się wyłącznie nimi. Dlatego... ... przy weekendzie warto zastanowić się, jak przełamać śniadaniową rutynę. I jednocześnie wykorzystać czerstwe pieczywo, aby uniknąć zbytniego marnowania jedzenia ;) PUDDING CHLEBOWY Z GRUSZKĄ, CZEKOLADĄ I BAKALIAMI (dla 6-8 osób) 300 g czerstwego pieczywa 3 jajka rozm. M 2 szklanki mleka szczypta soli 1 łyżka miodu (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/3 łyżeczki(...)mielonego kardamonu garść orzechów włoskich 1 duża gruszka 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady dodatkowo: odrobina oleju do wysmarowania formy Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewam do 180 (przy termoobiegu do 160) stopni Celsjusza. Pieczywo rozdrabniam palcami na małe kawałki. Jajka roztrzepuję ze solą i miodem, dodaję mleko, cynamon, kardamon i mieszam. Formę ceramiczną (najlepiej!) smaruję delikatnie niewielką ilością oleju
W kuchni Karmel-itkirewelacyjny, a gotowe wafelki znikają z rekordową szybkością :) Polecam gorąco i zapraszam SKŁADNIKI KREM -75g mąki pszennej -25 g kakao -50g cukru -550 ml mleka -100g czekolady mlecznej -125g masła lub margaryny DODATKOWO -2 paczki wafli kwadratowych (po 5 sztuk w paczce) -kawałek mlecznej czekolady do polania wafelków Do garnka dajemy cukier, kakao oraz mąkę(...)wszystko zalewamy mlekiem, mieszamy i stawiamy na gazie. Mieszamy, by się nie przypaliło, i gotujemy do zgęstnienia. Gorącą masę ściągamy z ognia i dodajemy do niej masło, czekoladę i wszystko mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę studzimy i przekładamy nią wafle. Każdą paczkę osobno. Wafle wkładamy do lodówki, ale poprzednio obciążamy je czymś by się nie podniosły. Możemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokubardzo drobno pokruszyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić. W dolnej części wydrążyć dołek widoczny na zdjęciu poniżej. Krem: 700 ml śmietanki 30 % 100 g mlecznej lub deserowej czekolady 3 smietan-fix 2 łyżki soku z cytryny ziarenka z laski wanilii lub łyżka cukru wanilinowego 4-5 łyżek cukru pudru lub według uznania duży granat lub dwa mniejsze Czekoladę(...)zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dobrze schłodzoną śmietankę przelać do naczynia i ubić. W czasie ubijania dodać resztę składników oprócz czekolady. Kiedy śmietana będzie sztywna dodać startą czekoladę i delikatnie wymieszać łyżką. Ziarenka granatu wsypać w dołek ciasta. Wyłożyć krem tworząc okrągłą górkę i wygładzić łyżką. Na wierzch posypać wcześniej pokruszonym ciastem i lekko docisnąć ręką. Udekorować i schłodzić
Anielskie wypiekiKiedyś podawałam Wam przepis na najzwyklejsze w świecie gofry. Dziś mam dla Was ich drugą odsłonę, sama nie wiem czy nie lepszą, a już na pewno
Kuchnia w czekoladzieKochani jak tam Wasza majówka? My już chyba tradycyjnie spędzamy ją w domu. Zresztą M. tak w kratkę pracuje, że choćby człowiek chciał to nic wiele
Kuchnia w czekoladzieW poprzednim wpisie podałam Wam przepis na smaczną karkówkę z grilla, ale jak powszechnie wiadomo, bez dodatku pysznych i aromatycznych sosów, grillowane mięso nie smakuje tak
Kuchnia w czekoladzieRewelacyjne,mięciutkie,budyniowe ciacho do tego lekko karmelizowane gruszki na wierzch i biała czekolada-polecam gorąco.... Składniki: 5 jajek 1 szkl.mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szkl cukru +4 łyżki 1/3 szkl.oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 750 ml mleka +3 łyżki 2 budynie waniliowe 100 g masła sok z 1 cytryny+2 łyzeczki(...)tabliczki białej czekolady 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki 4-5 gruszki 1/2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Białka ubić ,dalej miksując dodawać szkl. cukru i po jednym żółtku i olej.W misce zmieszać obie mąki ,proszek do pieczenia, sól i dodać do masy jajecznej i wymieszać już łyżką drewnianą. Gotową masę wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia -piec
Swojskie jedzonkoPustki tutaj ostatnio, ale to właśnie oznaka tego, że coś robię, a nie siedzę ;) Aktualnie jestem w trakcie przygotowań do 2 urodzin Adasia, które w niedzielę
Kuchnia w czekoladzieZdrowe desery już od jakiegoś czasu są modne i widzę, że każdy co raz chętniej po nie sięga. Ja tam znawcą tematu nie jestem, ale dla
