szklanka, proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki, masa kokosowa: budyń waniliowy 1 opakowanie, mleko 500 ml, masło 200 g, cukier 8 łyżek, wiórka kokosowe 5 łyżek, polewa czekoladowa: mleczna czekolada 1 tabliczka, czekolada biała pół tabliczki, mleko 6 łyżek, Sposób przygotowania: Biszkopt: Jajka oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Mąkę(...)będzie puszyste, następnie dodajemy stopniowo ostygnięty budyń i ucieramy. Połową masy smarujemy jeden z biszkoptów. Następnie układamy upieczony sernik, który przykrywamy drugą połową masy i drugim biszkoptem. Czekoladę mleczną łamiemy na mniejsze kawałki do rondelka, dodajemy 4 łyżki mleka i rozpuszczamy. Przez cały czas polewę należy mieszać. Następnie gotową polewą smarujemy wierzch ciasta. Białą czekoladę łączymy z pozostałym
kulinarne odsłony patiBezglutenowe ciasto z dodatkiem batatów gotowanych na parze, słodzone daktylami i surową, gorzką czekoladą. Uzależniająco smaczne, lekko ciągnące, z polewą z masła orzechowego. Kto się skusi? :) 2 bataty (około 600-700 g) 50 g nierafinowanego oleju kokosowego 50 g surowej gorzkiej czekolady 50 g surowego kakao 50 g płatków migdałów 200 g mąki owisanej bezglutenowej 100 g świeżych daktyli(...)parze, do miękkości (ok. 15 minut). Ugotowane odstawiamy do lekkiego, ale nie całkowitego przestudzenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciepłe bataty przekladamy do Thermomixa. Dodajemy olej kokosowy i posiekaną czekoladę. Miksujemy 10 sekund na obrotach 5, aż czekolada i olej sie roztopią. Dodajemy resztę składników i miksujemy około 25 sekund na obrotach 8. Gdy masa będzie gładka przekładamy
Mienta blogSkłamałabym, gdybym powiedziała, że zrobiłam po raz pierwszy i byłam wniebowzięta! Za pierwszym razem, to mi takie gnieciuchy wyszły, że jeść się tego nie dało. Postanowiłam
Kuchnia w czekoladziePyszne, mięciutkie, mocno maślane z dodatkiem kawałków mlecznej czekolady ❤❤❤ Na prawdę mało przy nich pracy, a przepis jest banalnie prosty. Nigdy więcej kupnych ciastek!!! Bo te domowe swoim smakiem pobiły wszystkie ze sklepowych półek. Dodatki do ciastek można dowolnie modyfikować. Nie musi to być posiekana czekolada, ale np. skórka pomarańczowa czy orzechy. Wszystko zależy od naszych smakowych upodobań 😉 Składniki(...)tłuszczu) 2.5 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. cukru pudru odrobina aromatu cytrynowego 3 całe jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 150 g posiekanej czekolady (mlecznej lub gorzkiej) lub kropelek czekoladowych Wykonanie: Masło ubijamy mikserem wraz z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jajka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, szczyptą soli
Walijskie PichcenieWiecie, że czasem mam pod ręką jakiś prosty składnik, robię coś fajnego, ale nie mam śmiałości się tym tutaj dzielić, bo wydaje mi się to tak
Kuchnia w czekoladzieDzisiaj przepis na jedne z lepszych muffinek jakie zrobiliśmy. Bardzo proste i baaardzo pyszne – muffinki bananowe z czekoladą. Są pyszne, wilgotne, z rozpływającą się w nich czekoladą i delikatnym posmakiem bananów. Polecam! 🙂 Składniki (na ok. 12 muffinek): – 4 banany – 1 jajko – 1/2 szklanki oleju – 1 i 1/2 szklanki Czytaj więcej → Artykuł MUFFINKI BANANOWE Z CZEKOLADĄ pochodzi z serwisu green
greengoodiesMuszę się Wam do czegoś przyznać ;) Rzadko wypiekam chleby, bo najzwyczajniej w świecie nie mam komu. Jemy go nie za wiele, więc piec jeden co dwa
Kuchnia w czekoladzieBabeczka pyszna i bardzo wciągająca. Doskonała zarówno na świąteczny stół jak i na dziecięce przyjęcia. Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 150 g cukru 200 g mąki 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g masła 3 łyżki mleka 2 łyżki kakao na polewę: 100 g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła 4 łyżki śmietanki 30 % Wykonanie: Mąkę, proszek(...)pieczenia i kakao razem wymieszać i przesiać przez sito. Czekoladę ze śmietanką i masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić. Masło utrzeć z cukrem do białości. Dodawać po jednym jajku i dokładnie miksować po każdym. Wlać przestudzoną czekoladę. Dodać składniki sypkie i delikatnie wymieszać tylko do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do foremki na babkę i piec w piekarniku około
