CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ Mam dziś dla was pyszne ciasteczka z kawałkami czekolady ulubione mojej córci Ani zawsze znikają ze stołu bardzo szybko SKŁADNIKI: 150 g masła 125g cukru 1 jajko+1 żółtko 300g mąki 1/2 łyżeczki sody 150-200g czekolady olejek lub cukier waniliowy PRZYGOTOWANIE: Masło roztapiamy,studzimy i łączymy z cukrem dodajemy kilka kropel olejku waniliowego lub cukier(...)waniliowy,jajko i żółtko a potem mąkę wymieszaną z sodą i posiekaną czekoladę mieszamy wszystko dokładnie nakładamy małe porcje(ponieważ trochę urosną i nie za blisko siebie) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia PIECZENIE: Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 170 stopni 15-20 min smacznego
Swojskie jedzonkoDROGIE DO ZROBIENIA TAK WYGLĄDAJĄ PO PRZEKROJENIU.. SKŁADNIKI: 3 JAJKA 10 DAG MĄKI PSZENNEJ 2 DAG (20G) MĄKI ZIEMNIACZANEJ 10 DAG CUKRU 10 DAG MARGARYNY 10 DAG CZEKOLADY GORZKIEJ (LUB 10 DAG SŁODKIEJ I ŁYŻECZKA KAKAO) 3 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA BUDYŃ WANILIOWY 300ML MEKA PRZYGOTOWANIE: BUDYŃ PRZYGOTOWUJEMY WEDŁUG INSTRUKCJI NA OPAKOWANIU TYLKO DAJEMY MNIEJ MLEKA(...)CZEKOLADĘ ROZPUSZCZAMY W ODROBINIE MLEKA NA BARDZO MAŁYM OGNIU MIĘKKĄ MARGARYNĘ MIKSUJEMY DODAJĄC PO JEDNYM JAJKU,JAK DOBRZE SIĘ POŁĄCZĄ TO DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI(MĄKI,CUKIER,PROSZEK) JAK SE POŁĄCZY NA GŁADKĄ MASĘ TO DODAJEMY PRZESTUDZONĄ ROZPUSZCZONĄ CZEKOLADĘ,MIKSUJEMY DO FOREMEK NA BABECZKI DAJEMY ŁYŻKĘ MASY CZEKOLADOWEJ I NA TO ŁYŻKĘ GĘSTEGO BUDYNIU, I NA WIERZCH ZNOWU CZEKOLADOWĄ
Swojskie jedzonkoCoś ostatnio nie mogę nadążyć z wpisami :) Czekają cierpliwie aż znajdę chwilę czasu. Dziś mam dla Was coś na słodki podwieczorek:) Skusicie się na takie
Kuchnia w czekoladzieJeśli ktoś lubi naleśniki, to na pewno nie raz jadł je z serem na słodko, lekko przypieczone. Proponuję do tego zestawu dołączyć jeszcze owoce- w moim
Kuchnia w czekoladzieZnam tylko kilka osób, które nie lubią pierogów ruskich i do tej pory nie mogę tego zrozumieć :D No bo jak ich można nie lubić?! Sam
Kuchnia w czekoladzieTak w tym roku cukinii dostałam od Rodziców, że już sama nie wiedziałam co z niej wymyślić. Leczo w słoikach, leczo mrożone, cukinia na słodko... a
Kuchnia w czekoladzieroku robię kilka słoiczków smażonych śliwek z dodatkiem czekolady i kakao tzw czekośliwka. Ja mogę ją jeść bezpośrednio ze słoiczka, ale jest też znakomitym dodatkiem do pieczywa szczególnie słodkich drożdżowych rogalików lub bułek. Można jej też używać do posmarowania ciast. Składniki: 1,5 kg śliwek węgierek 200 g cukru 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki kakao Przygotowanie: Śliwki umyć(...)godziny. Pamiętając o częstym mieszaniu by się nie przypaliły. Pozostawić i na drugi dzień ponownie smażyć około 2 godziny. Na 15 minut przed końcem smażenia wsypać cukier, kakao, połamaną czekoladę, wymieszać i cały czas mieszając smażyć około 15 minut. Jeśli powidła po 4 godzinach smażenia są jeszcze zbyt rzadkie wydłużamy czas smażenia do momentu uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji. Pamiętając
Ala piecze i gotujerazem było tak samo .Dziewczyny mają zabawę a ja mam spokój. Ważne jest również że mają coś słodkiego i nie szkodzącego . Składniki 250 g herbatników 100 g gorzkiej czekolady 150 g masła 2 łyżki miodu 100 g orzechów laskowych ( mogą być inne) Wykonanie - Do miski włożyć pokrojone masło i połamaną czekoladę . Miseczkę położyć na garnku z gorącą wodę(...)czekolada i masło rozpuszczą się . Miskę odstawić . - Orzechy posiekać lub zmielić. Herbatniki pokruszyć . (to rola moich dziewczyn) - Do miski z roztopiona czekolada dodać : orzechy posiekane, miód,pokruszone herbatniki. Dokładnie wymieszać. - Foremkę 25 x 30 cm wyłożyć papierem lub folią do pieczenia . Na folię wyłożyć masę ,rozłożyć równo , mocno ugnieść . odstawić do lodówki na ok 2 godzin . - Schłodzone
Eli GotowanieStowarzyszenie musi sobie zawsze radzić z tym, co otrzyma od sponsorów i Banku Żywności, nie miałam zbyt dużego wyboru. Nie zraziłam się jednak i postanowiłam sama zakupić prawdziwą gorzką czekoladę, masło zamiast tłuszczu do smarowania i brązowy cukier. Wyszły idealne, pięknie popękały, a ich smak mogę określić jako „niebo w gębie”. Są bardzo mięciutkie w środku, z delikatną, chrupką skórką(...)wierzchu. Bardzo czekoladowe i jedno wystarczy, żeby się zasłodzić na długi czas. Crinkles (ok. 30 szt.) 237g gorzkiej czekolady 1 ¼ szkl. mąki ½ szkl. kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/ 4 łyżeczki soli 113g masła 1 1/3 szkl. jasnego brązowego cukru 2 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/3 szkl. mleka 1 szkl. cukru pudru Czekoladę i masło rozpuścić
