się z makaronem z orzechami włoskimi - bardzo ciekawy w smaku. Ja zaserwuję Wam dzisiaj zakrecone serniczki pełnoziarniste. Możecie wykorzystać makaron z poprzedniego dnia przechowany w lodówce. Serniczki polałam stopioną czekoladą, posypałam borówkami - smakowały wybornie! Zakręcone serniczki pełnoziarniste 150 g Pełne Ziarno Świdry Lubella 500 g twarożku zmielonego 1 budyń śmietankow 2 duże jaja cukier wg uznania (u mnie(...)płaskie łyżki) pół szklanki rodzynków 100 g czekolady deserowej 2 łyżki mleka borówki i listki mięty do dekoracji masło do wysmarowania foremek Ugotuj makaron al'dente wg przepisu na opakowaniu. Jaja ubij z cukrem, dodaj budyń i twarożek - wymieszaj dokładnie. Dodaj rodzynki - wymieszaj. Małe foremki lub jedną większą wysmaruj grubo masłem i wyłóż je makaronem dolepiając do ścianek. Środek wypełnij
Gotuj Sam!Dziś propozycja, którą możecie wykorzystać na zbliżające się święta, ale nie tylko. Bardzo często zostaje mi mięso po gotowaniu rosołu. Obieram je wtedy dokładnie, by
Kuchnia w czekoladzieWiecie, że ja nigdy nie pomyślałam, że kawę, zwłaszcza zbożową można podać na tyle sposobów...? No zawsze była zalana mlekiem lub wodą i tak się piło
Kuchnia w czekoladzieNasze ulubione drożdżówki, ale dzisiaj z czekoladą. Składniki: 2,5 szklanki mąki 150 ml mleka 50 g drożdży 2 żółtka szczypta soli 80 g masła 4 łyżki cukru czekolada Mleko podgrzewamy i dodajemy jedną łyżkę cukru oraz drożdże. Wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 10 minut. Do wyrośniętych drożdży dodajemy wcześniej wymieszaną mąkę, cukier(...)wyrośnięcia na ok. jedną godzinę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość pół centymetra. Przygotowujemy kwadraty 10cmx10cm. Nadcinamy paski na 1/3 szerokości kwadratów. Na środek kładziemy tabliczkę czekolady. Zawijamy do środka w kierunku ponacinanych pasków, dociskając końcowy brzeg i boki, aby czekolada nie wydostała się ze środka. Paski naciągamy i zawijamy na rulon. Smarujemy roztrzepanym jajkiem
Pyszności Słodkościwina. Mus nie jest typowym musem, który jest napowietrzony bąbelkami jakie nieraz widzimy w sklepach. Ten mus jest delikatny o posmaku kwaskowatej kawy, co przełamuje słodycz czekolady. Wszystko ze sobą równoważy. Deser sprawdzi się na imprezy lub nagle zapowiedzianych gości. Wystarczy 30 minut i deser gotowy. SKŁADNIKI NA 4 PORCJE: serek homogenizowany naturalny 400 g. śmietana kremówka(...)kawa rozpuszczalna 2 płaskie łyżki woda niegazowana zimna 2-3 łyżki cukier puder 3 łyżki czekolada mleczna (można zastąpić gorzką) 200 g. mleko 3.2 % ok.8 łyżek kakao do dekoracji METODA: Serek homogenizowany umieścić w misce razem z cukrem pudrem i rozcieńczoną w wodzie kawą. Miksować mikserem na najniższych obrotach do połączenia się składników. Oddzielnie ubić
Kuchnia PaulettesJest to popisowe ciasto mojej synowej, wszyscy się zachwycają. Ciasto białe – śmietanę ubić na sztywną masę, pod koniec dodać śmietan fix. Chwilkę mieszać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzoną czekoladę dodać do śmietany, wymieszać. Na koniec dodać płatki i wymieszać. Można to ciasto zrobić na okrągłej blaszce lub na prostokątnej. Będzie wtedy bardziej podzielne. Dno i boki formy wyłożyć(...)papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć herbatniki i wylać ciasto białe. Ponownie ułożyć herbatniki. Ciasto ciemne – przygotowujemy w ten sam sposób co ciasto białe tylko używamy mlecznej czekolady. Wyłożyć ciasto ciemne na herbatnikach, obsypać dodatkowo płatkami. Przykryć ciasto i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny. Super tort na urodziny naszych pociech. Dziękuję Sylwunia
Kuchnia PokoleńCienkie, okrągłe, maślane ciasteczka z wiórkami kokosowymi, suszoną żurawiną i kawałkami białej czekolady. Przygotowane z niewielkiej ilości podstawowych składników smakują zawsze każdemu. Robi się je naprawdę szybko i bezproblemowo. Trzeba jedynie pamiętać, aby odpowiednio wcześnie wyjąć masło i jajko z lodówki. Ważne jest także dokładnie rozmiksowanie masła z cukrem. W momencie dodawania mąki masa maślana powinna zwiększyć objętość, być jasna(...)ciastek 120 g miękkiego masła 120 g drobnego cukru 1 jajko 150 g mąki (1 szklanka) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki wiórków kokosowych 100 g gorzkiej czekolady 100 g suszonej żurawiny WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 170℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Czekoladę kroimy