Pysznie & PiękniePołączenie pomarańczy i czekolady musi smakować dobrze :) A jak pachnie! Delikatne, mięciutkie mini babeczki, w sam raz do koszyczka i na wielkanocny stół :) Genialne w swojej prostocie :) Polecam, nie tylko na święta ;) PS Radosnych Świąt Kochani :* Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię(...)opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 50 g gorzkiej czekolady 125 g masła 100 g cukru skórka otarta z 1 pomarańczy 2 jajka 120 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 1 łyżka kakao Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Masło utrzeć z cukrem i skórką pomarańczową
Domowa cukiernia Ewyżółtka, 2 łyżeczki kakao, szczytpa soli wypełnienie: 1 duże mango, 2 pomarańcze, 3 łyżki cukru np. Diamant, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 szkl wody gniazdka: 200 g białej czekolady, 100 ml śmietany 30%, 100 g płatków kukurydzianych dodatkowo: skórka otarta z cytryny cukrowe jajka do dekoracji Przygotowanie: spód: Mąkę,cukier,masło, kakao,sól i żółtka zagniatamy na ciasto. Ciasto odkładamy(...)owocowy podgrzewamy, dodajemy cukier, a potem mąkę ziemniaczaną rozrobioną w 1/2 szkl wody. Gotujemy aż mus zgęstnieje do konsystencji budyniu. Studzimy. Przestudzony mus owocowy przekładamy do upieczonych tartaletek. gniazdka: Czekoladę rozpuszczamy w ciepłej śmietance. Do ostudzonej rozpuszczonej czekolady wsypujemy płatki kukurydziane i mieszamy aby wszystkie pokryły się czekoladą. Tak przygotowane płatki układamy w formie gniazdek na musie owocowym. Ciastka
Bon appetit mon amieAwokado- kolejny owoc, którego powinnam jeść zdecydowanie więcej! Zwłaszcza jak mi ktoś ciśnienie podniesie, bo podobno całkiem nieźle radzi sobie z jego obniżaniem ;) Właściwości leczniczych jest
Kuchnia w czekoladzielubię marnować jedzenia, więc staram się wszystko wykorzystać. Tak ugotowany ryż smakuje podobnie jak znane belriso, jednak jest o wiele zdrowsze. Ja swojego nie słodziłam, dałam jedynie trochę gorzkiej czekolady, a na wierzch przygotowałam sos wiśniowy. Wiśnie i czekolada to naprawdę udane połączenie, a w takim wydaniu śniadanie będzie po prostu wyborne. Jego przygotowanie nie zajmie Wam dużo czasu(...)Składniki na 2 porcje: Pudding: Ok. ½ szklanki (ok. 100g) ryżu (u mnie basmati ) 1 szklanka mleka (kokosowe, krowie) – co lubisz 25g gorzkiej czekolady Sos wiśniowy: 120g mrożonych wiśni (lub świeżych wydrylowanych w sezonie) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 łyżki wody ½ łyżki miodu/syropu z agawy Przygotowanie: Ryż przepłukać pod wodą. Zalać mlekiem i od zagotowania mleka gotować ok. 10 minut
Fabryka pomysłówCzekolada i orzechy to składniki, które zawsze wprawiają w dobry humor. Nie może ich zabraknąć także na Wielkanoc. Dobry nastój pojawi się sam, kiedy na talerzu znajdzie się kawałek pysznej babki czekoladowej z orzechami, którą Agata proponuje na święta. Zresztą to wypiek nie tylko w świątecznym duchu. Babka czekoladowa sprawdzi się podana tak po prostu, kiedy jesteśmy razem, więc dobrze(...)około 160 g) 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 1 jajko 160 ml mleka lub jogurtu o temp. pokojowej 2 łyżki gorącej wody 100 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady 2 płaskie łyżki kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 100 g posiekanych orzechów 110 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru (110 g) Wykonanie: Rozgrzewamy piekarnik do temp 175 stopni. Kawę rozpuszczamy
KulinarneImpresje.plTak jak obiecałam kilka dni temu przy okazji publikacji przepisu na zakwas, tak właśnie słowa dotrzymuję i przedstawiam Wam własnoręcznie ugotowany, pyszny, wielkanocny barszcz biały z
Kuchnia w czekoladzieJeszcze jedna, typowo wielkanocna propozycja na szybkie ciasteczka. Ja przygotowałam je tak naprawdę z tego, co było pod ręką ;) Już niedługo zaproszę Was na barszcz
Kuchnia w czekoladzie