duże pomarańcze wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do lekkie stężenia. Pomarańcze myjemy obieramy, dzielimy na cząstki i obieramy z błonek. składniki na mus czekoladowy: 100 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 100 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej 30 g masła 50 g cukru 3 jajka (żółtka oddzielone od białek) 3 łyżki soku z pomarańczy wykonanie: Czekolady, masło(...)oraz sok podgrzewamy w rondelku do całkowitego rozpuszczenia się czekolad i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, za każdy razem dokładnie mieszamy (miksujemy) na gładki krem. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka z z cukrem. Połowę ubitych białek dodajemy do kremu i mieszamy aby rozluźnić konsystencję. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Następnie
Domowy Smak JedzeniaByły rogale świętomarcińskie , rogaliki z makiem , z powidłami , piwne . Ale nie było jeszcze... MARCHEWKOWYCH! Z nutką pomarańczy, cynamonu, z białą i gorzką czekoladą. Bardzo łatwe w przygotowaniu. Kto się na nie skusi? Składniki: 2 szkl mąki pszennej typ 500, np. TOTA 2 marchewki 200 g masła 3 łyżki cukru pudru skórka otarta z 1 pomarańczy 1 łyżeczka cynamonu dodatkowo: czekolada(...)gorzka czekolada biała cukier puder do posypania rogalików Wykonanie: Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki. Do miski przesiać mąkę, cukier puder, dodać pokrojone masło, cynamon, skórkę pomarańczową i marchewkę. Ciasto ugniatać ok 10 minut, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 40 minut. Po tym czasie podzielić je na 4 części. Stolnicę posypać mąką
TrufelkowoDziś mam dla Was pierogi, o które ostatnio Was pytałam. Najprostsze, które chyba każdy zna. Odpowiedzi było wiele, ale prawidłowej udzieliły bodajże dwie osoby. Domyślam się
Kuchnia w czekoladzieoknem jest szaro buro i ponuro. Jak dodać sobie energii i optymizmu? Na przykład słodkim deserem :) A najlepiej takim zdrowym, który przygotujemy w ekspresowym tempie. Mus z awokado, surowej czekolady i kawy Inka Klasyczna spełni wszystkie wymagania :) Jest intensywnie kawowy, słodki i gęsty. Z dodatkiem egzotycznych owoców smakuje wyśmienicie i jest doskonałym umilaczem chłodnych listopadowych dni. 2 łyżki kawy zbożowej(...)Inka Klasyczna 2 dojrzałe, miękkie awokado 25 g gorzkiej surowej czekolady łyżka syropu klonowego (opcjonalnie) pomarańcza granat Awokado (koniecznie dojrzałe!) przecinamy na pół, wyjmujemy pestkę i za pomoca dużej łyżki wyjmujemy miąższ ze skórki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Za pomocą blendera miksujemy awokado, czekoladę oraz kawę Inka Klasyczna, na gładki mus. W razie potrzeby można go dosłodzić odrobiną syropu
Mienta blogMając przygotowane dyniowe puree, człowiekowi aż chce się zrobić na obiad coś nowego, innego, a zarazem smacznego :) Naprawdę! Bo przygotowanie takiego makaronu to zaledwie chwila moment
Kuchnia w czekoladziebazie mleczka kokosowego - raz na jakiś czas można sobie na nią pozwolić - uwierzcie, że warto:) Składniki (4 porcje) - puszka mleczka kokosowego - szklanka napoju/mleka kokosowego lub zwykłego - 3 kostki gorzkiej czekolady - 3 pastylki miętowe - 3 łyżeczki kawy zbożowej - 2 kostki czekolady gorzkiej do dekoracji - 2 łyżeczki cukru pudru/słodzika Mleczko kokosowe dzień wcześniej wkładamy do lodówki dnem do góry(...)stałą przekładamy do miseczki (później zrobimy z niej bitą śmietanę). Do rondelka wlewamy też szklankę mleka kokosowego. Kiedy zacznie się podgrzewać dodajemy pokrojone w kostkę pastylki miętowe oraz gorzką czekoladę. Całość mieszamy i podgrzewamy aż się rozpuści. Na koniec wsypujemy kawę i ponownie mieszamy. Pozostawiamy na chwilę do wystudzenia. W między czasie ze stałej części mleczka kokosowego ubijamy bitą śmietanę
