czekolada - 27946 przepisów (strona:399/1864)

Ciasto czekoladowe. 188

blaszkę o wymiarach 20x35 cm 12 dkg miękkiego masła 1 i 1/3 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy ( mały )  2 duże jajka 10 dkg gorzkiej czekolady 3 dkg ciemnego kakao 26 dkg mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 szklanki mleka Polewa : 120 ml śmietany kremówki 14 dkg gorzkiej czekolady Sposób wykonania :   M asło(...)utrzyj ( lub zmiksuj ) z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaj po jednym jajku, cały czas ucierając ( miksując ). Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, przestudzoną wlej do ciasta, wymieszaj. Następnie wlewaj stopniowo mleko, cały czas mieszając. Na końcu wsyp mąkę , wymieszaj delikatnie, aby nie było grudek, najlepiej kuchenną rózgą. Gotowe ciasto wylej na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia ciast

Przepisy i porady kulinarne
Ucierane z truskawkami 166

W końcu dotarły i do mnie, w takiej ilości, że mogę jeść bez obaw, że w sklepie braknie na kolejne cuda :) Mowa oczywiście o truskawkach! Tanie

Kuchnia w czekoladzie
Semifreddo z truskawkami i czekoladą 272

Przepyszny włoski deser, nieco kaloryczny, bo na śmietance 30%, z czekoladą deserową oraz świeżymi, zmiksowanymi truskawkami. Obłędnie smaczny, po prostu nie sposób się od niego oderwać. Jeszcze smaczniejszy z dodatkiem pokruszonych bezików, choć w dzisiejszej wersji niestety ich nie ma. Nie jest wcale trudny w przygotowaniu. Jak dla mnie to idealny letni deser, jeśli jeszcze nie próbowaliście to koniecznie musicie(...)nadrobić zaległości! 300 g. truskawek 1 czekolada deserowa 1 szklanka cukru 0,5 litra śmietanki 30% 4 jajka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Truskawki zmiksować z 2 łyżkami cukru na gładką masę, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę. Białka oddzielić od żółtek. W drugim naczyniu ubić na sztywno białka, a w trzecim żółtka rozetrzeć z resztą cukru

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Szakszuka z ciecierzycą 132

Jejku jak dobrze mieć dostęp do świeżych warzyw i owoców! Młoda cukinia, kapusta, papryka... Pyszne malinowe pomidory, ogórki gruntowe, truskawki... Długo by wymieniać! Żal aż nie

Kuchnia w czekoladzie
Pizzerinki ze szparagami 151

Na śmierć o nich zapomniałam! Sezon na szparagi powoli dobiega końca, a ja się łaskawie obudziłam, że przecież gdzieś coś mam takiego, co być może Was

Kuchnia w czekoladzie
Tort makowy z malinami 157

Klasyczny biszkopt z dużą ilością maku,przełożony kremem patissiere(po naszemu budyniem 😜) i kremem z ricottą na bazie białej czekolady i kremówki.Pyszny,niesłodki i sycący,jeden kawałek wystarczy na zaspokojenie potrzeb łasucha. Biszkopt 5 jajek 1 szklanka suchego maku (u mnie mielony) 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka octu łyżeczka wody szklanka(...)temperaturze pokojowej.Masło stwardnieje w lodówce i utrzyma krem w odpowiedniej konsystencji. Krem z ricottą  250 g serka ricotta 400 ml śmietanki 30-36% 100 g białej czekolady 50 g cukru pudru 15 g żelatyny 50 ml wody Poncz 1/2 szklanki kompotu truskawkowego 2 łyżki soku z cytryny Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy . Żelatynę zalewamy zimną, przegotowaną wodą

Anielskie wypieki
Brownie z malinową glazurą i bitą śmietaną 211

jest przygotowane „na szybko”. No może oprócz ubijania bitej śmietany. Brownie z malinową glazurą i bitą śmietaną Składniki na foremkę 20x20cm: Brownie: – 80 g cukru – 100 g czekolady gorzkiej (użyłam 70 % kakao) – 2 jajka – 1 płaska łyżka kakao – 80 g masła – 1 czubata łyżka mąki – szczypta soli Masło i czekoladę rozpuszczamy w rondelku z grubym dnem(...)kąpieli wodnej), dokładnie mieszając i odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy sól i delikatnie wlewamy do masy czekoladę (można lać po ściance miski w której mamy ciasto). Delikatnie miksujemy na najniższych obrotach. Na końcu dodajemy kakao i mąkę i mieszamy wszystko najlepiej szpatułką, tak aby składniki się połączyły. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik

