Naleśniki a la snikers z orzeszkami, czekoladą i karmelem to nie tylko doskonały pomysł na śniadanie, które dostarczy nam energii niezbędnej na dobry początek dnia ale także na szybki słodki deser, który swoim smakiem skusi każdego, w szczególności tych najmłodszych. Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 300ml mleka 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka oliwy Dodatkowo: 250g masy(...)krówkowej kajmak 250g orzeszków ziemnych 200g mlecznej czekolady 8 łyżek mleka Wykonanie: 1. Ciasto Wszystkie składniki na ciasto wymieszać mikserem. Następnie na rozgrzanej patelni usmażyć cienkie naleśniki. 2. Orzeszki uprażyć na suchej patelni a następnie zmiksować blenderem i wymieszać z podgrzaną masą krówkową (50g orzeszków pozostawić do posypania naleśników). 3. Każdy naleśnik smarować masą krówkową
Szalona Kuchnia Ewelinymasą serowo waniliową kruszonka z pierników i prażonego słonecznika się znajduje, a ich połączenie naprawdę fajnie smakuje. Można drobnymi owocami je poozdabiać, lub z wzorkiem z gorzkiej czekolady podawać. To takie "małe co nieco", słodycz na raz, do zjadania, na przykład na imprezę, urodziny dzieci do przygotowania. Fajnie mieć w domu malutkie pojemniki plastikowe, które do mini(...)mielonego, 250 ml słodkiej śmietanki 30%, 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (12 g) 100 g cukru pudru, żelatyny do deserów na 1250 ml masy, po nadto: gorzka czekolada . Przygotowanie: kruszonka: Słonecznik prażymy na suchej patelni, studzimy. Do miksera wkładamy rozkruszone pierniki, prażony słonecznik i całość miksujemy. Dodajemy masło i jeszcze raz miksujemy. Kruszonkę, po jednej dużej łyżce przekładamy
Moniki Smakołykiszybko i wyszły, jak wyszły. Tort na pewno powtórzę, bo dawno tak dobrego nie jadłam. Ciasto ciemne, do tego masa z serka mascarpone, śmietany kremówki, wiórek kokosowych i białej czekolady, do tego dżem z czarnej porzeczki, dla przełamania słodyczy, no i pralinki Rafaello, moje ulubione :-) Polecam, róbcie, bo warto :-) Miłego piątku Wam życzę :-) Tortownica 23 cm Składniki ciasto: 8 jajek(...)jeśli nie to pieczemy jeszcze kilka minut. Studzimy przy uchylonym drzwiczkach piekarnika. Kroimy na 3 blaty. Krem: 700 ml śmietany kremówki 36% 370 g serka mascarpone 200 g białej czekolady 100 g wiórek kokosowych 1. 200 ml śmietanki dajemy do miseczki, dodajemy pokruszoną białą czekoladę i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. 2. Resztę śmietany ubijamy, jak będzie ubita dodajemy
kruche babeczkiBardzo proste ciasto na spodzie z płatków owsianych i wiórek kokosowych, z dżemem z truskawek oraz brzoskwiń i wierzchem z płatków kukurydzianych, wiórek kokosowych oraz gorzką czekoladą. Pyszne ciasto bez dodatku mąki oraz cukru, które wykonamy bez miksera - wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką i do piekarnika. Idealne na deser, śniadanie lub na wynos do pracy czy szkoły. Z pewnością jest(...)wiórek kokosowych (+ garść na wierzch ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 260 g dżemu z truskawek Stovit 260 g dżemu z brzoskwiń Stovit 1 szklanka płatków kukurydzianych 30-40 g czekolady gorzkiej Wykonanie: W misce rozbełtujemy jajka i mieszamy z mlekiem oraz miodem. Dodajemy płatki owsiane, wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie łyżką i odstawiamy na około
Kuchnia MagdaLenypudru, 200 g herbatników maślanych (kilka nam zostanie), skórka otarta z 1/2 cytryny, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka brandy waniliowego (może być cukier waniliowy, brandy... polewa: 100 g deserowej czekolady, 50 g mlecznej czekolady, 70 g masła, Ser zemleć. Masło ubić na śmietanę, dodać żółtko i cały czas ubijając, dodawać stopniowo cukier. Gdy masa będzie puszysta, dodać do niej(...)wzdłuż na środku. Dłuższe brzegi folii złożyć do siebie i zwinąć. Tak otrzymamy „domek” w kształcie trójkąta. Ciasto odstawić do lodówki na dwie godziny. Polewa: do miseczki włożyć pokruszoną czekoladę i masło, roztopić w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszać. Sernik odwinąć z folii. Deser oblać czekoladą. Odstawić do zastygnięcia. zastawa
królestwo garówKochani dziś mam propozycję głównie z myślą o dzieciach, co prawda tych małych, ale z życia wiem że i te większe się na nią połakomią...
