zdjęciu po lewej) jest warty grzechu. Jako, że 9 maja, w dzień kolacji przypadały moje urodziny, to pozwoliłam sobie pofolgować i skosztować tego specjału – brownie, lody z białej czekolady i jeszcze więcej czekolady – to wszystko ułożone w czekoladową, trójwarstwową wieże. Na to gorący sos czekoladowy pod wpływem którego lody z białej czekolady powoli się roztapiają. Kosmos! Całkiem dobry był też(...)banan panko, nieco waniliowy w środku, chrupiący na zewnątrz, polany sosem czekoladowym słonym karmelem. Banan, czekolada, karmel… To mówi samo za siebie. Po deserach, postanowiliśmy jeszcze trochę zaszaleć i spróbować tutejszych drinków. Jako, że smakoszem alkoholowym nie jestem (pijam wino dwa razy do roku) to nie będę się zbytnio rozpisywać, bo na pewno inni zrobią to lepiej. Napiszę tylko
Fill The BowlDziś mam dla was propozycje śniadania, czyli kaszę jaglaną z owocami i gorzką czekoladą. Dobre na zimno jak i na ciepło. SKŁADNIKI: 2porcje 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 gruszka 1/2 jabłka 1 banan 2-3 łyżeczki jogurtu naturalnego Gorzka czekolada PRZYGOTOWANIE: Namoczyłam na noc kaszę jaglaną ( 1/2 szklanki kaszy - 1 szklanka wody). Ugotowałam kasze według(...)potem jabłko-gruszkę i banan-kasza jaglana i tak do końca. Do dekoracji zostaw kilka kostek banana. Wyłóż na talerz daj jogurt naturalny na to banany i zetrzyj gorzką czekoladę. Smacznego
Misz-masz by DomiPrzy smażeniu zwykłych placków ziemniaczanych postanowiłam zrobić "próbę" i dodać do połowy ziemniaków posiekaną świeżą bazylię oraz suszone pomidory, które zdecydowanie zmieniły ich smak. Składniki: 5
Kuchnia w czekoladziecountry dla dorosłych. Ciasto okropione likierami alkoholowymi, idealne do porannej kawki czy na słodkie drugie śniadanie. Składniki: 2 kubki śmietany 30 proc po 330 ml 2 czekolady mleczne 2 czekolady białe 5 szklanek pszenicy w miodzie 4 łyżki likieru waniliowego DALKOWSKI 4 łyżki likieru czekoladowego DALKOWSKI opakowanie herbatników kakaowych Wykonanie: Na dno tortownicy 24 cm wykładamy herbatniki. Ubijamy(...)kubek śmietany kremówki. Dodajemy do niej rozpuszczoną ostudzoną białą czekoladę oraz 2 szklanki pszenicy w miodzie oraz likier waniliowy, dobrze mieszamy, wykładamy na ciastka. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Ubijamy drugi kubek śmietany dodajemy rozpuszczone mleczne czekolady oraz likier czekoladowy, dodajemy trzy kubki pszenicy, mieszamy i wykładamy na ciasto, na wierzch wysypujemy ok pól kubka pszenicy. Odstawiamy najlepiej
Z Majeczką w kuchninależy dopracować każdy detal i element. Nad dekoracją tego tortu pracowałam ponad sześć godzin. O smaku również nie zapomniałam, gdyż jest to bardzo ważny element każdego tortu. Pod mnóstwem czekolady, wafelków, orzechów i delikatnego serka mascarpone kryje się wspaniały, nieziemski smak. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 6 hr Czas gotowania 1 hr 20 min Czas całkowity(...)jajek 120 g mąki tortowej 40 g mąki ziemniaczanej 203 g cukru 2 łyżki ciemnego kakao szczypta soli Krem ferrero rocher 500 g masła 500 g mascarpone 400 g czekolady gorzkiej 350 g nutelli 250 g mielonych orzechów laskowych 220 g wafelków orzechowych bez polewy Nasączenie 350 ml zaparzonej, mocnej herbaty 2 łyżeczki cukru 3 łyżki soku z cytryny
Wędrówki po kuchniDzisiaj podzielę się z Wami pomysłem na lekki, słodki deser. Znajdziecie w nim karmelizowane plastry gruszki oraz orzechy. Delikatny, kremowy mus śmietankowy z drobinkami czekolady,na którym podajemy miękką, niemalże rozpadającą się w ustach słodką gruszkę, świetnie kontrastuje z chrupiącymi orzechami w karmelu Musicie tego spróbować. KARMELIZOWANA GRUSZKA z KREMEM STRACCIATELLA Składniki: (na 2 porcje) 1 duża(...)gruszka sok z 1/2 cytryny 4-5 łyżek cukru trzcinowego 1 szczypta cynamonu 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich krem: 1/ 2 tabliczki czekolady gorzkiej 250 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru fix do śmietany (opcjonalnie) Przygotowanie: Gruszkę obieramy i kroimy na niezbyt cienkie plastry. Obtaczamy w soku z cytryny aby nie ciemniały. Dodajemy trochę cynamonu. W rondlu
Bon appetit mon amiekakao, 30 ml likieru czekoladowego, 5 herbatników maślanych, 1 kostka masła Pianka śmietankowa: 400 ml śmietany 30%, 1 łyżka cukru pudru, 1 łyżka żelatyny, 8 cukierków Michaszki, Polewa: ½ op. czekolady mlecznej, ½ op. Czekolady gorzkiej 2 łyżki masła, 2 łyżki śmietany 18% Dodatkowo: słoik wiśni drylowanych, paczka herbatników regionalnych blacky , herbata do nasączenia, liście czekoladowe do dekoracji WYKONANIE: Biszkopt: Białka oddzielamy(...)rozpuszczamy w ¼ szkl. wrzątku. Cukierki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, mieszamy, następnie ostudzoną żelatynę a na końcu cukierki, mieszamy delikatnie łyżką Polewa: Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła, dodajemy śmietanę i mieszamy dokładnie. PRZEŁOŻENIE CIASTA: Biszkopt smarujemy masą czekoladową, wciskamy wiśnie osączoną z zalewy, układamy warstwę herbatników nasączonych w herbacie, smarujemy
