łyżeczka przyprawy do piernika, 1 łyżka kakao Mokre składniki: 125 g jogurtu naturalnego, 75 g oleju, 1 jajko Dodatkowo: 2 łyżki posiekanych orzechów, 1 łyżka rodzynek, 3 kostki białej czekolady, 3 kostki gorzkiej czekolady, 2 marchewki WYKONANIE Marchewki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czekolady drobno kroimy. Mokre składniki łączymy w 1 misce, dodajemy suche składniki, a na końcu(...)czekoladę, orzechy, rodzynki i marchew. Mieszamy łyżką. Napełniamy papilotki. Pieczemy 20 min w 180 stopniach
słodki bratekdodatkiem mąki pełnoziarnistej i aromatycznych przypraw, takich jak kurkuma, cynamon, imbir czy gałka muszkatołowa. Czekoladowy akcent zawdzięczają dodatkowi czekoladowych groszków, które śmiało możecie zastąpić posiekaną w drobną kosteczkę czekoladę. Ja użyłam mlecznych groszków, ale również z gorzką lub nawet białą czekoladą będą się świetnie komponowały. Mówię Wam, nie ma nic lepszego w te jesienne, deszczowe dni, niż wygodny fotel(...)soli 1/3 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szklanki brązowego cukru 1 szklanka puree z dyni * 1/3 szklanki rozpuszczonego masła DODATKOWO: 100 g czekoladowych groszków lub czekolady (użyłam mlecznej,a le może być tez gorzka lub biała) WYKONANIE: * Puree z dyni: 1-1,2 kg-ową dynię obierz ze skórki (odmianę hokkaido -małą czerwono-pomarańczowa, zostaw razem
Słodko-Słony Świat Ilonycoś pysznego dla fanów wszelkich odmian serników, jego najprostsza postać – tradycyjny, udekorowany roztopioną czekoladą, z dodatkiem orzechów. Jest pyszny, delikatny, a czekoladowa skorupka rozpływa się w ustach. Jest to mój pierwszy sernik, który lekko popękał przy pieczeniu, ale roztopiona czekolada zakryła jego wszelkie niedoskonałości. Przepis na tradycyjny sernik z polewą czekoladową znalazłam na blogu Moje Wypieki . Składniki na spód(...)miękkiego masła 160g cukru pudru 4 jajka – oddzielnie żółtka i białka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Dodatkowo 200 g czekolady (u mnie mleczna) orzechy włoskie Sposób przygotowania Herbatniki pokruszyć drobno, dodać do nich roztopione masło. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki nasmarować tłuszczem. Pokruszone ciasteczka wysypać i wcisnąć
Pink EnvelopeSłodko- gorzki w smaku, aksamitny i bardzo smaczny koktajl, osłodzony i zagęszczony bananami i kokosem. Jeden z lepszych, jakie udało mi się wyczarować za pomocą blendera
Kuchnia w czekoladzieupieczonej dyni (o soczystym, nie mączystym miąższu) lub kabaczka łyżka erytrolu lub stewii 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 szklanki mąki pszennej graham 1/4 szklanki mąki żytniej razowej pasek gorzkiej czekolady 64% z pomarańczą słodzonej stewią łyżka masła migdałowego z bobem tonka (można użyć zwykłego masła orzechowego) 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Upieczoną dynię / kabaczka drobno pokroić(...)cynamon, stewię, obie mąki, proszek do pieczenia i zmiksować. Połączyć z masłem migdałowym, jajkiem i jeszcze raz porządnie zmiksować, aby masa stała się jednolita. Na koniec dodać drobno posiekaną czekoladę. Na natłuszczonej i rozgrzanej patelni położyć foremki i wypełnić je ciastem. Smażyć z obu stron na średnim ogniu około 5 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami. + serek naturalny + stewia
