Pyszny, kremowy, gładki sernik z mocno wyczuwalną, alkoholową nutą. Zdecydowanie nie dla dzieci ;) Z kawałkami czekolady, smakuje po prostu dobrze a może nawet i lepiej ;) Łatwy do zrobienia, żałuję, że nie mogę pokazać Wam zdjęcia w przekroju, ale sernik brałam ze sobą na spotkanie u przyjaciół, tam też wszystkim smakował ;) Spróbujcie i Wy, polecam! Składniki na spód: 190 g ciastek(...)lodówce. Składniki na masę serową: 750 g twarogu zmielonego minimum dwukrotnie 3 jajka 3/4 szklanki cukru 250 ml ajerkoniaku 3 łyżki mąki pszennej 150 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady W misie miksera umieścić wszystkie składniki (oprócz czekolady). Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Na końcu dodać posiekaną czekoladę, wymieszać. Masę serową wylać
Domowa cukiernia Ewyparty. Składniki na brownies: 150 g masła 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru opakowanie cukru wanilinowego 3/4 szklanki gorzkiego kakao szklanka mąki łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 150 g mlecznej czekolady Masło włożyć do garnuszka i rozpuścić,dodać cukier i trzymając na małym ogniu mieszać przez 2 minuty.Zdjąć z ognia i przestudzić. Mąkę i kakao przesiać do miski,dodać szczyptę(...)sodę-wymieszać.Do miseczki wbić całe jajka i rozbełtać widelcem. Do suchych składników wlać masło i zamieszać trzy razy łyżką,żeby tylko trochę połączyć składniki.Następnie wlać jajka,wsypać czekoladę pokrojoną na małe kawałeczki i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników. Ciasto wylać do blaszki o średnicy 25x30 cm i wyrównać.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok.20-25
Anielskie wypiekiKochani wiecie, że u mnie w domu na święta nigdy nie robiło się pierników? Pisałam Wam już o tym, bo kompletnie nie pamiętam...? W każdym bądź
Kuchnia w czekoladziełyżki cukru pudru 2 usztywniacze do śmietany 4 łyżki Nutelli 100 g wafli orzechowych 120 g orzechów laskowych Dekoracja: 80 g orzechów laskowych 30 g czekolady mlecznej lub deserowej 8 – 12 sztuk orzechów laskowych Przygotowanie: Odłożyć 8 – 12 sztuk orzechów do dekoracji, resztę (280 g) podprażyć na suchej patelni. Przesypać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym(...)odłożonej masy 2 – 3 łyżki przełożyć do rękawa papierniczego, a resztą wysmarować wierzch tortu. Boki i brzegi ciasta posypać zmielonymi orzechami, a górę startą czekoladą. Na górze ciasta wykonać dowolne zdobienie i udekorować orzechami. Krok po kroku: 1. Orzechy podprażyć na patelni lub w piekarniku 2. Zmielić 3. Ubić białka 4. Dodać
KuchniaWeDwoje.plBISZKOPT: 5 jajek 100 g mąki typ 450 (mąka krupczatka) 40 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru szczypta soli KREM: 400 ml śmietanki 30% 1 tabliczka ( 100 g) białej czekolady 1 opakowanie śnieżki GALARETKA Z MANDARYNKAMI: 1 galaretka pomarańczowa 2 puszki mandarynek w zalewie PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT: Oddzielamy białka od żółtek ( jajka powinny mieć temp. pokojową ). Białka ubijamy ze szczyptą(...)wyjmujemy ciasto z formy (boki biszkoptu oddzielamy nożem od formy, a z dna odrywamy delikatnie papier do pieczenia ) KREM: Do rondelka wlewamy śmietankę i połamaną tabliczkę białej czekolady. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu ( nie gotujemy !). Gdy czekolada się rozpuści , ściągamy garnek z ognia i studzimy. Przestudzoną śmietankę z czekoladą ubijamy z 1 opakowaniem śnieżki na puszystą masę , następnie
Marcepanowa kuchniaserka ricotta 300 g serka mascarpone 300 g pure z dyni 100 g śmietanki 30% 1 1/3 cukru pudru 4 jajka 2 żółtka 50 g masła 100 g białej czekolady szczypta cynamonu szczypta kardamonu szczypta imbiru Przygotowanie sernika: 1. Biszkopty rozkruszyć w malakserze, masło rozpuścić i lekko ostudzić. Wymieszać okruszki biszkoptów z kakao, następnie wlać płynne masło i dobrze(...)jajka oraz żółtka. Wsypać cukier puder, i mąkę ziemniaczaną. Składniki dobrze połączyć, ale nie ubijać - najlepiej mieszać na wolnych obrotach, mieszadłem lub szybko zmiksować w malakserze. 3. Czekoladę rozpuścić z masłem - zrobić to w mikrofali lub ustawiając miskę z czekoladą i masłem, nad parującą wodą. 4. Do masy serowej wlać płynną czekoladę - wymieszać. 5. Masę serową
kolorowotorcikowoduże pomarańcze wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do lekkie stężenia. Pomarańcze myjemy obieramy, dzielimy na cząstki i obieramy z błonek. składniki na mus czekoladowy: 100 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 100 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej 30 g masła 50 g cukru 3 jajka (żółtka oddzielone od białek) 3 łyżki soku z pomarańczy wykonanie: Czekolady, masło(...)oraz sok podgrzewamy w rondelku do całkowitego rozpuszczenia się czekolad i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, za każdy razem dokładnie mieszamy (miksujemy) na gładki krem. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka z z cukrem. Połowę ubitych białek dodajemy do kremu i mieszamy aby rozluźnić konsystencję. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Następnie
