czekolada - 27946 przepisów (strona:371/1864)

ciasto delicja z pomarańczami 353

duże pomarańcze wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do lekkie stężenia. Pomarańcze myjemy obieramy, dzielimy na cząstki i obieramy z błonek. składniki na mus czekoladowy: 100 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 100 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej 30 g masła 50 g cukru 3 jajka (żółtka oddzielone od białek) 3 łyżki soku z pomarańczy wykonanie: Czekolady, masło(...)oraz sok podgrzewamy w rondelku do całkowitego rozpuszczenia się czekolad i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, za każdy razem dokładnie mieszamy (miksujemy) na gładki krem. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka z z cukrem. Połowę ubitych białek dodajemy do kremu i mieszamy aby rozluźnić konsystencję. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Następnie

Domowy Smak Jedzenia
Rogaliki marchewkowe z czekoladą 197

Były rogale świętomarcińskie , rogaliki z makiem , z powidłami , piwne . Ale nie było jeszcze... MARCHEWKOWYCH! Z nutką pomarańczy, cynamonu, z białą i gorzką czekoladą. Bardzo łatwe w przygotowaniu. Kto się na nie skusi? Składniki: 2 szkl mąki pszennej typ 500, np. TOTA 2 marchewki 200 g masła 3 łyżki cukru pudru skórka otarta z 1 pomarańczy 1 łyżeczka cynamonu dodatkowo: czekolada(...)gorzka czekolada biała cukier puder do posypania rogalików Wykonanie: Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki. Do miski przesiać mąkę, cukier puder, dodać pokrojone masło, cynamon, skórkę pomarańczową i marchewkę. Ciasto ugniatać ok 10 minut, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 40 minut. Po tym czasie podzielić je na 4 części. Stolnicę posypać mąką

Trufelkowo
Pierogi z kapustą 177

Dziś mam dla Was pierogi, o które ostatnio Was pytałam. Najprostsze, które chyba każdy zna. Odpowiedzi było wiele, ale prawidłowej udzieliły bodajże dwie osoby. Domyślam się

Kuchnia w czekoladzie
Zdrowy mus kawowo-czekoladowy z pomarańczami i granatem 125

oknem jest szaro buro i ponuro. Jak dodać sobie energii i optymizmu? Na przykład słodkim deserem :) A najlepiej takim zdrowym, który przygotujemy w ekspresowym tempie. Mus z awokado, surowej czekolady i kawy Inka Klasyczna spełni wszystkie wymagania :) Jest intensywnie kawowy, słodki i gęsty. Z dodatkiem egzotycznych owoców smakuje wyśmienicie i jest doskonałym umilaczem chłodnych listopadowych dni. 2 łyżki kawy zbożowej(...)Inka Klasyczna 2 dojrzałe, miękkie awokado 25 g gorzkiej surowej czekolady łyżka syropu klonowego (opcjonalnie) pomarańcza granat Awokado (koniecznie dojrzałe!) przecinamy na pół, wyjmujemy pestkę i za pomoca dużej łyżki wyjmujemy miąższ ze skórki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Za pomocą blendera miksujemy awokado, czekoladę oraz kawę Inka Klasyczna, na gładki mus. W razie potrzeby można go dosłodzić odrobiną syropu

Mienta blog
Dyniowe pappardelle z boczkiem 178

Mając przygotowane dyniowe puree, człowiekowi aż chce się zrobić na obiad coś nowego, innego, a zarazem smacznego :) Naprawdę! Bo przygotowanie takiego makaronu to zaledwie chwila moment

Kuchnia w czekoladzie
Przepis #88 Miętowa kawa 185

bazie mleczka kokosowego - raz na jakiś czas można sobie na nią pozwolić - uwierzcie, że warto:) Składniki (4 porcje) - puszka mleczka kokosowego - szklanka napoju/mleka kokosowego lub zwykłego - 3 kostki gorzkiej czekolady - 3 pastylki miętowe - 3 łyżeczki kawy zbożowej - 2 kostki czekolady gorzkiej do dekoracji - 2 łyżeczki cukru pudru/słodzika     Mleczko kokosowe dzień wcześniej wkładamy do lodówki dnem do góry(...)stałą przekładamy do miseczki (później zrobimy z niej bitą śmietanę). Do rondelka wlewamy też szklankę mleka kokosowego. Kiedy zacznie się podgrzewać dodajemy pokrojone w kostkę pastylki miętowe oraz gorzką czekoladę. Całość mieszamy i podgrzewamy aż się rozpuści. Na koniec wsypujemy kawę i ponownie mieszamy. Pozostawiamy na chwilę do wystudzenia. W między czasie ze stałej części mleczka kokosowego ubijamy bitą śmietanę

