Weganką nie jestem, nie jestem nawet wegetarianką, ale od czasu do czasu lubię spróbować czegoś nowego, a że Mąż ciecierzycę wielbi, to te kotlety koniecznie musiałam
Kuchnia w czekoladzielekkie zarazem. Nie trzeba go nasączać. Podczas krojenia na porcje, bita śmietana nie zsuwa się i nie oddziela od ciasta. SKŁADNIKI 125 g masła 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżka kawy zbożowej lub rozpuszczalnej 150 ml mleka lub wody 150 g cukru 2 jajka 135 g mąki pszennej (3/4 szklanki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)czereśni KREM 500 g śmietany 30%, schładzanej minimum 12 godzin 1 łyżka cukru 3 łyżeczki żelatyny 4 łyżki wody PRZEŁOŻENIE: 200 g dżemu wiśniowego DEKORACJA: 100 g gorzkiej czekolady, świeże czereśnie WYKONANIE CIASTO: Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C, bez termoobiegu. Formę o wymiarach 20x30 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Czereśnie myjemy, kroimy na połówki i usuwamy
cool and mintymiękkiego masła • 120 g brązowego cukru • 1 jajko • 200 g mąki pszennej tortowej • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • cukier wanilinowy • około 80 g dodatków: czekoladowych jajeczek, orzechów, czekolady, M&M’s, migdałów w czekoladzie lub posiekanej czekolady deserowej Sposób przygotowania: 1. Masło z cukrem utrzeć w misie miksera na najwyższych obrotach przez 2 minuty. 2. Dodać pozostałe składniki oprócz dodatków(...)kulek, lekko je spłaszczyć i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między ciasteczkami odstępy. 5. W każde ciasteczko lekko wcisnąć wybrane dodatki. U mnie to były kawałeczki czekolady deserowej. 6. Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC w opcji termoobieg (jeśli pieczemy bez termoobiegu, wówczas należy ustawić piekarnik w opcjii góra-dół 180oC) i piec przez około
W mojej kuchniŚrodek dnia, a ja korzystam z wolnej chwili ;) To się często nie zdarza, ale dziś z racji niedzieli mamy w domu Tatę, który postanowił zabrać dzieciaki
Kuchnia w czekoladzieNie wiecie nawet ile czasu zajęło mi napisanie tego przepisu w całości, od a do z. Urodziny Adaś miał początkiem maja, przy czym obchodził końcem kwietnia
Kuchnia w czekoladzieOj zleciał ten tydzień nie wiem nawet kiedy. Człowiek nic konkretnego nie zrobił, ale przynajmniej wrócił na chwilę do czasów dzieciństwa. Wszystko za sprawą tych knedli
Kuchnia w czekoladzieowocami - nie liczy się wcale ! Obowiązkowo musicie przygotować to pyszne ciacho. Kremowy, aksamitny i kuszący - taki jest właśnie ten serniczek na zimno. W masie serowej znalazła się biała czekolada, dzięki czemu sernik zyskuje na smaku. Świeże, sezonowe truskawki, idealnie współgrają zarówno smakowo, jak i kolorystycznie. Polecam Wam przy okazji "uniwersalny" spód pod każde ciacho na zimno. Pod sernik przygotowałam spód(...)pokruszonych biszkoptów 150 g masła 2 łyżki kakao Masa serowa: 1 kg sera mielonego ( z wiadereczka, ale dobrej jakości ) 0,5 szklanki cukru pudru 200 g białej czekolady 3 płaskie łyżeczki żelatyny 150 ml śmietanki 30% Dodatkowo: około 300 g truskawek galaretka - u mnie przezroczysta/krystaliczna Przygotowanie: 1. Tortownicę o średnicy 26-28 cm wyłożyć folią spożywczą
kolorowotorcikowoTRUSKAWKAMI SKŁADNIKI: Zielony biszkopt: 300 g mrożonego szpinaku - brykiet 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem mascarpone: 150 g białej czekolady 375 g serka mascarpone 100 ml śmietanki 30% Dodatkowo: 200 g truskawek galaretka ( krystaliczna lub truskawkowa PRZYGOTOWANIE 1. Szpinak rozmrozić na sicie - tym samym nadmiar wody zostanie odsączony(...)wymiarach 20x30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni C przez 20 minut. Upieczony biszkopt wyjąć z blachy, oderwać papier i pozostawić do ostygnięcia. 2. Białą czekoladę połamać i przełożyć do plastikowej miski. Miskę ustawić na garnku z parującą wodą. Pozostawić czekoladę do rozpuszczenia, w między czasie zamieszać. Serek mascarpone lekko ubić. Dodac płynną czekoladę
kolorowotorcikowoSłodka tarta o nieregularnych chrupiących brzegach, z cienką warstwą świeżych czereśni, oblanych mleczną czekoladą to świetny pomysł na szybki w przygotowaniu sezonowy deser. Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej 135g masła 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru szczypta soli Dodatkowo: 400g czereśni bez pestek 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 80g mlecznej czekolady 2 łyżki(...)mleka cukier + jajko do posmarowania i posypania brzegów cukier puder do posypania tarty oliwa do wysmarowania blachy Wykonanie: 1. Czereśnie wymieszać z mąką ziemniaczaną i cukrem. Czekoladę podzielić na kostki, dodać mleko i energicznie mieszając rozpuścić. 2. Ciasto: Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką i zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30 minut
