Jeśli jesteście fanami kuchni meksykańskiej i zdecydowanie lubicie ostrą kuchnię, to zapraszam na burrito w moim wykonaniu. Bardzo syte, bardzo smaczne, bardzo ostre. Choć przyznam bez
Kuchnia w czekoladziejest mniej słodki. Musicie sami spróbować i o tym przekonać się. Polecam! Pieczone banany można podawać z ulubionymi dodatkami, np. z miodem, bakaliami czy tak jak u mnie - z czekoladą i wiórkami kokosowymi. 2 banany Dodatkowo: 4 kostki czekolady wiórki kokosowe do posypania Piekarnik rozgrzać max do 150 stopni. Banany (ze skórką) piec (*) po 8-10 minut(...)stron. (Skórka powinna być całkowicie czarna.) Po tym czasie owoce przełożyć na talerz, skórkę przeciąć wzdłuż przez środek i w to miejsce włożyć kostki czekolady. Można posypać bakaliami ( posypałam wiórkami ). Chwilkę odczekać aż czekolada się rozpuści. Banana wyjadać łyżeczką. (*) Korzystam z piekarnika gazowego i nie posiadam termoobiegu. Banany można piec z termoobiegiem przez około 16-20 minut
Di gotujejeśli tak jak ja nie możecie się go doczekać możecie skrócić czas pieczenia i wtedy Wasze ciasto będzie podobnie jak moje upieczone ,ale z lekkimi oznakami jeszcze ciągnącej czekolady :) Składniki: - 200 g gorzkiej czekolady - 200 g masła - 100 g mąki pszennej - 300 g cukru kryształu - 6 jajek - 50 g orzechów włoskich Przygotowanie: Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jajka(...)ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodając przesianą mąkę. Do masy dodajemy przestudzoną czekoladę oraz pokrojone orzechy i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej i wyłożonej papierem blachy o wymiarach 24 cm x 24 cm i pieczemy w 180 C przez około 35 minut
Zainspirowana w kuchniDzisiaj na blogu alternatywa dla tych, którzy szczególnie nie przepadają za tradycyjnym tortem. Zamiast masy - domowy dżem truskawkowy, a wszystko oblane polewą czekoladową. Całość wieńczy zagadkowy napis wykonany białą czekoladą. Przyznacie ,że oryginalny? O co chodzi- wie tylko solenizant. Murzynek a' la tort w wykonaniu Kasi. Bardzo się cieszę, że moja synowa od czasu, do czasu podrzuci(...)bakalie typu: rodzynki , migdały, orzechy, suszona śliwka Polewa 3 łyżki kakao, 100 gram masła, 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru 1 jajko. biała czekolada do wykonania napisu WYKONANIE Cukier ,żółtka, masło, mleko, kakao oraz cukier waniliowy wrzucić do garnka. Wstawić na mały ogień. Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Masę lekko
W kuchennym oknie Ewyłyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu szczypta soli 3 jajka 1 szklanka ugotowanej i zmielonej dyni 100 g masła Dodatkowo: 100 ml śmietanki 30% 100 g białej czekolady Sposób przygotowania: Dynię kroimy na małe kawałki i przekładamy do rondelka, dodajemy 3-4 łyżki wody i gotujemy na małym gazie co jakiś czas mieszając przez około 10 minut(...)podłużnej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 st. piekarnika i pieczemy około 50 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto polewamy ganaszem z białej czekolady. Do miski nałożonej na rondelek z gotującą się wodą nalewamy 100 ml śmietanki kremówki i dodajemy pokruszoną białą czekoladę, mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Smacznego