Poranek na słodkoWyśmienite i niebanalne w smaku chili con carne z gorzką czekoladą i kawą. Bardzo rozgrzewające, jednogarnkowe, dobre do odgrzewania w kolejnych dniach. Idealne na chłodne jesienne wieczory. Kawa i czekolada nie są wyczuwalne w gotowym daniu, ale ciekawie wzmacniają smak sosu.W moim domu nikt nie zgadł, co tam naprawdę jest w środku. SKŁADNIKI / 4 porcje 500 g mielonej wołowiny(...)czerwona papryka 150 ml gorącego bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego 70 ml kawy / zbożowe lub zwykłej 400 g krojonych pomidorów (bez skórki) 2-3 kostki gorzkiej czekolady 2 łyżki oliwy 250 g czerwonej fasoli z puszki /można dać więcej PRZYPRAWY : po 1 łyżeczce: ziaren kolendry roztartych w moździerzu, mielonej słodkiej papryki, po 1/2 łyżeczki: utartych
cool and mintyNie może jej zabraknąć w Waszych spiżarniach. Niezastąpiona do wszelkich sałatek, dań jednogarnkowych i przystawek. Składniki: 2 kg papryki 1 główka czosnku ziele angielskie gorczyca
Kuchnia w czekoladziełyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru Składniki masa: 400 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 2 galaretki cytrynowe 1/2 szklanki wrzątku Polewa: 150 g gorzkiej czekolady 2 łyżki oleju Wodę dajemy do większego garnka, dodajemy masło, cukier i kakao. Musimy zagotować, mieszając czas od czasu. Mieszankę odstawiamy po zagotowaniu do ostygnięcia. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem(...)nieco stężała. Masą smarujemy jeden płat ciasta, przykrywamy drugim. Ja ciasto włożyłam na całą noc do lodówki i na drugi dzień zrobiłam polewę, ale można to zrobić od razu. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy 2 łyżki oleju i pokruszoną czekoladę, mieszamy, czekolada ładnie nam się rozpuści i połączy się z olejem. Gorącą polewamy ciasto
kruche babeczkiOgródkowe warzywka zebrane, więc by nic się nie zmarnowało warto wykorzystać je do przygotowania takiej potrawki. Lekka, ale skutecznie poradzi sobie z głodem, a na dodatek
Kuchnia w czekoladziePolsce nie ma takiej tradycji, bez wątpienia każda okazja jest dobra do tego by... zjeść placki :) No więc są - podwójnie czekoladowe (z kakao i kawałkami czekolady), na bazie przecieru borówkowo-jabłkowego, z jagodami i sosem jagodowym... Jeśli jeszcze nie próbowaliście połączenia jagód i czekolady, koniecznie to nadróbcie. Placki wyszły miękkie, trochę podobne do brownie, z zewnątrz chrupiące(...)jogurtem naturalnym i sosem jagodowym *** PODWÓJNIE CZEKOLADOWE PANCAKES Z JAGODAMI /przepis własny/ 25 g mąki pszennej pełnoziarnistej 15 g mąki gryczanej 10 g gorzkiego kakao łyżka posiekanej gorzkiej czekolady 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia jajko 80 g przecieru (u mnie jabłkowo-borówkowy Danival) masło kokosowe do smażenia szczypta ekstraktu stewii 97% (Stewiarnia.pl) garść jagód Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia
Poranek na słodkoricotty Czekoladowe ciasto w 100% z mąki kokosowej nadziane mango Zapiekanka z kaszy z kremem krówkowym Sernik gryczany z daktylami Ciasto owsiane z jagodami Chałwowy sernik z migdałami i czekoladą Jęczmienne serduszka nadziane czekoladą Wegański suflet naleśnikowy Korzenne bułeczki bez spulchniaczy Serniczki w czekoladzie Suflet z placków Roti Suflet z naleśników Kokosowa zapiekanka 3 w 1 Pistacjowy suflet z serka(...)truskawkami Kokosowe muffiny z serka wiejskiego Maślane pancakes z kokosem Potrójnie kawowe pancakes Ciecierzycowe pancakes Śmietankowe placuszki z fasoli Gofry z truskawkową bitą śmietaną Ciasto 3 w 1 z czekoladą Imbirowe ciastko z bakaliami Drożdżowe serduszko z gruszką Ciasto czekoladowe z mąki kasztanowej Puszysty sernik kokosowy Daktylowa zapiekanka makaronowa Omlet jaglany Truskawkowe flaugnarde owsiane
