chocolate cake '; 'Olive' z kwietnia 2010r). Lista możliwości i modyfikacji wydaje się nie mieć końca ( klik , klik , klik ), więc Sofijkowe ciasto dostało do towarzystwa czekoladę i karmel... TORCIK : Rozgrzej piekarnik do 180stC i przygotuj 2 foremki/tortownice 18cm lub 20cm (wyłóż papierem do pieczenia). Wsyp do miski 175g maki z proszkiem do pieczenia (self-raising(...)następnie odejmij 2 czubate łyżki i dopełnij czekolada w proszku. Dosyp 150g drobnego cukru, wbij 3 jajka i dodaj 175g masła, lub margaryny do pieczenia, bardzo miękkiego. Zmiksuj na gładka, kremowa masę, a jeśli wydaje się ona za gęsta dolej 1-2 łyżki mleka i zmiksuj jeszcze raz. Rozdziel ciasto pomiędzy foremki i piecz około 15-20 minut (trzeba sprawdzać
Lejdi of the houseBlondynkowata bliźniaczka ciemnego brownies. Blondies... Super proste, niebiańsko słodkie ciasto. Bazujace na białej czekoladzie i dodatku kwaskowatych owoców. Podobnie, jak to z mango i orzechami , albo z żurawinami , czy nawet to kokosowe , lub karmelowe , nieprawdopodobnie proste do zrobienia. Deser idealny - zamieszaj, wylej do foremki i piecz. A do pozmywania zostaje często tylko jedna łyżka i miska(...)Ideał? :) Przepis z bloga Love & olive oil . Składniki: (blaszka 20/20cm, czyli około 12 porcji) 200g białej czekolady, posiekanej, lub groszków czekoladowych do pieczenia 75g masła 2/3 szklanki granulowanego cukru 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 szklanka maki 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 szklanka posiekanych truskawek Rozgrzej piekarnik do 170stC. Wyłóż blaszkę papierem
Lejdi of the housePrzedstawiam Wam atrakcyjnie wydany blok czekoladowy znaleziony w przepisach u Nigelli, nieco zmodyfikowany przeze mnie. Intensywne kolory pianek marshmallows w połączeniu z czarną czekoladą dają niesamowity efekt SKŁADNIKI: 300 g gorzkiej czekolady 125 g masła 150 g herbatników 100 g kolorowych pianek marshmallows 2 łyżki cukru pudru do posypania Czekoladę pokruszyć i razem z masłem włożyć(...)pokruszyć , dodać pianki , zalać masą i wymieszać.Blaszkę o wymiarach 20/25 cm wyłożyć papierem do pieczenia , przełożyć do niej masę lekko dociskając, na wierzch wylać odłożoną rozpuszczoną czekoladę. Wstawić całość do lodówki aby zastygło. Pokroić ostrym nożem w kwadraty, oprószyć cukrem pudrem więcej na : www.zmarcepanem.pl
Z MarcepanemMinęło już chyba z 15 lat kiedy jadłam je po raz ostatni. Nawet nie pamiętam. Za to ich smak siedział w mojej głowie cały czas i
Kuchnia w czekoladzieParę miesięcy temu na moim fp była zagadka odnośnie farszu do pierogów. Padało tyle propozycji, że głowa mała, ale tych właściwych nie zgadł nikt. Przynajmniej
Kuchnia w czekoladziePączki dla dorosłych... mocno alkoholowe - zarówno w cieście, jak i w nadzieniu znajduje się alkohol. Nadziane są budyniem o smaku bananowym i polane po wierzchu gorzką czekoladą. Budyń bananowy równie dobrze można zastąpić budyniem waniliowym lub czekoladowym. Pączki są naprawdę pyszne i znikają w mgnieniu oka. Długo utrzymują też świeżość, nawet na drugi dzień smakują jak świeżo usmażone. Polecam(...)budyniu bananowego bez cukru 1 i 3/4 szklanki mleka 1 kieliszek wódki 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią Polewa: 2 łyżki masła 100 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Ciasto: Mleko lekko podgrzewamy do temp. ok. 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy cukier oraz pokruszone drożdże i mieszamy z 1 łyżką mąki. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce
Kuchnia MagdaLenyOstatnio na okrągło jem makaron. Pod różnymi postaciami- czasem jest to dodatek do zupy, czasem z serem, a bywa też tak, że stanowi podstawę "drugiego dania
Kuchnia w czekoladzieprzed nimi są znacznie mniejsze, dlatego i wyobraźnia zaczyna mi szaleć w tej nieodkrytej strefie i mam dla Was banalnie prosty przepis na bezglutenowe migdałowe ciasteczka z dodatkiem gorzkiej czekolady. W smaku przypominają trochę pieguski, a po ostudzeniu są idealnie kruche! Najpierw upiecz ciastka, następnie zrób sobie ulubioną herbatę lub czekoladę i delektuj się upojnym, zimowym wieczorem pod kocem(...)ryżowej 3 łyżki masła lub oleju kokosowego * 3 łyżki słodzidła zmielonego na puder (u mnie erytrytolu )** ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 łyżka zimnej wody Szczypta soli 2 kostki posiekanej gorzkiej czekolady Przygotowanie: Do miski dodaj mąki, słodzidło, szczyptę soli, masło, wodę oraz ekstrakt waniliowy. Zagnieść ciasto. Na koniec dodaj posiekaną czekoladę i dokładnie zagnieść. Wstawić na 20 minut do lodówki
