Takie śniadanie chodziło za mną odkąd zobaczyłam filmik z tym pomysłem. Bodajże na fp Przyślij Przepis, ale pewności nie mam, bo tak dawno to było. Awokado
Kuchnia w czekoladzieOdkąd w mojej kuchni rządzi urządzenie Tefal Companion, chodziło za mną przygotowanie takiej konfitury, gdzie mieszaniem składników w końcu nie zajmę się ja. Okazja natrafiła się
Kuchnia w czekoladziewystudzenia. składniki na masę budyniową: 500 ml mleka 2 żółtka 2 budynie waniliowe 3-4 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 150 g rodzynek 100 g czekolady 200 g masła, o temperaturze pokojowej wykonanie: Czekoladę kroimy w kosteczkę. Rodzynki sparzamy wodą i odsączamy. 250 ml mleka zagotowujemy z cukrem oraz cukrem z wanilią. w pozostałym mleku dokładnie mieszamy(...)mleka. Cały czas gotujemy, mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo wystudzony budyń. Na końcu dodajemy rodzynki oraz czekoladę. Gotową masę równomiernie wykładamy na wystudzony sernik. Dekorujemy np. rozpuszczoną czekoladą lub oprószamy kakao
Domowy Smak Jedzeniastanie wyczuć w danej potrawie. Dokładnie tak samo ma się sprawa, jeśli chodzi o dzisiejsze trufle. Są mocno czekoladowe, ale nie słodkie. Zdecydowanie dominuje w nich smak gorzkiej czekolady, który w połączeniu z lekką kwaskowatością truskawkowego pudru, łączy się w idealną całość. A ziemniaki? Z ziemniakami jest jak ze szpinakiem , nie wyczujecie ich Składniki na trufle: Trufle: 200g ziemniaków 100g(...)czekolady gorzkiej 100g czekolady mlecznej 3 łyżki gorzkiego kakao 2 łyżki rozpuszczonego masła 2 łyżki cukru pudru ” Diamant „ 10 łyżek posiekanych orzeszków arachidowych Truskawkowy puder do obtoczenia: 3 łyżki cukru pudru ” Diamant „ 15g truskawek liofilizowanych Przygotowanie trufli: Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane odparowujemy, tłuczemy dokładnie, odstawiamy do przestygnięcia. Czekolady rozpuszczamy nad parą wodną
NiePieprz.plKolejny pomysł "wymieciony" spod sterty innych, który myślałam, że już dawno na blogu. Zwyczajne ciasto, drożdżowe. Pieczone na patelni z dodatkami. Proste, a zarazem smaczne
Kuchnia w czekoladzieszklanki suszonych daktyli (jeśli wolicie mniej słodkie 1 szkl. wystarczy) + 200 ml wody 500 ml mleka kokosowego 200 ml mleka sojowego, migdałowego lub owsianego 2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady 2 łyżki dowolnego alkoholu (u mnie likier truskawkowy ) lub łyżka ekstraktu waniliowego Przygotowanie: 1. Suszone daktyle przełożyć do rondla, zalać wodą i gotować na małym ogniu bez przykrycia(...)momentu, aż daktyle będą bardzo miękkie i zaczną się rozpadać. Następnie zdjąć z ognia (wody nie odlewać), dodać połowę mleka kokosowego i zblendować na gładką masę bez grudek. 2. Czekoladę połamać na kawałki, zalać pozostałym mlekiem kokosowym i podgrzewać na małym ogniu, mieszając cały czas rózgą kuchenną, aż czekolada się rozpuści (nie gotować). 3. Do masy daktylowej dodać rozpuszczoną czekoladę
Domowa Cookierenka AgiNadchodzą upały, a w zasadzie mają być na weekend mniejsze ;) Ale może ktoś jeszcze dzisiaj będzie chciał się ochłodzić. Dietetycznie nie będzie, ale jak smacznie. Trochę lodów, mleka i czekolady ... mniam ... Składniki: 2 gałki lodów czekoladowo śmietankowych 1 szklanka mleka 2-4 kostki czekolady Przygotowanie: lody i mleko blendujemy na gładką masę można dodać 2 kostki czekolady przelewamy do szklanki(...)dekorujemy startą czekoladą Na zdrowie
