Dziś- z racji tego, że otrzymałam spory zapas mąki od Młynomag i mogę poszaleć- zapraszam Was na śniadaniowe razowe bułeczki. Wyrastają w nocy, więc rano wystarczy
Kuchnia w czekoladzieoprzeć. Dla niektórych jest za słodka, przez co zupełnie niejadalna ale ja uwielbiam ją w połączeniu z lekkimi niesłodkimi dodatkami. Tym razem dwa bezowe blaty przełożyłam kremem z gorzkiej czekolady a dla przełamania i ożywienia smaku dodałam odrobinę soczystej pomarańczy. Dzięki temu całość nie była muląca więc bez przeszkód sięgaliśmy po dokładki. Składniki: na bezę: 6 białek(...)cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu lub soku z cytryny na krem czekoladowy: 300 ml śmietanki kremówki 30% 100 g gorzkiej czekolady (ewentualnie deserowej) dodatkowo: łyżka gorzkiego kakao pomarańcza Białka umieścić w wysokim naczyniu i zacząć ubijać najpierw na małych obrotach a po chwili na największych. Kiedy będą sztywne to nadal ubijając wsypywać stopniowo cukier. Następnie dodać ocet
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaLubicie rureczki z kremem? Takim z nutką alkoholu... żeby się nie upić od razu :) Ja uwielbiam, ale najlepiej jak ktoś mi je zrobi, bo to
Kuchnia w czekoladzieDelikatne, o smaku cytrynowym, małe co nieco do kawy. Z ciasteczkami jest trochę pracy ale warto się im poświęcić. Wychodzi ich cała masa :) Składniki: 100 g białej czekolady 1/3 kostki masła ¾ szklanki cukru 3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka starta skórka z 1 cytryny 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli cukier puder do obtaczania Sposób(...)przygotowania: 1. Czekoladę oraz masło rozpuszczamy na parze i odstawiamy do wystudzenia (jeśli czekolada z masłem się nie połączy to nie należy się tym przejmować). Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy startą skórkę z cytryny oraz sok. Nie przerywając miksowania dodajemy czekoladę z masłem. Mąkę z proszkiem do pieczenia i solą przesiewamy i miksujemy z mokrymi składnikami. Ciasto
Na Ciasteczkowych Papierachpewno zrekompensuje ten trud, zapewniamy, że bardzo minimalny trud.... Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 mleczna czekolada 3 łyżki oleju masa śmietanowa 1/2 l śmietany kremówki 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny masa wiśniowa 2 słoiczki wiśni 0,33 l drylowanych 2 galaretki wiśniowe 3 budynie(...)waniliowe 1 szklanka cukru ponadto 7 ciastek herbatników 1 czekolada gorzka 3 łyżki mleka Wykonanie: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakaem oraz z tartą czekoladą, dodajemy do ubitej masy, wlewamy olej, delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożon ą papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 30 minut
kgwjanczewoMimo iż dziś piątek, to nic nie stoi na przeszkodzie, by podzielić się z Wami pomysłem na np. jutrzejszy obiad lub imprezowo-ostatkowe danie, którym poczęstujecie
Kuchnia w czekoladzieNajlepsze są pączki z czekoladą i do tego domowe. Jak szybko je zrobiłam tak szybko znikneły z talerza. Można zrobić z nutellą jak kto woli(...)Pączki z czekoladą Składniki na 14 pączków Ciasto : mąka - 0,5 kg cukier - 3 łyżki cukier waniliowy - 0,5 opak olej -1 łyżka żółtka - 4 szt ocet -0,5 łyżki margaryna - 62,5 g mleko -1 szkl drożdże - 50 g Nadzienie : czekolada - 13 okienek Dodatkowo cukier puder
Kuchnia Danusigorzkiej czekolady 80 g masła 2 łyżki kakao 2 jajka 120 g cukru 100 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do miski przekładamy połamaną na kawałki czekoladę i masło. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej . Po dokładnym rozpuszczeniu wszystkich składników dodajemy kakao , mieszamy,odstawiamy do przestudzenia. Jajka wbijamy do miski i ubijamy dodając po trochu cukier. Ubite jajka łączymy(...)przestudzoną czekoladą. Na końcu dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy do momentu połączenia się składników. Gotową masę przekładamy do blaszki wyłożonej wysokimi papilotkami. Do każdej nakładamy masę czekoladową,nie więcej niż do 3/4 wysokości papilotki. Można dodać czekoladowe dropsy lub pokruszoną czekoladę. Pieczemy około 30 min w piekarniku nagrzanym na 160 stopni
