czekolada - 27946 przepisów (strona:424/1864)

Chatka z ptasim mleczkiem 210

cukru pudru - esencja migdałowa (1 łyżeczka) - esencja rumowa (1 łyżeczka) - 1 bita śmietana w proszku - 24 szt. ptasiego mleczka czekoladowego - 42 szt. herbatników (u mnie Elitki) Polewa czekoladowa: - 100g czekolady mlecznej - 75g czekolady gorzkiej - 120ml śmietanki kremówki Dodatkowo: - wiórki kokosowe do posypania Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Ucierając stopniowo dodajemy twaróg (nie mieliłam), mascarpone, bitą śmietanę(...)masa serowa przykryje ptasie mleczko (nie „domykamy” do końca) na wierzch kładziemy jeszcze jedną, tym razem pojedynczą warstwę ptasiego mleczka. Boki ciasta lekko dociskamy nadając kształt trójkąta. Z czekolady i śmietanki szykujemy polewę. Śmietankę przelewamy do rondelka, zagotowujemy, odstawiamy z palnika. Dodajemy połamane kawałki czekolady i mieszając rozpuszczamy. Gotową masą polewamy ciasto (można rozprowadzić szerokim pędzlem). Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi

mojewypiekiinietylko
Fasolka po bretońsku 210

Może nie jest to danie typowo majówkowe i większości z Was kojarzy się z okresem jesienno- zimowym, ale jak się ma zachcianki, to nie ma zmiłuj

Kuchnia w czekoladzie
Tartaletki z kremem wiśniowym 156

Zbliża się weekend, więc poczęstuję Was czymś na słodko ;) Łatwe do zrobienia, w miarę szybkie i przede wszystkim podzielne, bo każdy ma swoją "sztukę", a to

Kuchnia w czekoladzie
czekoladowe ciasto z bitą śmietaną 170

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na ciasto czekoladowe: 140 g mąki orkiszowej 150 g cukru 100 g czekolady deserowej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (najlepiej domowego, przepis tutaj ) 2 jajka 80 g masła 125 ml mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Masło roztapiamy z czekoladą, następnie zestawiamy z ognia, wlewamy mleko i dokładnie mieszamy. Jajka ubijamy z cukrem(...)kremówki 1 łyżka cukru pudru wykonanie: Schłodzoną śmietankę ubijamy, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywną masę. Gotowym kremem przekładamy całkowicie wystudzone ciasto. składniki na polewę czekoladową: 100 g czekolady deserowej 60 g masła wykonanie: W rondelku z grubym dnem, na małym ogniu rozpuszczamy czekoladę i masło. Dokładnie mieszamy a następnie polewamy ciasto

Domowy Smak Jedzenia
Smażone kuleczki z ricotty (czekoladowe) 196

Przepis autorski (mój). Kuleczki są przepyszne i idealnie nadają się na słodką przekąskę.  Dla urozmaicenia kulek - w środku każdej z nich można umieścić orzech, migdał, czy kawałek czekolady. Obtoczenie w mące sprawi, że kulki nie będą rozpływały się podczas smażenia i uzyskają lekko chrupiącą powłokę.   120g sera ricotta 1 jajko (małe) 1-2 łyżeczki cukru pudru 1 łyżeczka(...)mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka likieru orzechowego (lub innego alkoholu) 10g czekolady (użyłam gorzkiej) Dodatkowo: mąka do obtaczania olej Opcjonalnie: polewa czekoladowa/kilka kostek stopionej czekolady Ricottę wymieszać z jajkiem, mąką i cukrami. Dodać startą czekoladę. Na końcu masę dokładnie połączyć z likierem. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą z nich obtoczyć w mące i smażyć na głębokim

Di gotuje
Szybkie delicje z żelkami 137

dobre nie wyszło..." Szybkie delicje okazały się hitem, a teraz specjalnie kupuję żelki, aby przygotować takie ciastka.   100g żelków 10-12 okrągłych biszkoptów Polewa: 40-50g czekolady 2 łyżki słodkiej śmietanki   Żelki rozpuścić w garnku z grubym dnem (szybko tężeją, masa jest dość klejąca i ciągliwa). Czekoladę roztopić z dodatkiem śmietanki. Biszkopty rozłożyć na płaskiej powierzchni(...)każdym ciastku ułożyć po 1 łyżeczce masy żelkowej. Po kilku minutach - polać płynną czekoladą. Udekorować wg uznania. (Użyłam posypki cukrowej, startej czekolady oraz zmielonych orzeszków.) Odstawić do całkowitego zastygnięcia polewy