Domowy Smak JedzeniaByły rogale świętomarcińskie , rogaliki z makiem , z powidłami , piwne . Ale nie było jeszcze... MARCHEWKOWYCH! Z nutką pomarańczy, cynamonu, z białą i gorzką czekoladą. Bardzo łatwe w przygotowaniu. Kto się na nie skusi? Składniki: 2 szkl mąki pszennej typ 500, np. TOTA 2 marchewki 200 g masła 3 łyżki cukru pudru skórka otarta z 1 pomarańczy 1 łyżeczka cynamonu dodatkowo: czekolada(...)gorzka czekolada biała cukier puder do posypania rogalików Wykonanie: Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki. Do miski przesiać mąkę, cukier puder, dodać pokrojone masło, cynamon, skórkę pomarańczową i marchewkę. Ciasto ugniatać ok 10 minut, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 40 minut. Po tym czasie podzielić je na 4 części. Stolnicę posypać mąką
TrufelkowoDziś mam dla Was pierogi, o które ostatnio Was pytałam. Najprostsze, które chyba każdy zna. Odpowiedzi było wiele, ale prawidłowej udzieliły bodajże dwie osoby. Domyślam się
Kuchnia w czekoladziepełen orzechów, słodzony miodem i cukrem trzcinowym. Polecam bo jest mega prosty do zrobienia. #cukiertrzcinowy #syroptrzcinowy #diamant Składniki: 150 g orzechów laskowych (bez skorupek) 2 łyżki miodu 40 g czekolady gorzkiej 89% 2 łyżki oleju rzepakowego 4 łyżki śmietanki 30 % 3 łyżki cukru trzcinowego Diamant Dry Demerara Przygotowanie: Orzechy podpiekamy w piekarniku aż zaczną pachnieć. Następnie przesypujemy je na ściereczkę(...)pocierając zdejmujemy z nich skórkę, studzimy. Orzechy laskowe mielimy jak najdrobniej w blenderze. Do metalowej miseczki kruszymy czekoladę, dodajemy olej, cukier trzcinowy i śmietankę. Stawiamy miseczkę na garnku z gotującą się wodą i rozpuszczamy czekoladę z dodatkami w kąpieli wodnej. Do zmielonych orzechów dodajemy płynny miód i mieszamy razem. Następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę z dodatkami i mieszamy dokładnie aż składniki
słodkie i nie tylko historie kulinarneoknem jest szaro buro i ponuro. Jak dodać sobie energii i optymizmu? Na przykład słodkim deserem :) A najlepiej takim zdrowym, który przygotujemy w ekspresowym tempie. Mus z awokado, surowej czekolady i kawy Inka Klasyczna spełni wszystkie wymagania :) Jest intensywnie kawowy, słodki i gęsty. Z dodatkiem egzotycznych owoców smakuje wyśmienicie i jest doskonałym umilaczem chłodnych listopadowych dni. 2 łyżki kawy zbożowej(...)Inka Klasyczna 2 dojrzałe, miękkie awokado 25 g gorzkiej surowej czekolady łyżka syropu klonowego (opcjonalnie) pomarańcza granat Awokado (koniecznie dojrzałe!) przecinamy na pół, wyjmujemy pestkę i za pomoca dużej łyżki wyjmujemy miąższ ze skórki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Za pomocą blendera miksujemy awokado, czekoladę oraz kawę Inka Klasyczna, na gładki mus. W razie potrzeby można go dosłodzić odrobiną syropu
Mienta blogMając przygotowane dyniowe puree, człowiekowi aż chce się zrobić na obiad coś nowego, innego, a zarazem smacznego :) Naprawdę! Bo przygotowanie takiego makaronu to zaledwie chwila moment
Kuchnia w czekoladziebazie mleczka kokosowego - raz na jakiś czas można sobie na nią pozwolić - uwierzcie, że warto:) Składniki (4 porcje) - puszka mleczka kokosowego - szklanka napoju/mleka kokosowego lub zwykłego - 3 kostki gorzkiej czekolady - 3 pastylki miętowe - 3 łyżeczki kawy zbożowej - 2 kostki czekolady gorzkiej do dekoracji - 2 łyżeczki cukru pudru/słodzika Mleczko kokosowe dzień wcześniej wkładamy do lodówki dnem do góry(...)stałą przekładamy do miseczki (później zrobimy z niej bitą śmietanę). Do rondelka wlewamy też szklankę mleka kokosowego. Kiedy zacznie się podgrzewać dodajemy pokrojone w kostkę pastylki miętowe oraz gorzką czekoladę. Całość mieszamy i podgrzewamy aż się rozpuści. Na koniec wsypujemy kawę i ponownie mieszamy. Pozostawiamy na chwilę do wystudzenia. W między czasie ze stałej części mleczka kokosowego ubijamy bitą śmietanę
Health-Fit-LifeSkładniki: 400 g gotowego ciasta francuskiego lub z tego przepisu: Nadzienie – krem czekoladowy OVOMALTINE lub: – 200 g gorzkiej czekolady – 200 ml śmietanki 18% – 50 g masła Przygotowanie: Jeśli nie używamy gotowego kremu czekoladowego np. OVOMALTINE. Przygotowanie kremu samodzielnie jest bardzo proste.Śmietankę podgrzewamy do 40 ᵒC. Zdejmij z ognia i dodawaj czekoladę i masło (50g) miksując(...)folią spożywczą i odłóż do lodówki. Po godzinie powtórz wszystkie czynności 3 razy. Na koniec wyłóż ciasto na formę do pieczenia mocno dociskając boki Artykuł Rogaliki francuskie z czekoladą pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEIle razy jestem w górach, to nie wracam dopóki nie zjem grillowanego oscypka właśnie z żurawiną. Uwielbiam ten duet i nie raz w domu próbuję odtworzyć
Kuchnia w czekoladzie