Słodkie Przyjemnościwyrosną!), - po wierzchu obsypać jeszcze kokosem i ewentualnie odrobiną cukru trzcinowego - piec do suchego patyczka czyli około pół godziny w temp. 180 stopni. Gotowe muffinki zostały oblane czekoladą, taką zwykłą gorzką lekko podrasowaną czyli: - pół tabliczki czekolady rozpuszczamy w garnuszku z dodatkiem małego chlusta wody, - dodajemy pół łyżeczki cynamonu, szczyptę soli i jeśli ktoś chce, trochę cukru, - mieszamy wszystko, dodajemy(...)odrobinę oleju i kiedy czekolada lekko zgęstnieje wylewamy ją na ciacha. Na górę jeszcze raz wiórki kokosowe i w zasadzie można jeść od razu, oblizując palce z czekolady ;) Niestety po upieczeniu nie widać już tego pięknego buraczanego koloru, jakie miało surowe ciasto, jedynie po wierzchu jest trochę różowawo, ale smak jest jak najbardziej buraczano-kokosowo-czekoladowy (nie bananowy!), całkiem fajny
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEZawsze uwielbiałam to ciasto, ale sama nigdy nie robiłam. Podpytałam więc Mamę o przepis i zrobiłam swoją wersję, bez surowych żółtek w masie. Jej zresztą obawiałam
Kuchnia w czekoladzietych ideałów się na moim blogu narobiło... na początku były te z czekoladą, migdałami i cukinią (mniammmm) a teraz czekoladowe z wiśniami - w sumie o tych muffinach opowieści w rodzinie krążyły już od dawna. Ale ja byłam pod tak silnym wrażeniem tych z cukinią, że żadne informacje o ,,jeszcze lepszych" do mnie nie docierały. Ale pewnego dnia zabrakło cukinii(...)przepisy. CZEKOLADOWE MUFFINY Z WIŚNIAMI (NAJLEPSZE :-)) łatwe (jak to muffiny) pieczenie 30 minut Składniki 2 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru (ja dałam mniej) 1/4 szklanki kakao 100 g posiekanej czekolady (u mnie oczywiście gorzkiej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/5 łyżeczki sody 2 jajka 125 g stopionego przestudzonego masła lub troszkę mniej niż pół szklanki oleju 1/2 szklanki maślanki
sierotka maRysia w kuchnisama go wymyśliłam co dodaje mu odrobiny smaku... bo jest mój własny - autorski ;-D przechwalam się... TAK! Bo jest naprawdę pyszny! Sernik na orzechowym spodzie z karmelizowanymi jabłkami i czekoladą Składniki: na sernik 75 dag przemielonego sera - polecam kupić zwykły twaróg i trochę przemielić go blenderem - sernik wychodzi bardzo kremowy więc odradzam gotowe, mielone twarogi 200 g śmietany 30% (jeden(...)herbatników 3/4 szklanki orzechów włoskich i laskowych (mieszanki) ok 100 g masła dodatkowo 3/4 szklanki cukru pól szklanki wody 3 jabłka Polewa czekoladowa 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki mleka kilka kropli olejku rumowego Do dzieła!!! Orzechy mielimy na drobny pył, to samo robimy z herbatnikami - mieszamy oba składniki. Rozpuszczamy 100 g masła i gdy delikatnie ostygnie dodajemy
sierotka maRysia w kuchnijagodowa Składniki ok 250 g herbatników kakaowych 150 g masła w temperaturze pokojowej 3 filiżanki czarnych jagód (można inne owoce) ok 400 ml śmietanki 30% 100 g białej czekolady 2 kopiaste łyżeczki mąki ziemniaczanej Do dzieła!!! Herbatniki mielimy na drobny pył, dokładnie mieszamy je z miękkim masłem. Tak powstałą mieszanką wyklejamy formę do tartej - jakby ciasto było za kruche(...)trzeba dodać więcej masła. Wstawiamy do lodówki. Z 400 ml śmietanki odlewamy 1/4 szklanki. Śmietankę wlewamy do garnka i wrzucamy do niej pokrojoną czekoladę - gotujemy na małym ogniu aż czekolada się rozpuści. Do pozostałego śmietanki (ok 100 ml) dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Gdy czekolada się rozpuści a śmietanka zacznie wrzeć wlewamy do niej mieszankę z mąką i szybko
