gryczana na słodko jest naprawdę godna polecenia :). Zapraszam! Składniki: 2 woreczki kaszy gryczanej 5 jajek 9 łyżek cukru brązowego 120 g mąki tortowej 3/4 kostki masła 150 g gorzkiej czekolady garść suszonej żurawiny 30 g orzeszków ziemnych solonych 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Kaszę gryczaną ugotować wg przepisu. Ostudzić i zmiksować blenderem na gładką masę. Blaszkę posmarować masłem, posypać(...)mąką. W garnku rozpuścić masło, wrzucić posiekaną czekoladę, całość podgrzać do momentu rozpuszczenia czekolady. W misce ubić jajka, dodać cukier i dalej ubijać na puszystą pianę, stopniowo dodać czekoladę z masłem oraz zmiksowaną kaszę. Następnie dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać dokładnie łyżką. Na koniec dodać żurawinę i posiekane orzeszki ziemne. Ciasto przełożyć do blaszki. Piec w temperaturze
TrufelkowoDzisiaj zapraszam na muffiny - pyszne, wilgotne, cukiniowe, na bazie jogurtu, z ciemną czekoladą i smacznymi dodatkami. Kto ma cukinię i nie ma na nią pomysłu? Składniki suche: 1,5 szkl mąki pełnoziarnistej orkiszowej, np. TOTA 3 łyżki kakao naturalnego 5 łyżek cukru brązowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki mokre: 270 g jogurtu naturalnego 1/3 szkl oliwy(...)jajka Dodatkowo 1 szkl startej na grubych oczkach cukinii 1 tabliczka gorzkiej czekolady orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe do ozdoby muffinek Wykonanie: W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Następnie mokre przelać do suchych i wymieszać. Dodać cukinię i zamieszać jeszcze raz. Ciasto przełożyć do papilotek. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 30 minut. W kąpieli wodnej
TrufelkowoMacie takie swoje dania, które kojarzą Wam się z dzieciństwem, domem rodzinnym, Mamą...? Ja mam takich pełno i nawet nie sposób je wszystkie wymienić, ale
Kuchnia w czekoladzieRoladki schabowe przygotowałam na naszą rocznicową kolację. Kruche i rozpływające się mięso, farsz z grzybków nazbieranych przez Małżonka i pyszny sosik #lowicz wzbogacony śliwkami i rozmarynem
Kuchnia w czekoladzielekko słonawe ale słodkie, czekoladowe ale nie kakaowe, wilgotne ale lekkie. Coś po prostu idealnego. Mianowicie Blondie z dodatkiem pistacji! Do przygotowania ciasta potrzeba nam: 4 jajka 200g białej czekolady 200g masła 1,5 szkl. mąki 0.5 szkl. cukru szczypta soli garść łuskanych pistacji 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Blondie to takie brownie(...)białej czekolady. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego czekoladę i sól i łączymy w gładki sos. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy przestudzą czekoladę, łączymy wszystko na gładką masę. Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia ciągle mieszając. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy pistacjami, pieczemy 20-25 min w temp. 180 stopni, z funkcją grzania
Kuba GotujeStało się! Nie mam nic słodkiego, czym mogłabym Was poczęstować w ten weekend, ale stwierdziłam, że przecież takie racuszki to przecież też słodki posiłek, więc na
Kuchnia w czekoladzieTamten tydzień obfitował u mnie w pieczone potrawy. Była tarta, pizza, zapiekanki i były pizzerinki. Właśnie te, które możecie niżej obejrzeć. Nie mogło na nich zabraknąć
Kuchnia w czekoladzieProsty, a do tego super smaczny deser który przygotujemy w kilka chwil oczywiście nie licząc stężenia pianki oraz zastygnięcia czekolady ;) Składniki na blaszkę 27 x 17 cm: 1 i 1/2 opakowania galaretki np. agrestowej 300 ml śmietanki 30 % Na polewę czekoladową: 200 g czekolady deserowej 2 łyżeczki oleju 1. Galaretki rozpuszczam w 250 ml bardzo gorącej wody i odstawiam(...)śmietankę na sztywno i pod koniec ubijania wlewam lekko tężejącą galaretkę, ale wciąż płynną. Miksuje i wylewam na blaszkę wyłożona folia spożywczą. Następnie chowam do lodówki do stężenia. 3. Czekoladę wraz z olejem rozpuszczam nad kąpielą wodną i lekko studzę. 4. Zastygniętą piankę wyjmuje delikatnie z blaszki i kroję na małe prostokąty. Każdą piankę zanurzam w ciepłej, ale nie gorącej