KuchcikoweLoveoraz żółtka ze swojskich jajek. Ponadto ciasto musi być dobrze wyrobione. Pączki zawsze wychodzą pulchne i żółciutkie w środku. Specjalnie na dzisiejszą okazję przełożyłam je pysznym kremem i polałam czekoladą. W taki dzień jak dziś, warto nie liczyć kalorii. SKŁADNIKI: Ciasto: 1 szklanka mleka, 4 żółtka, 20g drożdży, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 płaska łyżka cukru kryształu(...)mąki tortowej Młynomag, 50g margaryny, szczypta soli, 1 łyżka spirytusu, Krem: 300ml śmietany 36%; 1 łyżka cukru pudru, 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, Dodatkowo: 1 tabliczka białej czekolady, kakaowa posypka do dekoracji, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Do ciepłego mleka dodaję drożdże, cukry, żółtka oraz sól. Mieszam. Stopniowo przesiewam mąkę i wyrabiam ciasto. Na końcu ciasta wlewam spirytus oraz rozpuszczoną
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki: 200 g czekolady 6 jajek skórka z 1 pomarańczy szczypta soli 3 łyżki mocnej kawy Czekoladę razem ze startą skórką i kawą rozpuszczamy w kąpieli wodnej (ustawiamy miskę z czekoladą na gotującej się wodzie w garnku i mieszamy do momentu rozpuszczenia. Białka oddzielamy od żółtek i białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Rozpuszczoną czekoladę kiedy już przestygnie
Moje-pitraszenieMam dla Was jeszcze jedną tłustoczwartkową propozycję. Choć samo przygotowanie ciasta jest bardzo szybkie, to z pleceniem już schodzi troszkę dłużej, ale nie tak by od
Kuchnia w czekoladzieTARTA Z MALINAMI, SERKIEM MASCARPONE I BIAŁĄ CZEKOLADĄ Jak każdy, mam swój ulubiony przepis na kruche ciasto do tarty. Wypróbowałam już wiele tart, ale najlepszy to przepis Neli Rubinstein, z książki "Kuchnia Neli". Dlaczego go lubię? - bo to przepis prosty, - nie wymaga "natychmiastowego" zagniatania ciasta - nie wymaga chłodzenia w lodówce, ciasto i tak świetnie się rozwałkowuje i rozkłada w formie(...)zazwyczaj jest to ok. 30 minut. Takie tarty wcześniej podpiekamy, ok 10 min, a potem dodajemy nadzienie, które pieczemy kolejne 20 min. KREM 250 g - mascarpone 1 tabliczka - białej czekolady (zamiast czekolady można opcjonalnie dodać 50 g cukru) 1 szklanka - śmietany 30% 1 łyżka - cukru waniliowego maliny ( mogą być mrożone) Czekoladę roztopić nad gorącą kąpielą wodną, lekko wystudzić i zmiksować
Calzonella.comMUFFINY KORZENNE Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami...ale mi już teraz przyszła ochota na świąteczne, aromatyczne wypieki. No i musiałam spełnić swoją zachciankę :) Oto aromatyczne, korzenne muffinki z kawałkami czekolady. Są idealnie miękkie, nie za słodkie i mają nieziemski smak i zapach przypraw korzennych, szczególnie goździków. Przygotowane z polewą czekoladową smakują wybornie. Polecam! :) SKŁADNIKI(...)przyprawy korzennej do piernika szczypta soli 50 ml oleju lub roztopionego masła pół szklanki maślanki pół szklanki mleka pół szklanki miodu 1 jajko 100 g posiekanej gorzkiej lub mlecznej czekolady ( ja dodałam pół na pół) 1 średniej wielkości jabłko (starte na tarce o dużych oczkach) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. PRZYGOTOWANIE: W jednym naczyniu wymieszać składniki suche
Calzonella.comSkładniki: 150 ml mleka 50 ml świeżego wyciśniętego soku z pomarańczy 3 łyżki rozpuszczalnej czekolady lub 3-4 kostki czekolady do dekoracji skórka starta z pomarańczy Przygotowanie: Mleko zagotować. Następnie wsypać czekoladę w proszku lub w kostkach, rozpuścić. Na koniec wlać sok z pomarańczy dokładnie wymieszać. Czekoladę przelać do ulubionej filiżanki. Wierzch można udekorować startą skórką z pomarańczy
Ciastka - domowe słodkościJeśli lubicie sobie czasem po dogadzać i przygotować na śniadanie coś innego niż pospolitą kanapkę z plasterkiem szynki czy sera, to ja Wam polecam taką pastę
Kuchnia w czekoladzie