Doskonale sprawdzi się na obiad oraz kolację. Lekka, syta i kolorowa. Sałatka z pieczoną karkówką smakuje równie dobrze, jak te z kurczakiem. Składniki: Dla
Kuchnia w czekoladzieUwielbiam włoskie dania, choć staram się je ograniczać... Lazanię przygotowywałam chyba drugi lub trzeci raz w życiu z racji tego, że nie lubię robić jej w
Kuchnia w czekoladzieZdrowy i pożywny deser na bazie daktyli, banana, mleka kokosowego i gorzkiej czekolady. Bez pieczenia, jajek, mleka, dodatkowego cukru i glutenu. Ciekawe również jako opcja śniadaniowa dla miłośników słodkich śniadań. Składniki (2 porcje): 1 duży banan 100 g płatków gryczanych 100 g daktyli 80 ml mleka kokosowego 3 rządki gorzkiej czekolady 1/3 łyżeczki agaru Przygotowanie (15 minut(...)czasie banana rozgniatamy widelcem i mieszamy z mlekiem kokosowym. Całość gotujemy chwilę z agarem - masę przekładamy do kokilek z ciastem - rozpuszczamy czekoladę i po lekkim ostudzeniu wylewamy na masę (można dodać odrobinę rumu lub mlecza kokosowego - dla smaku lub w celu rozrzedzenia czekolady) Jeśli chcemy ciastko wyciągnąć z kokilki wkładamy
Pora na pora i pomidoraBiedronki) szklanka porzeczek czarnych oczyszczonych mrożonych lub świeżych 3 łyżki cukru pudru lub więcej (wedle upodobania) 1 op. galaretki truskawkowej lub owoce leśne 1 szklanka wody kilka kostek czekolady garść rodzynek opcjonalnie: bita śmietana w sprayu (lub odłożona z ubitej śmietanki) do dekoracji Przygotowanie: Porzeczki wrzuć do garnuszka i postaw na małym ogniu. Dodaj 1/3 wody i mieszaj co chwilkę(...)miejsce, np. na parapet przy uchylonym oknie i odczekaj kilkanaście minut, aby galaretka ładnie zgęstniała i ostygła. Od czasu do czasu zamieszaj. Przygotuj 4 pucharki na lody lub salaterki. Czekoladę rozpuść w małym garnuszku w kąpieli wodnej. Lekko stężałą galaretkę rozdziel łyżką do pucharków. Nakładaj 2-3 łyżki do każdego. Resztę wstaw do lodówki. Na środek galaretki wlej około
Anioszek w kuchnicukru brązowego 2 opakowania cukru wanilinowego 200 g margaryny 300 ml mleka 2 jaja 3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 3 łyżki kakao 100 g białej czekolady Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Margarynę rozpuszczamy w garnuszku. Po ostudzeniu miksujemy je drugiej misce z 200 ml mleka, jajkami i cukrami. Dalej miksując dodajemy stopniowo mąkę. Ciasto(...)naleśnikowego, ale nie zbite. Jeśli będzie za gęste dodajemy stopniowo resztę mleka. Ciasto dzielimy na dwie części - do jednej dodajemy kakao, a do drugiej jeżyny i 1/2 posiekanej czekolady. Mieszamy (część z owocami i czekoladą delikatnie). Blachę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy porcje ciasta. Wierzch posypujemy pozostałą czekoladą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 - 25 minut (do suchego
peggiwkuchniDawno, dawno temu, gdy byłam kilkuletnią dziewczynką, a w sklepach nie było batoników, czekolad i cukierków mama robiła mi czasem owsiaczki - pyszne ciasteczka kakaowo-owsiane bez pieczenia. Zajadałam się wtedy nimi ze smakiem i nic więcej do szczęścia już nie potrzebowałam. Teraz postanowiłam przypomnieć sobie te chwile, ciasteczka wzbogaciłam jednak gorzką czekoladą i suszoną żurawiną - wyszły pyszne! Owsiaczki czekoladowo-żurawinowe(...)OWSIACZKI CZEKOLADOWO-ŻURAWINOWE 8 łyżek mleka 360 g cukru trzcinowego 100 g masła 2 łyżki kakao zapach rumowy 90 g gorzkiej czekolady 100 g suszonej żurawiny 2 szklanki błyskawicznych płatków owsianych W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko i cukier. Mieszając od czasu do czasu doprowadzamy do wrzenia (syrop musi się zagotować). Dodajemy pokruszoną czekoladę, zapach rumowy i kakao. Doprowadzamy
peggiwkuchnipodane z lodami i świeżymi owocami. Mniam <3 Ciasto upiekła moja Mamusia podczas mojej weekendowej wizyty :) Zapraszam do pieczenia! Składniki na tortownicę ok. 24 cm : 1 tabliczka gorzkiej czekolady 100 g masła 100 g cukru 50 g mąki 3 jajka, żółtka oddzielone od białek Do podania: lody waniliowe maliny lub truskawki CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie(...)Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej , odstawiamy do przestygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy utarte żółtka i mąkę. Na koniec wlewamy czekoladę z masłem, delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masę przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 20 minut. Odstawiamy na 20 minut do lekkiego przestygnięcia. Podajemy jeszcze
My Culinary ArtDługo myślałam czy dodać ten chlebek na bloga. W końcu stwierdziłam, że jego smak jest tego wart :) Ciemny, z dużą ilością ziaren, co sprawiło że nie