Przepysznik - BLW i nie tylkoherbaty i amaretto, co dodało bardzo fajną nutkę smakową i idealnie dopełniało krem. Zapraszam do wypróbowania pysznego ciasto czekoladowego z kremem budyniowym. Składniki: Biszkopt: 100 g masła 100 g czekolady 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru 4 jaja 3 łyżki mleka 1,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy: 2 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy(...)łyżki mąki pszennej 3 łyżeczki cukru 250 g masła Poncz: Szklanka herbaty 3 łyżki Amaretto Polewa czekoladowa: 50 g masła 2 łyżki kakao 25 g czekolady 40 g cukru 2 łyżki mleka Ciasto czekoladowe z kremem budyniowym - przepis: Rozpoczynamy od zrobienia biszkoptu: w rondelku umieszczamy masło, czekoladę, kakao, cukier, mleko i podgrzewamy na małym ogniu do roztopienia się
Kuchnia ŁukaszaCzęść z Was już je na pewno widziała, ponieważ przygotowywałam je na konkurs blogerskich zmagań organizowany przez Makarony Polskie. Ukryty w środku makaron świderek (choć tak
Kuchnia w czekoladzienutellą. Jedne i drugie są równie smaczne. Składniki: Przepis na ciasto znajduje się tu kliknąć . Ciasta przygotować tak samo, jedynie zwiększyć ilość cukru waniliowego do 15g. dodatkowo czekolada biała i mleczna do polania. Przygotowanie : Przygotowanie wygląda jak przy muffinkach z budyniem kliknij tu z jedną oczywistą różnicą - zamiast budyniu nakładać nutellę. Można zrobić same ciemne(...)same jasne muffinki jak również dwukolorowe. Tu jest kwestia chęci przygotowującego muffinki. Piec w ok.190-200 stopniach. Małe muffinki piec ok.15-20min., natomiast większe ok.20-25min. Jasną czekoladę roztopić i polać ciemne muffinki. W tym samym naczyniu po białej czekoladzie roztopić mleczną czekoladę i polać resztę muffinek, ciemne również. Smacznego
W kuchni u Monikijuż sprawdzony, upieczony na szczególny dzień jaki dziś mamy - Dzień Ojca. Smakuje wszystkim i ja jestem szczęśliwa, gdyż wyszedł mi mój pierwszy sernik. Składniki: 1. 115g niesolonego masła, 115g czekolady bez żadnych dodatków, 200g cukru pudru ( w przepisie podany był caster sugar, czyli drobniejszy cukier ale ja dałam polski cukier puder i icing sugar - takie akurat miałam w domu(...)115g mąki pszennej + odrobina mąki do posypania formy. 2. 500g miękkiego sera, 125g cukru pudru, 3 jajka, roztrzepać widelcem, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 125g naturalnego jogurtu. Ponadto: czekolada - rozpuszczona do polania. Przygotowanie: 1. Tortownicę o średnicy 23cm posmarować masłem o obsypać mąką. 2. W rondelku na małym ogniu roztopić masło z czekoladą, często mieszać - do momentu aż będzie
W kuchni u MonikiRogaliki z czekoladą chodziły za mną od jakiegoś czasu. Dziś szperając w przyprawach natknęłam się na proszek do pieczenia z obrazkiem rogalików. Obok obrazka można się domyślić, że znajdował się przepis na nie. Przepis był na rogaliki z marmoladą, także wystarczyło zmienić nadzienie i gotowe. Wyszły kruche i pyszne. Składniki: Ciasto: 250 g mąki (ja użyłam tortowej), 4 łyżki cukru(...)125g miękkiej margaryny, 1 jajo, 3 łyżki śmietany, 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 4g, Nadzienie: 18 kostek białej czekolady, 18 kostek mlecznej czekolady, Ponadto: cukier puder do posypania gotowych rogalików. Przygotowanie: Na stolnicę lub do miski przesiać przez sitko mąkę, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Rozwałkować ciasto (pod spód podsypywać mąkę by się nie przykleiło). Starać się tak rozwałkować
W kuchni u Monikiszklanki mąki pszennej, 16g cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka drobnego cukru, 95g masła, 1szklanka (250ml) mleka w temp.pokojowej, 2 jajka w temp. pokojowej. Ponadto: czekolada mleczna 100g, małe kuleczki czekoladowe, czekolada na kanapki typu nutella (ja dałam dwukolorową). Przygotowanie: Masło roztopić, lekko przestudzić. Składniki mokre wymieszać razem. Mąkę przesiać przez sitko i wymieszać ze składnikami suchymi(...)Razem wymieszać składniki mokre i suche. Do foremek na dno wyłożyć pierwszą warstwę ciasta, następnie łyżeczkę czekolady i przykryć ją warstwą ciasta. Nie uzupełniać po same brzegi foremek. Włożyć do nagrzanego piekarnika 190stopni i piec przez ok.20min. Małe muffinki piec ciut krócej. Czekoladę rozpuścić i posmarować wierzch muffinek, następnie posypać kuleczkami czekoladowymi. Smacznego
W kuchni u Moniki