czekolada - 27946 przepisów (strona:463/1864)

Kawa Magnifico Gusto Italiano 91

Kostaryki, Kamerunu, Togo i Brazylii (80 % arabica i 20 % robusta). Prawidłowo zaparzona kawa jest wyjątkowo gęsta. Kawosze zakochają się w jej słodkawym smaku i naturalnie długo utrzymującym się posmaku czekolady! Kawa, kawa...kawa to kultura, to zapach ,sposób parzenia, ciśnienie w maszynie, podgrzewane filiżanki, dzwięk wytrzepywanej kapsułki . Styl parzenia, ruchy baristy, swoistego rodzaju rytuał. Kawa jest dla mnie codziennym rytuałem(...)pełne aromatu ziarna. Moją kawę popijam powoli, wbrew jej ilości. Rozkoszuję się jej gęstym i aromatycznym smakiem w towarzystwie czegoś słodkiego. U mnie dziś petitki z Nutellą i białą czekoladą. Piję to moje malutkie espresso i słyszę jak dom się budzi do życia. Powoli dziubię rozsypaną białą czekoladę... Mamie, do książki na dzień dobry, na przebudzenie podaję capuccino.  Prosto

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto MEGA czekoladowe z dynią 282

ciast. Gościom tak smakowało, że każdy chciał jeszcze dokładki. Bardzo, bardzo czekoladowe, dlatego użyłam w nazwie słowa „MEGA”. Ciasto pachnie fantastycznie, jest puszyste, wspaniale wyrasta, czuć w nim kawałki czekolady. Jeśli nie lubimy gorzkiej czekolady, możemy użyć mlecznej. Dodatek dyni sprawia, że ciasto jest wilgotne, polecam…   Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka(...)jogurtu naturalnego 1 szklanka cukru 2 jajka 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 2/3 szklanki purée z dyni (przepis na purée z dyni jest tutaj: http://www.malacukierenka.pl/puree-z-dyni.html ) 100g poszatkowanej gorzkiej czekolady     1. Piekarnik nastawić na 170oC na funkcji góra-dół. 2. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiać. Dodać szczyptę soli, wymieszać. 3. Do miski wlać olej, dodać

Mała Cukierenka
Kopiec Kreta 152

obchodzimy takich dni, no i to właśnie była doskonała okazja żeby zrobić niespodziankę. Do przygotowania ciasta użyłam mojego niezawodnego czekoladowego biszkoptu , brzoskwiń i bitej śmietany z dodatkiem startej czekolady deserowej. Biszkopt czekoladowy (przepis  tutaj ) Masa śmietankowa: 500 ml. śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny pół tabliczki czekolady deserowej puszka brzoskwiń Upiec i wystudzić  biszkopt czekoladowy(...)biszkopcie wydrążyć środek. W środku układać połówki brzoskwiń (można je podzielić na mniejsze cząstki, ja kładłam całe połówki). Przygotować masę - żelatynę rozpuścić w małej ilości wody i przestudzić. Czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać czekoladę i wymieszać dokładnie. Na koniec wlać przestudzoną żelatynę i również wymieszać. Masę wyłożyć

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Sernik z toffi 125

Czekoladę karmelową lubię za tą niespotykaną słodycz. Dodana do sera sprawia że sernik staje się delikatny i taki jak lubię. Ten jest szybki i prosty bo bez pieczenia. Chcecie więcej? To przygotujcie go koniecznie! Składniki : * 150g herbatników * 50g masła * 500g borówek amerykańskich   * 250g serka śmietankowego typu Philadelphia * tabliczka czekolady karmelowej  * ewentualnie mięta do dekoracji  Przygotowanie : Herbatniki(...)pokruszyć, masło rozpuścić i dodać do ciastek. Wymieszać, wyłożyć formę do ciasta, dobrze docisnąć i odstawić na pół godziny do lodówki. Wysypać dno ciastek borówkami. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, serki wymieszać z czekoladą - można całość dosłodzić.Masę przełożyć na borówki, odstawić na noc do stężenia. Gotowy sernik ozdobić owocami i świeżą mięta

Magiczne Życie Marty
Brzoskwiniowe róże 254

Kiedyś natknęłam się w internecie na fajny pomysł z wykorzystaniem jabłek. Stwierdziłam jednak, że skorzystam z leżących w domu brzoskwiń i to je właśnie przygotowałam w

