czekolada - 27946 przepisów (strona:404/1864)

Mazurek czekoladowy z bakaliami i mazurek karmelowy 125

mąki krupczatki, 200 g margaryny do pieczenia, 1 kopiasta łyżeczka cukry pudru, 2 średnie jaja, 1 żółtko, nadzienie z bakaliami: 200 ml słodkiej śmietanki 30%, 150 g gorzkiej czekolady, min 62% zawartości kakao, 30 g masła (1 duża łyżka), orzechy laskowe,  suszone daktyle, suszone morele, nadzienie karmelowe: 200 ml słodkiej śmietanki 30%, 150 g czekolady karmelowej - karmellove(...)ozdobimy  nimi mazurek karmelowy. Mazurek czekoladowo bakaliowy: Morele kroimy w paski, daktyle po długości na połowę, a orzechy prażymy na suchej patelni i jeśli mają skórkę to zdejmujemy. Czekoladę dzielimy na małe kostki. W rondelku zagotowujemy  śmietankę, zdejmujemy z ognia, dodajemy czekoladę i pozostawiamy na ok. 3 min. Następnie trzepaczką energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Czekamy

Moniki Smakołyki
Babka biszkoptowa z olejem 172

łyżka kakao – 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej/3 łyżki wody Do smarowania blaszki – 1 łyżka masła – 1 łyżka tartej bułki Do dekoracji – 1 tabliczka białej czekolady/ 5 łyżek śmietanki słodkiej – 1/2 tabliczki ciemnej czekolady/ 3 łyżki słodkiej śmietanki – zblanszowane migdały   Wykonanie: – Białka ubić na sztywną pianę, dodawać powoli cukier(...)gorącej wodzie. – Wlać ciemną masę na białą i delikatnie przemieszać obie masy. – Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 40 minut. – Czekoladę białą i ciemną rozpuścić w miseczce ze śmietanką na parze – miseczkę położyć na garnku z gotującą się wodą. – Polać babkę czekoladą

To co kocham
Mus z orzechów laskowych 218

jest Monte, niestety jest on dość drogi w porównaniu do wielkości, dlatego postanowiłam zrobić coś równie pysznego, a może i nawet lepszego. Składniki 1/2 szklanki orzechów laskowych 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 250 ml śmietany 36% 60 ml mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Orzechy wysypujemy na blaszkę wyłożoną pergaminem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i prażymy(...)część się nie uprażyła to należy włożyć je jeszcze na parę minut do piekarnika. Następnie drobno siekamy orzechy lub mielimy w młynku do kawy tak jak ja to zrobiłam. Czekoladę wkładamy do miski, dodajemy mleko i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy orzechy, mieszamy dokładnie i pozostawiamy do ostygnięcia.  Śmietanę ubijamy na sztywno i małymi porcjami przenosimy do czekolady

Delusional Trine
Czekoladowy mazurek na kruchym cieście 153

prawdopodobnie pojawi się mazurek. Moim ulubionym jest mazurek z masą kajmakową posypany płatkami migdałów. Ale specjalnie dla was przygotowałam mazurek nieco bardziej pracochłonny czyli z dżemem porzeczkowym  i czekoladą. Smakiem dorównuje wszystkim pozostałym nawet mojemu faworytowi. Składniki na kruche ciasto : 300 gram maki + trochę do podsypywania 200 gram masła 100 gram cukru 2 żółtka szczypta soli 1 ogromna łyżka(...)śmietany kwaśnej Składniki na wierzch mazurka: około 150 gram domowego dżemu z czarnej porzeczki 100 gram gorzkiej czekolady około 50 ml śmietanki 30% migdały orzechy Przygotowanie: Na stolnice wysypujemy mąkę, wykładamy kostkę masła pokrojoną na mniejsze kawałki, cukier, jajko i sól. Siekamy dużym nożem do jak najdrobniejszego posiekania masła i jak największego połączenia składników. Zagniatamy ręką. Ciasto chłodzimy w lodówce

