połączenie przyjemnego z pożytecznym to bardzo edukacyjne przedsięwzięcie. Jedną z jej ulubionych czynności zaraz po klepaniu kotletów jest pieczenie ciasteczek. Dziś upiekłyśmy dwa rodzaje czekoladowych ciastek- nasze ulubione z czekoladą i wersję z jej ulubionymi lentilkami. Same ciasteczka to chyba najsmaczniejsze jakie jadłam. Mocno czekoladowe, dosłownie rozpływają się w ustach. Może nie wyszły idealnie równe ale jak na wiek(...)Składniki na około 30 dużych ciasteczek: 220 g mąki pszennej łyżka kakao 175 g miekkiego masła 100 g gorzkiej czekolady szczypta soli 80 g cukru pudru łyżeczka proszki do pieczenia lentilki po kilka kostek mlecznej i gorzkiej czekolady Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Tabliczkę gorzkiej czkekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i wlać do masy maślanej podczas ucierania
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapudru 1 żółtko szczypta soli na krem: 1 szklanka startych orzechów włoskich 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 100 g masła 2-3 łyżki wódki dodatkowo: 100 g mlecznej czekolady 30 połówek orzechów masło do wysmarowania foremek Składniki ciasta posiekać i szybko zagnieść. Owinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Mleko, orzechy i cukier umieścić w rondelku(...)piekarnika nagrzanego do 200*C i piec na złoty kolor około 10 minut, wystudzić. Miękkie masło utrzeć z masą orzechową, na końcu dodać wódkę. Przełożyć do szprycy. Czekoladę połamać i umieścić w szklanej misce. Ustawić ją nad garnkiem z wrzątkiem i mieszając rozpuścić. Za pomocą pędzelka posmarować dno i boki babeczek, resztę czekolady przełożyć do woreczka. Do babeczek wycisnąć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniarazem mam coś dla wielbicieli chałwy- delikatny deser z prażonymi orzechami, czekoladą i herbatnikami. Prosty, szybki, pyszny. Ogromna dawka kalorii, ale w tym wypadku ich nie liczcie:) *na 6 pucharków Składniki: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 100 g chałwy 2 łyżki cukru pudru 100 g orzechów włoskich tabliczka czekolady z kwaśnym dżemem (użyłam żurawinowej) 6 herbatników(...)grejpfrut i mięta do dekoracji Czekoladę posiekać, połowę rozłożyć na dnie pucharków. Orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni. Chałwę rozgnieść widelcem. Mascarpone krótko zmiksować z chałwą. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać do masy z mascarpone i krótko zmiksować tylko do połączenia składników. Połowę masy wyłożyć do pucharków. Na to pokruszyć herbatniki. Wyłożyć resztę masy, posypać pozostałą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawięc dziś dla Was propozycję na małe co nie co dla maluchów. Tym razem wersja dla dziewczynek- różowe babeczki wypełnione morelową konfiturą, z dużą ilością bitej śmietany i różową czekoladą. Takie babeczki na pewno wywołają uśmiech na twarzy dziecka. Wiem, bo sprawdziłam na kilku:) Składniki na 9 sztuk: na ciasto: 170 g mąki 70 g cukru 1 jajko(...)mleka 50 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: 3-4 łyżki konfitury morelowej 200 ml śmietanki kremówki 1 opakowanie śnieżki 2 łyżki wiórek z różowej czekolady Masło stopić i wystudzić. Składniki ciasta wymieszać rózgą, nie za długo, tylko do połączenie składników. