czekolada - 27946 przepisów (strona:462/1864)

Bakaliowe nadzienie do rogali i bułeczek 175

bułeczkę aby w odkryć to co ma w sobie najlepszego. Masa, którą Wam dziś proponuję jest mojego autorstwa. Składa się z dodatków, które lubię najbardziej - orzechów arachidowych, rodzynek i czekolady. Robiona na bazie mleka. Wystarcza do wypełnienia około 25 rogali. - 40 dag wyłuskanych niesolonych orzeszków ziemnych - 1 szklanka rodzynek - 3.4 szklanki mocnej herbaty - 1/3 szklanki rumu lub innego mocnego(...)mleka - 1 łyżka mąki pszennej + jedna łyżeczka mąki ziemniaczanej ( można zastąpić gotowym proszkiem budyniowym - 2 łyżki) - 3/4 szklanki mleka w proszku ( u mnie odtłuszczone granulowane) - 1 tabliczka gorzkiej czekolady - sok z połowy cytryny - 5 dag masła Rodzynki namoczyć w mieszance  rumu i herbaty Orzechy rozdrobnić ( u mnie sprawdził się rozdrabniacz do warzyw, dobry też będzie malakser lub młynek

kawawszklance
Rodzynkowiec 240

łyżek cukru  3 łyżki nutelli 200 g masła Masa rodzynkowa: 500 g rodzynki sułtanki Ale-raj 0,5 szkl rumu 0,5 szkl wódki 200 g czekolady mlecznej 100 g masła Dodatkowo: dżem  Przygotowanie: Biszkopt:   Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując do momentu aż uzyskamy sztywną masę(...)budyniu cały czas ucierając. Pod koniec ucierania dodać nutellę oraz 3-4 łyżki alkoholu z moczenia rodzynek. Masa rodzynkowa: Dzień wcześniej rodzynki zalać rumem i wódką. Przed dodaniem do czekolad odsączyć na sitku z nadmiaru alkoholu. W garnku rozpuścić masło dodać połamaną w kostkę czekoladę i na lekkim ogniu mieszać do rozpuszczenia się czekolady ( nie gotujemy). Do gorącej polewy dodać

Ala piecze i gotuje
Chili con carne 152

będzie przepis prosto z Meksyku. Wołowina będzie nie w kawałkach, będzie za to sos Worcestershire i wino. Koniecznie musi być ostre, w końcu to chili! Nie zabraknie dobrej czekolady, fasoli i kminu rzymskiego. Aromat kolendry was uzależni. Pychotki w mig, choć najlepsze na drugi dzień :) A na jesienne wieczory przy lampce wina w sam raz:) Poziom trudności(...)ząbków czosnku ·          200 ml czerwonego półwytrawnego wina ·          półtorej linijki gorzkiej czekolady ·          puszka czerwonej fasoli (400g) ·          1 łyżka sosu Worcestershire  / ˌ wʊs.təʃə

Bazując na smaku
Wafelki z wiśniowym nadzieniem 573

Polubiłam je od pierwszego gryza :) I choć nie robię zbyt często, to Wam serdecznie polecam :) Tym razem z nadzieniem wiśniowym, a jedna warstwa dodatkowo przełożona masą

Kuchnia w czekoladzie
Surówka z białej i czerwonej kapusty 311

Mam dla Was surówkę :) Pyszną, ze świeżych warzyw, idealną do obiadu. A ile witamin! Równie dobrze możecie zamiast śmietany użyć oleju, ale to już nie będzie

