czekolada - 27946 przepisów (strona:397/1864)

Tort truskawkowy; tort z truskawkami 336

ostatnim blatem. Następnie boki i wierzch tortu równo i dokładnie obkładam masą ze śmietanki, pilnując przede wszystkim tego, aby boki były dobrze wygładzone (będzie do nich przykładana dekoracja z czekolady). Chłodzę kilka godzin w lodówce. Przygotowuję czekoladową dekorację do obłożenia tortu. Przygotowuję pasek folii bąbelkowej o średnicy tortu i jego wysokości. Oczywiście folię taką wcześniej bardzo starannie myję. Roztapiam(...)tabliczkę gorzkiej czekolady i rozprowadzam ją dokładnie wzdłuż całego paska folii. Odkładam w chłodne miejsce, czekając, aż czekolada przestanie lepić się do dłoni, ale nadal pozostanie plastyczna. Kiedy stwierdzam, że ma już odpowiednią konsystencję, układam ją wzdłuż tortu i całość daję do lodówki na ok. 30-40 minut (czekolada ma być twarda). Po tym czasie pomalutku ściągam folię, uzyskując ciekawy

Wielopokoleniowo
Trufle ziemniaczane w truskawkowym pudrze 109

stanie wyczuć w danej potrawie. Dokładnie tak samo ma się sprawa, jeśli chodzi o dzisiejsze trufle. Są mocno czekoladowe, ale nie słodkie. Zdecydowanie dominuje w nich smak gorzkiej czekolady, który w połączeniu z lekką kwaskowatością truskawkowego pudru, łączy się w idealną całość. A ziemniaki? Z ziemniakami jest jak ze szpinakiem , nie wyczujecie ich Składniki na trufle: Trufle: 200g ziemniaków 100g(...)czekolady gorzkiej 100g czekolady mlecznej 3 łyżki gorzkiego kakao 2 łyżki rozpuszczonego masła 2 łyżki cukru pudru ” Diamant „ 10 łyżek posiekanych orzeszków arachidowych Truskawkowy puder do obtoczenia: 3 łyżki cukru pudru ” Diamant „ 15g truskawek liofilizowanych Przygotowanie trufli: Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane odparowujemy, tłuczemy dokładnie, odstawiamy do przestygnięcia. Czekolady rozpuszczamy nad parą wodną

NiePieprz.pl
Ciasto czekoladowe 131

czym wyciągnij go z piekarnika i zostaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie wyciąg z formy. Przekrój na dwa blaty.Lub na trzy, jak wolisz. Składniki na krem 200 g gorzkiej czekolady 200 g mlecznej czekolady 500 ml kremówki (śmietana) 3 łyżki wódki 350 g masła półtorej łyżki cukru pudru Dodatkowo śmietana 36% do ubijania Czekolady posiekać. Kremówkę podgrzewać w kąpieli wodnej(...)dodatkiem czekolad do chwili aż się całkowicie rozpuszczą.Wystudzić. Masło zmiksować na puch z cukrem pudrem.Ciągle miksując dodawać krem, na koniec wlać wódkę. Miksować. Biszkopt możesz przekroić na 3 blaty i przełożyć nimi ciasto. U mnie dwa blaty. Przełożyłam kremem. Ubiłam śmietankę 36% i wyłożyłam na wierzch ciasta. Jeśli zostanie Wam czekoladowej masy, zrezygnujcie z białej śmietany i wykorzystajcie

Z Kuchni Do Kuchni
Ogorki małosolne na sucho (po rosyjsku) 777

Jeden przepis na małosolne już jest, ale tradycyjny, w zalewie. Kusił mnie jednak sposób "na sucho", a dokładniej mówiąc kusił mnie ich wygląd. Bo jak ogórek

Kuchnia w czekoladzie
Piknikowe ciasteczka z owocami lata 195

Dzieciaki biegają po podwórku ile bądź, najlepiej gdyby siedziały na polu od świtu do nocy (najlepiej dla nich, bo ja nie zrobiłabym już wtedy kompletnie nic

Kuchnia w czekoladzie
Szpinakowa z pierożkami tortellini 122

Soczysta zieleń, to jeden z moich ulubionych kolorów. Szpinak za to, jak już kiedyś Wam wspominałam pokochałam stosunkowo nie dawno, ale używam go głównie do deserów

Kuchnia w czekoladzie
Przepis # 19 Tarta czekoladowa... bez czekolady 180

zapraszam na ciasto:) Muszę przyznać, że jest to mój eksperyment kulinarny. A co to takiego? Tym razem jest to tarta na owsiano- kokosowym spodzie oraz kremem czekoladowym- jednak bez czekolady. Jak to możliwe? Poniżej podaję przepis. Składniki Spód  - 200 gram mąki owsianej - 50 gram mąki kokosowej - 40 gram oleju kokosowego - 2 jajka - 2 łyżki kakao - 0,5 łyżeczki proszku(...)gram suszonych namoczonych dzień wcześniej daktyli - 2 banany - 2,5 łyżki kakao - 1 łyżeczka oleju kokosowego Polewa (opcjonalnie) - 40 gram suszonych namoczonych dzień wcześniej daktyli - 20 gram gorzkiej czekolady - 1 łyżeczka oleju kokosowego Wykonanie Spód Na stolnicę wsypujemy obydwie mąki, kakao, proszek do pieczenia oraz cukier kokosowy. Następnie dolewamy rozpuszczony olej kokosowy. Delikatnie łączymy. Kolejno dodajemy jajka oraz jogurt grecki

