Kolejne owoce zamknięte w butelkach. W tym roku wyjątkowo dużo gatunków u mnie, ale na szczęście wszystkiego po trochu, bo z większą ilością byłby problem "I
Kuchnia w czekoladzieZałożę się, że spora część moich blogowych gości z przyjemnością zatopiłaby usta w tym napoju. Przy tak słonecznej pogodzie pić chce się ogromnie. Wiadomo- najlepiej wodę
Kuchnia w czekoladzieJeśli lubicie słodycz malin, to koniecznie zamknijcie je na zimę w słoiczku, np w postaci dżemu. Do naleśników lub innych deserów będzie jak znalazł ;) Składniki: 2kg
Kuchnia w czekoladzieDostałam ostatnio od Mamy sporą ilość fasolki, do tego przyszły wygrane w konkursie Barilla 4 pudła makaronów, więc postanowiłam jakoś to razem połączyć. Jeśli nie
Kuchnia w czekoladzieO jego właściwościach można by się rozpisywać długo, ale tak naprawdę każdy z Was wie, że nie ma zimy (i przeziębienia) bez soku malinowego :) Sięgamy po
Kuchnia w czekoladziesłodkie, że nie trzeba już dosładzać cukrem. Do lodów banany są wręcz idealne bo nadają im kremowej konsystencji. I własnie dzisiaj zapraszam na takie pyszne kremowe lody bananowe z czekoladą. składniki: 4 średnie dojrzałe banany odrobina soku z cytryny 3 kostki ulubionej czekolady, u mnie gorzka Banany obrać i pokroić w plasterki. Przełożyć do pojemnika i zamrozić. Następnie zamrożone banany(...)minut z zamrażarki aby lekko odpuściły, dzięki temu będą lepiej się miksować. Przełożyć do rozdrabniacza, dodać odrobinę soku z cytryny i zmiksować na gładki krem. Dodać czekoladę startą na drobnych oczkach i wymieszać. Od razu przełożyć do pucharków lub szklaneczek, dowolnie udekorować i podawać. Jeśli wolimy aby lody były bardziej zmrożone należy po zmiksowaniu i wymieszaniu z czekoladą ponownie wstawić
Monia miesza i gotujePołączenie owoców i warzyw w koktajlowym wydaniu. Dodatek jogurtu naturalnego sprawia, że słodkość owoców nie jest dominująca. Składniki: 150ml soku z brzoskwiń (wykorzystałam syrop z puszki
Kuchnia w czekoladzieDawno nie robiłam śniadaniowych placuszków, a że byłam w posiadaniu bezcukrowych czekolad postanowiłam jakoś to połączyć. I tak szybko i sprawnie przygotowałam placuszki owsiane z dodatkiem białej czekolady. Bardzo smaczne i pożywne śniadanie z akcentem czekoladowej słodyczy :) Wspominałam, że nie znajdziesz tu ani grama cukru? :D Składniki: 40 g mąki owsianej 10 g otrębów owsianych 5 g nasion chia(...)łyżka erytrolu lub innego słodzidła 1 jajko 50 ml mleka sojowego/krowiego 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 kostki białej czekolady bez cukru (Mercatare) 1 łyżeczka oleju kokosowego Przygotowanie: Czekoladę pokrój na mniejsze kostki. Wymieszaj za pomocą łyżki z pozostałymi składnikami. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, wylej porcję ciasta i smaż z każdego placka z dwóch stron. Podawaj z ulubionymi
Zdrowie na języku :PJeśli znudziły Was już ciągle te same przekąski z grilla, to polecam dla odmiany schabowe kieszonki z pysznym, włoskim nadzieniem. Składniki: 4 plastry schabu 8 suszonych
Kuchnia w czekoladzieJeśli lubicie czekoladę i soczyste wiśnie to połączenie i deser jest dla Was. Słodycz czekolady i kwaskowaty smak wiśni uzupełniają się i tworzą przepyszne połączenie. Dla mnie deser idealny:) POTRZEBUJEMY: 1/2 kubeczka mleka kokosowego lub innego ulubionego garść wydrylowanych wiśni 2 łyżki gęstego jogurtu 3 łyżeczko kakao 4,5 łyżeczek nasion Chia kilka łyżeczek miodu lub brązowego cukru(...)kostki gorzkiej czekolady + 1 łyżka oleju kokosowego lub śmietany 30 (opcjonalnie) Nasiona Chia zalewamy mlekiem, mieszamy dodajemy kakao. Dosładzamy cukrem brązowym lub miodem. Odstawiamy do napęcznieia nasion. Wiśnie wkładamy do małego garnka, dosypujemy łyżkę brązowego cukru lub miodu i podduszamy kilka minut. W drugim małym garnuszku roztapiamy czekoladę z olejem lub śmietaną. W pojemniczku lub słoiczku układamy warstwowo: nasiona chia
WYSPA SZCZĘSLIWALato kojarzy mi się zdecydowanie ze świeżymi owocami, pachnącymi słońcem, soczystymi. Te owoce królują teraz w mojej kuchni, a na pierwszy plan wysuwa się jagoda.
