www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Naleśniki z serem, owocami, bitą śmietaną, czekoladą, różnymi kremami... - były. To może galaretka? W moim domu taka wersja stała się wielkim hitem. W sumie cieszy mnie ten fakt, bo są przepyszne, ale.. teraz jestem zmuszona przyrządzać je baaardzo często. Nie wiem czy tak szybko się znudzą, ponieważ dają wiele możliwości na zabawę z dodatkami. Przyrządziłam(...)mleka 250g mąki pszennej 3-4 duże jajka 25g masła 1 łyżka cukru pudru 1 szczypta soli Nadzienie: 1 opakowanie galaretki (użyłam truskawkowej) 200 serka śmietankowego Polewa: 50g czekolady 2-3 łyżki mleka Galaretkę przygotować wg przepisu z opakowania (wody dodałam o 50 ml mniej) i przelać do płaskiego naczynia (najlepiej o kształcie prostokąta). Po ostudzeniu wstawić
Di gotujeskładniki: 100 g czekolady deserowej lub kawowej 60 ml espresso, letniego (przygotowanego z 15 g świeżo zmielonej kawy) 100 g masła, miękkiego 80 g mąki orkiszowej lub pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 60 g cukru trzcinowego 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na puch. Żółtka oddzielamy od białek. Do maślanej masy stopniowo dodajemy żółtka(...)miksujemy. Dodajemy espresso, miksujemy. Mąkę orkiszową mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy maślanej, miksujemy. Białka ubijamy na sztywno, czekoladę siekamy i dodajemy do ciasta delikatnie mieszamy np.przy pomocy szpatułki do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanych masłem i oprószonych mąką słoiczków lub filiżanek (ok. 6 szt. o pojemności 150-170 ml). Pieczemy
Domowy Smak Jedzeniatheme-font:minor-latin;} Składniki (na 4 porcje) - 2 szklanki malin (ok. 240g), - duże opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 400g), - 2 łyżeczki cukru pudru (ok. 10g), - laska wanilii, - ½ tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 50g), - 3 łyżki mleka (ok. 30 ml). Sposób przygotowania 1. Maliny miksujemy na gładki mus. 2. Jogurt naturalny mieszamy z ziarenkami laski wanilii i cukrem pudrem. 3. Roztapiamy czekoladę(...)dodatkiem mleka w kąpieli wodnej. 4. Wlewamy mus malinowy do pucharka, następnie przykrywamy go jogurtem. Całość oblewamy gorzką czekoladą. Deser jest bogaty w: - witaminę C (pochodzącą z malin), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, przyspiesza gojenie się ran, - magnez (pochodzący z czekolady), który zapewnia odpowiednie przewodzenie bodźców nerwowych. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 180 g Energia
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki (na 20 sztuk- 10 porcji) - 35 g amarantusa ekspanowanego, - 15 daktyli suszonych (ok. 75g), - ½ tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 50g). Do obtoczenia pralinek - łyżeczka kakao (ok. 5g). Sposób przygotowania 1. Daktyle zalewamy wodą i gotujemy ok. 10 min. 2. Daktyle miksujemy. 3. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. 4. Mieszamy daktyle z amarantusem i rozpuszczoną czekoladą. 5. Formujemy kuleczki, obtaczamy(...)kakao i umieszczamy w papilotkach. Pralinki amarantusowe są bogate w: - wapń (pochodzący z amarantusa), który odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów, - magnez (pochodzący z czekolady), który stymuluje przewodzenie bodźców nerwowych, - błonnik pokarmowy (pochodzący z daktyli), który daje uczucie sytości. Wartość odżywcza jednej porcji (2 sztuki): Porcja waży: ok. 20 g Energia: 65,0 kcal Białko
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki (na 2 porcje) - 2 banany (ok. 230 g), - 3 kostki czekolady gorzkiej (ok. 15g), - 2 łyżki orzechów włoskich (20g), - łyżka soku z cytryny. Sposób przygotowania 1. Banany obieramy ze skóry, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do zamrażarki na ok. 3h. 2. Banany miksujemy z dodatkiem soku z cytryny. 3. Prażymy orzechy włoskie. 4. Trzemy na tarce czekoladę gorzką(...)Banany mieszamy z czekoladą, orzechami i przekładamy do pucharków. Lody bananowe z malinami są bogate w: - potas (pochodzący z banana), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych, - magnez (pochodzący z orzechów i czekolady), który odpowiada za prawidłową pobudliwość komórek nerwowych. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 136 g Energia: 219,0 kcal Białko
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachW zanadrzu czeka na wstawienie (i wcześniejsze napisanie) kilka przepisów na świąteczne ciasta, które gościły w naszej Rodzinie na święta Bożego Narodzenia. Ambasador jest jednym
