masła 1 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka esencji waniliowej 1 łyżka mleka 1 1/2 łyżki kakao Poncz: 250 ml rumu 50 ml wody Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła Dekoracja: 125 g malin listki mięty złote perełki cukrowe Przygotowanie: Biszkopt: Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę (ubijając sukcesywnie zwiększać obroty silnika, nie ubijać(...)maślany. Krem maślany: Masło ubić mikserem na biały puch, następnie dodać cukier, mleko, wanilię i kakao. Całość dokładnie zmiksować. Tak przygotowaną masą wyłożyć brzegi i wierzch tortu. Polewa: Czekoladę rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Dodać masło i wymieszać do uzyskania jednoitej masy. Polać tort czekoladą tak, by spływała z niego czekolada (stąd nazwa drip cake). Tort udekorować
Malinowo w kuchnimasła 1 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka esencji waniliowej 1 łyżka mleka 1 1/2 łyżki kakao Poncz: 250 ml rumu 50 ml wody Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła Dekoracja: 125 g malin listki mięty złote perełki cukrowe Przygotowanie: Biszkopt: Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę (ubijając sukcesywnie zwiększać obroty silnika, nie ubijać(...)maślany. Krem maślany: Masło ubić mikserem na biały puch, następnie dodać cukier, mleko, wanilię i kakao. Całość dokładnie zmiksować. Tak przygotowaną masą wyłożyć brzegi i wierzch tortu. Polewa: Czekoladę rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Dodać masło i wymieszać do uzyskania jednoitej masy. Polać tort czekoladą tak, by spływała z niego czekolada (stąd nazwa drip cake). Tort udekorować
Malinowo w kuchniKtoś właśnie wstał i jest bardzo głodny? No to na pewno nie pogardzi takim omletem :) Przygotowałam go jakiś czas temu i z przyjemnością powtórzę, bo
Kuchnia w czekoladzietort, a jedynie na polewę i dekorację z kwiatów. Polewę mirror glaze stosuje się na torty obłożone już wcześniej dowolną masą. Jest ona wykonana z mleka skondensowanego, białej czekolady i żelatyny. Tort obsypany kwiatami to prosta dekoracja, którą można wykonać nie mając specjalnych umiejętności, a jedynie trochę chęci i czasu. Tort obłożony dowolną masą, pokryty (a właściwie oblany) jest błyszczącą(...)lustro. 300 g cukru pudru 200 g mleka skondensowanego słodzonego 150 ml wody (do cukru pudru) 2 łyżki żelatyny w proszku 125 ml wody (do żelatyny) 350 g białej czekolady (najlepiej w postaci małych chipsów lub drobno posiekanej) barwnik w żelu (u mnie Wilton) Żelatynę zalewamy bardzo ciepłą wodą (125 ml) i mieszamy. Do niewielkiego garnka z grubym dnem wsypujemy
Trzeci talerzPotrzebujemy: 85 g masła 50 g mlecznej czekolady 50 g gorzkiej czekolady kilka kostek czekolady do dekoracji 1/2 szklanki mleka 2 jajka 150 g cukru 150 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 300 ml mocno schłodzonej śmietanki 30% 1 opakowanie serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru ok. 700 g truskawek listek mięty do dekoracji Piekarnik nagrzewamy(...)stopni. W małym garnuszku roztapiamy masło i czekolady, mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy z ognia, wlewamy mleko - mieszamy do połączenia się składników. W misce ubijamy jajka z cukrem na puszysta masę. W drugiej misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, którą następnie stopniowo dodajemy do ubitych jajek z cukrem wraz z masą czekoladową. Wszystko razem delikatnie mieszamy
Kolejny blog o gotowaniuObłędnie smaczny makaron czekoladowy z dodatkiem mascarpone wymieszanego z jogurtem greckim i wanilią, świeżymi malinami o prostym sosem z białej czekolady to danie, które zachwyci zarówno dorosłych jak i dzieci. Letnie, smaczne i przepyszne danie. Świetne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dodatek malin i świeżej mięty powoduje, iż całość jest lekka, świeża i zdecydowanie staje się definicją słowa(...)Składniki (na 4 porcje): opakowanie czekoladowego makaronu Lubella 500 gram malin 500 gram mascarpone 250 gram jogurtu greckiego 1 laska wanilii 150 gram białej czekolady 2 łyżki masła 5 łyżek śmietany 30% świeża mięta Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, odcedź. Maliny i miętę umyj i osusz. Mascarpone wymieszaj z jogurtem greckim