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem do 2/3 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaJeśli lubicie kawę, to takie babeczki są jak najbardziej dla Was. Bardzo miękkie, wilgotne, z dodatkiem czekolady i gorącej kawy, którą wlewamy do ciasta. O tym, że są idealne do filiżanki kawy chyba nie muszę pisać... Składniki na 12 sztuk: 1 szklanka mąki 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 50 g kakao 1 jajko(...)szklanki oleju 1/2 szklanki maślanki 1/2 szklanki mocnej kawy parzonej, gorącej dodatkowo: 75 g czekolady deserowej łyżka mleka wiórki z białej i mlecznej czekolady Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Dodać cukier i wymieszać. W osobnej misce wymieszać maślankę, olej i jajko. Składniki mokre wlać do suchych i krótko wymieszać rózgą lub mikserem. Na końcu wlać gorącą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatemu miał idealny kształt. Składniki: na ciasto: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem: 300 ml śmietanki kremówki 200 g czekolady deserowej dodatkowo: 1/2 szklanki przegotowanej wody 3 łyżki soku z cytryny 5 łyżek kwaśnego dżemu (użyłam z czarnej porzeczki) na dekorację: 300 g masła 3 łyżki cukru pudru(...)pieczenia. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy o średnicy 18 cm i piec w 180*C około 45 minut. Wystudzić najlepiej przez noc a następnie przekroić na 4 blaty. Czekoladę połamać, umieścić w miseczce. W garnku zagotować wodę i zdjąć z ognia. Na garnku ustawić miseczkę z czekoladą i poczekać aż się rozpuści mieszając od czasu do czasu. Przestudzić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprzechowuję je w lodówce. Oczywiście w woreczku i szczelnym pojemniku, żeby nie nawilgły. Składniki: 4 kwadratowe wafle kostka masła 300 g chałwy 2-3 łyżki wódki tabliczka białej czekolady łyżka cukru pudru Miękkie masło utrzeć do białości. Nadal ucierając wsypać cukier a następnie po trochę dodawać pokruszoną chałwę. Na końcu partiami wlać wódkę. Masę podzielić na trzy części(...)mleka). Wstawić do lodówki na godzinę. Kiedy masa stwardnieje wafel pokroić na prostokąty. W rondelku zagotować wodę i zdjąć z ognia. Na garnku z wrzątkiem umieścić miskę z połamaną czekoladą i rozpuścić nad parą. Rozpuszczoną czekoladę przełożyć do woreczka, odciąć róg i wcisnąć polewę na wafle. Kiedy czekolada zastygnie wafelki zamknąć w pojemniku i schować do lodówki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszklanki mąki 2 duże łyżki kakao 1,5 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli na krem czekoladowy: 200 ml śmietanki kremówki 150 g czekolady deserowej na krem malinowy: 300 ml śmietanki kremówki łyżka cukru pudru 1/2 opakowania malinowego zagęstnika do śmietany 1/2 szklanki malin dodatkowo: duży banan 3 kiwi szklanka malin 2 brzoskwinie słoiczek dżemu(...)zapiąć wokół niego obręcz tortownicy a boki wyścielić papierem do pieczenia. Ciasto posmarować połową dżemu. Owoce obrać i pokroić w niewielką kostkę. Połowę rozłożyć na warstwie dżemu. Czekoladę połamać na kawałki i wrzucić do miski. Miskę ustawić nad garnkiem z wrzątkiem (nie musi się już gotować) tak aby nie dotykała dnem wody. Mieszając rozpuścić czekoladę. Przestudzić. Mocno schłodzoną
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaW Lidlu trwa właśnie tydzień włoski. Wykorzystując to, że dostałam paczkę pysznych sycylijskich produktów przygotowałam na bazie jednego z nich deser na zimno. Częstujcie się i
