ciasteczek. Są lekko ciągnące, nie za płaskie ani nie za grube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego(...)płatków owsianych górskich 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/ 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki mąki kukurydzianej ok 50 g posiekanych orzechów laskowych 100 g posiekanej gorzkiej czekolady *melasa z buraka lub trzciny cukrowej jest już dość powszechna w sklepach lub na działach ze zdrową żywnością, warto ją zastosować w przepisie, absolutnie nie zastępujcie miodem, bo ciastka stwardnieją
Słodki Kompromiswylejecie na blaszkę, na drugi dzień wystarczy je wyjąć z lodówki i piec przez ok 10-15 minut, czy to nie wspaniałe ciasto, ja dodatkowo je pokroiłam i oblałam czekoladą i tak powstały takie pyszne batoniki więc jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości koniecznie wypróbujcie ten przepis, możecie też podać zwykłe brownie bez krojenia i polewania czekoladą smakują równie wybornie mogę(...)brownie : 1 szklanka mąki 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 75 g masła 1/2 szklanki kakao 1/2 szklanki cukru 2 jajka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego mleczna czekolada ok 100g Przygotowanie : Masło stopić wlać do miski dodać cukier, jajka, przesiać mąkę z proszkiem i szczyptą soli, dodać kakao i ekstrakt waniliowy, zblendowac na gładką masę, wylać na małą kwadratową
zdrowa vege kuchniawłoskie, laskowe, nerkowca, migdały) - 1 szklanka cukru pudru - 1,5 szklanki mleka - 400 g miękkiego masła - 7 łyżek mleka w proszku - 2 łyżeczki kakao - aromat rumowy (opcjonalnie) Polewa z czekolady: - 120 g czekolady deaserowej (gorzka) - 80 g masła Ciasto zarabiamy dzień przed pieczeniem. Mąkę i kakao przesiewamy do miski – mieszamy. Miód zagotowujemy z przyprawą do piernika . Odstawiamy, dodajemy masło, mieszamy(...)nakładamy na pierniki (dzielimy je na dwie części – na jeden kładziemy masę – drugim będziemy przykrywać). Można użyć worka cukierniczego z tylką lub masę nakładać łyżką. Kolejny etap to polewa. Czekoladę łamiemy do miski na kawałki, dodajemy masło i rozpuszczamy na parze (miskę umieszczamy w garnku z wodą tak, aby jej dno nie dotykało wody – średnica miski musi być większa
mojewypiekiinietylkozeszytu mamy. Zaś mama znalazła go w gazecie. Jest to ciasto, które robimy tylko i wyłącznie na święta. Delikatny biszkopt makowy oblany pysznym mlecznym kremem, obłożone herbatnikami polanymi czekoladą. Jedno z moich ulubionych, tradycyjnych ciast. ~~SKŁADNIKI~~ Biszkopt: jaja 6 szt. cukier puder 1 szkl. mąka 1 szkl. mak niebieski suchy 1 szkl. proszek do pieczenia(...)kilka kropelek cukier 100 g. mleko 1/4 szkl. mąka pszenna 2 łyżki mąka ziemniaczana 1 łyżka Dodatkowo: herbatniki 1 op. 200 g. mleczna lub gorzka czekolada 200 g. mleko 4 łyżki masło 1 łyżka (Można kupić gotowe herbatniki w czekoladzie) ~~METODA~~ Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Miksując dodajemy cukier