Mango Papajawięc natychmiast lekko flegmatyczna inwencja twórcza i rusza na łowy po lodówce oraz szafkach kuchennych. Śmietana - odpada! Masło - niech spada! Cukier - niech nie waży się wpaść w moje ręce! Czekolada - nie ma mowy! Owoce - hmmm, coś z tego może wyjść. Makaron - nada się. Niesłodzony serek śmietankowy - oj tak! Ugotowałam, zamieszałam, zapiekłam i tak oto powstał aromatyczny pudding o truskawkowo-cynamonowym(...)posmaku, którego głównym składnikiem okazał się makaron Lubella Mini świderki z czekoladą . Aż sama się zdziwiłam, że wyszło takie dobre :) Składniki na 1 porcję: 50g makaronu Lubella Mini świderki z czekoladą - ważony suchy 150g naturalnego serka śmietankowego 1 jajko 2 łyżeczki syropu z agawy do puddingu + 1 łyżeczka na truskawki 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki proszku budyniowego waniliowego
Grunt to przepis!Mam dziś dla Was mięsną propozycję, ale jeśli nie skorzystacie przy piątku, to przy sobocie koniecznie powinniście. Proste danie, które przygotowałam zupełnie spontanicznie okazało się bardzo
Kuchnia w czekoladziedrogę warto zabrać ze sobą małe i zdrowe co nieco, żeby zaspokoić od razu apetyt na słodycze oraz dodać energii na dalsze wojaże. Daktylowe pełnoziarniste ciasteczka z bakaliami i czekoladą będą w sam raz. Nie dodaje do nich cukru, a swoją słodycz zawdzięczają głownie daktylom. Pełno w nich orzechów, pestek słonecznika i dyni, sezamu, żurawiny i czekolady. Chrupiemy zdrowo(...)szklanki mąki pełnoziarnistej 1 łyżka kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia garść żurawiny garść pestek słonecznika garść orzechów włoskich garść pestek dyni 2 łyżki sezamu 50g posiekanej gorzkiej czekolady lub kropelek czekoladowych Jeśli daktyle są mocno suche, twarde, należy zalać je gorącą wodą i pozostawić na ok 15 minut, następnie wodę zlać. Masło z miodem podgrzać do rozpuszczenia. dodać
Obiad gotowyOj wiem, wiem... zapowiedziałam na insta, że pojawią się dziś, ale w ciągu dnia brakło czasu,zresztą coś mi komputer świruje i ledwo udało się dodać
Kuchnia w czekoladzieLato sprzyja zabawom na świeżym powietrzu, pieszym wędrówkom i piknikom na łonie natury. Szczerze powiedziawszy- mieszkając na wsi, w domu jednorodzinnym, gdzie w koło sama zieleń
Kuchnia w czekoladzieLody kojarzą się nieodłącznie z latem i owocami, ale może właśnie dla odmiany do tych owoców dołożymy garść warzyw? Zwłaszcza jeśli mowa o słodkich warzywach typu
Kuchnia w czekoladzieSkłamałabym, gdybym powiedziała, że to moja pierwsza próba z tym ciastem. Nie pierwsza, druga :) Pierwsza wylądowała daleko hen, za drzwiami domu, bo byłam przekonana, że ciasto
Kuchnia w czekoladziePamiętacie jak kilka tygodni temu pokazywałam Wam pizzę serowo- makaronową ? Wspominałam wtedy, że do głowy wpadł mi jeszcze inny pomysł, na kotleciki szarpane. Chodziło mi głównie
Kuchnia w czekoladzienasza rodzina je uwielbia! Składniki (12-16 batonów): 1 1/2 szklanki płatków owsianych 1 1/4 szklanki maki owsianej 2-4 łyzki pestek dyni 2-3 łyzki chipsów z gorzkiej czekolady 1 łyzka miolonego cynamonu 1/4 łyzeczki świezo startej gałki muszatołowej 1/4 łyzeczki soli morskiej 1/3 szklanki syropu z brązowego ryżu 1-2 szklanki syropu klonowego 1/4 szklanki lub 2 łyżki(...)niesłodzonego mleka roślinnego Sposób przygotowania: Rozgrzej piekarnika do 175 stopni C. W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, mąkę owsianą, pestki dyni, chipsy z czekolady, cynamon, gałkę muszkatołową i sól. W mniejszej misce wymieszaj syrop z brązowego ryżu i mleko. Dodaj płynne składniki do suchych i mieszaj, aż się dokładnie połączą. Przełóż płatki na tackę do pieczenia o wymiarach
Menu Zdrowia