Macie czasem tak, że ochota na słodkie jest większa niźli leń, który wkradł się w Wasze ciało? Co wtedy robicie...? Ja wyciągam z lodówki płat ciasta
Kuchnia w czekoladzieMacie jeszcze dostęp do starych ziemniaków czy przeszliście całkowicie na te młode? Nie mówię, że są złe, choć na pewno odpowiednio potraktowane, by tak szybko i
Kuchnia w czekoladzieciacho właściwie wymyślił mój Mąż, ja tylko poskładałam razem zakupione przez niego produkty i dodałam od siebie czekoladę :). Jest bardzo proste, szybkie w wykonaniu i smakuje fantastycznie, bo nie może być inaczej gdy na warstwę delikatnych słomek ptysiowych wyłoży się kremową masę serową w dwóch smakach, a całość posypie chrupiącymi ziarenkami granata :) Składniki: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany(...)łyżeczki żelatyny 4 łyżki mleka 1 tabliczka czekolady (użyłam gorzkiej) opakowanie słomki ptysiowej z cynamonem Brześć granat Żelatynę zalewamy mlekiem, odstawiamy do napęcznienia i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, czekoladę również rozpuszczamy w kąpieli. Zimną śmietanę ubijamy, gdy będzie już gęsta dodajemy mascarpone i miksujemy by pozbyć się grudek, wlewamy żelatynę mieszamy całość dokładnie. Masę dzielimy na 2 części
Cynamonowe szczęścieSama nie wiem czy polecić je Wam na śniadanie, obiad czy podwieczorek. Są tak dobre, że o każdej porze dnia smakują wyśmienicie i ręka aż świerzbi
Kuchnia w czekoladzieLubicie brokuły? Ja tak, ale zdecydowanie bardziej wolę jak są czymś okraszone. Postanowiłam więc, że dla odmiany przygotuję sos serowy w moim nowym przyjacielu Tefal Cuisin
Kuchnia w czekoladzieCała moja Rodzina uwielbia serniki, ale nie piekę ich zbyt często, bo jest tyle rzeczy które chcę jeszcze wypróbować, że na nie brakuje mi czasu... no
Kuchnia w czekoladziepróbowaliście już najnowszych batonów zbożowych od Helio ? Ja właśnie mam okazję spróbować w 4 wersjach smakowych: - banan czekolada -słodkie połączenie chipsów bananowych i naturalnej mlecznej czekolady - owoce leśne i jogurtowa polewa - śliwka i czekolada - płatki owsiane, żytnie i kukurydziane, suszona śliwka i polewa czekoladowa - 6 ziaren i miód naturalny Każdy batonik to 25 gram przyjemnej i magicznej rozkoszy ;) Dla zainteresowanych(...)między 104 z 125 kcal. W składzie tych batonów można znaleźć różnego rodzaju ziarna, płatki owsiane i bakalie, same naturalne składniki, dodatkowo zostały one oblane miodem lub czekoladą. Batony idealnie nadają się na drugie śniadanie czy przekąskę do pracy lub w podróży. Aby móc dla Was napisać kilka słów o batonach, na początek z Jasiem spróbowaliśmy każdego
Życie zaczyna się w kuchniCzłowiek cały rok czeka z niecierpliwością na nowalijki. W moim sklepie o takie ciężko, postanowiłam więc zaopatrzyć się w pobliskim mieście na rynku, wiecie... takim, co
Kuchnia w czekoladzieszklanki mąki pszennej tortowej (90 g) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej (50 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego szczypta soli krem śmietanowo-czekoladowy 2 tabliczki białej czekolady (180-200 g) 2 opakowania śmietany 30% (400 g) 2 śnieżki na mleko (sam proszek!) krem maślany do dekoracji 1 kostka bardzo miękkiego masła (200 g) 1 opakowanie cukru pudru(...)biszkopt (w tortownicy) uderzyć o stół i odstawić do ostudzenia. Wyjąć z formy dopiero po ostudzeniu! Upieczony biszkopt podzielić na 3 części. W międzyczasie przygotować krem śmietanowo-czekoladowy. Czekoladę pokroić na drobne kawałki. Śmietanę przelać do rondelka i mocno pogrzać (na małym ogniu!). Do czekolady wlać gorącą śmietanę i całość ze sobą wymieszać. Czekolada musi się roztopić. Masę ostudzić