Kuchnia w czekoladzie
Deser z czekoladową manną i mango 108

zdrowy deser z kaszy manny, płatków owsianych, mango i gruszki. Mi najbardziej smakuje podawany na ciepło. 1 szklanka mleka 5 łyżek kaszy manny 1 łyżka cukru 5 kostek czekolady z bakaliami 6 łyżek płatków owsianych z siemieniem lnianym Połowa mango Połowa gruszki Czekolada do dekoracji W rondelku gotujemy mleko z cukrem. Dosypujemy kaszę manną oraz kostki czekolady. Energicznie mieszamy(...)pucharka. Płatki prażymy na rozgrzanej patelni, aż ładnie zbrązowieją. Połowę układamy na masie z kaszy. Owoce obieramy i blendujemy na gładki krem. Wykładamy do pucharka, posypujemy resztą płatków. Dekorujemy czekoladą

VioletoweKucharzenie
Popękane ciasteczka czekoladowe 125

Delikatne, bardzo czekoladowe, małe co nieco do kawy. Jest z nimi trochę pracy ale smak wynagradza wszystko. Są obłędnie pyszne :) Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 100 g masła 1/2 szklanki cukru 3 jajka cukier wanilinowy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 szklanki mąki pszennej cukier puder do obtaczania Sposób przygotowania: 1. Obie czekolady oraz(...)masło rozpuszczamy na parze i odstawiamy do wystudzenia. Białka jajek ubijamy na sztywno po trochu dodając cukier. Następnie dodajemy żółtka oraz cukier wanilinowy. Nie przerywając miksowania dodajemy rozpuszczone czekolady z masłem. Mąkę z proszkiem do pieczenia i solą przesiewamy i miksujemy z pozostałymi składnikami. Ciasto powinno być zwarte. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki a nawet do zamrażarki na kilka godzin

Na Ciasteczkowych Papierach
Czekoladowe cappuccino 135

kawa na jesienne popołudnie, z kawałeczkiem jakiegoś dobrego ciacha ma się rozumieć:) Proporcje składników na 2 filiżanki: szklanka wrzątku 2 kopiate łyżeczki dobrej, drobno zmielonej kawy 3 kostki gorzkiej czekolady 1 łyżeczka cukru 1/2 szklanki ciepłego mleka (nie gotowanego) bita śmietana i starta czekolada do dekoracji Kawę, czekoladę i cukier zalać wrzątkiem, przykryć spodeczkiem i odstawić na 10 min. Filiżanki(...)ogrzać, mleko lekko spienić. Kawę przecedzic przez bardzo gęste sitko i wlać do filiżanek do połowy wysokości, uzupełnić spienionym mlekiem. Udekorować bitą śmietaną i wiórkami czekolady

Maślane ciasteczko
Ciasto czekoladowo – miętowo – malinowe (na maślance) 90

Mięta i czekolada to połączenia smakowe, które kocham! Dopełnieniem są malinki :)Wilgotne, rozpływające się w ustach i obłędnie aromatyczne... To ciasto należy określić jednym słowem – rozkoszne! Ciasto Wam zostawiam, a sama uciekam na meczyk :) Składniki ( tortownica 23 cm): 260 g mąki, 150 g cukru, 3 jajka, ½ szklanki maślanki, ½ szklanki oleju, 2 czubate łyżki kakao, 2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)kostek gorzkiej czekolady ( 60% kakao), 1,5 łyżeczki kropli miętowych, 1 szklanka malin + kilka do dekoracji (świeżych lub mrożonych), polewa czekoladowa   Sposób przygotowania: Czekoladę posiekać. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z sodą. Do ubitych jajek dodawać na przemian,  stopniowo, maślankę, wymieszaną z sodą mąkę  oraz olej – mieszać na średnich obrotach  miksera. Stale