Fabryka pomysłówNie mam ostatnio weny do pisania. Tyczy się to zarówno przepisów, jak i wstępów do nich. Chciałabym, ale głowa jakaś ciężka i nic do niej sensownego
Kuchnia w czekoladzieKażdego roku w okresie karnawału staram się przygotowywać coś innego dla swoich najbliższych. Mając na uwadze, że oponki smakują mi ogromnie, postanowiłam iść w tym
Kuchnia w czekoladziedodać mu elegancji zrobiłam nieco wyższy niż zwykle. W Środku mus cytrynowy z pomarańczami i lemon curd. Na wierzchu delikatnie cytrynowy krem maślany, drip z białej czekolady i rozetki z cytrynowego kremu. Ozdabiają go moje ukochane makaroniki, które piekę z zawziętością, marząc aby w końcu udało się zrobić je perfekcyjne. Torcik prosty i ekonomiczny(...)się zważył, ale nie przejmujcie się tym tylko ucierajcie dalej- to naturalny etap . Tort naponczowany jest słodką lemoniadą, ale możecie użyć alkoholu na przykład cytrynówki Drip (polewa) z białej czekolady 1 tabliczka białej czekolady 150 ml śmietany kremówki kilka kropel żółtego barwnika Podgrzać śmietanę kremówkę i do gorącej wsypać pokruszoną czekoladę. Odstawić na 10 minut, następnie dokładnie wymieszać. Dodać kilka
Piekarz-Kucharz-GarkotłukLubię desery wszelkie o czym już wiecie, ale przyznaję bez bicia, że panna cotty nigdy nie robiłam, a i chyba nie jadłam. Nie mam też porównania
Kuchnia w czekoladzieCiasto figowe to ciasto ucierane z dodatkiem orzechów i czekoladą. Ciasto ucierane praktycznie zawsze robię na maśle. Żadne substytuty nie smakują jak masło, więc po co je używać. Oczywiście za kostkę masła trzeba nieźle zapłacić i nie tylko w Polsce. To obecnie międzynarodowy trend. Cieszą się producenci margaryny, bo będą mogli jej więcej sprzedać. Cena margaryny jest o wiele atrakcyjniejsza(...)orzechów 150 g masła 200 g trzcinowego cukru 2 duże jajka 240 g pszennej mąki 50 ml rumu 1 łyżeczka sody oczyszczonej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 100 g gorzkiej czekolady, 70% kakao szczypta soli Pokrój orzechy i figi (10 fig pokrój w plasterki i namocz w wodzie) na mniejsze kawałki i zalej rumem. Odstaw na bok. Zmiksuj masło z cukrem
codojedzeniaszczególnie posmak masła orzechowego. Możecie przyrządzić je właściwie z dowolnymi bakaliami (pamiętajcie jedynie, by w sumie bakalii było ok. 8-9 łyżek). Jeśli użyjecie płatków owsianych i czekolady bez glutenu to przepis stanie się także bezglutenowy. Dla kogo: dla dzieciaków do śniadaniówki dla lubiących przyrządzać domowe słodkości dla lubiących przepisy bez pieczenia Składniki: 200g masła orzechowego 100ml oleju kokosowego(...)100g gorzkiej czekolady (tabliczka) 200g miodu 3 szklanki płatków owsianych 3 łyżki rodzynek 3 łyżki jagód goji 3 łyżki wiórków kokosowych Wykonanie: W garnku rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy do niego masło orzechowe. Zdjąć z palnika, następnie dodać połamaną czekoladę i miód. Mieszać tak długo, aż czekolada się rozpuści. Dodać resztę składników. Wymieszać i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Mania WypiekaniaWersja domowa jest dużo smaczniejsza. A do tego frajda, że zrobiliśmy ją sami? Mniam ! Składniki (wychodzi ok. 400 ml kremu): 200 g orzechów laskowych 120 g mlecznej czekolady 120 g gorzkiej czekolady 1 czubata łyżeczka kakao 2 łyżki cukru pudru 20-30 g oleju kokosowego (1 łyżka to ok. 20g) Przygotowanie: Orzechy laskowe prażymy na suchej(...)rękach dzięki temu skórka łatwo zejdzie). Nie dodajemy orzechów ze skórkami bo nutella będzie gorzka). Obrane orzechy wkładamy do malaksera i miksujemy na płynną i bezgrudkową pastę. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Jeszcze lekko ciepłą czekoladę dodajemy do malaksera razem z pozostałymi składnikami. Miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. Przekładamy do słoiczka i odstawiamy do stężenia. Ja swoją wstawiłam
Gotuj z Mąką