Gotowanie...to proste !Bardzo prosty i szybki deser ze śmietany I białej czekolady .Sam w sobie jest dość mało wyrazisty w smaku ,dlatego dodatek granatu czyni go smaczniejszym. Składniki : na 6 porcji 300 ml śmietany kremówki 36 % 180 ml mleka 150 g białej czekolady 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny w proszku lub 2 listki Plus 3 łyżki wody do żelatyny Owoce(...)dowolne . W małym garnku wymieszać mleko ,kremówkę ,czekoladę w kawałkach i cukier .Podgrzać ,nie zagotowywać ,aż czekolada się rozpuści .Mieszać .Odstawić. Żelatynę w proszku zalać 3 łyżkami zimnej wody ,odstawić na kilka minut do napęcznienia.Po napęcznieniu umieścić na palniku i lekko podgrzać ,nie gotować ,mieszając do rozpuszczenia się żelatyny.Zdjąć z palnika i dodać do ciepłej mieszanki czekoladowej. Dobrze
Ladylaura.Mięciutkie, wilgotne, pyszne ciasto czekoladowe na prawdziwej czekoladzie i to bez miksera . Kolejny mój przepis do działu ciast szybkich w przygotowaniu . Składniki do ciasta mieszamy łyżką. Żadnego ubijania, ucierania, miksowania. Po prostu połączyć, wymieszać, przelać do foremki i upiec. Do ciasta możecie użyć zwykłego, białego cukru, ale ja tym razem użyłam trzcinowego z cukrem brzozowym, czyli ksylitolem. Do tego koniecznie(...)mnie dodatkowo biały cukier zastąpiłam ksylitolem i trzcinowym). Więc coś czuję, że ciasto murzynek długo się nie pojawi na naszym stole, na rzecz tego „Wilgotnego ciasta czekoladowego na czekoladzie bez miksera” :D The post Wilgotne ciasto czekoladowe na czekoladzie bez miksera appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaPóźno już trochę, ale moje dziecko postanowiło znowu obudzić się o 22 i pomęczyć matkę... Więc jedną ręką klepałam przepis, a drugą próbowałam ukołysać. Mam nadzieję
Kuchnia w czekoladzieW tamtym roku postawiłam na truskawki. Nalewka z nich była pyszna i jeszcze troszkę zostało, więc przygotowanie jej odpuściłam. Nie mogłam się jednak oprzeć malinom, zwłaszcza
Kuchnia w czekoladzietakich jak żelazo czy mangan. Jest też dobrym źródłem kwasów tłuszczowych (kwas gamma-linolenowy, alfa-linolenowy, kwas linolowy, stearynowy, eikozapentaenowy, dokozaheksaenowy oraz arachidonowy) Składniki na 12 czekoladowych babeczek: 250g czekolady gorzkiej (ja użyłam tej o zawartości 86% kakao) 3 czubate łyżki masła orzechowego czubata łyżka spiruliny 2 czubate łyżki podprażonych pestek dyni szczypta soli Sposób przygotowania: Gorzką czekoladę rozpuść(...)mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Foremki do muffinek wyłóż folią spożywczą. Następnie wlej do każdej z nich połowę roztopionej czekolady. Wstaw do lodówki lub do zamrażalnika jeżeli ci się spieszy. Masło orzechowe zmiksuj z szczyptą soli, spiruliną oraz podprażonymi pestkami dyni. Przełóż do foremek a na koniec polej pozostałą czekoladą. Wstaw do lodówki na co najmniej pół godziny
wysmienityU kogo dziś rybka smażona na obiad? U mnie niby nie, ale dla Was mam surówkę idealną, która w sam raz wpasuje się właśnie do piątkowego
Kuchnia w czekoladziełyżki płynnego miodu lub syropu klonowego 2 łyżki dobrej jakości kakao np. VanHouten. (ilość kakao można zmniejszyć, jeśli używamy resztek ciemnych ciast tj. piernik, murzynek itp.) 1 łyżka czekolady w proszku albo Maltesers Hot Chocolate 2-3 łyżki dowolnego kremu orzechowego lub czekoladowego kilka kropli olejku rumowego, arakowego lub migdałowego Uwaga: jeśli chcecie uzyskać bajaderki z wyraźnym kokosowo-czekoladowym aromatem(...)ekstraktu. Duży wybór mleka kokosowego i śmietanki kokosowej jest np. w sklepie internetowym Kuchnie Świata . Tam też kupuję angielski krem czekoladowy Cadbury Choc Spread i Maltesers Hot Chocolate czyli czekoladę pitną o smaku kulek Maltesers. Do dekoracji opcjonalnie polewa czekoladowa wiórki kokosowe zmielone orzechy kolorowe posypki pałeczki czekoladowe Przygotowanie Ciasta, ciasteczka i resztki słodkich wypieków zmiksować w blenderze. W rondelku
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata