Gofry! Uwielbiam odkąd pamiętam, ale sami w domu nie mieliśmy gofrownicy, więc jadłam je stosunkowo rzadko. Czasami udało się gdzieś u kogoś, czasem w jakiejś budce
Kuchnia w czekoladzieagrestowa: 800 g agrestu (u mnie 500 g agrestu i 300 g czerwonej porzeczki) 1/2 szklanki cukru 500 ml wody 1 galaretka agrestowa 2 budynie śmietankowe Krem z białej czekolady: 375 ml kremówki 100 g białej czekolady 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki wody Masło posiekać z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać jajko i wodę. Energicznie zagnieść ciasto, schłodzić(...)pozostałej wodzie, wlać do agrestu i zagotować. Masę agrestową przelać na podpieczony spód i odstawić do wystudzenia. Szklankę kremówki zagotować i rozpuścić w niej białą czekoladę. Wlać rozpuszczoną żelatynę i przestudzić. Pozostałą, zimną kremówkę ubić i wmieszać delikatnie w chłodną, gęstą czekoladę. Gotowy krem wyłożyć na masę owocową, wyrównać. Odstawić do stężenia. Smacznego
Domowa cukiernia Ewyserkach homogenizowanych, jak był w oryginale (bywał bowiem także na jogurcie greckim) . Dodałam do niego dodatkowo warstwę galaretki, by był jeszcze piękniejszy i smaczniejszy, można także zetrzeć dobrą czekoladę i/lub dodać świeże owoce. Galaretki z czekoladą i owocami ...mniam... Ten deser, to tak naprawdę festiwal galaretek (ja zużywam ich 7), czym więcej kolorów tym lepiej... Dodam jeszcze tylko, że świetnie(...)homo (ostatnio daję 2x200 +1x150, ale łącznie wychodzi na wadze 530g...), może być wiaderkowy - 1 galaretka (u mnie z owoców leśnych, ale może być dowolna) Dodatkowo: - kostka ulubionej czekolady (nie trzeba) - drobne owoce pod galaretkę (nie trzeba) - świeże owoce do dekoracji (nie trzeba) Galaretki 4 różne, rozpuszczamy każdą osobno w 250ml (g) gorącej wody. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia
Smaczne Zdroweciasto chyba wszyscy dobrze znają, więc nie trzeba go specjalnie przedstawiać :) Trzy masy przełożone herbatnikami i posypane utartą czekoladą. Pyszności :) Na blogu nie ma jeszcze żadnego przepisu na ciasto bez pieczenia, a robi się coraz cieplej. Nie każdy będzie miał ochotę w upały włączać piekarnik, tak jak ja :) Mnie tam nic nie powstrzyma przed upieczeniem ciasta :) Jest sobota, ma być(...)trzeciej paczki wykorzystałam nie całą połowę. Herbatniki które kupiłam były w paczkach po 200 g. Składniki: 3 paczki herbatników 1 puszka masy krówkowej (400 g.) 1 tabliczka czekolady gorzkiej (100 g.) Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 2 łyżki cukru 2 szklanki mleka 150 g. masła Masa śmietankowa: 500 ml. śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru Wykonanie: Budynie starannie
Agusiowe smakołykiZ czym kojarzy się Wam herbata? Bo ja przyznam bez bicia, że pierwsze skojarzenie to sok malinowy oraz cytryna. Rozgrzewająca w chłodne dni czy tak jak
Kuchnia w czekoladzieBrownie pomarańczowe to połączenie klasycznego amerykańskiego ciasta czekoladowego z aromatem pomarańczy. Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 30x20cm . Brownie pomarańczowe Składniki: 250g gorzkiej czekolady 150g masła 160g cukru trzcinowego 120g mąki pszennej 3 jajka 120ml soku wyciśniętego z pomarańczy skórka otarta z 2 pomarańczy 3 pełne łyżki kakao 1 łyżka ekstraktu z wanilii Wykonanie: - do miski przełożyć połamaną(...)kawałki czekoladę, masło oraz skórkę otartą z pomarańczy oraz sok pomarańczowy, miskę umieścić na garnku z parą wodną i rozpuścić składniki - rozpuszczoną mieszankę ostudzić - do ostudzonej masy dodać cukier, ekstrakt z wanilii oraz jajka, a także przesianą mąkę i kakao, wszystko dokładnie wymieszać - formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę czekoladową, wyrównać - brownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni
Smakołyki BerenikiCiasteczka wychodzą mięciutkie, wręcz rozpływają się w ustach tylko musimy pamiętać aby ich nie spiec. Za kawałki czekolady w ciasteczkach posłużyły mi jajeczka czekoladowe które pokroiłam na mniejsze kawałeczki. Możemy użyć tutaj groszków czekoladowych lub pokrojonej na mniejsze kawałeczki gorzkiej czekolady. Składniki 1 dużą blachę ciastek: 125 g miękkiego masła 1/2 szkl cukru 250 g mąki pszennej 1 jajko(...)łyżeczka proszku do pieczenia parę kropel esencji waniliowej groszki czekoladowe/kawałki czekolady gorzkiej 1. Masło miksujemy na puch razem z cukrem, następnie dodajemy jajko i krótko miksujemy. 2. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz esencję waniliową i całość miksujemy ale widełkami do ciasta. Na koniec wsypujemy groszki czekoladowe lub pokrojoną czekoladę i zagniatamy je w ciasto. 3. Blachę
Gotowanie...to proste !pisana. Oczywiście poniżej moja improwizacja bez orzechów laskowych. Ciasto robi się mega szybko i jest bardzo pyszne! było w sam raz dla gości, na moje urodziny :) Sernik z czekolada, na zimno, na kukurydzianym spodzie spód: 5 szkl. płatków kukurydzianych 4 łyżki kakao 6 łyżek roztopionego masła Do blendera wsypujemy płatki kukurydziane i rozdrabniamy je a następnie przesypujemy do miski(...)cukru brązowego Do blendera wsypujemy orzechy. Miksujemy i przesypujemy do miski. Dodajemy serek kanapkowy, śmietanę kremówkę oraz cukier. Wszystko miksujemy. Masę wykładamy na wcześniej przygotowany spód. polewa: tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki śmietanki kremówki łyżeczka masła opakowanie kulek Ferrero Rosche i cukrowe perełki Do miseczki wkładamy gorzką czekoladę, dodajemy śmietankę i dorzucamy masło. Wszystko rozpuszczamy w kapieli wodnej. Na serowa
Dzieje kuchennej WiewióryNie da się ukryć, że z glutenem zdecydowanie bardziej mi po drodze, niż bez niego. Towarzyszy mi przeważnie na śniadaniu, ale i przy obiedzie, kiedy zamarzy
Kuchnia w czekoladziebyć to, że w ciągu tygodnia robiłam je dwukrotnie i za każdym razem znikało w ekstremalnym tempie. Bardzo łatwy w wykonaniu. Podczas pieczenia, w domu unosi się piękny zapach czekolady i malin - zachęciłam Was do upieczenia tego brownie? ;) Składniki (na blaszkę 25x35cm): - 200g gorzkiej czekolady - 5 jajek - 7 łyżek mąki pszennej (110g) - 200g cukru - 200g masła - 400g-500g sera(...)wielokrotnie mielonego (ew. kremowego typu Philadelphia) - świeże maliny (ok 250g) Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej - przestudzić. Masło utrzeć z 150g cukru na gładką masę. Dodać 3 jajka - wbijając po jednym i dokładnie każde zmiksować w masę. Dodać przestudzoną czekoladę. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę i wmieszać ją w masę szpatułką. W osobnej misce zmiksować ze sobą 2 jajka
CookYourselfJeśli chodzi o Wielkanoc, to jest to chyba ostatni zaległy przepis. Co prawda nikt nie zabroni Wam przygotować szynki w galarecie na inną okazję, ale nie
Kuchnia w czekoladzietygodniu obchodziliśmy Dzień Czekolady . Nie będę oszukiwać, uwielbiam czekoladę i mogłabym ją jeść codziennie. Jednak ze względu na problemy żołądkowe, a przede wszystkim troskę o figurę, staram się, aby nie była ona zbyt częstym gościem w moim menu. Jednak święto to święto, jakoś uczcić by je wypadało Akurat w dniu święta czekolady przechodziłam koło Kuchni Świata i tam dostrzegłam ciastka(...)drogie, dlatego postanowiłam przygotować swoją domową wersję, która może nie będzie wierną kopią oryginału, ale za to nie będzie zawierała żadnych ulepszaczy. A żeby jeszcze połączyć shortbread z Dniem czekolady, postanowiłam przygotować je w wersji z gorzkim kakao Czekoladowe shortbread to ciastka, które przygotujecie w niecałe 30 minut. Dlatego to super pomysł na niespodziewaną wizytę gości. Gwarantuję
365 dni dookoła kuchniskomplikowane, czas przygotowania i pieczenie nie jest długi i w godzinę można zajadać się słodkimi kaloriami :) Kilka prostych składników i gotowe. W przypadku muffin czekoladowych smak zależy od czekolady jaką damy, ja testowałem z czekolada gorzką, mleczną, białą czy miętową i z każdą są pychotka :) Składniki: 300g mąki 150g masła 150g cukru 100g dowolnej czekolady 150ml mleka 2 łyżki kakao(...)jajka z mlekiem na jednolita konsystencję. Do suchych składników dodajemy jajka z mlekiem - mieszamy, a następnie roztopione wystudzone masło i ponownie mieszamy. Do powstałem masy dodajemy drobno pokrojoną czekoladę. Masę przekładamy do foremek (u mnie wyszło około 14 szt - masy delikatnie ponad połowę foremki) - za pierwszym razem gdy piekłem muffiny naładowałem całe foremki po brzegi - w konsekwencji czego ciasto
Smacznie Pysznie Kaloryczniełyżki cukru 2 truskawkowe galaretki 2 łyżki żelatyny WARSTWA CYTRYNOWA: 400 g jogurtu greckiego galaretka cytrynowa 2-3 łyżki pudru łyżka żelatyny WARSTWA CZEKOLADOWA: 330 ml śmietanki 30 % czekolada mleczna 3 kostki gorzkiej czekolady 2 łyżki żelatyny WYKONANIE: WARSTWA TRUSKAWKOWA : Truskawki przekładamy do garnka, podlewamy 2 łyżkami wody i gotujemy, aż się zaczną rozpadać. Gorące blendujemy, dosładzamy(...)mikrofali. Mieszamy z paroma łyżkami masy jogurtowej i z powrotem wlewamy. Miksujemy i wykładamy na truskawkową warstwę. Chowamy do lodówki. WARSTWA CZEKOLADOWA: Śmietankę mocno podgrzewamy, dodajemy czekoladę i na chwilę zostawiamy. Następnie mieszamy. Jeśli się okaże, że czekolada jeszcze się nie rozpuściła ponownie podgrzewamy i mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce. Następnie lekko ubijamy, żelatynę zalewamy zimną wodą, jak napęcznieje
Pani na deser