Kuchnia w czekoladzie
kokosowy torcik z białą czekoladą 195

Składniki:   mus kokosowy: 1 puszka mleka kokosowego 100 g wiórków kokosowych 2 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny 2 tabliczki białej czekolady  2 kubeczki śmietany kremówki biszkopt: 5 jajek 0, 5 kubka cukru 0, 5 kubka maki tortowej 0, 5 kubka wiórków kokosowych 0, 5 kubka mielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 1 budyń waniliowy(...)dekoracja: 1 tabliczka białej czekolady wiorki kokosowe płatki migdałowe Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Pianę mieszamy z żółtkami i przesiewamy do niej mąkę, proszek do pieczenia , migdały oraz budyń. Dodajemy wiórki kokosowe, olej i wszystko dokładnie mieszamy.  Tortownice smarujemy roztopionym masłem, posypujemy bułką tartą lub okruszkami biszkoptów i wlewamy do niej ciasto. Biszkopt pieczemy w temp

Luźna Kuchnia
Suflet czekoladowy 106

się, że jak tylko je wyjmę to oklapną, na szczęście jednak tak się nie stało ;)  Składniki: 25g masła, plus nieco do wysmarowania ramekinów 60g miałkiego cukru 100g ciemnej czekolady 2 łyżeczki kahluy 1 łyżeczka aromatu waniliowego 3 jajaka, białka oddzielone od żółtek szczypta soli Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać kahluę(...)dużej misce ubić białka z odrobiną soli, gdy powstanie piana, stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając, aż powstanie gęsta, kremowa, sztywna masa.  Łyżkę ubitej piany dodać do czekolady, aby ją nieco rozrzedzić, następnie przełożyć czekoladę do ubitej piany i delikatnie wymieszać. Przełożyć do ramekinów i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 11 minut, aż suflety ładnie urosną i dobrze zetną

Codzienne Gotowanie
Kaszak "Dzieciństwo Mańki" ze śliwkami 141

Składniki : ok. 10 śliwek 300 ml kaszy manny litr mleka 150 ml cukru 200 g masła 3 płaskie łyżki kakao łyżeczka kawy mielonej ewentualnie: wafel suchy Polewa 60 g czekolady 99% łyżeczka cukru waniliowego 2-3 łyżki gęstej śmietany Rozgrzać patelnię. Śliwki przepołowić i usunąć pestki. Ułożyć śliwki na patelni miąższem do dołu. Podgrzać ok. 5 minut, by się skarmelizowały(...)deser się rozwarstwi. Na śliwki wyłożyć ciemną masę. Wyrównać wierzch. Ułożyć na wierzchu wafel dopasowany do rozmiarów deseru. Odstawić keksówkę na ok. kwadrans. W tym czasie roztopić na parze czekoladę z cukrem waniliowym. Dodać śmietanę. Trzymać na parze do momentu dokładnego wymieszania czekolady ze śmietaną. Na keksówkę położyć deskę, odwrócić foremkę i wyjąć deser. Usunąć folię (nie wyrzucać, przyda się

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto JAMAJKA 794

budyń czekoladowy bez cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem straciatella: 400 ml śmietany kremówki 30 lub 36% 2 łyżki cukru pudru 50g posypki czekoladowej lub grubo startej czekolady gorzkiej 1 łyżka kopiata żelatyny +1/3 szklanki zimnej wody masa na wierzch: 250g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki 30 lub 36 % łyżka cukru pudru starta czekolada gorzka(...)minut do napęcznienia. Rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej (nie zagotować żelatyny).  Schłodzoną śmietankę ubić. W połowie ubijania dodać cukier. Do sztywnej śmietany dodać startą czekoladę lub posypkę, wymieszać lekko. Łyżkę kremu dodać do rozpuszczonej żelatyny , wymieszać i od razu wlać do reszty kremu straciatella delikatnie mieszając. Masę wyłożyć na galaretkę. Przykryć drugą połową biszkoptu, nasączyć

Maślane ciasteczko
Łazanki z kapustą i boczkiem 318

Szybkie w przygotowaniu i smaczne łazanki.  Przeważnie staram się robić domowy makaron, ale w ramach "czyszczenia" półek wykorzystałam dwa rodzaje zaczętych już makaronów, bo nie