Kuchnia w czekoladzieCiasto bounty jest bardzo znanym ciastem – składa się z ciemnego ciasta oraz pysznej kokosowej części. Jest idealne dla wszystkich tych, którzy uwielbiają kokos i czekoladę. Postanowiłam zrobić torciki bounty w wersji wegańskiej i bezglutenowej – wyszły idealne! Do przygotowania użyłam produktów ze sklepu bezglutenowego All 4 Celiac . Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej niektóre składniki, takie jak kakao (z natury(...)kakao 3 łyżki siemienia lnianego + 6 łyżek wody Krem: 400 ml mleczka kokosowego 80% 200 g wiórek kokosowych 5 łyżek cukru 2 łyżki budyniu bezglutenowego aromat śmietankowy Dodatkowo: gorzka czekolada lub polewa wegańska i bezglutenowa bita śmietana Sposób przygotowania: Na początku przygotuj ciasto. Do miski daj mieszankę mąk, cukier, proszek do pieczenia oraz kakao. Składniki te wymieszaj. Zmielone siemię lniane
Via Gustojuż świta, to dobiegający z za okna śpiew ptaków działa kojąco (tak ptasiory bladym świtem już urządzają sobie trele uwierzcie mi na słowo). Dodatkowo dostałam bardzo wiosenną przesyłkę pełną czekolad Terravita, która natchnęła mnie do upieczenia tego ciasta z śmietankowym kremem wzbogaconym o popularne cukierki, dżemem z porzeczki i polewą z mlecznej czekolady dodatkowo posypaną orzeszkami ziemnymi. Mówię Wam pychota(...)miksera i ubijamy do zgęstnienia, następnie dodajemy pokruszone lub starte na tarce cukierki. Ostudzony biszkopt przekrawamy na pół, smarujemy dżemem i wykładamy krem. Przykrywamy drugą połową biszkoptu. Polewa: tabliczka czekolady mlecznej (u mnie Terravita) 3-4 łyżki mleka orzeszki ziemne bez soli Czekoladę wraz z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy nią ciasto i posypujemy drobno posiekanymi orzeszkami. Chłodzimy
Cynamonowe szczęścienowoczesnym wydaniu. Ciasto parzone które rosnąc w piekarniku tworzy góry i doliny przełożone budyniowym kremem na mleku i maśle bez laktozy z firmy Mlekowita z tartą gorzką czekoladą i kolorowymi galaretkami. Ta karpatka to sposób na ciasto któremu nikt się nie oprze. Ciasto parzone: 1/2 kostki masła bez laktozy Mlekowita 1 szklanka wody 1 szklanka mąki tortowej szczypta(...)Wydojone bez laktozy Mlekowita 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru ¾ kostki masła bez laktozy Mlekowita 50 g startej gorzkiej czekolady 1 galaretka poziomkowa 1 galaretka winogronowa Ciasto: Masło przekładamy do rondelka wlewamy wodę dodajemy szczyptę soli opcjonalnie zielony barwnik-tyle aby uzyskać efekt który nas zadowoli kolorystycznie (ja dodałam dosłownie
Wanilia i KardamonGofry! Uwielbiam odkąd pamiętam, ale sami w domu nie mieliśmy gofrownicy, więc jadłam je stosunkowo rzadko. Czasami udało się gdzieś u kogoś, czasem w jakiejś budce
Kuchnia w czekoladzieagrestowa: 800 g agrestu (u mnie 500 g agrestu i 300 g czerwonej porzeczki) 1/2 szklanki cukru 500 ml wody 1 galaretka agrestowa 2 budynie śmietankowe Krem z białej czekolady: 375 ml kremówki 100 g białej czekolady 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki wody Masło posiekać z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać jajko i wodę. Energicznie zagnieść ciasto, schłodzić(...)pozostałej wodzie, wlać do agrestu i zagotować. Masę agrestową przelać na podpieczony spód i odstawić do wystudzenia. Szklankę kremówki zagotować i rozpuścić w niej białą czekoladę. Wlać rozpuszczoną żelatynę i przestudzić. Pozostałą, zimną kremówkę ubić i wmieszać delikatnie w chłodną, gęstą czekoladę. Gotowy krem wyłożyć na masę owocową, wyrównać. Odstawić do stężenia. Smacznego
Domowa cukiernia Ewyserkach homogenizowanych, jak był w oryginale (bywał bowiem także na jogurcie greckim) . Dodałam do niego dodatkowo warstwę galaretki, by był jeszcze piękniejszy i smaczniejszy, można także zetrzeć dobrą czekoladę i/lub dodać świeże owoce. Galaretki z czekoladą i owocami ...mniam... Ten deser, to tak naprawdę festiwal galaretek (ja zużywam ich 7), czym więcej kolorów tym lepiej... Dodam jeszcze tylko, że świetnie(...)homo (ostatnio daję 2x200 +1x150, ale łącznie wychodzi na wadze 530g...), może być wiaderkowy - 1 galaretka (u mnie z owoców leśnych, ale może być dowolna) Dodatkowo: - kostka ulubionej czekolady (nie trzeba) - drobne owoce pod galaretkę (nie trzeba) - świeże owoce do dekoracji (nie trzeba) Galaretki 4 różne, rozpuszczamy każdą osobno w 250ml (g) gorącej wody. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia
Smaczne Zdrowe