Nie tylko w kuchni
Zielona babka ze szpinakiem, migdałami i białą czekoladą. 111

Takim wypiekiem zaskoczycie domowników i gości! Wilgotna babka, w której smak szpinaku jest niewyczuwalny, a kolor ciasta przepiękny! Do tego chrupiące migdały i posmak czekolady… Składniki: 300 g mąki tortowej, 230 g mrożonego szpinaku, 100 g białej czekolady, 100 g migdałów lub migdałów w słupkach, 350 ml oleju rzepakowego, 3 jajka, 200 g cukru, opakowanie cukru waniliowego, opakowanie proszku(...)pieczenia, cukier puder do posypywania Sposób przygotowania: Szpinak rozmrozić i odcisnąć. Migdały zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut, obrać ze skórek i posiekać. Czekoladę rozpuścić w wodnej kąpieli. Odciśnięty szpinak zmiksować razem z olejem. Jajka ubić z cukrem i z cukrem waniliowym. Do masy jajecznej dodawać na przemian masę szpinakową i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia – miksować na średnich

Nie tylko w kuchni
Sałatka z buraków i papryki 261

Kochanie przepraszam, że tak Was trochę zaniedbuję, ale dopadło mnie jakieś choróbsko, przyssało się do mnie i do Olka i puścić nie chce. Kilka przepisów czeka

Kuchnia w czekoladzie
Pełnoziarniste muffiny czekoladowo-bananowe 197

jako przekąskę do szkoły/pracy, ale także jako "ciasteczko" do kawy. Składniki: ( na 18-20 muffinek ) 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej 100 g czekolady ( proporcji 50g gorzkiej, 50 g mlecznej lub tylko gorzka) 2 jajka 1/4 szklanki cukru trzcinowego ( można pominąć ) 1/2 szklanki napoju sojowego czekoladowego Alpro ( lub chudego mleka ) 1 łyżeczka sody(...)banany Wykonanie: Banany obrać ze skóry i pognieść widelcem w miseczce. Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej, czyli umieścić miseczkę z czekoladą w gorącej, nie gotującej się wodzie i pozostawić do rozpuszczenia. Przygotować dwa naczynia. W jednym wymieszać wszystkie suche składniki, tj. mąki, , cukier i sodę. W drugim naczyniu umieścić składniki mokre -  jaja, rozpuszczoną czekoladę, pogniecione banany

kolorowotorcikowo
Sernik kokosowy z chia i pianką z białej czekolady 142

hiszpańskiej,  były wykorzystywane do deserów na zimno, puddingów, czy koktajli, postanowiłam poeksperymentować  i nasiona wykorzystać do pieczenia. Na ten sam pomysł wpadła Dorota, z bloga Daktyle w czekoladzie , wyszło to przy pewnej rozmowie ;-)    Każda z nas miała zadanie, za upieczenie swojej wersji…. Zdecydowanie warto go wypróbować !  Składniki: Ciasto na tortownicę(...)prawdziwą wanilią 2 płaskie łyżki nasion chia od  Skworcu 1 szklanka mleczka kokosowego 2 łyżki budyniu śmietankowego Kremowa pianka: 1 szklanka śmietany słodkiej 30% 50 g białej czekolady 1 łyżka cukru pudru Dekoracja: Niebieska posypka z opłatka (waflowa) Wykonanie sernika: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść, nie ogrzewając za długo rękoma , wylepić dno natłuszczonej okrągłej foremki. Masa serowa: Nasiona

Wanilia i Kardamon
Wuzetka na osiemnastkę 155

łyżki cukru kokosowego 500g mascarpone bądź w chudszej wersji zwykłego kremowego łyżeczka soku z cytryny dobrej jakości marmolada albo domowy kwaśny dżem (np. z czarnej porzeczki) 100g gorzkiej czekolady, przynajmniej 80% kakaa (bez rafinowanego cukru!)  40g masła Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i pod koniec dodać partiami cukier kokosowy. Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze(...)przystroju wierzchu wuzetki, o czym ja zawsze zapominam. Następnie na wierzch ciasta położyć dość cienką warstwę marmolady albo kwaśnego dżemu, a na sam wierzch wylać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę z dodatkiem masła. Delikatnie nożem o zaokrąglonym czubku rozprowadzić czekoladę po powierzchni i pozwolić jej zastygnąć. Dzięki dodatkowi tłuszczu, czekolada nie będzie się kruszyć przy krojeniu. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Grillowany szaszłyk w polędwiczce wieprzowej 172

Może i przygotowanie takiego obiadku zajmuje troszkę czasu, ale przecież nie wszyscy jesteśmy zabiegani i czasem też możemy nad czymś dłużej postać. Zwłaszcza że smak nam

Kuchnia w czekoladzie