Gotowanie z pasjąjaglanej. Szybkie bo bez pieczenia. Ponadto ciasto jest bezglutenowe (jeśli wykorzystamy kaszę jaglaną z prosa), bez białego cukru oraz laktozy - jeśli wykorzystamy mleko roślinne. Mimo, że nie zawiera czekolady ( nie licząc tej potrzebnej do polewy) jest bardzo czekoladowe;) Spróbujcie koniecznie! Składniki Spód - 120 g namoczonych daktyli - 2 łyżeczki kakao - 90 g płatków owsianych Masa - 200 g płatków jaglanych(...)kaszy jaglanej - 2-3 łyżki kakao - 2-3 łyżki słodzika lub cukru - 2,5 szklanki wody lub mleka roślinnego/zwykłego Dodatkowo - 50 g gorzkiej czekolady - 1,5 łyżki oleju kokosowego - gotowy krem czekoladowy do dekoracji Wykonanie Spód Daktyle odsączmy z wody. Dodajemy do nich kakao i chwilę blendujemy. Następnie wsypujemy płatki owsiane. Ponownie blendujemy. Tak przygotowaną masę wykładamy
Health-Fit-LifeSernik, który wizualnie w ogóle mi się nie podoba. Dokładniej rzecz biorąc nie podoba mi się wzorek jaki wyszedł z masy serowej pomiędzy pierwszą a drugą
Kuchnia w czekoladzieDOMOWE LODY MALINOWE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ! Lody domowe to dla mnie zawsze wyzwanie, bo nie mając maszyny do lodów ciężko jest uzyskać efekt lodów, do których jesteśmy przyzwyczajeni chociażby z lodziarni, nawet nie wiem czy jest on możliwy chyba nie. Ale to nie oznacza, że nie możemy zrobić dobrych domowych lodów. Najważniejsze przy domowych lodach, to jedna jedyna rzecz(...)ulicy. Warto spróbować i skosztować. SKŁADNIKI: - 300 g malin - 300 g jogurtu greckiego - 300 g śmietany powyżej 12% tłuszczu - 200 g serka mascarpone - 2 duże łyżki miodu - 1/2 czekolady białej Maliny zagotuj z miodem w rondelku aż się rozprażą. Przetrzyj przez sito pozbywając się nasion. Przelej do pojemnika do mrożenia lodu i wstaw do zamrażalnika. Serek mascarpone, jogurt
SMYKWKUCHNIUpał niemiłosierny, a ja zamiast mrożoną kawą częstuję sałatką 😆 Zdziwieni? Ja też, bo tak mi się zaplątały gdzieś zdjęcia, że dopiero teraz je dojrzałam. Zresztą jak
Kuchnia w czekoladziejuż można jeść tartę :) Składniki: 80 dag malin 10 dag cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny Filiżanka kajmaku 5 dag czekolady 70 % 15 dag kruchych czekoladowych herbatników SOS: ¼ szklanki cukru 2 łyżki miodu ½ szklanki kakao 3 dag gorzkiej czekolady Maliny (10 dag odkładamy ) miksujemy z cukrem i sokiem z cytryny. Przekładamy masę do blaszanego pojemnika, wstawiamy do zamrażarki(...)najmniej 3 godz. Tężejącą masę co 15 min mieszamy widelcem, rozbijając kryształki lodu. Lekko podgrzany kajmak i czekoladę stopioną w kąpieli wodnej mieszamy z drobno pokruszonymi herbatnikami. Masą wylepiamy dno i boki formy na tartę. Sorbet malinowy wystawiamy z lodówki na 10 min i wykładamy na przygotowany spód. Przykrywamy tartę folia aluminiową i wstawiamy do zamrażarki
Anioły w kuchniUwaga! Kolejne lokowanie produktu przed Wami 😜 Tym razem na "tapecie" #krakus i jego koncentrat barszczu ;) Marka sama w sobie znana mi już od dłuższego czasu, ale
Kuchnia w czekoladzieMiałam kiedyś takie marzenie, by kupić sobie w końcu formę do tarty z wyjmowanym dnem. Okazja nadarzyła się ostatnio kiedy będąc w sklepie sama wpadła w
Kuchnia w czekoladziełyżki cukru kryształ Ciasto: 500 g mąki pszennej 4 jajka 75 g margaryny 100 g cukru kryształ 1 płaska łyżeczka soli Dodatkowo: 200 g wiśni 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka śmietany 18% płatki migdałowe Przygotowanie: Rozczyn - 250 ml mleka podgrzać w rondelku. Drożdże rozkruszyć i połączyć z 1,5 łyżki cukru i 3 łyżkami mąki i zalać ciepłym(...)przesianej mąki wlać ubite jajka, margarynę. Na koniec dołożyć wyrośnięty zaczyn i wyrobić ciasto. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Wiśnie wypłukać i wydrylować. Na koniec posypać 2 - 3 łyżkami cukru. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, na koniec dodać 1 łyżkę śmietany i dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto zagnieść i rozwałkować na owalny placek. Ciasto posmarować 3/4 roztopioną czekoladą i rozłożyć wiśnie. Ciasto
Ciastka - domowe słodkości