Kuchnia w czekoladziePołączenie czekolady i orzechów ma w sobie coś magicznego. Od zawsze lubiłam orzeszki wszelkiej maści w polewanie z czekolady właśnie. Przepis na te ciastka znalazłam ostatnio na stronie Moje Wypieki . Od razu pojawił się problem w postaci dodatku banana, bo sami wiecie, że Córcia ich nie znosi pod ŻADNĄ postacią i wyczuje nawet niewielki dodatek tego składnika(...)drobnego cukru do wypieków 1 duże jajko 125 g mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 20 g kakao pół łyżeczki cynamonu duża szczypta soli 100 g posiekanej gorzkiej czekolady 50 g rozgniecionego banana lub puree dyniowego 100 g drobno posiekanych orzechów pekan 100 g cukru pudru, do obtoczenia Masło i cukier ucieramy w misie miksera by powstała jasna
Dzieje kuchennej Wiewiórywanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao szczypta soli olej Warstwa brzoskwiniowa: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe 800ml wrzątku 1 łyżeczka żelatyny Masa czekoladowa: 100g mlecznej czekolady 500ml śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 4 łyżki mleka Poncz: 100ml syropu z brzoskwiń 20ml wody Polewa: 150g mlecznej czekolady 4 łyżki śmietany 30% 1 łyżka(...)800ml wrzątku, pozostawić do lekkiego stężenia. Po tym czasie dodać brzoskwinie i dokładnie wymieszać. 3. Masa czekoladowa: Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając dodać rozpuszczoną czekoladę w kąpieli wodnej i rozpuszczoną w mleku żelatynę (żelatynę zalać mlekiem, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać w mikrofali) . Całość dokładnie wymieszać. 4. Poncz: Syrop z brzoskwiń wymieszać z wodą
Szalona Kuchnia EwelinySłodkie kuleczki o delikatnym smaku kokosa z ukrytym migdałem otoczonym aksamitnym kremem. Składniki: 100g białej czekolady 200ml śmietanki 30% 70g masła extra 6 łyżek mleka w proszku 100g wiórków kokosowych 80g kokosowych wafelków w białej czekoladzie 3 łyżki likieru kokosowego Dodatkowo: 20sztuk łuskanych migdałów 100g wiórków kokosowych Wykonanie: 1. Do rondelka wlać śmietanę, dodać masło i lekko podgrzać(...)masło się rozpuściło. Następnie zdjąć z ognia i dodać pokruszoną czekoladę, mieszać do momentu rozpuszczenia czekolady, następnie pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie dodać mleko w proszku, wiórki kokosowe, pokruszone wafelki i likier kokosowy. Całość dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na około 60 minut. 2. Migdały zalać wrzątkiem, pozostawić na 10 minut, a następnie przełożyć
Szalona Kuchnia Ewelinybardzo prosta i co najlepsze nie wymaga pieczenia. Składniki na spód: 16 dkg ciasteczek typu Oreo 12 dkg kruchych ciastek kakaowych 7 dkg roztopionej gorzkiej czekolady 4dkg roztopionego masła + masło do posmarowania formy na krem czekoladowy : 1/4 szklanka wody 1/4 szklanki kakao najlepiej z wiatrakiem 1/4 szklanki cukru 200 ml śmietany kremówki(...)masła 20 dkg gorzkiej czekolady Przygotować formę na tartę o średnicy ok. 26 cm. Wysmarować ją masłem. Ciastka włożyć do malaksera, dodać roztopioną czekoladę i masło i dokładnie zmiksować na pastę. Powstałą mieszanką wyłożyć formę na tartę, uklepać i mocno docisnąć. W garnku wymieszać kakao, cukier i 1/4 szklanki wody. Stopniowo wlewając śmietankę mieszać aż powstanie
