czekolada - 27946 przepisów (strona:447/1864)

Pyszny kamień marsjański 112

cukru brązowego 2 opakowania cukru wanilinowego 200 g margaryny 300 ml mleka 2 jaja 3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 3 łyżki kakao 100 g białej czekolady Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Margarynę rozpuszczamy w garnuszku. Po ostudzeniu miksujemy je drugiej misce z 200 ml mleka, jajkami i cukrami. Dalej miksując dodajemy stopniowo mąkę. Ciasto(...)naleśnikowego, ale nie zbite. Jeśli będzie za gęste dodajemy stopniowo resztę mleka. Ciasto dzielimy na dwie części - do jednej dodajemy kakao, a do drugiej jeżyny i 1/2 posiekanej czekolady. Mieszamy (część z owocami i czekoladą delikatnie). Blachę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy porcje ciasta. Wierzch posypujemy pozostałą czekoladą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 - 25 minut (do suchego

peggiwkuchni
Wspomnień czar... 124

Dawno, dawno temu, gdy byłam kilkuletnią dziewczynką, a w sklepach nie było batoników, czekolad i cukierków mama robiła mi czasem owsiaczki - pyszne ciasteczka kakaowo-owsiane bez pieczenia. Zajadałam się wtedy nimi ze smakiem i nic więcej do szczęścia już nie potrzebowałam. Teraz postanowiłam przypomnieć sobie te chwile, ciasteczka wzbogaciłam jednak gorzką czekoladą i suszoną żurawiną - wyszły pyszne! Owsiaczki czekoladowo-żurawinowe(...)OWSIACZKI CZEKOLADOWO-ŻURAWINOWE 8 łyżek mleka 360 g cukru trzcinowego 100 g masła 2 łyżki kakao zapach rumowy 90 g gorzkiej czekolady 100 g suszonej żurawiny 2 szklanki błyskawicznych płatków owsianych W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko i cukier. Mieszając od czasu do czasu doprowadzamy do wrzenia (syrop musi się zagotować). Dodajemy pokruszoną czekoladę, zapach rumowy i kakao. Doprowadzamy

peggiwkuchni
Klasyczne brownie 172

podane z lodami i świeżymi owocami. Mniam <3 Ciasto upiekła moja Mamusia podczas mojej weekendowej wizyty :) Zapraszam do pieczenia! Składniki na tortownicę ok. 24 cm : 1 tabliczka gorzkiej czekolady 100 g masła 100 g cukru 50 g mąki 3 jajka, żółtka oddzielone od białek Do podania: lody waniliowe maliny lub truskawki CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie(...)Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej , odstawiamy do przestygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy utarte żółtka i mąkę. Na koniec wlewamy czekoladę z masłem, delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masę przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 20 minut. Odstawiamy na 20 minut do lekkiego przestygnięcia. Podajemy jeszcze

My Culinary Art
Chleb z dużą ilością ziaren 170

Długo myślałam czy dodać ten chlebek na bloga. W końcu stwierdziłam, że jego smak jest tego wart :) Ciemny, z dużą ilością ziaren, co sprawiło że nie

Kuchnia w czekoladzie
Wuzetka (ciasto W-Z) 512

mnie malinowa, ale może być także wiśniowa, porzeczkowa czy jagodowa) Wuzetka – polewa: 100 ml śmietany 30% (+ ewentualnie 50 ml na kleksy z bitej śmietany) 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='8 dużych jajek 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka drobnego cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki(...)słoik kwaskowej konfitury (u mnie malinowa, ale może być także wiśniowa, porzeczkowa czy jagodowa) 100 ml śmietany 30% (+ ewentualnie 50 ml na kleksy z bitej śmietany) 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)'; document.write(" "); Ciasto: Piekarnik nagrzewamy do 170°C (lub 160°C z termoobiegiem). Obie mąki, kakao i proszek przesiewamy dwukrotnie przez sito do miseczki. Jajka (jeśli

