): 1/6 szklanki nasion chia (pudding będzie gęsty, możesz dodać mniej nasion) 1 szklanka mleka kokosowego (z kartonu(...)łyżeczki miodu (może być inny słodzik) wanilia - np. 1/4 łyżeczki ekstraktu lub szczypta ziarenek z laski Do podania: kilka nasion granatu 2 kostki gorzkiej czekolady, posiekane i/lub starte (użyjcie porządnej czekolady - kilka składników, najlepiej zero lub minimalne ilości cukru, jak najwięcej kakao) 1 łyżeczka wiórków kokosowych 1. Nasiona chia zalej zimnym mlekiem, dodaj miód i wanilię
Powiedz dietom nieBabka to ciasto, które nie jest pracochłonne i zbyt skomplikowane w wykonaniu. Każdy bez trudu sobie z nią poradzi. Nie wyobrażam sobie wielkanocnego stołu bez baby oblanej czekoladą. Moja ulubiona to babka gotowana (przepis) , która zawsze gościła na wielkanocnym stole w moim rodzinnym domu. Prezentowana poniżej babka jogurtowa też zasługuje na miejsce wśród wielkanocnych smakołyków. Nie jest za sucha(...)ręką. Składniki: 4 jajka 100 g cukru 500 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 ml jogurtu naturalnego 200 ml oleju Polewa: 50 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 50 g masła Przygotowanie: Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy olej, jogurt, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy. Ciasto przekładamy do silikonowej formy na babkę. Pieczemy
Smakowity Blog Kulinarnypszennej tortowej + odrobina do podsypania (ja nie potrzebowałam) szczypta soli 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% 1/3 szklanki cukru pudru Czekoladowy krem: 400 ml śmietany kremówki 200 gram czekolady gorzkiej (lub jeśli ktoś jest łasuchem to 100 gram czekolady gorzkiej + 100 gram czekolady mlecznej) 250 gram mascarpone dwie łyżki masła Do ozdoby: suszone daktyle suszone figi migdały(...)widelcem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20 minut. Studzimy. Krem czekoladowy Śmietankę kremówkę podgrzewamy w garnuszku razem z masłem nie doprowadzając do wrzenia. Ściągamy z ognia, dodajemy posiekaną czekoladę i dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita masa. Następnie schładzamy do temperatury pokojowej i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc lub dobę. Kolejnego dnia miksujemy mascarpone i dodajemy po łyżce
Mango PapajaJeszcze jedna bardzo słodka wielkanocna propozycja. Jeśli ktoś nie ma pomysłu czym tym razem zaskoczyć swoich bliskich, to te jajka z pewnością Wam w tym pomogą
Kuchnia w czekoladzieWielkanoc zbliża się coraz szybciej. Najwyższy więc czas aby na blogu pojawiła się jakaś babka. Tym razem również klasyczna propozycja. Babka marmurkowa w polewie z ciemnej czekolady. Nie za sucha, ale też nieprzesadnie wilgotna. Jak dla mnie najlepsza była na drugi dzień. Prosta i szybka ze składników, które zazwyczaj są w kuchni pod ręką. Składniki: 160 g mąki pszennej(...)piec jeszcze 20-30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu zostawić na 15 minut w formie, następnie ostudzić na kratce i polać polewą czekoladową. Polewa czekoladowa 75 g gorzkiej czekolady 75 ml śmietanki 30% Czekoladę połamać na kawałki. W kubeczku zagotować śmietankę, dorzucić czekoladę. Odstawić na 2 minuty, dokładnie wymieszać. Polać wystudzoną babkę. Smacznego
Pełny talerzszczypta soli na nadzienie: 50 g mleka w proszku 50 g masła 75 g cukru pudru 25 ml wrzątku 2 łyżki dżemu pomarańćzowego dekoracja: płatki migdałowe 3 kostki gorzkiej czekolady Składniki ciasta wyłożyć na stolnicę, posiekać i zagnieść. Następnie ciasto rozwałkować, wyciąć spód o kształcie jaja. Z reszty ciasta zwinąć dwa wałeczki, zapleść je o siebie i ułożyć wokół spodu(...)minut, do zarumienienia ciasta. Wystudzić. Posmarować dżemem. Mleko w proszku wymieszać z cukrem pudrem. Wlać roztopione masło i wrzątek, szybko dokładnie zmiksować i wylać na ciasto. Odczekać aż zastygnie. Czekoladę rozpuścić nad parą, przełożyć do woreczka, odciąć końcówkę i wycisnąć na cieście kształt gałązek bazi. Końcówki płatków migdałowych zanurzać w czekoladzie i układać "bazie" na gałązkach z czekolady