Szalona Kuchnia Ewelinydoskonale się ze sobą komponują, tworząc idealny smakołyk na upalne dni. składniki na tortownicę 23 cm 180 g małych biszkoptów 500 ml śmietany 30% 2 tabliczki białej czekolady ( po 100 g) 200 g wiórków kokosowych 70 – 80 dag truskawek przepis Białą czekoladę łamiemy na kawałki a następnie rozpuszczamy w garnku na małym płomieniu, cały czas mieszając. Rozpuszczoną(...)czekoladę dokładnie studzimy. Umyte i obrane z szypułek truskawki kroimy na połówki. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo wystudzoną czekoladę. Do masy wsypujemy wiórki kokosowe i wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Tak przygotowaną masę dzielimy na trzy równe części. Na dnie tortownicy wyłożonej folią aluminiową układamy pierwszą warstwę biszkoptów. Na biszkopty przekładamy jedną część masy
Smakowite Daniamożna po za truskawkami wykorzystać wiśnie, czereśnie, borówki. a nawet brzoskwinie czy morele. Konsystencją przypomina ciut biszkopt, więc śmiało można je czymś przełożyć i mieć tort, ale dzięki dodaniu czekolady nie jest suche. Nie mam pojęcia ile dni wytrzyma, bo u nas było 10 minut, i dziś piekę jego wersję z wiśniami pozostałymi z kompotu Składniki na tortownicę o średnicy(...)mąki pszennej 400 ml mleka roślinnego (u mnie było sojowe) 100 ml oleju roślinnego (słonecznikowy, rzepakowy, z pestek winogron) 1 tabliczka 100 g gorzkiej czekolady 1 banan 100 g cukru łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka proszku do pieczenia 300-400 g truskawek Przygotowanie: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem z olejem. W dużej misce zblenduj banana z cukrem ,i mlekiem
greenscarfprzepyszne i naprawdę gorąco polecam Wam ten przepis. Koniecznie dajcie znać czy Wam też posmakowały :) Składniki: 300g kruchych ciasteczek 250g roztopionego masła 200g cukru pudru 250g masła orzechowego 150g czekolady mlecznej 150g czekolady gorzkiej duża szczypta soli Ciasteczka rozgnieść lub zmielić na piasek i wymieszać z roztopionym masłem. Następnie dodać masło orzechowe i cukier. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Gotową(...)masę przełożyć do foremki (24x24cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnie i schłodzić w lodówce. Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Kiedy czekolada przestygnie, wylać ją na masę ciasteczkową i całość schładzać w lodówce przez noc. Przed podaniem pokroić w kwadraty lub prostokąty. Smacznego
kuchnia doskidziś zrobiło się trochę chłodniej, nawet trochę popadało. W każdym bądź razie upał czy nie, taki serniczek warto zrobić. Jest pyszny i delikatny, posypany uprażonymi wiórkami kokosowymi i białą czekoladą. Ja zrobiłam go na biszkopcie bo taki najbardziej lubimy, ale można go zrobić na herbatnikach lub biszkoptach. Wtedy będzie szybciej i bez włączania piekarnika. Sernik zrobiłam w blaszce(...)śmietanki 30 % 3 łyżki cukru pudru 2 galaretki przezroczyste 1 i 1/2 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia galaretek Na posypkę: 3/4 szklanki wiórek kokosowych 1 tabliczka białej czekolady (100 g.) Wykonanie: Biszkopt: Białka ubić z cukrem, dodać żółtka dalej ubijać. Wsypać obie mąki i proszek. Wymieszać łyżką. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym
Agusiowe smakołykiSłuchajcie uważnie, bo mam dla Was pewną nowinę :P Pusto tutaj ostatnio i myślę, że powinnam się jakoś usprawiedliwić. Ostatnimi czasy praktycznie nie biorę aparatu w
Kuchnia w czekoladzieCynamonowe blondies z białą czekoladą to coś więcej niż tylko blondies, uwierzcie mi. To aromatyczne połączenie góry masła, białej czekolady i cynamonu . Jeśli przygotowujesz ten deser nie myśl o kaloriach. Po prostu o nich zapomnij, nie przydadzą nam się, w przepisie ich nie ma . To blodnies jest genialnie żujące i słodkie . Takie najbardziej lubię. To jedno z moich pierwszych ciast(...)tego typu, trzeba przyznać – uzależnia. Zupełnie sama, biała czekolada nie ma takiego efektu. Jest jednym z tych składników które eksplodują smakiem gdy łączy się je z innymi składnikami. W tym przypadku z wanilią, cynamonem i brązowym cukrem. Myślę, że moja ulubiona część w trakcie powstawania domowych wypieków to zapach. Cynamonowo-waniliowy aromat wypełnia cały dom podczas pieczenia
Słodkie Gotowanie