Poranek na słodkoENGLISH MUFFINS Z GORZKĄ CZEKOLADĄ /przepis własny/ 65 g mąki żytniej razowej 45 g mąki pszennej graham 20 g mąki gryczanej ok. 130-150 ml ciepłego mleka migdałowego (może być inne) 2 łyżki syropu klonowego 20 g drożdży (świeżych) tabliczka posiekanej czekolady iQ Superfood Chocolate 1/4 łyżeczki soli 2 płaskie łyżki sezamu kawałek masła kakaowego (może być zwykłe masło) Drożdże(...)drożdże zaczęły pracować. Obie mąki przesiać. Następnie dodać zaczyn, roztopione masło i sól. Zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać posiekaną czekoladę i uformować bułeczki. Obtoczyć w sezamie i ułożyć na oprószony mąką blat do ponownego wyrośnięcia (15 minut). Bułeczki smażyć na dobrze natłuszczonej patelni około 4-5 minut z każdej strony
Poranek na słodkojuż wiedzą - lubię od całkiem niedawna. Dziś nie wyobrażam sobie popołudnia spędzonego bez filiżanki aromatycznej kawy czy kulinarnych eksperymentów z kawą w roli głównej. Pisząc jakiś czas temu o czekoladzie zwróciłam uwagę na to, jak ważne są nuty zapachowe, smakowe i jej struktura, a przede wszystkim jakość ziaren. W przypadku kawy jest podobnie. Najważniejszy jest odpowiedni dobór i selekcja ziaren(...)dokonać czytelne oznaczenie każdej z kaw informujące o: profilu palenia, smaku, aromacie, cielistości i poziomie kwasowości. Osobiście lubię kawy średnio palone, pozbawione kwaśnego posmaku, o delikatnej konsystencji, z nutami czekolady, owoców lub orzechów. Tak więc ostatecznie wybrałam kawy azjatyckie i amerykańskie: * Honduras SHG Estrella Lenca, * Papua Nowa Gwinea AA Sigiri, * Peru HB Gr.1, * Gwatemala Antigua SHB, * Australia Skybury Fancy
Poranek na słodkojakości zboża, owoce i orzechy - tylko naturalne składniki - bez dodatku GMO - seria produktów wysokobiałkowych - bogactwo błonnika, witamin i minerałów - zboża nieoczyszczone, pełnoziarniste - wyłącznie niesiarkowane owoce (!) - bez tłuszczów trans, cholesterolu - czekolada bez sztucznej waniliny - tak (!) - duży wybór produktów wegańskich (!) - w ofercie znajdują się również produkty bezglutenowe - bez sztucznych barwników i konserwantów - brak sztucznych wzmacniaczy smaku - bez dodatku cukru(...)czekoladowe (cukier trzcinowy, odtłuszczone kakao, masło kakaowe, masa kakaowa, lecytyna rzepakowa), płatki kukurydziane, płatki jęczmienne, liofilizowane maliny, nasiona słonecznika, płatki migdałów. Najbardziej w tej mieszance spodobało mi się połączenie czekolady i malin... tym bardziej, że maliny to moje ulubione owoce, a w połączeniu z czekoladą to już w ogóle niebo :) 2) Müsli Feel Good #738 Mieszanka płatków owsianych, jęczmiennych
Poranek na słodkoprzepis autorski] /1 porcja/ 100 g ugotowanej soi 1 banan (ok. 100 g) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli jajko 2 łyżki mąki pełnoziarnistej łyżka mąki bananowej pasek czekolady kilka wiśni namoczone w wodzie różanej ziarna kakao 1. Soję zmiksować na gładką masę z bananem i jajkiem. 2. Dodać proszek do pieczenia, sól i obie mąki, ponownie zmiksować(...)Piekarnik nastawić na 180 stopni. 4. Do masy pokrojoną czekoladę. 5. Przelać masę do natłuszczonego żaroodpornego naczynia. 6. Wierzch udekorować wydrylowanymi wiśniami i ziarnami kakao. 7. Piec około 25 minut (u mnie tryb "ciasto"). 8. Lekko ostudzić i podawać. Smacznego! ENGLISH VERSION: *** BANANA SOY CAKE [Recipe author] / 1 serving / 100 g of cooked soybeans 1 banana (approx
Poranek na słodko