Poezja smaku
Błyskawiczne ciasto czekoladowe! 198

przez 30 minut! Gotowe! Smakuje pysznie bez dodatków, ale my lubimy dodać mu troszkę gracji - przykryć ubitą śmietanką z mascarpone i udekorować kawałkami truskawek, ziarenkami granatu i wiórkami gorzkiej czekolady! Ciasto jest chrupkie z zewnątrz, a wilgotne i lekko płynne w środku! Smakuje absolutnie fantastycznie! Koniecznie spróbujcie, bo to takie ciasto last minute - idealne dla niezapowiedzianych gości(...)stopni, przez ok 30 minut.** Upieczone ciasto wykładamy na kratkę do wystudzenia. dodatkowo: 180 ml śmietanki kremówki 30%, 100 g mascarpone, 2 łyżki cukru pudru, truskawki, granat, gorzka czekolada Śmietankę kremówkę połączyć z mascarpone i cukrem pudrem, a następnie ubić na gęsty krem. Masę przyłożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką z okrągłą końcówką o średnicy 1 cm - na wierzch upieczonego

Plate of Joy
Muffinki czekoladowe. 125

Składniki: -1 i 3/4 szklanki mąki pszennej -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1/2 łyżeczki sody -3 czubate łyżki kakao -3/4 szklanki cukru pudru -1 tabliczka mlecznej czekolady -1 szklanka mleka -1/2 szklanki oleju -1 jajko Sposób przygotowania: Suche składniki mieszamy w misce. Mleko, olej i jajko miksujemy w drugiej miseczce. Czekoladę siekamy na drobne kawałeczki. Suche składniki(...)mieszamy łyżką z mokrymi. Następnie dodajemy pół czekolady i znowu delikatnie mieszamy. Ciasto nakładamy do foremek. Resztę czekolady wykorzystujemy do posypania muffinek. Pieczemy w temperaturze 185 stopni ok. 20 minut. Smacznego

Magia jedzenia.
Ciasto Mleczna Kanapka 632

łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Krem: 2 szkl. mleka w proszku 1/2 szkl. mleka 1/2 szkl. cukru 300 g masła  Polewa czekoladowa: 50 g gorzkiej czekolady 5 łyżek mleka Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady wlewamy mleko i mieszamy. Jeszcze ciepłą, polewamy ciasto. Sposób przygotowania: Ciasto : Białka ubijamy, dodajemy cukier, żółtka,olej i przesiane mąki(...)małych obrotach. Następnie wsypujemy mleko w proszku i ucieramy. Ciasto Mleczna Kanapka: Biszkopt kroimy w poprzek i wykładamy na 1 placek, krem mleczny,przykrywamy drugim plackiem. Polewamy rozpuszczoną czekoladą 50 g z mlekiem ok. 5 łyżek. Robimy esy floresy i zajadamy się ze smakiem na następny dzień :) Smacznego :) Przepis zaczerpnięty z gazety dla kobiet

Słodkości i nie tylko
Czekoladowe rurki z kremem maślanym 135

Urocze rurki oblane (a raczej wysmarowane pędzelkiem) czekoladą. Z dodatkiem polewy stają się kruche i niesamowicie pyszne. Z całą pewnością ciężko się od nich oderwać, uzależniają :) Składniki: 250g mąki pszennej 125g jogurtu naturalnego 125g masła olej lub masło do smarowania foremek 2 łyżki masła 200g czekolady gorzkiej lub mlecznej Krem maślany: 200g masła (prawdziwego masła, minimum 82% tłuszczu) 150g(...)kolor. Upieczone rurki na ciepło ściągamy z foremek, odstawiamy do wystudzenia. Ostudzone rurki nadziewamy kremem, wkładamy do lodówki. Nad kąpielą wodą, w rondelku rozpuszczamy dwie łyżki masła, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy na gładką masę. Płynną czekoladą smarujemy rurki (używałam pędzelka), odstawiamy na kratkę do zastygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki na godzinę

Gotowanie i blogowanie
Vit kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe 215