Di gotuje
Jagielnik czekoladowo-malinowy 321

cukierni zrobić takie oto zwyczajne, a jednak niezwyczajne owocowe cudo :) Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki mleka migdałowego 1 szklanka wody 1 szklanka mleka kokosowego (z puszki) tabliczka czekolady 70% 2 czubate łyżki kakao 2 banany laska wanilii 2 łyżki cukru (ksylitolu etc.) 2 łyżki oleju kokosowego 450 g mrożonych malin 2 łyżki skrobi ziemniaczanej Przygotowanie: Kaszę jaglaną przepłukać(...)kokosowe Zagotować, poczekać aż kasza wchłonie większość płynu i zestawić z ognia na około 10 minut aż cały płyn zostanie wchłonięty 1/3 kaszy przełożyć do osobnego naczynia, dodać pokruszoną czekoladę i kakao (czekolada powinna się rozpuścić, jeśli kasza już wystygła to najpierw trzeba rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej), zblendować na gładką masę, wylać na spód tortownicy i schłodzić Do pozostałej

pyszne zdrowości
Drożdżowe ciasteczka "eSki" 376

Jeśli mam być szczera, to ciastek choć było sporo- już dawno nie ma.  A namówiła mnie na nie (w sumie namawiać mnie wiele nie musiała

Kuchnia w czekoladzie
Zupa pomidorowa z sakiewką 172

Kolejny mój pomysł na podanie zupy pomidorowej. Łączy ona w sobie świeże pomidory i pyszną, sycącą sakiewkę, która prócz pieczarek zawiera w sobie ser, szynkę raz

Kuchnia w czekoladzie
domowe kruche ciasteczka z orzechami a la kruszynki 201

się zarumienią. (Z podanych składników wyszło mi ok. 16 szt.) składniki na wierzch: ok. 50 g orzeszków ziemnych 2-4 łyżeczki cukru 50 g czekolady deserowej wykonanie: Orzeszki siekamy na grubsze kawałki. Przekładamy na suchą, gorącą patelnię. Dodajemy cukier i chwilkę karmelizujemy orzeszki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Upieczone ciasteczka delikatnie polewamy czekoladą, tworząc tzw. paski lub kratkę i posypujemy(...)karmelizowanymi orzeszkami. Ciasteczka wkładamy na chwilę do lodówki aby czekolada stężała

Domowy Smak Jedzenia
Wspomnień czar - Weekend za pół ceny 2015 172

ciekawymi eksponatami o tematyce kinowej oraz umeblowaniem w stylu retro i uroczego misz-maszu . Było to ostatnie miejsce na naszej liście odwiedzin tego dnia. Poprzestaliśmy wyłącznie na gorących czekoladach - białej i ciemnej . Nazwy klimatyczne: Czarny Łabędź (czarna czekolada z bitą śmietaną) oraz Białe Noce (biała czekolada z bitą śmietaną). Prezentacja niewątpliwie robiąca wrażenie - ta bita śmietana zwieńczająca pokaźny kubek działała(...)może zawiniła tu ilość gości, których obsługa musiała zaspokoić (na stolik czekało się solidny moment) i stąd brak dopieszczenia kulinarnego dla zamówień. Napoje rozczarowały nas kompletnie - koło prawdziwej, pitnej czekolady to one nawet nie stały... ______________________~~~~~~~~~~~~~~~~~______________________ Wielki Show Kulinarny w namiocie obok fontanny Neptuna - Długi Targ, Gdańsk Gotowanie na żywo, warsztaty, konkursy i degustacje! Na Długim Targu aż wrzało i kipiało

Grunt to przepis!
Mini tarty z jajecznicą 189

Niby nic nadzwyczajnego, bo zwykła jajecznica ze szczypiorkiem, ale podana w ten sposób na pewno spodoba się najbliższym. Śmiało możecie je przygotować w nadchodzący weekend. Tartinki

Kuchnia w czekoladzie
Holenderski kebab z pieczarkami- Kapsalon 85951

Już jakiś czas temu na stronie Przyślij Przepis spotkałam się z tym holenderskim przysmakiem. Długo zwlekałam z przygotowaniem, ale w końcu ciekawość smaku wzięła górę, a

Kuchnia w czekoladzie
Miseczki z czekolady z bitą śmietaną 120

czekolada deserowa - 100 g czekolada mleczna - 100 g śmietanka kremówka -250 ml cukier puder- 3 łyżki mleko - 4 -5 łyżek czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka, gdy już będzie gładka i płynna wysmarować nią foremki silikonowe na babeczki , reszta która pozostanie można użyć do innych foremek,  schłodzić w lodówce, Gdy czekolada zastygnie w foremkach, delikatnie je wyjąć

Camilla w kuchni
Lingontårta - tarta z borówką leśną 299

nieustające źródło pomysłów kulinarnych :-) Tym razem w oko wpadła mi lingontårta czyli kruche ciasto, warstwa kwaskowej konfitury lub dżemu borówkowego i gruba warstwa puszystej bitej śmietany posypana płatkami białej czekolady i suszoną żurawiną. Pycha! To jedna z najprostszych tart i tu doskonale sprawdza się powiedzenie "w prostocie jest siła" :-). Tartę odkryłam podczas niedawnej wizyty w Ikea i od razu postanowiłam(...)momentu ładnego zarumienienia się ciasta. Wyjąć, wystudzić. Masa: 600 g schłodzonej śmietany kremówki 36% 350 g gęstego dżemu lub konfitury borówkowej* 2 łyżki cukru pudru oraz: 50 g białej czekolady suszona żurawina * Dżem musi być gęsty - lejący po prostu wypłynie z ciasta. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Na zimny spód równomiernie nałożyć warstwę dżemu z borówek. Następnie nałożyć

maniapieczenia