Health-Fit-Life
Rogaliki francuskie z czekoladą 322

Składniki: 400 g gotowego ciasta francuskiego lub z tego przepisu: Nadzienie – krem czekoladowy OVOMALTINE lub: – 200 g gorzkiej czekolady – 200 ml śmietanki 18% – 50 g masła Przygotowanie: Jeśli nie używamy gotowego kremu czekoladowego np. OVOMALTINE. Przygotowanie kremu samodzielnie jest bardzo proste.Śmietankę podgrzewamy do 40 ᵒC. Zdejmij z ognia i dodawaj czekoladę i masło (50g) miksując(...)folią spożywczą i odłóż do lodówki. Po godzinie powtórz wszystkie czynności 3 razy. Na koniec wyłóż ciasto na formę do pieczenia mocno dociskając boki   Artykuł Rogaliki francuskie z czekoladą pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Konfitura żurawinowa do mięs, serów, pasztetów... 169

Ile razy jestem w górach, to nie wracam dopóki nie zjem grillowanego oscypka właśnie z żurawiną. Uwielbiam ten duet i nie raz w domu próbuję odtworzyć

Kuchnia w czekoladzie
Szarlotka sypana 183

O tej szarlotce słyszałam już dawno, ale do końca nie miałam pojęcia na czym polegało jej przygotowanie. Dopiero ostatnio wczytałam się w przepis na blogu Moje

Kuchnia w czekoladzie
Purée z dyni 171

Jak już co niektórzy wiedzą, dynię odkryłam stosunkowo niedawno. Może jakieś 3 lata temu. I nie mówię tu w ogóle o dyni jako o warzywie, ale

Kuchnia w czekoladzie
Chałwa słonecznikowa z miodem w czekoladzie - bez cukru i kilka słów dlaczego nie jemy cukru 183

odwykach, przepłacanych za każdym razem kilku dniowym bólem głowy, zmęczeniem i masakrycznie złym humorem. Zdrowe słodycze ułatwiają mi to zadanie, dzięki nim i jedzeniu  naszych ciasteczek, kasz itd czekolada mleczna wydaje mi się za słodka. Kiedyś mogłam zjeść spokojnie tabliczkę mlecznej czekolady, teraz po jednej kostce mam dość, mdłe i za słodkie i nie jem jej bo mi już(...)smakuje. Zdecydowanie wolę czekoladę 99% a nawet czekoladę zrobioną z prawdziwego kakao i oleju kokosowego.  Kasza jaglana z samym olejem kokosowym jest dla mnie i dla Lenki prawdziwym rarytasem. Nie jedząc cukru lepiej czujemy smak. Dlatego tak ważne jest by nie dosładzać dziecku pokarmów. To co nam wydaje się bez smaku z pewnością dla dziecka ma smak. Jednym

Szkrab Je Sam
Sernik kapitański 125

Wspaniały z dodatkiem drożdży sernik kapitański. Koniecznie wypróbujcie ten pyszny serniczek. Wilgotny, pełen orzechów i innych dodatków. Całość polana mleczną czekoladą. Rewelacja! Więcej przepisów na ciasta znajdziecie również na moim blogu w zakładce CIASTA. Jeśli przygotujecie danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Źródło przepisu gazetka Ciasta i torty  Składniki 1 kg sera twarogowego(...)jajek 140 g masła 300 g cukru pudru 100 g łuskanych orzechów włoskich (dałam pistacje) 100 g migdałów 30 g świeżych drożdży 2 łyżki mleka Polewa 70 g mlecznej czekolady Migdały i orzechy zblendować. Ser zmielić przez maszynkę lub zblendować. Masło otrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, ucierając dodawać kolejno żółtka. Drożdże rozetrzeć z mlekiem na gładko i dodać

O kuchni z uczuciem
Dyniowe rogaliki z różą 169

Już w piątek zrobiłam ich kilkanaście sztuk, by wczoraj podzielić się z Wami przepisem. Nie udało się. Stwierdziłam że skoro nie wczoraj, to może w nocy

Kuchnia w czekoladzie
Sernik z Dynią 138

SKŁADNIKI: Ciemne Ciasto: 80g czekolady gorzkiej 4 jajka 5 łyżek mąki pszennej 1 płaska łyżeczka do pieczenia 3 łyżki cukru Masa Serowa: 1kg sera białego 3 razy mielonego 5 jajek 1,5 szkl. puree z dyni 200g cukru kryształu 250ml śmietany 30% 6 łyżek mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki cynamonu POLEWA: 400g śmietany(...)łyżek cukru pudru 1 cukier waniliowy 5-6 łyżek soku z cytryny +biała czekolada do starcia na tarce WYKONANIE: 1. Ubić białka z cukrem, dodać żółtka, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać rozpuszczoną czekoladę. Piec w temp. 180* około 15-20min. 2.Śmietanę ubić na sztywno. 3.Białka ubić z cukrem na sztywno. 4.Ser miksować, dodać

Dziś Ja gotuje
Sernik dyniowy na 3 urodziny bloga 182

3 lata temu będąc świeżo upieczoną Mamą postanowiłam założyć bloga. By nie zwariować, mieć coś "swojego", co sprawi, że na chwilę będę mogła zająć się czymś

Kuchnia w czekoladzie