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapłatków owsianych pełnoziarnistych Cenos, 80 g słonecznika, 2 białka, 100 g mąki pszennej, 100 g masła, 60 g cukru białego kryształ, szczypta soli, 100 g białej czekolady. Przygotowanie: Słonecznik prażymy na suchej patelni i pozostawiamy do przestygnięcia. Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Masa sucha: mąkę mieszamy z cukrem, solą, płatkami i słonecznikiem. Masło mieszamy z masą suchą(...)grubość batonów, wystarczy przycisnąć je delikatnie za pomocą deski do krojenia. Można wcześniej przykryć je folią spożywczą lub papier do pieczenia, żeby nie przykleiły się do deski. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Batony smarujemy czekoladą za pomocą pędzla sylikonowego lub noża. Z pozostałej czekolady robimy dowolny wzorek. Batony pozostawiamy do przestygnięcia. Smacznego
Moniki Smakołykicienkie spody. Składniki na biszkopt Składniki na krem budyniowy: 1 kostka masła 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego Składniki na ganache z białej czekolady: 100 g białej czekolady 100 ml śmietany kremówki 1 łyżka masła + maliny liofilizowane (można je kupić przez internet lub wybrać z płatków musli ciii.. :), płatki migdałowe, kokos, woda z cytryną(...)korzystacie z tak dużej blaszki jak ja czas pieczenia będzie można nieco skrócić. Warto zawsze sprawdzić przed wyciągnięciem czy ciasto nie jest surowe za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Czekoladę kroimy na drobne kawałki, część malin miksujemy na puder w blenderze lub młynku do kawy. Biszkopt przekrawamy na pół, żeby otrzymać dwa cienkie spody. Nakrapiamy pierwszy z nich wodą
CiastkozercyDoskonale sprawdzi się na obiad oraz kolację. Lekka, syta i kolorowa. Sałatka z pieczoną karkówką smakuje równie dobrze, jak te z kurczakiem. Składniki: Dla
Kuchnia w czekoladzieUwielbiam włoskie dania, choć staram się je ograniczać... Lazanię przygotowywałam chyba drugi lub trzeci raz w życiu z racji tego, że nie lubię robić jej w
Kuchnia w czekoladzieZdrowy i pożywny deser na bazie daktyli, banana, mleka kokosowego i gorzkiej czekolady. Bez pieczenia, jajek, mleka, dodatkowego cukru i glutenu. Ciekawe również jako opcja śniadaniowa dla miłośników słodkich śniadań. Składniki (2 porcje): 1 duży banan 100 g płatków gryczanych 100 g daktyli 80 ml mleka kokosowego 3 rządki gorzkiej czekolady 1/3 łyżeczki agaru Przygotowanie (15 minut(...)czasie banana rozgniatamy widelcem i mieszamy z mlekiem kokosowym. Całość gotujemy chwilę z agarem - masę przekładamy do kokilek z ciastem - rozpuszczamy czekoladę i po lekkim ostudzeniu wylewamy na masę (można dodać odrobinę rumu lub mlecza kokosowego - dla smaku lub w celu rozrzedzenia czekolady) Jeśli chcemy ciastko wyciągnąć z kokilki wkładamy
Pora na pora i pomidoraBiedronki) szklanka porzeczek czarnych oczyszczonych mrożonych lub świeżych 3 łyżki cukru pudru lub więcej (wedle upodobania) 1 op. galaretki truskawkowej lub owoce leśne 1 szklanka wody kilka kostek czekolady garść rodzynek opcjonalnie: bita śmietana w sprayu (lub odłożona z ubitej śmietanki) do dekoracji Przygotowanie: Porzeczki wrzuć do garnuszka i postaw na małym ogniu. Dodaj 1/3 wody i mieszaj co chwilkę(...)miejsce, np. na parapet przy uchylonym oknie i odczekaj kilkanaście minut, aby galaretka ładnie zgęstniała i ostygła. Od czasu do czasu zamieszaj. Przygotuj 4 pucharki na lody lub salaterki. Czekoladę rozpuść w małym garnuszku w kąpieli wodnej. Lekko stężałą galaretkę rozdziel łyżką do pucharków. Nakładaj 2-3 łyżki do każdego. Resztę wstaw do lodówki. Na środek galaretki wlej około
Anioszek w kuchni