Health-Fit-Life
Muffinki czekoladowe z kawałkami czekolady 1213

Najsmaczniejsze babeczki czekoladowe z kawałkami gorzkiej czekolady to szybki i łatwy pomysł dla wszystkich czekoladoholików  i nie tylko...  Składniki na 12 szt.: 2 szkl. mąki 1/2 szkl. cukru 3 kopiaste łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia szkl. mleka 1/2 szkl. oleju jajko 100 g czekolady gorzkiej Formę a muffiny wyłożyć papilotkami. Piekarnik nastawić na 180 stopni(...)Czekoladę pokroić na kawałeczki. Mąkę przesiać do miski. Dodać cukier, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać.  Zrobić wgłębienie i wlać w nie mleko i olej oraz wbić jajko. Wymieszać do połączenia składników. Dodać kawałki czekolady i ponownie wymieszać. Papilotki napełnić ciastem deo 3/4 wysokości. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25-30 min. do "suchego patyczka". Wystudzić

wyzwania kuchenne
Pasta kanapkowa z bobu 145

Uwielbiam ten czas, gdy warzywniaki i półki sklepowe (choć ubolewam, że nie każde...) uginają się od młodziutkich warzyw i owoców.  Teraz nadszedł czas bobu i

Kuchnia w czekoladzie
Piknikowa kanapka z pastą z bobu i kurczakiem 171

Wspominałam Wam już o paście kanapkowej, którą przygotowałam na bazie bobu. Okazała się tak smaczna, że postanowiłam poświęcić jej osobny wpis, ale prawda jest taka, że

Kuchnia w czekoladzie
Morele zapiekane z czekoladą, w szynce dojrzewającej 112

Morele zapiekane z czekoladą, w szynce dojrzewającej - owocowa przekąska nie tylko na letnie party. morele, czekolada gorzka lub deserowa, szynka dojrzewająca* Morele przeciąć wzdłuż na pół, wyjąć pestki. Morele powinny być twarde, ale już prawie dojrzałe.... Czekoladę zetrzeć na tarce. w miejsce pestki ułożyć czekoladę. Plasterki szynki przeciąć wzdłuż na pół. Zawinąć morelę w półplasterek szynki. Ułożyć na blasze wyłożonej

królestwo garów
Drip cake (tort czekoladowo-śmietanowo-malinowy) 511

masła 1 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka esencji waniliowej 1 łyżka mleka 1 1/2 łyżki kakao Poncz: 250 ml rumu 50 ml wody Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła Dekoracja: 125 g malin listki mięty złote perełki cukrowe Przygotowanie: Biszkopt: Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę (ubijając sukcesywnie zwiększać obroty silnika, nie ubijać(...)maślany. Krem maślany: Masło ubić mikserem na biały puch, następnie dodać cukier, mleko, wanilię i kakao. Całość dokładnie zmiksować. Tak przygotowaną masą wyłożyć brzegi i wierzch tortu.  Polewa: Czekoladę rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Dodać masło i wymieszać do uzyskania jednoitej masy. Polać tort czekoladą tak, by spływała z niego czekolada (stąd nazwa drip cake).  Tort udekorować

Malinowo w kuchni
Drip cake (tort czekoladowo-śmietanowo-malinowy) 511

masła 1 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka esencji waniliowej 1 łyżka mleka 1 1/2 łyżki kakao Poncz: 250 ml rumu 50 ml wody Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła Dekoracja: 125 g malin listki mięty złote perełki cukrowe Przygotowanie: Biszkopt: Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę (ubijając sukcesywnie zwiększać obroty silnika, nie ubijać(...)maślany. Krem maślany: Masło ubić mikserem na biały puch, następnie dodać cukier, mleko, wanilię i kakao. Całość dokładnie zmiksować. Tak przygotowaną masą wyłożyć brzegi i wierzch tortu.  Polewa: Czekoladę rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Dodać masło i wymieszać do uzyskania jednoitej masy. Polać tort czekoladą tak, by spływała z niego czekolada (stąd nazwa drip cake).  Tort udekorować

Malinowo w kuchni
Omlet z botwinką 174

Ktoś właśnie wstał i jest bardzo głodny? No  to na pewno nie pogardzi takim omletem :) Przygotowałam go jakiś czas temu i z przyjemnością powtórzę, bo

Kuchnia w czekoladzie
Tort obsypany kwiatami 2 – pomysł na dekorację XI 270

tort, a jedynie na polewę i dekorację z kwiatów. Polewę mirror glaze stosuje się na torty obłożone już wcześniej dowolną masą. Jest ona wykonana z mleka skondensowanego, białej czekolady i żelatyny. Tort obsypany kwiatami to prosta dekoracja, którą można wykonać nie mając specjalnych umiejętności, a jedynie trochę chęci i czasu. Tort obłożony dowolną masą, pokryty (a właściwie oblany) jest błyszczącą(...)lustro. 300 g cukru pudru 200 g mleka skondensowanego słodzonego 150 ml wody (do cukru pudru) 2 łyżki żelatyny w proszku 125 ml wody (do żelatyny) 350 g białej czekolady (najlepiej w postaci małych chipsów lub drobno posiekanej) barwnik w żelu (u mnie Wilton) Żelatynę zalewamy bardzo ciepłą wodą (125 ml) i mieszamy. Do niewielkiego garnka z grubym dnem wsypujemy

Trzeci talerz