Nie będę ukrywać, że u mnie to jednak tradycyjne naleśniki rządzą, ale od czasu do czasu można się pokusić o odrobinę szaleństwa ;) Dlatego przedstawiam Wam dziś
Kuchnia w czekoladzieWypieków z rabarbarem ostatnio u mnie dużo. Sama nie wiem, co mnie tak na niego naszło, ale jak już kupię, to i wykorzystać muszę ;) Zresztą, na
Kuchnia w czekoladziemłodym pół na pół. Dostał smoothie z kalafiora na poprawę humoru ponieważ biedny znowu ma anginę i od 3 dni jedzie na anytybiotyku. Co jak co, ale duża dawka czekolady i masła orzechowego poprawia humor każdemu Tutaj mamy dość ciekawy skład, bo bazą jest kalafior! ( pro tip, w zamrażarce trzymamy pełno zamrożonych składników na smoothie, podzielonych na porcje, potem(...)przepisu i pamiętajcie, że masło orzechowe nie jest paleo. Smoothie: 1 szklanka zamrożonego kalafiora 1 zamrożony banan 1 szklanka śmietanki kokosowej laska wanilii Dekoracja: 2 łyżeczki masła orzechowego gorzka czekolada migdały orzechy laskowe Przygotowanie: Wszystkie składniki na smoothie blendujemy razem, przelewamy do miski. Masło orzechowe roztapiamy i wylewamy na górę smoothie. Odrobinę czekolady rozpuszczamy w mikorfalówce lub kąpieli wodnej
PaleoLifeJuż gdzieś wspominałam, że ze szparagami mam do czynienia od zaledwie kilku lat, góra trzech. W sumie to chyba gdzieś od momentu założenia bloga, kiedy stwierdziłam
Kuchnia w czekoladzieNie robię zbyt wielu past, sama nie wiem dlaczego, bo oboje z M. bardzo je lubimy. Chyba po prostu o nich zapomniałam ;) Aż do tego momentu
Kuchnia w czekoladzieszczęście (bynajmniej w mojej okolicy). Dlatego też jak tylko go zauważyłam od razu musiałam go mieć. I tak właśnie popiekłam pyszne babeczki z kwaskowatym rabarbarem i dodatkiem kostki białej czekolady w środku. Pyszne, puszyste babeczki, proste w przygotowaniu, idealne z każdymi owocami. Polecam na różnego rodzaju imprezy, spotkania lub tak po prostu do kawki :) Składniki na 10 babeczek(...)szklanki mąki * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 4 łyżki cukru * 1 szklanka mleka * 1 jajko * 1/2 szklanki oleju * 10 kostek białej czekolady * 2 łodygi rabarbaru * cukier puder do posypania Wykonanie: Wszystkie składniki (prócz rabarbaru, czekolady i cukru pudru) umieścić w misce i dokładnie wymieszać mikserem. Formę do babeczek wyłożyć papilotkami. Do każdej wylewać ciasta do 3/4 wysokości papilotek. W każdą
Zrób to smaczniesztuk) 100g miękkiego masła 100g miałkiego, brazowego cukru 1 łyżka golden syrup 150g maki z proszkiem do pieczenia (self-raising) 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) 50g kropelek z czekolady - u mnie mleczna, ale ciemna też zadziała Rozgrzej piekarnik do 170stC. Przygotuj blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Ubij mikserem masło, cukier i golden syrup - powinna powstać kremowa, jasna masa. Wmieszaj makę(...)wanilię i czekoladę. Ewentualnie zostaw w lodówce na godzinę - jeśli ciasto wydaje się za miękkie. Rozdziel ciasto na 15 części i zroluj je w rękach tak, by powstały kulki ( mnie wyszło dokładnie 12 formowanych moja ulubiona łyżka ). Gotowe układaj, bez spłaszczania i zachowujac odstępy, na przygotowanej blaszce. Piecz przez około 10 minut, lub do jasno-złotego koloru. Zostaw na kilka
Lejdi of the houseZnacie takie ciasto jak bananowiec? Mam jego klasyczną (no prawie) wersję na blogu już od jakiegoś czasu, a ostatnio, w sumie trochę z przymusu, bo miałam
Kuchnia w czekoladzieMożna go podawać również do mięs. Nie warto odmawiać sobie miechunki w każdej postaci, bo jej spożywanie to prawdziwa przyjemność dla zdrowia ! Składniki: 5 owoców miechunki pomidorowej, 2 tabliczki czekolady, łyżka mleka. Czekoladę rozkruszyć, dodać łyżkę mleka i całość roztopić w kąpieli wodnej. Owoce miechunki nabić na patyczki do szaszłyków. Gdy czekolada się rozpuści, maczać miechunkę i układać na papierze(...)pieczenia. Odstawić do zastygnięcia. Można też zjadać maczając miechunkę w gorącej czekoladzie. Ale miechunka to także dobry materiał na zdrowotne nalewki lub napary. Nalewkę przyrządzoną na bazie wina (100 g pokrojonego owocu na 0,5 l ciepłego wina) można pić dwa razy dziennie po 15 ml. Wspomaga pracę serca, wzmacnia odporność, obniża poziom cholesterolu. Z kolei napar można stosować