Fiołkowe Talerzenawilża i sprawia, że rozpływa się w ustach. Najlepiej upiec go dzień wcześniej. Zapraszam... Składniki na spód: 220g ciasteczek owsianych lub pełnoziarnistych 50g wiórków kokosowych 50g gorzkiej czekolady 100g masła ja dałam śmietankowe Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciasteczka zmiksować dokładnie malakserem. Dodać pozostałe składniki i zmiksować raz jeszcze. Dno tortownicy (23cm) wyłożyć dokładnie papierem(...)można dodać do masy. Składniki na masę serową: 700g tłustego twarogu zmielonego trzykrotnie (może być też ser sernikowy) 400ml mleka kokosowego- puszka 200ml śmietany kremówki 4 jajka 100g białej czekolady pasta kokosowa (ta wcześniej przygotowana) 1 szkl. cukru pudru Śmietane podgrzać i wrzucić pokrojoną drobno białą czekolade. Przykryć pokrywką i po 5 min. dokładnie wymieszać. Ostudzić. Wszystkie składniki bardzo dokładnie
Kubki smakuDziś dzielę się z Wami przepisem na pasztet. Już nie mogłam znieść woreczków z mrożonym, gotowanym mięsem. Zebrałam ich kilka, bo rosół u mnie minimum raz
Kuchnia w czekoladzieMUFFINKI bananami, to słodycze, do których lubię wracać ;-) Uwielbiam połączenie bananów i czekolady, zawsze dodaje jakieś orzechy lub migdały, lub masło orzechowe. Muffinki sprawdzą się idealnie jako słodkie śniadanie lub drugie śniadanie do szkoły. Są proste, smaczne i zawsze się udają. Są bardzo puszyste delikatnie wilgotne, lekkie i nieobciążające. Polecam! PRZEPIS NA MUFFINKI Z BANANAMI składniki(...)oleju rzepakowego - 1,5 łyżeczki sody - 1/3 szklanki mleka - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/3 łyżeczki kardamonu mileonego - 2 łyżki masła orzechowego ( u mnie z nerkowców) ponadto: 3/4 tabliczki czekolady + posiekane migdały W wysokim naczyniu umieść olej i żółtka, zacznij blendować masę. Istotna jest metoda, blender na sam dół, dotyka dna naczynia i miksujemy nie ruszając rączką, będzie nam się
SMYKWKUCHNIJakiś czas temu już wzięło mnie na przygotowanie "zielonych" klusek śląskich. Plan był taki, że dodam do nich zmiksowane liście świeżego szpinaku, ale jako że sklepy
Kuchnia w czekoladzieowocami, ale oprószony kakao i cukrem pudrem wygląda i smakuje równie kusząco! Y Mus czekoladowy wegański / 1 porcja Składniki: woda z cieciorki z puszki 400 g 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka kakao bez cukru 1 łyżeczka cukru pudru szczypta soli Przygotowanie: Wodę z cieciorki (aquafaba) przelewamy do miski. Dodajemy szczyptę soli i ubijamy(...)pianę, stopniowo dodajemy cukier puder. W tym czasie roztapiamy w kąpieli wodnej czekoladę, podzieloną na mniejsze kawałki. Czekoladę studzimy. Czekolada ma być ostudzona, ale wciąż płynna Dodajemy do ubitej piany z wody po cieciorce. Mieszamy delikatnie szpatułką. Przekładamy do miseczki. Wkładamy na minimum godzinę do lodówki. Podajemy oprószone cukrem pudrem i kakao bez cukru. Zakupy prosto do domu
Moja smaczna kuchnia