świeżymi owocami. Natomiast dla mnie najlepiej smakuje z sosem żurawinowym który swoją kwaskowatością przełamuje słodkość ciasta. Moja wersja też nie jest oryginalna, bo wersja podstawowa (kladdkaka) jest z czekoladą mleczną a nie białą (vit kladdkaka). SKŁADNIKI: * 100 g białej czekolady * 100 g masła * 180 cukru * 120 g mąki pszennej * 2 jajka * ½ łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią * 1 szczypta soli * Dodatki(...)podania: świeże owoce, bita śmietana, sos żurawinowy, WYKONANIE: Masło roztapiamy w małym garnku, od razu ściągamy z ognia i dodajemy połamaną białą czekoladę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Jajka, cukier i cukier z wanilią ucieramy/miksujemy na jednolitą białą masę. Do białej masy jajecznej dodajemy masę czekoladową i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Całość przelewamy

Mohiella
Kremowa zupa chrzanowa 154

Tym właśnie 300 wpisem na bloga rozpoczynamy sezon na świąteczne "co nie co". Wiele tego nie ma, bo nie mam w zwyczaju przygotowywać przed świętami ton

Kuchnia w czekoladzie
Babka marmurkowa 173

Babka, którą większość z Was z pewnością zna, a przynajmniej o niej słyszało :) Waniliowo - czekoladowa, idealnie słodka, puszysta i mięciutka. Zapach roztapianej czekolady podczas pieczenia - bezcenny ;) I jeszcze jeden plus - zawsze się udaje! :) Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję(...)szklanki mąki pszennej 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 225 g masła 1 szklanka cukru 4 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki mleka 125 g czekolady deserowej Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sól, połączyć. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, stopniowo dodawać jajka, jedno po drugim, cały czas ucierać. Dodać ekstrakt waniliowy

Domowa cukiernia Ewy
Prosty deser z kremem waniliowym, biszkoptem, sosem czekoladowym i malinami 138

porcje): 200 gram świeżych malin biszkopt czekoladowy (np.  z tego przepisu  średniej wielkości) lub gotowe biszkopty kakaowe 2 łyżki Amaretto Sos czekoladowy: 30 gram mlecznej czekolady 50 gram czekolady deserowej 5 łyżek mleka Krem waniliowy (budyniowy z ricottą): 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 i 1/2 szklanki mleka 100 gram ricotty 3 łyżki cukru pudru 1/2 laski wanilii (ziarenka(...)ilośc mleka. Studzę. Ostudzony budyń, ricottę, ziarenka wanilii i cukier puder miksuję do uzysikania gładkiej i jednolitej masy kremowej. Sos czekoladowy W garnku podgrzewam mleko. Ściągam z ognia, dodaję czekoladę mleczną i deserową. Całość dokładnie mieszam do rozpuszczenia czekolady. Biszkopty kruszę, mieszam z Amaretto. Odstawiam na 5 minut. Na dnie naczynia (miseczki lub kieliszka) umieszczam połowę pokruszonych biszkoptów. Wlewam połowę

Mango Papaja
Kokosanki 156

Nie wiem czy wiecie, ale niewykorzystane białka kurzych jajek spokojnie możemy mrozić. Sama o tym fakcie dowiedziałam się jakiś rok temu czytając forum Przyślij Przepis. 

Kuchnia w czekoladzie
Muffinki z bananami i gorzką czekoladą - dobrze nadziane 152

deser? :)   Składniki (15 sztuk): 340g mąki pszennej 2 jajka 120ml oleju rzepakowego 120 ml mleka 120g cukru  łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 banany tabliczka gorzkiej czekolady 3 łyżeczki płatków migdałowych Przygotowanie: Przesianą mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia wsypujemy do miski i mieszamy. W drugiej misce łączymy mokre składniki (olej, mleko, jajka), mieszamy i powoli(...)wlewamy do suchych. Wszystko dokładnie łączymy. Pokrojonego banana, posiekane płatki migdałowe oraz 3/4 drobno pokrojonej czekolady dodajemy do przygotowanego gęstego ciasta, powoli mieszając.   Foremkę na muffinki wykładamy papilotkami i uzupełniamy ją w 1/3 ciastem, po czym dodajemy po plasterku banana i zakrywamy kolejna warstwą ciasta. Wierzch posypujemy resztą pozostałej czekolady. Piczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku

ChilliJemy