Kuchnia w czekoladziePrzy weekendzie znowu zapraszam na coś słodkiego, tym razem słoneczka, z przepisu i w wykonaniu mojej Mamy :) Przyznam się, że mi do tej pory zawsze lukier
Kuchnia w czekoladziełatwe i szybkie w przygotowaniu oraz baaardzo czekoladowe. Paleo ciasteczka czekoladowe z awokado – przepis: awokado – bardzo dojrzałe kakao – 1/2 szklanki miód – 1/4 szklanki jajko gorzka czekolada, np 85% (30 g albo 1/3 tabliczki) soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki Ciasteczka przyrządza się tak szybko, że lepiej zacząć od włączenia pieca , by rozgrzewał się do 175-180 stopni(...)Awokado, miód i jajko dobrze wymieszaj mikserem albo blenderem. Powoli dodawaj kakao i wciąż mieszaj. Na samym końcu wsyp sodę oczyszczoną i startą gorzką czekoladę. Ciasto będzie dość rzadkie, nawet lejące się. Na blaszce połóż arkusz papieru do pieczenia i formuj łyżką nieduże okrągłe ciasteczka. Piecz około 10 minut – ciasteczka mogą się wydawać niedopieczone, ale tak ma być. Wyjmij
PaleoSMAKDostałam od Rodziców spory kawałek indyczej piersi i tyle czekała w zamrażarce, aż w końcu się za nią zabrałam. W towarzystwie wędzonego sera, pieczarek i
Kuchnia w czekoladzieokazji przyjęcia urodzinowego młodszego syna. Słodkie od kremów, ciasta i pralinek orzechowych, lekko kwaskowate to malin - po prostu idealne! Składniki na ciasto: 120 g masła 100 g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki mleka 3 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru z prawdziwą wanilią 150 g drobnego cukru do wypieków 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W garnuszku roztopić masło, zdjąć z palnika. Do gorącego dodać mleko i posiekaną gorzką czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. W naczyniu lekko roztrzepać jajka rózgą kuchenną (nie ubijać). Dodać ekstrakt z wanilii lub cukier z wanilią, drobny cukier i wymieszać. Dodać jeszcze ciepły
Czerwień i błękitprzejrzysta, części jest mnóstwo, do wielu typów samochodów, że zawsze znajdują wszystko co akurat jest mi potrzebne, przynajmniej z tym nie mam problemów ;) Składniki: 150 g gorzkiej lub deserowej czekolady papilotki Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wyłączyć palnik, garnuszek z płynną czekoladą pozostawić nad parą. Dno i boki papilotek smarować pędzelkiem uprzednio zamoczonym w czekoladzie. Odstawić na kilka minut
Domowa cukiernia EwyUcieramy do uzyskania puszystego kremu. Krem wykładamy na schłodzony spód ciasteczkowy. Całośc wkładamy ponownie do lodówki na czas przygotowania ganache. Ganache: 250 ml śmietany kremówki 36% 200 g gorzkiej czekolady 30 g masła pół słoiczka wiśni drylowanych (lub owoce: maliny, truskawki…) Śmietankę podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy połamaną czekoladę i masło. Odstawiamy na 2 minuty, po czym mieszamy całość(...)inne owoce i wylewamy na krem z masłem orzechowym. Całość ponownie wkładamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem posypujemy orzeszkami. The post Tarta z Masłem Orzechowym i Czekoladą appeared first on Made
Made By Mom And SonKiedyś zup jadłam bardzo mało. Teraz chyba próbuje nadrobić, ale nie będę ukrywać że mam jednak te swoje ulubione i ta ogórkowa jest właśnie jedną z
Kuchnia w czekoladziemasła - pół szklanki suszonych śliwek kalifornijskich - 3 łyżki musli tropikalnego - 2 łyżki grubo posiekanych orzechów laskowych - 2 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich - łyżka jagód goi - 3 łyżki proszku czekolada na gorąco na wierzch bajaderek: - czekolada gorzka + 2 łyżki śmietanki 36% - posypka WYKONANIE: Pierniki pokrusz, zalej roztopionym masłem i olejem kokosowym. Śliwki i jagody goi zalej wrzątkiem (dodaj syrop(...)blenderem zmiksuj na gładką masę, gdyby masa była za gęsta dodaj odrobinę wrzątku ze śliwek. Do masy dodaj pozostałe składniki i wymieszaj masę rękoma, uformuj kuleczki, ułóż na talerzu. Czekoladę gorzką umieść w kubeczku dodaj śmietanę i wstaw do mikrofali na 30 sekund aby czekolada się rozpuściła. Energicznie wymieszaj masę łyżką , na gładki krem. Gęstym czekoladowym kremem posmaruj obficie bajaderki
SMYKWKUCHNINaszło w końcu i mnie na przygotowanie czegoś iście karnawałowego. Róż nigdy nie robiłam i miałam obawy czy wyjdą, ale nie są twarde jak kamyki, więc
Kuchnia w czekoladzie