łatwe i szybkie w przygotowaniu oraz baaardzo czekoladowe. Paleo ciasteczka czekoladowe z awokado – przepis: awokado – bardzo dojrzałe kakao – 1/2 szklanki miód – 1/4 szklanki jajko gorzka czekolada, np 85% (30 g albo 1/3 tabliczki) soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki Ciasteczka przyrządza się tak szybko, że lepiej zacząć od włączenia pieca , by rozgrzewał się do 175-180 stopni(...)Awokado, miód i jajko dobrze wymieszaj mikserem albo blenderem. Powoli dodawaj kakao i wciąż mieszaj. Na samym końcu wsyp sodę oczyszczoną i startą gorzką czekoladę. Ciasto będzie dość rzadkie, nawet lejące się. Na blaszce połóż arkusz papieru do pieczenia i formuj łyżką nieduże okrągłe ciasteczka. Piecz około 10 minut – ciasteczka mogą się wydawać niedopieczone, ale tak ma być. Wyjmij
PaleoSMAKDostałam od Rodziców spory kawałek indyczej piersi i tyle czekała w zamrażarce, aż w końcu się za nią zabrałam. W towarzystwie wędzonego sera, pieczarek i
Kuchnia w czekoladzieokazji przyjęcia urodzinowego młodszego syna. Słodkie od kremów, ciasta i pralinek orzechowych, lekko kwaskowate to malin - po prostu idealne! Składniki na ciasto: 120 g masła 100 g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki mleka 3 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru z prawdziwą wanilią 150 g drobnego cukru do wypieków 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W garnuszku roztopić masło, zdjąć z palnika. Do gorącego dodać mleko i posiekaną gorzką czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. W naczyniu lekko roztrzepać jajka rózgą kuchenną (nie ubijać). Dodać ekstrakt z wanilii lub cukier z wanilią, drobny cukier i wymieszać. Dodać jeszcze ciepły
Czerwień i błękitprzejrzysta, części jest mnóstwo, do wielu typów samochodów, że zawsze znajdują wszystko co akurat jest mi potrzebne, przynajmniej z tym nie mam problemów ;) Składniki: 150 g gorzkiej lub deserowej czekolady papilotki Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wyłączyć palnik, garnuszek z płynną czekoladą pozostawić nad parą. Dno i boki papilotek smarować pędzelkiem uprzednio zamoczonym w czekoladzie. Odstawić na kilka minut
Domowa cukiernia EwyUcieramy do uzyskania puszystego kremu. Krem wykładamy na schłodzony spód ciasteczkowy. Całośc wkładamy ponownie do lodówki na czas przygotowania ganache. Ganache: 250 ml śmietany kremówki 36% 200 g gorzkiej czekolady 30 g masła pół słoiczka wiśni drylowanych (lub owoce: maliny, truskawki…) Śmietankę podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy połamaną czekoladę i masło. Odstawiamy na 2 minuty, po czym mieszamy całość(...)inne owoce i wylewamy na krem z masłem orzechowym. Całość ponownie wkładamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem posypujemy orzeszkami. The post Tarta z Masłem Orzechowym i Czekoladą appeared first on Made
Made By Mom And SonKiedyś zup jadłam bardzo mało. Teraz chyba próbuje nadrobić, ale nie będę ukrywać że mam jednak te swoje ulubione i ta ogórkowa jest właśnie jedną z
Kuchnia w czekoladziemasła - pół szklanki suszonych śliwek kalifornijskich - 3 łyżki musli tropikalnego - 2 łyżki grubo posiekanych orzechów laskowych - 2 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich - łyżka jagód goi - 3 łyżki proszku czekolada na gorąco na wierzch bajaderek: - czekolada gorzka + 2 łyżki śmietanki 36% - posypka WYKONANIE: Pierniki pokrusz, zalej roztopionym masłem i olejem kokosowym. Śliwki i jagody goi zalej wrzątkiem (dodaj syrop(...)blenderem zmiksuj na gładką masę, gdyby masa była za gęsta dodaj odrobinę wrzątku ze śliwek. Do masy dodaj pozostałe składniki i wymieszaj masę rękoma, uformuj kuleczki, ułóż na talerzu. Czekoladę gorzką umieść w kubeczku dodaj śmietanę i wstaw do mikrofali na 30 sekund aby czekolada się rozpuściła. Energicznie wymieszaj masę łyżką , na gładki krem. Gęstym czekoladowym kremem posmaruj obficie bajaderki