słodki bratekwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasteczka są po prostu przepyszne, a dodatek wiórek i czekolady - sprawia, że delikatnie chrupią między zębami. Już podczas mieszania składników - tak kusiły zapachem... Aromat nie do opisania! Zastanawiałam się, czy ich nie zjeść jeszcze przed upieczeniem. W końcu mąkę kokosową można spożywać na surowo. Oprócz tego nie zawiera(...)sztuk) (*) 1 jajko (duże) 10 łyżek oleju kokosowego (roztopionego; użyłam nierafinowanego z Olejowego Raju ) 40g mąki kokosowej (użyłam z Olejowego Raju ) 20g wiórek kokosowych 30g cukru brzozowego 30g czekolady (użyłam mlecznej, ale możecie dodać gorzką) 1,5 łyżki kakao Do miski wbić jajko, dodać olej kokosowy (roztopiony), mąkę, wiórki i ksylitol. Całość dokładnie wymieszać (na początku łyżką, a potem
Di gotujespodzie jeden przy drugim. Wolne miejsca uzupełniamy pokrojonym ananasem. Całość zalewamy tężejącą galaretką i odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego stężenia. składniki na czekoladową bezę: 3 białka 60 g czekolady gorzkiej 150 g cukru pudru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier puder i ubijamy(...)masa będzie błyszcząca. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Na końcu dodajemy czekoladę i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki tak aby pasła czekolady były widoczne. Masę przekładamy na papier do pieczenia wielkości foremki, w której mamy ciasto. Pieczemy w 140 st. C. przez ok. 60 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. (bezę możemy upiec dzień wcześniej i przykryć
Domowy Smak JedzeniaMelduję się po kilkudniowej nieobecności i uroczyście oznajmiam wszem i wobec, że w domu pojawił się kolejny członek Rodziny- Adaś :) Zabierze mi trochę czasu, który poświęcałam
Kuchnia w czekoladziedigotuje.blogspot.com Przepyszna propozycja na niezbyt skomplikowany (do zrobienia) deser. Efekt? Przeeepyszny! Mus jest niezwykle delikatny, czekoladowy i wprost rozpływa się w ustach. 150g gorzkiej czekolady 70% 150g czekolady mlecznej 330 ml śmietanki 30% Śmietankę przelać do rondelka (z grubym dnem) i dodać obie (połamane) czekolady. Całość podgrzewać na małym ogniu - do momentu, aż czekolady całkowicie się roztopią
Di gotujecukru pudru - esencja migdałowa (1 łyżeczka) - esencja rumowa (1 łyżeczka) - 1 bita śmietana w proszku - 24 szt. ptasiego mleczka czekoladowego - 42 szt. herbatników (u mnie Elitki) Polewa czekoladowa: - 100g czekolady mlecznej - 75g czekolady gorzkiej - 120ml śmietanki kremówki Dodatkowo: - wiórki kokosowe do posypania Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Ucierając stopniowo dodajemy twaróg (nie mieliłam), mascarpone, bitą śmietanę(...)masa serowa przykryje ptasie mleczko (nie „domykamy” do końca) na wierzch kładziemy jeszcze jedną, tym razem pojedynczą warstwę ptasiego mleczka. Boki ciasta lekko dociskamy nadając kształt trójkąta. Z czekolady i śmietanki szykujemy polewę. Śmietankę przelewamy do rondelka, zagotowujemy, odstawiamy z palnika. Dodajemy połamane kawałki czekolady i mieszając rozpuszczamy. Gotową masą polewamy ciasto (można rozprowadzić szerokim pędzlem). Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi
mojewypiekiinietylkoMoże nie jest to danie typowo majówkowe i większości z Was kojarzy się z okresem jesienno- zimowym, ale jak się ma zachcianki, to nie ma zmiłuj
Kuchnia w czekoladzieZbliża się weekend, więc poczęstuję Was czymś na słodko ;) Łatwe do zrobienia, w miarę szybkie i przede wszystkim podzielne, bo każdy ma swoją "sztukę", a to
Kuchnia w czekoladzieadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na ciasto czekoladowe: 140 g mąki orkiszowej 150 g cukru 100 g czekolady deserowej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (najlepiej domowego, przepis tutaj ) 2 jajka 80 g masła 125 ml mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Masło roztapiamy z czekoladą, następnie zestawiamy z ognia, wlewamy mleko i dokładnie mieszamy. Jajka ubijamy z cukrem(...)kremówki 1 łyżka cukru pudru wykonanie: Schłodzoną śmietankę ubijamy, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywną masę. Gotowym kremem przekładamy całkowicie wystudzone ciasto. składniki na polewę czekoladową: 100 g czekolady deserowej 60 g masła wykonanie: W rondelku z grubym dnem, na małym ogniu rozpuszczamy czekoladę i masło. Dokładnie mieszamy a następnie polewamy ciasto
Domowy Smak Jedzenia