Relaxtime
Brownie z kremem jogurtowym z ricottą i truskawkami 370

zrób zdjęcie ostatniego kawałka i prześlij do mnie koniecznie! :) bardzo lubię zdjęcia, które do mnie nadsyłacie - one świadczą o tym, że moja praca komuś się przydaje ;) Składniki: Brownie z czekoladą: 1 szkl. mąki pszennej 2/3 szkl. gorzkiego kakao 2/3 szkl. cukru białego Polski Cukier 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka 70 g czekolady gorzkiej 1/2 szkl(...)gęstego jogurtu greckiego 1 niebieska galaretka 3/4 szkl. wrzątku Warstwa truskawkowa: 1 galaretka truskawkowa  2 szkl. wrzątku świeże truskawki  mięta do dekoracji Sposób przygotowania: Brownie z czekoladą:  Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli mieszamy w misce. Wlewamy mleko, wbijamy jajka i krótko miksujemy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, masło również (ja roztapiałam osobno

Kolorowy Przepisownik
Camembert z jagodami i rogalikiem 167

Pozwalacie sobie czasem na leniwe śniadanie w łóżku? Kto je u Was przygotowuje?  Proponuję podzielić obowiązki :) Żona piecze dzień wcześniej rogaliki, Mąż rano odpala piekarnik

Kuchnia w czekoladzie
Maślane piegusy z truskawką 147

Skoro już jesteśmy przy pieczeniu... zapraszam jeszcze na piegusy z truskawkami, które już bez trudu i w przystępnej cenie można dostać w każdym sklepie, nawet moim

Kuchnia w czekoladzie
Mini muffinki śniadaniowe 146

Ilu z Was zdarza się rano zaspać i nie zjeść śniadania, pędząc jak rakieta do pracy lub szkoły? Nikomu tego nie życzę oczywiście, ale wiecie... gdyby

Kuchnia w czekoladzie
Biskwity z bitą śmietaną 145

Znacie mnie już trochę. Wiecie więc, że za słodkim poszłabym na koniec świata :) Tak jak za tymi biskwitami, wypełnionymi po brzegi bitą śmietaną. Zakochałam się w

Kuchnia w czekoladzie
Domowe toffifee 155

domowe toffifee Składniki masło orzechowe lub migdałowe (u mnie 3 łyżki) syrop klonowy (2-3 łyżki) cukier kokosowy/trzcinowy (1 łyżka) olej kokosowy (3 łyżki) orzechy laskowe (opcjonalnie) gorzka czekolada Wykonanie Do garnka wlewamy syrop klonowy i wsypujemy cukier. Mieszamy, aż cukier się rozpuści. Dodajemy masło i olej kokosowy i mieszamy, mieszamy... 😋 Do foremki wrzucamy orzecha laskowego ( u mnie większość(...)wlewamy wystudzoną masę. Całość wkładamy do zamrażarki do zastygnięcia. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z odrobiną syropu klonowego i nakładamy na zastygniętą masę orzechową. UWAGI Toffifee robiłam na dwa sposoby. Pierwszy to ten z syropem klonowym, a drugi z daktylami. Daktyle zalewamy gorącą wodą, aby były miękkie (to ułatwi blendowanie). Po 5 minutach odcedzamy i blendujemy na papkę. Gotową

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Ciasto kokosowo- kajmakowe 208

Ci, którzy mają Facebooka już mogli zobaczyć zapowiedź tego ciacha. Przepis miał pojawić się na weekend, ale gdzieś się po drodze "wepchało" coś innego i to

Kuchnia w czekoladzie
Racuchy drożdżowe z borówkami 171

Przychodzi lato, upały, to nie mam ochoty na jedzenie żadnych mięs, ziemniaków itp. Królują wtedy u mnie racuchy, naleśniki, sałatki i inne takie, które mogę podać

Kuchnia w czekoladzie

Proponowane wyszukiwania