cool and mintyprzed Świętami, kiedy to mamy ciut więcej luzu i spokojnie wyjąć już na świąteczny stół 😋 Już po jednym kęsie skradną Wasze serce, jestem pewna! Około 40 sztuk: * gorzka czekolada- 200 g * mąka pszenna- 200 g * cukier trzcinowy- 150 g * masło- 60 g * jajka- 2 szt. * przyprawa do piernika- 1 łyżeczka z dużą 'górką' * proszek do pieczenia- 1/2 łyżeczki * sól(...)szczypta * cukier puder- do obtoczenia Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia i solą. Czekoladę razem z masłem roztopić i odstawić do ostygnięcia. Jajka ubić z cukrem aż masa będzie jasna i puszysta. Mieszając (na wolnych obrotach), wlewać partiami roztopioną czekoladę z masłem. Na koniec przesiać uprzednio wymieszane w misce suche składniki – mąkę, przyprawę do piernika
Kraina Miodem Płynącadzięki płatkom smak rewelacja Składniki na sernik: - 120 g masła - 1 wiaderko twarogu - 1 szklanka ksylitolu - 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej - 5 jajek Dodatkowo: - 150 g gorzkiej czekolady - wiórka czekolady "zielone" - 2 łyżki mleka -rodzynki 1 /2 szklanki - mąka pszenna do obsypania rodzynek - płatki Corn Flakes pełne ziarno Lubella ( zmiksowane lub w całości) Wykonanie: Do misy(...)stopni.Wkładamy nasz sernik i pieczemy z "parą wodną" jakieś 20 minut i zmniejszamy do 170 stopni i pieczemy 1 godzinę.Po wyjęciu i ostudzeniu sernika polałam go czekoladą roztopioną w mleku i obsypałam wiórkami czekolady " zielonymi
Różowa kuchniaMoże to i nie pora, bo każdy żyje już świątecznymi przepisami, ale w obawie, że gdzieś mi się w końcu zapodzieje, wolę dodać od razu ;)
Kuchnia w czekoladzieCzy i Wy macie odwieczny problem "Jaką zupę dziś ugotować...?!" Ja się nad tym zastanawiam średnio co dwa dni, a to dlatego, że jak już kiedyś
Kuchnia w czekoladzieKakao , jako główny składnik czekolady, zyskuje złą sławę. "Czekolada jest niezdrowa, tucząca, pełna tłuszczu, cukru i szkodliwych składników" - mówią. To oczywiście prawda, jeśli mowa o tabliczkach mlecznej czekolady ze sklepowych półek. Należy jednak pamiętać, że organiczne surowe kakao to superfood , najlepsze źródło: ANTYOKSYDANTÓW Kakao zawiera najwięcej antyoksydantów pośród wszystkich produktów żywnościowych na świecie. Ziarna kakaowca mają więcej antyoksydantów niż czerwone(...)wspomaganiu prawidłowej pracy układu odpornościowego, wątroby, trzustki, Poprawia wygląd i stan naszej skóry. KWASÓW OMEGA-6 Kakao zawiera niezbędne kwasy tłuszczowe omega-6. Należy jednak unikać jedzenia czekolady poddawanej obróbce termicznej. Taka bowiem jest pełna szkodliwych tłuszczów trans. Zawsze wybierajmy surowe ziarna, pełne zdrowych tłuszczy, witamin i minerałów. Oprócz tego surowe ziarna kakaowca to świetne źródło witaminy
Jeść, by żyć w zdrowiułyżeczki proszku do pieczenia masa orzechowa: 250 g serek mascarpone 1/2 szklanki mielonych orzechów 2 łyżki cukru pudru sok i skórka z 1/2 cytryny polewa: 100 g czekolady 150 g śmietany 30% 1 łyżka masła Przygotowanie: ciasto: Miękkie masło ucieramy z miodem, a potem dodajemy po jednym jajku stale ucierając. Następnie do masy dodajemy mąkę wymieszaną z mielonymi orzechami(...)minut w formie , potem na kratce. Ciasto musimy przekroić na 2 blaty. masa orzechowa: Serek mascarpone miksujemy z cukrem i orzechami. Dodajemy sok i skórkę z cytryny. polewa: Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę podgrzewamy i łączymy z rozpuszczoną czekoladą. Studzimy i odstawiamy do lodówki aby trochę zgęstniała. Ciasto przekładamy masą orzechową i polewamy czekoladą. Dekorujemy według uznania
Bon appetit mon amierozpocznę specjalizację z mazurków. Składniki: • 1 opakowanie okrągłego wafla • 2 puszki mleka słodzonego • 200 g masła • płatki migdałowe do dekoracji • 2 paczki migdałów w czekoladzie • 1/4 tabliczki czekolady Wykonanie: • Mleko w puszce gotować na wolnym ogniu przez 2 godziny. • Wystudzić i lekko ciepłe utrzeć z miękkim masłem. • Przełożyć wafle, zawinąć w papier(...)śniadaniowy, przykryć deseczką i lekko obciążyć. • Czekoladę rozpuścić w miseczce na parze, dodać 3 łyżki masy kajmakowej, dokładnie wymieszać i odłożyć szczelnie przykryte aby nie wyschło. Resztę masy kajmakowej również odłożyć. • Następnego dnia Wyciąć z przełożonych wafli kształ jajka. • Boki i wierzch posmarować masą kajmakową. • z masy czekoladowej wycisnąć gałązki dla bazi. • Bazie
To co kocham