Health-Fit-LifeSkładniki: 400 g gotowego ciasta francuskiego lub z tego przepisu: Nadzienie – krem czekoladowy OVOMALTINE lub: – 200 g gorzkiej czekolady – 200 ml śmietanki 18% – 50 g masła Przygotowanie: Jeśli nie używamy gotowego kremu czekoladowego np. OVOMALTINE. Przygotowanie kremu samodzielnie jest bardzo proste.Śmietankę podgrzewamy do 40 ᵒC. Zdejmij z ognia i dodawaj czekoladę i masło (50g) miksując(...)folią spożywczą i odłóż do lodówki. Po godzinie powtórz wszystkie czynności 3 razy. Na koniec wyłóż ciasto na formę do pieczenia mocno dociskając boki Artykuł Rogaliki francuskie z czekoladą pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEIle razy jestem w górach, to nie wracam dopóki nie zjem grillowanego oscypka właśnie z żurawiną. Uwielbiam ten duet i nie raz w domu próbuję odtworzyć
Kuchnia w czekoladzieO tej szarlotce słyszałam już dawno, ale do końca nie miałam pojęcia na czym polegało jej przygotowanie. Dopiero ostatnio wczytałam się w przepis na blogu Moje
Kuchnia w czekoladzieJak już co niektórzy wiedzą, dynię odkryłam stosunkowo niedawno. Może jakieś 3 lata temu. I nie mówię tu w ogóle o dyni jako o warzywie, ale
Kuchnia w czekoladzieodwykach, przepłacanych za każdym razem kilku dniowym bólem głowy, zmęczeniem i masakrycznie złym humorem. Zdrowe słodycze ułatwiają mi to zadanie, dzięki nim i jedzeniu naszych ciasteczek, kasz itd czekolada mleczna wydaje mi się za słodka. Kiedyś mogłam zjeść spokojnie tabliczkę mlecznej czekolady, teraz po jednej kostce mam dość, mdłe i za słodkie i nie jem jej bo mi już(...)smakuje. Zdecydowanie wolę czekoladę 99% a nawet czekoladę zrobioną z prawdziwego kakao i oleju kokosowego. Kasza jaglana z samym olejem kokosowym jest dla mnie i dla Lenki prawdziwym rarytasem. Nie jedząc cukru lepiej czujemy smak. Dlatego tak ważne jest by nie dosładzać dziecku pokarmów. To co nam wydaje się bez smaku z pewnością dla dziecka ma smak. Jednym
Szkrab Je SamWspaniały z dodatkiem drożdży sernik kapitański. Koniecznie wypróbujcie ten pyszny serniczek. Wilgotny, pełen orzechów i innych dodatków. Całość polana mleczną czekoladą. Rewelacja! Więcej przepisów na ciasta znajdziecie również na moim blogu w zakładce CIASTA. Jeśli przygotujecie danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Źródło przepisu gazetka Ciasta i torty Składniki 1 kg sera twarogowego(...)jajek 140 g masła 300 g cukru pudru 100 g łuskanych orzechów włoskich (dałam pistacje) 100 g migdałów 30 g świeżych drożdży 2 łyżki mleka Polewa 70 g mlecznej czekolady Migdały i orzechy zblendować. Ser zmielić przez maszynkę lub zblendować. Masło otrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, ucierając dodawać kolejno żółtka. Drożdże rozetrzeć z mlekiem na gładko i dodać
O kuchni z uczuciemJuż w piątek zrobiłam ich kilkanaście sztuk, by wczoraj podzielić się z Wami przepisem. Nie udało się. Stwierdziłam że skoro nie wczoraj, to może w nocy
Kuchnia w czekoladzieSKŁADNIKI: Ciemne Ciasto: 80g czekolady gorzkiej 4 jajka 5 łyżek mąki pszennej 1 płaska łyżeczka do pieczenia 3 łyżki cukru Masa Serowa: 1kg sera białego 3 razy mielonego 5 jajek 1,5 szkl. puree z dyni 200g cukru kryształu 250ml śmietany 30% 6 łyżek mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki cynamonu POLEWA: 400g śmietany(...)łyżek cukru pudru 1 cukier waniliowy 5-6 łyżek soku z cytryny +biała czekolada do starcia na tarce WYKONANIE: 1. Ubić białka z cukrem, dodać żółtka, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać rozpuszczoną czekoladę. Piec w temp. 180* około 15-20min. 2.Śmietanę ubić na sztywno. 3.Białka ubić z cukrem na sztywno. 4.Ser miksować, dodać
Dziś Ja gotuje3 lata temu będąc świeżo upieczoną Mamą postanowiłam założyć bloga. By nie zwariować, mieć coś "swojego", co sprawi, że na chwilę będę mogła zająć się czymś
Kuchnia w czekoladzie