Życie zaczyna się w kuchni
Mazurek z białą czekoladą i dżemem malinowym 157

Wielkanocy coraz mniej czasu, a tradycyjnie na świątecznych stołach poza babami wszelkiej maści, pojawiają się kolorowe mazurki z lukrem, kajmakiem, czekoladą i marcepanem. Zwykle tak słodkie, że prawie niejadalne. Jak się pewnie domyślacie, nie jest to moje ulubione ciastko. Choć mazurek uchodzi za wypiek tradycyjnie polski, w rzeczywistości jego pochodzenie jest dość tajemnicze. Ciasto prawdopodobnie przywędrowało do nas z Turcji(...)podczas wielkiego postu, stąd tradycja podawania go na Święta Wielkanocne.  Do mojego mazurka przemyciłam mąkę pełnoziarnistą, a zamiast lukrem czy kajmakiem pokryłam  go malinowym dżemem i białą czekoladą. Zniknął w oka mgnieniu i nie doczekał Wielkanocy, więc polecam:)  Składniki: Spód: 100 g mąki pszennej typ 450 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g cukru pudru

Smakowity Blog Kulinarny
Wielkanocna baba trzcinowo kakaowa na oleju rzepakowym 179

oleju rzepakowego zmiksowałam, a do połowy porcji kakao dodałam. Tylko max. 10 min ⌚ je przygotowywałam,  ale ok 55 min w piekarniku wypiekałam. Polewę ze śmietanki 30% i gorzkiej czekolady 90% 🍫 zrobiłam i nią babkę 🍥 ozdobiłam.  Kto za babkami 👵👅 mocno słodkimi nie przepada, to dobrze się składa, bo tą delikatnie osłodziłam i dodatkowo gorzko doprawiłam.     Składniki(...)duże jaja, 50 ml oleju rzepakowego, szczypta soli, 2 duże łyżki kakao, ponadto: tłuszcz do wysmarowania formy, kakao do posypania formy, ok. 100 ml śmietanki 30%, 50 g gorzkiej czekolady 90% (min. 60%). Przygotowanie: Do mleka dodajemy drożdże, cukier i 100 g mąki. Całość dokładnie miksujemy na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy sól, olej, jaja i miksujemy

Moniki Smakołyki
Wielkanoc na słodko 307

Do świąt niespełna tydzień, dlatego dziś podpowiadam niezdecydowanym, co upiec na słodko ;) Już jutro szukajcie drugiej części zestawienia- z potrawami "wytrawnymi". Popcornowe baranki, także do koszyczka

Kuchnia w czekoladzie
Wielkanoc wytrawnie 856

Tak jak wczoraj obiecałam- dziś publikuję Wam ściągę, co zrobić bardziej na "słono" bądź po prostu wytrawnie. Wszystkie pomysły zebrane są w etykiecie Wielkanoc (klik), ale

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto Mleczna Kanapka 196

łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Krem: 2 szkl. mleka w proszku 1/2 szkl. mleka 1/2 szkl. cukru 300 g masła  Polewa czekoladowa: 50 g gorzkiej czekolady 5 łyżek mleka Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady wlewamy mleko i mieszamy. Jeszcze ciepłą, polewamy ciasto. Sposób przygotowania: Ciasto : Białka ubijamy, dodajemy cukier, żółtka,olej i przesiane mąki(...)małych obrotach. Następnie wsypujemy mleko w proszku i ucieramy. Ciasto Mleczna Kanapka: Biszkopt kroimy w poprzek i wykładamy na 1 placek, krem mleczny,przykrywamy drugim plackiem. Polewamy rozpuszczoną czekoladą 50 g z mlekiem ok. 5 łyżek. Robimy esy floresy i zajadamy się ze smakiem na następny dzień :) Smacznego :) Przepis zaczerpnięty z gazety dla kobiet

Różne smaki w kuchni
Pischinger 201

Pamiętacie ten smak ? Przepis znalazłam w świetnej książeczce " Ciasta i desery czekoladowe". Przeglądając przepisy , zatrzymałam się na Pischingerze :) i przepadłam ;) musiałam go zrobić . Składniki: opakowanie okrągłych wafli 1 tabliczka czekolady deserowej 100 g zmielonych orzechów włoskich 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szkl. śmietanki 30 % 2 łyżki masła ok. 50 g Polewa: 3/4 tabliczki czekolady deserowej 2 łyżki śmietanki(...)łyżka masła Przygotowanie: Czekoladę połamać i rozpuścić w rondelku z cukrem pudrem. Dodać śmietankę i masło i na małym ogniu chwilkę podgrzewać do połączenia się składników. Wrzucić zmielone orzechy i mieszać na małym ogniu do momentu zgęstnienia masy, dla lepszego smaku dodać łyżkę rumu. Wafle smarować kremem i układać jeden na drugim, Wierzchniego wafla nie smarować , docisnąć deseczką i obciążyć