w mojej kuchniWiosna w tym roku wyjątkowo nas rozpieszcza swoją aurą. Wszystko dookoła kwitnie zdecydowanie szybciej, trawa rośnie jak szalona, a słońce ogrzewa nas swoimi promieniami. Człowiekowi nie
Kuchnia w czekoladzieWaszego poszukiwania nowych smaków! Składniki na 4 – 5 porcji 4 żółtka 400 ml śmietanki kremówki 30% 4 łyżki wody różanej ziarenka z 1 laski wanilii 100 g białej czekolady 3 łyżki cukru pudru kilka łyżeczek brązowego cukru Wykonanie Żółtka wbijamy do miseczki, mieszamy rózgą razem z cukrem na gładką masę, tak, aby cukier połączył się nam z masą żółtkową(...)Odstawiamy. W rondelku podgrzewamy śmietankę z połamaną na kawałki białą czekoladą oraz ziarenkami wydrążonymi z laski wanilii. Nie zagotowujemy, lecz mocno podgrzewamy. Śmietankę łączymy z masą żółtkową. Piekarnik nagrzewamy do 180C. Masę przelewamy do kokilek, ramekinów lub żaroodpornych salaterek, które umieszczamy na najgłębszej blasze piekarnikowej. Blachę podlewamy wodą tak, aby sięgała do połowy kokilek. Blacha powinna znajdować się na środkowych
Raj dla PodniebieniaWiele jest przetworów "zdrowotnych", które możemy sami przygotować i czerpać z ich korzyści gdy łapie przeziębienie, grypa lub jeszcze inna choroba. Miód z mniszka lekarskiego, orzechówka
Kuchnia w czekoladziesię wyłącznie nimi. Dlatego... ... przy weekendzie warto zastanowić się, jak przełamać śniadaniową rutynę. I jednocześnie wykorzystać czerstwe pieczywo, aby uniknąć zbytniego marnowania jedzenia ;) PUDDING CHLEBOWY Z GRUSZKĄ, CZEKOLADĄ I BAKALIAMI (dla 6-8 osób) 300 g czerstwego pieczywa 3 jajka rozm. M 2 szklanki mleka szczypta soli 1 łyżka miodu (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/3 łyżeczki(...)mielonego kardamonu garść orzechów włoskich 1 duża gruszka 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady dodatkowo: odrobina oleju do wysmarowania formy Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewam do 180 (przy termoobiegu do 160) stopni Celsjusza. Pieczywo rozdrabniam palcami na małe kawałki. Jajka roztrzepuję ze solą i miodem, dodaję mleko, cynamon, kardamon i mieszam. Formę ceramiczną (najlepiej!) smaruję delikatnie niewielką ilością oleju
W kuchni Karmel-itkirewelacyjny, a gotowe wafelki znikają z rekordową szybkością :) Polecam gorąco i zapraszam SKŁADNIKI KREM -75g mąki pszennej -25 g kakao -50g cukru -550 ml mleka -100g czekolady mlecznej -125g masła lub margaryny DODATKOWO -2 paczki wafli kwadratowych (po 5 sztuk w paczce) -kawałek mlecznej czekolady do polania wafelków Do garnka dajemy cukier, kakao oraz mąkę(...)wszystko zalewamy mlekiem, mieszamy i stawiamy na gazie. Mieszamy, by się nie przypaliło, i gotujemy do zgęstnienia. Gorącą masę ściągamy z ognia i dodajemy do niej masło, czekoladę i wszystko mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę studzimy i przekładamy nią wafle. Każdą paczkę osobno. Wafle wkładamy do lodówki, ale poprzednio obciążamy je czymś by się nie podniosły. Możemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokubardzo drobno pokruszyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić. W dolnej części wydrążyć dołek widoczny na zdjęciu poniżej. Krem: 700 ml śmietanki 30 % 100 g mlecznej lub deserowej czekolady 3 smietan-fix 2 łyżki soku z cytryny ziarenka z laski wanilii lub łyżka cukru wanilinowego 4-5 łyżek cukru pudru lub według uznania duży granat lub dwa mniejsze Czekoladę(...)zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dobrze schłodzoną śmietankę przelać do naczynia i ubić. W czasie ubijania dodać resztę składników oprócz czekolady. Kiedy śmietana będzie sztywna dodać startą czekoladę i delikatnie wymieszać łyżką. Ziarenka granatu wsypać w dołek ciasta. Wyłożyć krem tworząc okrągłą górkę i wygładzić łyżką. Na wierzch posypać wcześniej pokruszonym ciastem i lekko docisnąć ręką. Udekorować i schłodzić
Anielskie wypieki