SMYKWKUCHNINaszło w końcu i mnie na przygotowanie czegoś iście karnawałowego. Róż nigdy nie robiłam i miałam obawy czy wyjdą, ale nie są twarde jak kamyki, więc
Kuchnia w czekoladzieDodać cukier i połamaną masę marcepanową. Zmiksować na gładką masę. Dodatkowo: słoiczek powideł śliwkowych śliwki kalifornijskie do dekoracji Polewa: 150 ml śmietanki kremówki 30% 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady W garnuszku podgrzać śmietankę, prawie do wrzenia. Wyłączyć ogień. Dodać pokruszone czekolady i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiej masy. Wykonanie(...)piernika). Spodni blat piernika, na powidłach, posmarować masę śliwkową. Przykryć drugim blatem stroną posmarowaną powidłami zwróconą ku nadzieniu. Wierzch piernika posmarować ½ polewy. Śliwki kalifornijskie maczamy w pozostawionej części czekolady i układamy na cieście. Przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiprzeróżne smaki sernika i mogę odrazu po skosztowaniu się zakochać w smaku jeśli jest on trafiony w mój gust. Ten który dziś widzicie jest po prostu mega obłędny z czekoladą i śliwką oraz kruchym spodem stanowi rewelacyjny smak. Sernik jest mazisty i rozpływa się w ustach. Zapraszam... Składniki: spód 400 g ciasteczek digestive (czyli ciasteczek pełnoziarnistych) 150 g rozpuszczonego masła(...)Masa: (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej) 1200 g sera trzykrotnie zmielonego 200 g gorzkiej czekolady lub pól na pół z mleczną 2 szkl. cukru pudru - można dać mniej 8 jajek 1 łyżeczka przyprawy do piernika 400 g. jogurtu greckiego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g suszonych śliwek 1/4 szkl. amaretto 1. Ciasteczka rozkruszyć na drobne okruszki i połączyć z jeszcze
Kubki smakuKolejny sposób na wykorzystanie kaszy w naszej codziennej diecie. Chrupiące placuszki z mielonego mięsa drobiowego najlepiej smakują w towarzystwie ulubionej sałatki lub kleksa śmietany. Składniki
Kuchnia w czekoladzieDawno nie robiłam faszerowanych mięs, a że w zamrażarce zalegało trochę schabu, postanowiłam w końcu go wykorzystać. Jako nadzienie użyłam nie tylko pieczarek, ale i farszu
Kuchnia w czekoladzie.... czyli nic innego jak kolejne upominki od Pana Grzegorza z pracowni rzeźbiarskiej " Graciarnia " właśnie dotarły pod mój adres. A jako osoba z ciut artystyczną duszą cieszę
Kuchnia w czekoladzieTrafiłam ostatnio na bardzo fajny przepis, a mianowicie "Smarowanko z jabłkiem", którego autorką jest Terenia. Postanowiłam przetestować i przekonać się osobiście czy domowy smalczyk w takiej
Kuchnia w czekoladziebudyniu. Taki słodki deser w rustykalnym stylu powinien ucieszyć nie jednego. Składniki: (na 2-3 małe porcje) 1 szklanka mleka (najlepiej tłustego) 1/2 szklanki śmietany kremówki 30 g gorzkiej czekolady 30 g mlecznej czekolady 1 łyżka mąki ziemniaczanej 60 g cukru pudru 35 g dobrego kakao 2 łyżki gorącej wody 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 żółtka jaj klasy(...)łyżeczki płatków migdałowych * pamiętajcie, aby użyć jajka ze sprawdzonego źródła Przygotowanie: W garnku do gotowania mleka (lub innym z grubym dnem) podgrzewamy mleko ze śmietanką. Odlewamy około 1/2 szklanki. Czekoladę drobno siekamy. W misce mieszamy mąkę ziemniaczaną, kakao i cukier puder. Następnie dodajemy 2 łyżki gorącej wody i około 1/2 szklanki podgrzanego mleka ze śmietanką (ilość "płynu" na wystarczyć
Słodkie okruszki