sierotka maRysia w kuchnicake popsy - dynie też powinny posmakować :) Składniki: 250 g okrawków ciast ( biszkopty, kruche ciastka, piaskowe babki ) 100 g serka mascarpone 100 g masy krówkowej Do dekoracji: 150 g białej czekolady pomarańczowy barwnik spożywczy ( w żelu lub proszku ) kolorowe posypki Wykonanie: Okrawki ciast dokładnie pokruszyć. Do okruszków dodać serek mascarpone i masę krówkową - połączyć składniki. Z powstałej masy formować(...)kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki układać na tacy. Schłodzić w lodówce przez minimum godzinę. W międzyczasie rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę. Czekoladę zabarwić na pomarańczowo barwnikiem spożywczym. Kiedy kulki z ciasta dobrze się schłodzą, w każdą wbić patyczek ( patyczek do lodów, specjalny patyk do cake pops lub przyciętą rurkę do napojów ). Cake pops maczać w płynnej czekoladzie i dowolnie dekorować
kolorowotorcikowocukru 2 jajka 110 g mąki pszennej 1,5 łyżki zielonej herbaty matcha (*) 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel aromatu cytrynowego 1/3 łyżeczki startej skórki cytrynowej 40g czekolady (użyłam gorzkiej z żurawiną) Polewa: 20 g czekolady (użyłam gorzkiej z żurawiną) 1 łyżeczka masła Masło z cukrem utrzeć do białości. Ciągle miksując - wbijać po jednym jajku. Dodać aromat cytrynowy(...)wszystkie suche składniki. Po wymieszaniu masę połączyć z posiekaną czekoladą i skórką cytrynową. (Dla bezpieczeństwa udanego wypieku - suche składniki powinny być uprzednio przesiane ze sobą a po ich dodaniu masę należy mieszać ręcznie i do połączenia się całości, nie dłużej. Osobiście robię różnie. Dla mnie muffinki zawsze wychodzą.) Formę do muffinek (**) wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości
Di gotujeJedna z wielu sałatek, które można przygotować szybko i smacznie na śniadanie lub kolację. Doskonale się sprawdza na przyjęciach w gronie znajomych lub rodzinnych imprezach.
Kuchnia w czekoladziebakaliowy. Składniki: - 170g masła - niepełna szklanka cukru - 4 łyżki ciemnego kakao - ½ szklanki wody - ekstrakt waniliowy - aromat rumowy - 250g mleka w proszku - 110g herbatników Petit Beurre - 100g białej czekolady - 125g wiśni suszonych - 80g płatków migdałowych - 160g mieszanki bakaliowej ( owoce kandyzowane, orzechy, suszone banany, płatki kokosowe) Do rondelka przekładamy masło, cukier, wodę, kakao i aromaty. Podgrzewając rozpuszczamy, aż powstanie gładka(...)masa. Odstawiamy do przestudzenia. Do większej miski dodajemy pozostałe składniki – mleko w proszku, pokruszone herbatniki (nie za drobno, wystaczy na ćwiartki), pokrojoną w kostkę czekoladę i bakalie. Całość dokładnie mieszamy. Wlewamy przestudzoną masę (nie może być za ciepła, bo rozpuści się dodana biała czekolada) i mieszamy do połączenia składników. Masę przekładamy do silikonowej formy i wstawiamy na noc do lodówki
mojewypiekiinietylkoczekoladowego, więc zamieniłam je na śmietankę do kawy. Jeśli chcecie - spokojnie możecie użyć mleka zamiast śmietanki. Ciasteczka są bardzo delikatne, kruche na wierzchu i lekko miękkie w środku (dzięki czekoladzie). (około 17 sztuk) 1,5 szklanki mąki 1/4 szklanki śmietanki do kawy w proszku (może by mleko) 1/3-1/4 szklanki cukru pudru (w zależności od preferencji słodkości) 1 łyżeczka(...)cukru waniliowego kilka kropel aromatu waniliowego 70g masła/margaryny 1 jajko 5 łyżek wiórek kokosowych 50g białej czekolady Masło/margarynę zmiksować z cukrem, dodać pozostałe składniki (oprócz czekolady i wiórek) i całość dokładnie wymieszać. Na końcu masę połączyć z wiórkami i posiekaną czekoladę. Z ciasta formować kulki (o wielkości orzecha włoskiego), lekko spłaszczać i układać na blasze wysłanej
Di gotuje