Kuchnia PaulettesJeden z moich ulubionych kremów, szybki, sycący, i pyszny! a do tego biała czekolada naprawdę smakuje genialnie. Dla niektórych mdły i nie wyraźny kalafior w tym przepisie zyskuje, i nawet moja siostra która nie przepada za tym warzywem zjadła ten kremik ze smakiem :) Będziesz potrzebować cebula 1 szt czosnek 2 ząbki łyżka masła kalafior średni ziemniak duży bulion warzywny/drobiowy(...)pieprzem, pamiętaj że pewnie bulion był solony. ja dodaję jeszcze odrobinę chili dla podkręcenia smaku. Etap V - Delektuj się! Wlej krem do miseczki i połóż kostkę białej czekolady, napracowaliśmy się teraz daj wykazać się czekoladzie i pozwól jej się powoli rozpuścić :) uwierz naprawdę zaskoczysz tym połączeniem. * * * * Gotując bulion nie dodawaj zbyt dużo marchewki, Bulion do kremu nie powinine być
Wylizany Rondelswoją zaletę: są zdrowsze od kupnych ale i mają swoją wadę: znikają zbyt szybko. Waniliowym nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Ale do rzeczy. Czekoladowe lody są z dodatkiem gorzkiej czekolady i z niewielką ilością nutelli. Są naprawdę pyszne. Źródło przepisu z małą modyfikacją ,,Kuchnia Polska" Składniki: 8 żółtek 400 ml mleka 200 ml śmietanki 30% 150 g cukru(...)gorzkiej czekolady dwie czubate łyżki nutelli Wykonanie: Żółtka ubić z cukrem na tzw. kogel mogel do momentu aż będzie prawie biały. W rondlu podgrzać mleko ale nie doprowadzać do wrzenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do mleka dodać ubite żółtka, dokładnie wymieszać i podgrzewać jeszcze jakieś dwie minuty. Dodać rozpuszczoną wcześniej czekoladę i nutellę. Dokładnie wymieszać i odstawić do studzenia
Pysznie & PięknieTyle się naoglądałam sałatek i przystawek przed świętami że nie wiedziałam, którą zrobić. Kusiła mnie ogromnie ta na krakersach, ale po piętach deptała jej rolada szpinakowa
Kuchnia w czekoladzieczekoladowe ciasteczka. Brownie to ciasto, które wyjdzie każdemu. Tak samo jest z ciasteczkami. Jedynie można je zbyt mocno spiec i będą czarne :D. Szybkie i proste dla łasuchów czekolady. SKŁADNIKI: mąka pszenna 100 g. czekolada mleczna 100 g. czekolada gorzka 70 % 100 g. jaja 3 szt. cukier waniliowy 1 op. masło orzechowe 2 łyżki masło(...)METODA: Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej razem z pokrojonym w kostkę masłem i masłem orzechowym. Gdy masa lekko ostygnie dodać roztrzepane jaja i cukry. Następnie przesianą mąkę i razem wszystko wymieszać. Ciasto przelać do małych foremek ( np. silikonowych) do babeczek. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni ( bez termoobiegu ) ok. 10-20 min. w zależności od wielkości foremek
Kuchnia Paulettesszklanki, drożdże suche 1 łyżeczka, jajko 1 szt, cukier waniliowy 1 opakowanie, gruszka 2 szt, przyprawa do piernika 2 łyżki, olej kokosowy do smażenia, polewa: czekolada mleczna pół tabliczki, mleko 4 łyżki, Sposób przygotowania: Mleko podgrzać, następnie połączyć z mąką, cukrem drobnym i waniliowym, jajkiem i drożdżami. Gruszki myjemy wydrążamy pestki, kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta.Dodajemy przyprawę(...)piernika i mieszamy wszystko razem. Odstawiamy ciasto na ok 1 godzinę. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym. Czekoladę łamiemy do garnuszka. Dodajemy mleko i stawiamy na palnik na bardzo mały ogień. Czekoladę z mlekiem energicznie mieszamy. Gdy czekolada się rozpuści i powstanie polewa, garnuszek ściągamy
