Upał niemiłosierny, a ja zamiast mrożoną kawą częstuję sałatką 😆 Zdziwieni? Ja też, bo tak mi się zaplątały gdzieś zdjęcia, że dopiero teraz je dojrzałam. Zresztą jak
Kuchnia w czekoladziejuż można jeść tartę :) Składniki: 80 dag malin 10 dag cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny Filiżanka kajmaku 5 dag czekolady 70 % 15 dag kruchych czekoladowych herbatników SOS: ¼ szklanki cukru 2 łyżki miodu ½ szklanki kakao 3 dag gorzkiej czekolady Maliny (10 dag odkładamy ) miksujemy z cukrem i sokiem z cytryny. Przekładamy masę do blaszanego pojemnika, wstawiamy do zamrażarki(...)najmniej 3 godz. Tężejącą masę co 15 min mieszamy widelcem, rozbijając kryształki lodu. Lekko podgrzany kajmak i czekoladę stopioną w kąpieli wodnej mieszamy z drobno pokruszonymi herbatnikami. Masą wylepiamy dno i boki formy na tartę. Sorbet malinowy wystawiamy z lodówki na 10 min i wykładamy na przygotowany spód. Przykrywamy tartę folia aluminiową i wstawiamy do zamrażarki
Anioły w kuchniUwaga! Kolejne lokowanie produktu przed Wami 😜 Tym razem na "tapecie" #krakus i jego koncentrat barszczu ;) Marka sama w sobie znana mi już od dłuższego czasu, ale
Kuchnia w czekoladzieMiałam kiedyś takie marzenie, by kupić sobie w końcu formę do tarty z wyjmowanym dnem. Okazja nadarzyła się ostatnio kiedy będąc w sklepie sama wpadła w
Kuchnia w czekoladziełyżki cukru kryształ Ciasto: 500 g mąki pszennej 4 jajka 75 g margaryny 100 g cukru kryształ 1 płaska łyżeczka soli Dodatkowo: 200 g wiśni 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka śmietany 18% płatki migdałowe Przygotowanie: Rozczyn - 250 ml mleka podgrzać w rondelku. Drożdże rozkruszyć i połączyć z 1,5 łyżki cukru i 3 łyżkami mąki i zalać ciepłym(...)przesianej mąki wlać ubite jajka, margarynę. Na koniec dołożyć wyrośnięty zaczyn i wyrobić ciasto. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Wiśnie wypłukać i wydrylować. Na koniec posypać 2 - 3 łyżkami cukru. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, na koniec dodać 1 łyżkę śmietany i dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto zagnieść i rozwałkować na owalny placek. Ciasto posmarować 3/4 roztopioną czekoladą i rozłożyć wiśnie. Ciasto
Ciastka - domowe słodkościnagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 15-20 min. Składniki na domowy karmel nie wymagający termometra: 100 g cukru 150 g śmietanki 30% 100 g białej czekolady 1 łyżka masła Proces produkcji domowego karmelu / toffi poniżej: Kiedy nasz kajmak/ toffi stygnie zabieramy się na czekoladowe ganache. Składniki na czekoladowe ganache: 100 g czekolady gorzkiej ( zawsze możesz zamienić(...)mleczną) 50 ml śmietanki 30% Czekoladę wraz ze śmietanką rozpuszczasz w rondlu. Odstawiasz do przestygnięcia. Na wystudzony spód wykładamy ciepłe, nie gorące tofii. Następnie wystudzone czekoladowe ganache i wstawiamy do lodówki. Najlepiej na całą noc, ale po kilku godzinach gdy czekolada zastygnie można próbować. Artykuł Tarta Twix / Czekoladowo karmelowa tarta pochodzi z serwisu Rusty fork
Rusty ForkDziś, wraz z babeczkami słów kilka o moim pierwszym razie ;) A nawet o dwóch... Pierwszy dotyczy palnika, który udało się wygrać, a na który polowałam
Kuchnia w czekoladzieNie tylko Mama wie, co dobre ;) Teściowe też znają się na rzeczy i próbują dogodzić sobie i synowej przy okazji ;) Dokładnie taki przepis pochodzi właśnie z