Różne smaki w kuchni
Pasztet drobiowy z jajkiem 378

Pamiętacie ostatnią babkę na blogu...? Pytaliście mnie wtedy, co z udkami z rosołu, który był przeznaczony na galaretę ;) Dziś właśnie pomysł na ich wykorzystanie! Możecie więc

Kuchnia w czekoladzie
mazurek z ananasowym dżemem i czekoladą 121

Mazurek- tradycyjny symbol Wielkanocy to nic innego jak kruche ciasto, dżem i niewiele dodatków. Najczęściej czekolada lub bakalie. Mazurki piekę tylko na Święta, co roku wypróbowując ze dwa nowe pomysły. W tamtym roku było klasycznie, więc teraz postawiłam na odrobinę egzotyki i kruchy spód wypełniłam dżemem z ananasa i marakui (mój ulubiony) i czekoladą. Wyszło pysznie i bardzo oryginalnie(...)Składniki: na ciasto: 200 g mąki 135 g masła 50 g cukru pudru 2 żółtka na wypełnienie: słoiczek dżemu "ananas i marakuja" Stovit 150 g czekolady deserowej 6 łyżek mleka 2 plastry ananasa  z puszki kilka kolorowych cukierków Składniki ciasta szybko posiekać i zagnieść. Ciasto podzielić na dwie nierówne części. Większą  rozwałkować na papierze na kształt prostokąta

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Naleśniki z serkiem 170

Naleśniki lubimy wszyscy. U mnie często goszczą na stole. Dziś zapraszam na naleśniki z serkiem ricotta i czekoladą. Składniki: 1/2 szkl mleka 1/2 szkl mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka oleju 100 g serka ricotta 4 kostki mlecznej czekolady+ 1 kostka do dekoracji 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Mleko, mąkę, jako i olej miksujemy na gładką masę(...)odstawiamy na 15 minut. W tym czasie robimy nadzienie:4 kostki czekolady ścieramy na tarce jarzynowej i dodajemy do ricotty wraz z jogurtem i cukrem, dokładnie mieszamy. Na nagrzanej patelni smażymy naleśniki na złoty kolor. Gdy naleśniki lekko ostygną, smarujemy je serkiem czekoladowym i składamy w trójkąt. Posypujemy startą kostką czekolady

słodkie i nie tylko historie kulinarne
MUS CZEKOLADOWY Z MALINAMI 160

Aquafaba czyli woda z ciecierzyce,którą można wykorzystać do wegańskich słodkości. Mus czekoladowy jest lekki, puszysty znakomicie smakuje z mrożonymi malinami. Mleczną czekoladę można zastąpić gorzką i dodać 1 łyżeczkę cukru  będzie to wegański deser.  Składniki: 150 ml aquafaby ( woda z puszki ciecierzycy) 200 g mlecznej czekolady  szczypta soli  garść mrożonych malin Przygotowanie: Czekoladę roztapiam(...)kąpieli wodnej. Do miski wlewam wodę z ciecierzycy dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywną pianę, stopniowo wsypuję cukier cały czas miksując. Następnie wlewam przestudzoną czekoladę i delikatnie łączę z pianą. Do pucharków wkładam mrożone maliny, wlewam mus czekoladowy i odstawiam do lodówki na godzinę

Kukuleczki
Ciasteczka z mąki kokosowej i tahini (wegańskie, bezglutenowe) 290

Dziś na przekąskę polecają się sycące ciasteczka z mąki kokosowej i tahini - bezglutenowe, z małą ilością cukru. Trochę za mało słodkie jak na mój gust, dlatego potraktowałam je czekoladą :) Polecam! Składniki (na ok. 25 szt.): 3/4 szklanki mleka kokosowego 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 szklanka mąki kokosowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli pół szklanki pasty sezamowej(...)tahini 1/4 szklanki cukru kokosowego 1 łyżka ekstraktu z wanilii Polewa czekoladowa: 1,5 tabliczki czekolady deserowej lub gorzkiej (150 g) 1,5 łyżeczki oleju kokosowego Przygotowanie: 2 blachy z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzej do 160°C (termoobieg). W średniej misce wymieszaj mleko kokosowe i siemię lniane, odstaw na 5 min., żeby zgęstniało. Następnie dodaj tahini, cukier

Domowa Cookierenka Agi