kulinarne odsłony patiprzez ok. 20 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na nadzienie: 1 puszka gotowej masy kajmakowej lub ugotowane słodzone mleko skondensowane* 150 g czekolady mlecznej 50 g masła opcjonalnie: ok. 150 g orzeszków laskowych, żurawiny lub mieszanki orzechów i rodzynek w czekoladzie, ciasteczek w czekoladzie wykonanie: Kajmak równomiernie rozsmarowujemy na upieczonym wystudzonym cieście. Opcjonalnie posypujemy bakaliami. Całość polewamy(...)roztopioną czekoladą z masłem i schładzamy w lodówce. *gotowanie słodzone mleko skondensowane: puszkę z mlekiem wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 2 godz. pod przykryciem. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia
Domowy Smak Jedzeniawszystkim małym wielbicielkom Elsy i Anny :) Składniki na ciasto (foremka 26x21 cm): 35 g mąki pszennej 80 g cukru 2 jajka szczypta soli 70 g masła 70 g gorzkiej czekolady (2/3 tabliczki) Masło roztapiamy w niewielkim garnku, dodajemy do niego czekoladę połamaną w kostki i wszystko podgrzewamy aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Jajka wbijamy do dużej miski(...)ubijamy ze szczyptą soli dodając stopniowo cukier. Kiedy masa zrobi się gęsta, dodajemy do niej przesianą mąkę dalej miksując. Na koniec wlewamy przestudzoną czekoladę z masłem i jeszcze raz dobrze miksujemy. Ciasto wlewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (papierem wykładamy całą foremkę łącznie z brzegami). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C (grzałka góra-dół) przez około
Trzeci talerzskładników, ale modyfikacji podstawowego przepisu jest dużo więcej. Z Ganache można przyrządzić również trufle czy wykorzystać do przełożenia tortu, zastosowań jest wiele. Składniki: 250 ml śmietany 36% 170g gorzkiej czekolady cukier waniliowy (opcjonalnie) Śmietanę należy zagotować, zdjąć z ognia i dodać czekoladę rozdrobnioną na kostki, mieszać aż do rozpuszczenia się czekolady. Taką polewę odstawić do ostygnięcia, aż wszystko trochę zgęstnieje(...)polewać ciastka, ja użyłam jej do zamaczania rogalików. Po całkowitym zastygnięciu można ubić mikserem i otrzymujemy wtedy krem czekoladowy do przełożenia tortu. Do ganache można również użyć mlecznej czekolady, jednak ja wolę gorzką. Polewa zastyga dość długo dlatego należy odstawić ciasto na całą noc do lodówki do całkowitego zastygnięcia polewy. Serdecznie polecam
Delusional TrineGdy zobaczyłam je na blogu Wypieki Pauli , wiedziałam, że to tylko kwestia czasu i też je zrobię. Zachciało mi się tylko trójkolorowych, bo i zieleń taka
Kuchnia w czekoladzieszybko na zwykłych biszkoptach. Składniki: biszkopty okrągłe jaja 6 szt cukier 1 szklanka ser wiaderko mleko 1 szklanka budyń śmietankowy 80 g masło 125 g Dodatkowo: czekolada mleczna 200 g mleko 4 łyżki czekolada biała 50 g Wykonanie: Jaja miksujemy z cukrem na puch( masa potraja swoją objętość ).Dodaję ser z wiaderka porcjami i mieszam. Masło rozpuszczam(...)pływały. Piekę przez 15 minut w 200 stopniach potem zmniejszam do 170 i piekę następną godzinę.Po wyjęciu z pieca czekam by ostygło, zdejmuje obręcz i polewam rozpuszczoną czekolad mleczną.Ścieram na tarce białą czekoladę i posypuje sernik
Różowa kuchniaJaglany budyń w 2 wersjach (wegański)/Millet pudding in 2 versions (vegan): z gorzką czekoladą / with dark chocolate bez czekolady / without chocolate 2. Jaglane praliny w 2 odsłonach/Millet pralines in 2 styles: z białą czekoladą / with white chocolate z deserową czekoladą / with dark chocolate 3. " Sernik" jaglany w 2 wersjach (wegański)/Millet "cheesecake" in 2 versions (vegan
Qlinarnie i Qlinarnie