Ugotowaćnasza rodzina je uwielbia! Składniki (12-16 batonów): 1 1/2 szklanki płatków owsianych 1 1/4 szklanki maki owsianej 2-4 łyzki pestek dyni 2-3 łyzki chipsów z gorzkiej czekolady 1 łyzka miolonego cynamonu 1/4 łyzeczki świezo startej gałki muszatołowej 1/4 łyzeczki soli morskiej 1/3 szklanki syropu z brązowego ryżu 1-2 szklanki syropu klonowego 1/4 szklanki lub 2 łyżki(...)niesłodzonego mleka roślinnego Sposób przygotowania: Rozgrzej piekarnika do 175 stopni C. W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, mąkę owsianą, pestki dyni, chipsy z czekolady, cynamon, gałkę muszkatołową i sól. W mniejszej misce wymieszaj syrop z brązowego ryżu i mleko. Dodaj płynne składniki do suchych i mieszaj, aż się dokładnie połączą. Przełóż płatki na tackę do pieczenia o wymiarach
Menu ZdrowiaZnacie na pewno pomysł na sałatkę z zupek chińskich. Sama zresztą mam tu przepis na blogu dodany gdzieś na samym początku. Wstyd się przyznać, ale była
Kuchnia w czekoladzieSkładniki (na 22 sztuki) - puszka mleka kokosowego (ok. 400 ml), - opakowanie wiórków kokosowych (ok. 200 g), - 2 łyżki miodu (ok. 48 g), - tabliczka gorzkiej czekolady (ok. 100 g), - 4 łyżki mleka (ok. 48 ml). Sposób przygotowania 1. Blendujemy mleko kokosowe (bez wody) z wiórkami kokosowymi i miodem. 2. Masę wkładamy na 15 min do zamrażalnika. 3. Formujemy praliny i ponownie(...)wstawiamy do zamrażalnika na ok. 1 h. 4. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka. 5. Praliny nadziewamy na długie wykałaczki i maczamy w płynnej czekoladzie. 6. Praliny najlepiej przechowywać w lodówce. Praliny są bogate w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości, - magnez (pochodzący z czekolady), który bierze udział w przewodzeniu bodźców nerwowych. Wartość odżywcza jednej praliny: Porcja
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachAromatyczne, pulchne i wilgotne ciasto o zapachu pomarańczy, polane pomarańczową czekoladą.... Pyszności 😋 Przepis ten znalazłam na blogu KwestiaSmaku i zaadaptowałam do wersji bezglutenowej. Wyszło idealnie, ładnie wyrosło i wypiekło się. Składniki: Ciasto: 250 g masła - lub mieszanki masła i margaryny 200 g cukru pudru 4 jaja 175 g mąki ryżowej białej 75 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia 1 duża pomarańcza - skórka z pomarańczy i 90 ml soku Polewa: 50 ml soku z pomarańczy 50 g cukru pudru 100 g czekolady: może być biała, gorzka lub mleczna ewentualnie wiórki kokosowe do posypania Masło i jaja należy ogrzać do temperatury pokojowej - najlepiej wyjąć je z lodówki dzień wcześniej. Mąki i proszek do pieczenia wymieszać. Pomarańczę
Ze smakiem bez glutenuSzybkie ciasteczka z kawałkami czekolady, z mąki kukurydzianej i ryżowej. Kruche, aromatyczne, rozpływają się w ustach i są szybkie w wykonaniu. Można wykorzystać inne rodzaje mąki, ale mieszanka mąki kukurydzianej i ryżowej, szczególnie jasnej, daje najlepszą strukturę. Składniki: 1 szkl mąki kukurydzianej 1 szkl mąki ryżowej (ja użyłam mąki z ryżu brązowego ale lepsza jest z ryżu(...)miałki posmak) 1/2 szkl skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru brązowego 1/2 szkl cukru pudru 200 g margaryny lub masła 1 - 2 tabliczki czekolady - może być gorzka lub mleczna lub mieszanka, może być również z bakaliami 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany Czekoladę posiekać na małe kawałki. Mąki, cukier i proszek do pieczenia wymieszać
Ze smakiem bez glutenułyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Krem: 2 szkl. mleka w proszku 1/2 szkl. mleka 1/2 szkl. cukru 300 g masła Polewa czekoladowa: 50 g gorzkiej czekolady 5 łyżek mleka Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady wlewamy mleko i mieszamy. Jeszcze ciepłą, polewamy ciasto. Sposób przygotowania : Ciasto: Białka ubijamy, dodajemy cukier, żółtka,olej i przesiane mąki(...)małych obrotach. Następnie wsypujemy mleko w proszku i ucieramy. Ciasto Mleczna Kanapka: Biszkopt kroimy w poprzek i wykładamy na 1 placek, krem mleczny,przykrywamy drugim plackiem. Polewamy rozpuszczoną czekoladą 50 g z mlekiem ok. 5 łyżek. Robimy esy floresy i zajadamy się ze smakiem na następny dzień :) Smacznego :) Przepis zaczerpnięty z gazety dla kobiet
Różne smaki w kuchni