Kuchnia w czekoladzietakże świetny pomysł na szybki posiłek. Sprawdzi się doskonale jako drugie śniadanie, zarówno w domu, jak i w pracy czy też w podróży. Kwaskowatość porzeczki została przełamana słodyczą białej czekolady. Dodatkowo koktajl urozmaica świeży tymianek. Jeśli nie lubicie jego zapachu - możecie składnik pominąć. Podobny przepis widziałam na facebookowym profilu pewnej marki nabiałowej. Tam koktajl przygotowano bez mleka, ale ja zdecydowanie(...)wolę bardziej płynną konsystencję koktajlu, dlatego dodatek mleka. PRZEPIS NA JOGURTOWY KOKTAJL Z CZERWONĄ PORZECZKĄ I BIAŁĄ CZEKOLADĄ Składniki na jogurtowy koktajl z porzeczką: 1/2 szklanki czerwonych porzeczek 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki mleka 30 g białej czekolady gałązka tymianku Wykonanie: Czerwone porzeczki dobrze opłukać i odstawić, żeby obciekły. Do wysokiego naczynia lub kielicha blendera przełożyć jogurt
kolorowotorcikowoostatnim blatem. Następnie boki i wierzch tortu równo i dokładnie obkładam masą ze śmietanki, pilnując przede wszystkim tego, aby boki były dobrze wygładzone (będzie do nich przykładana dekoracja z czekolady). Chłodzę kilka godzin w lodówce. Przygotowuję czekoladową dekorację do obłożenia tortu. Przygotowuję pasek folii bąbelkowej o średnicy tortu i jego wysokości. Oczywiście folię taką wcześniej bardzo starannie myję. Roztapiam(...)tabliczkę gorzkiej czekolady i rozprowadzam ją dokładnie wzdłuż całego paska folii. Odkładam w chłodne miejsce, czekając, aż czekolada przestanie lepić się do dłoni, ale nadal pozostanie plastyczna. Kiedy stwierdzam, że ma już odpowiednią konsystencję, układam ją wzdłuż tortu i całość daję do lodówki na ok. 30-40 minut (czekolada ma być twarda). Po tym czasie pomalutku ściągam folię, uzyskując ciekawy
Wielopokoleniowostanie wyczuć w danej potrawie. Dokładnie tak samo ma się sprawa, jeśli chodzi o dzisiejsze trufle. Są mocno czekoladowe, ale nie słodkie. Zdecydowanie dominuje w nich smak gorzkiej czekolady, który w połączeniu z lekką kwaskowatością truskawkowego pudru, łączy się w idealną całość. A ziemniaki? Z ziemniakami jest jak ze szpinakiem , nie wyczujecie ich Składniki na trufle: Trufle: 200g ziemniaków 100g(...)czekolady gorzkiej 100g czekolady mlecznej 3 łyżki gorzkiego kakao 2 łyżki rozpuszczonego masła 2 łyżki cukru pudru ” Diamant „ 10 łyżek posiekanych orzeszków arachidowych Truskawkowy puder do obtoczenia: 3 łyżki cukru pudru ” Diamant „ 15g truskawek liofilizowanych Przygotowanie trufli: Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane odparowujemy, tłuczemy dokładnie, odstawiamy do przestygnięcia. Czekolady rozpuszczamy nad parą wodną
NiePieprz.plczym wyciągnij go z piekarnika i zostaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie wyciąg z formy. Przekrój na dwa blaty.Lub na trzy, jak wolisz. Składniki na krem 200 g gorzkiej czekolady 200 g mlecznej czekolady 500 ml kremówki (śmietana) 3 łyżki wódki 350 g masła półtorej łyżki cukru pudru Dodatkowo śmietana 36% do ubijania Czekolady posiekać. Kremówkę podgrzewać w kąpieli wodnej(...)dodatkiem czekolad do chwili aż się całkowicie rozpuszczą.Wystudzić. Masło zmiksować na puch z cukrem pudrem.Ciągle miksując dodawać krem, na koniec wlać wódkę. Miksować. Biszkopt możesz przekroić na 3 blaty i przełożyć nimi ciasto. U mnie dwa blaty. Przełożyłam kremem. Ubiłam śmietankę 36% i wyłożyłam na wierzch ciasta. Jeśli zostanie Wam czekoladowej masy, zrezygnujcie z białej śmietany i wykorzystajcie
Z Kuchni Do KuchniJeden przepis na małosolne już jest, ale tradycyjny, w zalewie. Kusił mnie jednak sposób "na sucho", a dokładniej mówiąc kusił mnie ich wygląd. Bo jak ogórek
Kuchnia w czekoladzieDzieciaki biegają po podwórku ile bądź, najlepiej gdyby siedziały na polu od świtu do nocy (najlepiej dla nich, bo ja nie zrobiłabym już wtedy kompletnie nic
Kuchnia w czekoladzieSoczysta zieleń, to jeden z moich ulubionych kolorów. Szpinak za to, jak już kiedyś Wam wspominałam pokochałam stosunkowo nie dawno, ale używam go głównie do deserów
Kuchnia w czekoladzie