Kuchnia w czekoladziemnie malinowa, ale może być także wiśniowa, porzeczkowa czy jagodowa) Wuzetka – polewa: 100 ml śmietany 30% (+ ewentualnie 50 ml na kleksy z bitej śmietany) 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='8 dużych jajek 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka drobnego cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki(...)słoik kwaskowej konfitury (u mnie malinowa, ale może być także wiśniowa, porzeczkowa czy jagodowa) 100 ml śmietany 30% (+ ewentualnie 50 ml na kleksy z bitej śmietany) 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)'; document.write(" "); Ciasto: Piekarnik nagrzewamy do 170°C (lub 160°C z termoobiegiem). Obie mąki, kakao i proszek przesiewamy dwukrotnie przez sito do miseczki. Jajka (jeśli
Poezja smakuprzez 30 minut! Gotowe! Smakuje pysznie bez dodatków, ale my lubimy dodać mu troszkę gracji - przykryć ubitą śmietanką z mascarpone i udekorować kawałkami truskawek, ziarenkami granatu i wiórkami gorzkiej czekolady! Ciasto jest chrupkie z zewnątrz, a wilgotne i lekko płynne w środku! Smakuje absolutnie fantastycznie! Koniecznie spróbujcie, bo to takie ciasto last minute - idealne dla niezapowiedzianych gości(...)stopni, przez ok 30 minut.** Upieczone ciasto wykładamy na kratkę do wystudzenia. dodatkowo: 180 ml śmietanki kremówki 30%, 100 g mascarpone, 2 łyżki cukru pudru, truskawki, granat, gorzka czekolada Śmietankę kremówkę połączyć z mascarpone i cukrem pudrem, a następnie ubić na gęsty krem. Masę przyłożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką z okrągłą końcówką o średnicy 1 cm - na wierzch upieczonego
Plate of JoySkładniki: -1 i 3/4 szklanki mąki pszennej -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1/2 łyżeczki sody -3 czubate łyżki kakao -3/4 szklanki cukru pudru -1 tabliczka mlecznej czekolady -1 szklanka mleka -1/2 szklanki oleju -1 jajko Sposób przygotowania: Suche składniki mieszamy w misce. Mleko, olej i jajko miksujemy w drugiej miseczce. Czekoladę siekamy na drobne kawałeczki. Suche składniki(...)mieszamy łyżką z mokrymi. Następnie dodajemy pół czekolady i znowu delikatnie mieszamy. Ciasto nakładamy do foremek. Resztę czekolady wykorzystujemy do posypania muffinek. Pieczemy w temperaturze 185 stopni ok. 20 minut. Smacznego
Magia jedzenia.łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Krem: 2 szkl. mleka w proszku 1/2 szkl. mleka 1/2 szkl. cukru 300 g masła Polewa czekoladowa: 50 g gorzkiej czekolady 5 łyżek mleka Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady wlewamy mleko i mieszamy. Jeszcze ciepłą, polewamy ciasto. Sposób przygotowania: Ciasto : Białka ubijamy, dodajemy cukier, żółtka,olej i przesiane mąki(...)małych obrotach. Następnie wsypujemy mleko w proszku i ucieramy. Ciasto Mleczna Kanapka: Biszkopt kroimy w poprzek i wykładamy na 1 placek, krem mleczny,przykrywamy drugim plackiem. Polewamy rozpuszczoną czekoladą 50 g z mlekiem ok. 5 łyżek. Robimy esy floresy i zajadamy się ze smakiem na następny dzień :) Smacznego :) Przepis zaczerpnięty z gazety dla kobiet
Słodkości i nie tylkoUrocze rurki oblane (a raczej wysmarowane pędzelkiem) czekoladą. Z dodatkiem polewy stają się kruche i niesamowicie pyszne. Z całą pewnością ciężko się od nich oderwać, uzależniają :) Składniki: 250g mąki pszennej 125g jogurtu naturalnego 125g masła olej lub masło do smarowania foremek 2 łyżki masła 200g czekolady gorzkiej lub mlecznej Krem maślany: 200g masła (prawdziwego masła, minimum 82% tłuszczu) 150g(...)kolor. Upieczone rurki na ciepło ściągamy z foremek, odstawiamy do wystudzenia. Ostudzone rurki nadziewamy kremem, wkładamy do lodówki. Nad kąpielą wodą, w rondelku rozpuszczamy dwie łyżki masła, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy na gładką masę. Płynną czekoladą smarujemy rurki (używałam pędzelka), odstawiamy na kratkę do zastygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki na godzinę
Gotowanie i blogowanieświeżymi owocami. Natomiast dla mnie najlepiej smakuje z sosem żurawinowym który swoją kwaskowatością przełamuje słodkość ciasta. Moja wersja też nie jest oryginalna, bo wersja podstawowa (kladdkaka) jest z czekoladą mleczną a nie białą (vit kladdkaka). SKŁADNIKI: * 100 g białej czekolady * 100 g masła * 180 cukru * 120 g mąki pszennej * 2 jajka * ½ łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią * 1 szczypta soli * Dodatki(...)podania: świeże owoce, bita śmietana, sos żurawinowy, WYKONANIE: Masło roztapiamy w małym garnku, od razu ściągamy z ognia i dodajemy połamaną białą czekoladę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Jajka, cukier i cukier z wanilią ucieramy/miksujemy na jednolitą białą masę. Do białej masy jajecznej dodajemy masę czekoladową i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Całość przelewamy
MohiellaTym właśnie 300 wpisem na bloga rozpoczynamy sezon na świąteczne "co nie co". Wiele tego nie ma, bo nie mam w zwyczaju przygotowywać przed świętami ton
Kuchnia w czekoladzie