Kuchnia w czekoladzieEmotikon smile Ja musiałam zadowolić się drożdżówką ale film polecam i polecać będę. W weekend Wiewióra konsumowała Wiewiórkę, ciasto takie. Pyszne! wypełnione po brzegi czekolada, owocami i orzechami. Idealne jesienne ciacho! U mnie wg Kwestii Smaku. Wiewiórka 4 jajka w temp. pokojowej 2 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)suszonej żurawiny 1 szkl. orzechów włoskich 100 g ciemnej czekolady 4 jabłka 2 łyżeczki cynamonu 3/4 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru 4 łyżki stopionego masła lub oleju roślinnego Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Mieszamy. Żurawinę zalewamy wrzątkiem i odcedzamy na sitku po 10 minutach moczenia. Orzechy
Dzieje kuchennej WiewióryProponuję wam pyszne ciasto bez pieczenia 3 bit jak popularne batoniki. Na herbatnikach, z masą krówkową, kremem budyniowym, bitą śmietaną i czekoladą. Moi domownicy nie mogli mu się oprzeć a tato stwierdził "więcej go nie rób! Przez ciebie przytyję.Takie to dobre że nie mogę się powstrzymać" :) Ach melodia dla moich uszu ! Mówię wam jest obłędne(...)łyżki cukru 150g miękkiego masła 200g herbatników 1 puszka masy kajmakowej (krówkowej) 330ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 2 łyżki cukru pudru 2 fixy do śmietany 100g gorzkiej czekolady Proszek budyniowy oraz 2 łyżki cukru wymieszać z 1/2 szklanki zimnego mleka tak, żeby nie było grudek. Resztę mleka zagotować w garnku i wlać rozrobiony proszek. Cały czas mieszać
W kuchennej krainiebułeczkę aby w odkryć to co ma w sobie najlepszego. Masa, którą Wam dziś proponuję jest mojego autorstwa. Składa się z dodatków, które lubię najbardziej - orzechów arachidowych, rodzynek i czekolady. Robiona na bazie mleka. Wystarcza do wypełnienia około 25 rogali. - 40 dag wyłuskanych niesolonych orzeszków ziemnych - 1 szklanka rodzynek - 3.4 szklanki mocnej herbaty - 1/3 szklanki rumu lub innego mocnego(...)mleka - 1 łyżka mąki pszennej + jedna łyżeczka mąki ziemniaczanej ( można zastąpić gotowym proszkiem budyniowym - 2 łyżki) - 3/4 szklanki mleka w proszku ( u mnie odtłuszczone granulowane) - 1 tabliczka gorzkiej czekolady - sok z połowy cytryny - 5 dag masła Rodzynki namoczyć w mieszance rumu i herbaty Orzechy rozdrobnić ( u mnie sprawdził się rozdrabniacz do warzyw, dobry też będzie malakser lub młynek
kawawszklancełyżek cukru 3 łyżki nutelli 200 g masła Masa rodzynkowa: 500 g rodzynki sułtanki Ale-raj 0,5 szkl rumu 0,5 szkl wódki 200 g czekolady mlecznej 100 g masła Dodatkowo: dżem Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując do momentu aż uzyskamy sztywną masę(...)budyniu cały czas ucierając. Pod koniec ucierania dodać nutellę oraz 3-4 łyżki alkoholu z moczenia rodzynek. Masa rodzynkowa: Dzień wcześniej rodzynki zalać rumem i wódką. Przed dodaniem do czekolad odsączyć na sitku z nadmiaru alkoholu. W garnku rozpuścić masło dodać połamaną w kostkę czekoladę i na lekkim ogniu mieszać do rozpuszczenia się czekolady ( nie gotujemy). Do gorącej polewy dodać
Ala piecze i gotujebędzie przepis prosto z Meksyku. Wołowina będzie nie w kawałkach, będzie za to sos Worcestershire i wino. Koniecznie musi być ostre, w końcu to chili! Nie zabraknie dobrej czekolady, fasoli i kminu rzymskiego. Aromat kolendry was uzależni. Pychotki w mig, choć najlepsze na drugi dzień :) A na jesienne wieczory przy lampce wina w sam raz:) Poziom trudności(...)ząbków czosnku · 200 ml czerwonego półwytrawnego wina · półtorej linijki gorzkiej czekolady · puszka czerwonej fasoli (400g) · 1 łyżka sosu Worcestershire / ˌ wʊs.təʃə
Bazując na smakuPolubiłam je od pierwszego gryza :) I choć nie robię zbyt często, to Wam serdecznie polecam :) Tym razem z nadzieniem wiśniowym, a jedna warstwa dodatkowo przełożona masą
Kuchnia w czekoladzie