Kuchnia w czekoladziestarożytne Peru :) Pomyślałam więc, że skoro zarówno quinoa, jak i orzechy arachidowe stanowiły ważny element ówczesnej diety, to dobiorę składniki tematycznie. Dodałam zatem miechunkę peruwiańską, kokos i rzecz jasna czekoladę, której co prawda bliżej do meksykańskich Majów, ale jak najbardziej pozostaje ona w tematyce prekolumbijskiej:) Przepis szybko ułożył mi się w głowie, a efekt zaskoczył! Wyszło pyszne, musicie spróbować! Koniecznie(...)szklanka ugotowanej białej quinoy 2 tabliczki gorzkiej czekolady (bezglutenowej) 4 łyżki oleju arachidowego 100 ml mleka kokosowego 80 ml ciepłej wody 1 łyżka miodu owoce miechunki peruwiańskiej garść orzechów arachidowych Wykonanie: Czekoladę łamiemy na kawałki i z dodatkiem mleka kokosowego rozpuszczamy w kąpieli wodnej, cały czas mieszając i uważając, żeby jej za bardzo nie podgrzać. Ciepłą, ale nie gorącą, quinoę
Quinoa Raz!Dzisiaj propozycja dla osób, które lubią ciasta czekoladowe. Tym muffinkom smaku nadaje czekolada i kakao, zaś wilgotności i delikatności wiśnie, które w połączeniu z ciastem czekoladowym, tracą swą kwaskowatość. Muffinki u piekłam w papilotkach od PapilArt . Składniki (na 18 tradycyjnych, małych muffinek): 250 g mąki pszennej 25 g kakao 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 150 g cukru(...)czekolady mlecznej 1 czubata łyżeczka cukru z wanilią 2 jajka 50 g oleju 200 ml mleka 250 g wiśni Wykonanie: Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Mleko i jajka wyjmujemy odpowiednio wcześniej z lodówki. Czekoladę drobno siekamy nożem. Wiśnie drylujemy. Sok, który z nich wyciekł, zostawiamy. Do miski wsypujemy wszystkie składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier, czekoladę
Smak mojego domuUwielbiam jagody, więc jak tylko rozpoczyna się na nie sezon, to jem ile mogę ;) I pewnie jadłabym więcej, gdyby rosły gdzieś w pobliżu i mogłabym sama
Kuchnia w czekoladzieMurzynek , ciasto znane chyba w każdym domu. Zawsze się udaje, zawsze smaczne. Dzisiaj propozycja nieco zmodyfikowana. ale jakże doskonała w smaku. Murzynek z kawałkami gorzkiej czekolady i suszoną śliwką. SKŁADNIKI 25 dag. margaryny; 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 4 łyżki mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka małe opakowanie suszonych śliwek(...)tabliczka gorzkiej czekolady WYKONANIE Margarynę z cukrem i mlekiem rozpuszczamy w niewielkim garnku na ogniu. Dodajemy kakao i dokładnie łączymy. Nie zagotowujemy. Zostawiamy, aby masa przestygła. Śliwki kroimy w paski, czekoladę kruszymy na małe kawałki.Ubijamy białka z solą na sztywną pianę, dodajemy żółtka. Do masy dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy. Następnie dolewamy masę
W kuchennym oknie Ewy