Kuchnia w czekoladzie
Placek z brzoskwiniami 182

Bardzo delikatne i puszyste ciasto z brzoskwiniami i kawałkami gorzkiej czekolady. Nie jest trudne do zrobienia i chyba nie może się nie udać. Udało się wspaniale, pięknie wyrosło. Ma jeszcze jedną zaletę - do jego przygotowania nie potrzeba miksera ;) Przygotowałam je dla męża, na drogę, gdy wyjeżdżał w delegację. Osłodziło kilkudniową rozłąkę ;) Na szczęście nie musiałam się martwić o noclegi(...)Czysto, przytulnie i komfortowo i w samym sercu Wrocławia :) Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka maślanki 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 3 jajka 100 g gorzkiej czekolady 3 łyżeczki proszku do pieczenia 6-7 brzoskwiń Kruszonka: 3 łyżki cukru 5 łyżek mąki pszennej 60 g miękkiego masła Czekoladę bardzo drobno posiekać, odłożyć. Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem

Domowa cukiernia Ewy
Batoniki owsiane z czekoladą 144

nagrzanego do 180 C. Piec ok 25-30 minut do lekkiego zrumienienia. Wyjąć wraz z papierem do pieczenia lekko przestudzić, i jeszcze ciepłe pokroić na batony. Polać 1/2 przygotowanej czekolady i posypać żurawiną. Gdy pierwsza warstwa zastygnie polać druga warstwę .Przechowywać w szklanym pojemniku do 3 dni. Polewa: 50 g gorzkiej czekolady 30 ml mleka 3,2% 2 łyżeczki(...)miodu 1 czubata łyżeczka masła Mleko doprowadzić do wrzenia, wrzucić pokrojoną czekoladę oraz miód. Odstawić na 2 minuty, po tym czasie dokładnie wymieszać. Na koniec dodać masło i ponownie wymieszać. Czekolada będzie dość płynna, zostawiamy do całkowitego ostygnięcia

Delicious Titbits
Spaghetti z pomidorami 171

Korzystacie jeszcze z pozostałości pysznych, soczystych pomidorów? A może macie dostęp jeszcze do swoich, posadzonych i wypielęgnowanych na przydomowych grządkach? Jakie by nie były, pamiętajcie, że

Kuchnia w czekoladzie
Muffinki czekoladowe 155

muffinki, są świetne jako przekąska do kawy albo herbaty, robi się je bardzo szybko i można urozmaicać ich smak różnymi dodatkami. Dzisiaj ulubione muffinki Taty - muffinki czekoladowe. Z kawałkami czekolady, mięciutkie, na bazie  mleka kokosowego . Zapraszam do spróbowania! 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 2 łyżki dobrego kakao 1 żółtko 1/3 szklanki oleju(...)szklanka domowego  mleka kokosowego kilka kostek czekolady Składniki suche, czyli mąkę, proszek i kakao przesiać i wymieszać z cukrem. Dodać do nich wymieszane żółtko z wodą i olejem. Połączyć niezbyt dokładnie. Do foremek na muffinki nakładać ciasto d 3/4 wysokości. Do każdej muffinki włożyć po kawałku czekolady. Piec ok. 20-30 minut w 180 stopniach.  Muffinka bez czekolady

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Tort Czekoladowy z Kremem Limonkowym 146

wynagrodzić i każdy z etapów wykonania tortu udokumentowałam w formie zdjęć.  No to zaczynamy! CIASTO forma 20x30 cm: 5 jajek 250 g cukru trzcinowego 75 g gorzkiej czekolady 150 g masła 50 g kakao 60 ml mocnego naparu kawy 100 g kwaśnej śmietany 3 łyżki mleka 200 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W pierwszej kolejności w rondelku rozpuściłam masło, zdjęłam rondel z gazu, włożyłam czekoladę połamaną na kosteczki , odczekałam chwilkę i energicznie wymieszałam, aby czekolada połączyła się z rozpuszczonym masłem. Odstawiłam do lekkiego wystudzenia. W jednej miseczce wymieszałam razem kakao, śmietanę, mleko i kawę do połączenia się składników

Blondynka Gotuje