serków Danone waniliowych ( po 150 g ) 7 śmietan fixów po 9 g 1 cukier waniliowy 2 łyżki cappuccino orzechowego 3 łyżki powideł śliwkowych lub dżemu 200 g białej czekolady 2 łyżki słodkiej śmietanki około 25 kakaowych herbatników Wykonanie : Jajka ubijamy z cukrem na gęsty kogel mogel, następnie dodajemy budyń, mąkę z proszkiem i olej, wszystko delikatnie mieszamy(...)gęsto ze śmietaną fix, na końcu dodajemy cappuccino i delikatnie mieszamy. Połowę masy wykładamy na powidła i przykrywamy drugą częścią biszkoptu.Wierzch ciasta smarujemy resztą masy i układamy cherbatnki. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ( do małej miski wlewamy gorąca wodę na nią stawiamy szklaną lub metalową miseczkę z czekoladą i śmietanką, mieszamy aż się rozpuści. Z papieru do pieczenia formujemy
Sama słodycz i szczypta chiliJak u Was z grzybami w tym roku? Bo co rusz słyszę, że gdzieś jest ich mnóstwo, a z drugiej strony, że nie rosną wcale... Na
Kuchnia w czekoladzietargu, kupiłam aronię na sok i podłużne pomidory do suszenia. Uzbierałam także trochę malin, z których zrobiłam sok i deser. Składa się on z budyniu zrobionego z dodatkiem białej czekolady, po ostudzeniu zmiksowanego z serkiem mascarpone, kakaowych ciastek zbożowych i malin. Deser smakował wyśmienicie. Po prostu niebo w gębie. Sama nawet byłam zaskoczona smakiem :). Maliny idealnie zrównoważyły słodkość całego deseru(...)Taki deser poprawi nam nastrój, nawet w ten ostatni dzień wakacji :). Ja zrobiłam go już po raz trzeci tak bardzo nam zasmakował. Szczerze polecam! KREMOWY BUDYŃ Z BIAŁEJ CZEKOLADY Z MALINAMI I MASCARPONE. Składniki na 2 porcje: 1,5 łyżki mąki 250 ml mleka 1 żółtko 1 łyżka domowego cukru waniliowego 1 łyżeczka
Zakątek rozkoszy kulinarnychSałatka jarzynowa kojarzy mi się z dzieciństwem, bo pamiętam, mając te kilka lat, że była przygotowywana na każde święta. Później gdzieś się przejadła, a jej smak
Kuchnia w czekoladzieSmaczny deser z owocami, bezami i drobinkami czekolady. W sam raz dla niezapowiedzianych gości, bo robi się go naprawdę szybko. Osłodzony głównie przez bezy, więc miękkie, kwaskowate maliny i jeżyny sprawdzają się tutaj rewelacyjnie. Deser najlepiej podać tuż po przygotowaniu, ponieważ bezy są jeszcze chrupiące. 1 szklanka śmietanki kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 50 g bez 50 g czekolady(...)gorzkiej maliny jeżyny ciasteczka Dobrze wysuszone bezy, takie bez piankowatej części w środku, rozkruszyć na niezbyt drobne kawałki. Czekoladę zetrzeć na tarce. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier puder. Wsypać czekoladę i pokruszone bezy. Wymieszać i nakładać do pucharków naprzemiennie ze świeżymi owocami. Maliny przed nałożeniem można trochę rozgnieść. Wierzch udekorować ciasteczkami typu oreo, jeżynami, malinami
https:KKuchniaMniamSkładniki: 1 kg mąki pszennej (lub pszennej pełnoziarnistej) 1 masło 100 g drożdży (jeżeli używamy mąki pszennej pełnoziarnistej dodajemy trochę więcej drożdży) 1 szklanka cukru 30
Kocham Czekoladębatonik jest tak dobry i słodki, że można go jeść nawet bez polewy czekoladowej, ale jak ma być snickers to jest też polewa. Są tu orzechy, daktyle, miód, kokos,czekolada, boczek. No dobra boczku nie ma, ale mógłby się tu znaleźć bo boczek jest super Ale wracając do ciastka, możecie uformować z niego batoniki tak jak na zdjęciach, albo zrobić(...)kokosowego 2 łyżki kremu kokosowego szczypta soli ½ szklanki orzechów nerkowca (namoczonych w wodzie) dodatkowe orzechy na posypkę (nie namoczone) opcjonalnie garść prażonych orzechów laskowych Polewa czekoladowa 1 duża gorzka czekolada 2 łyżki oleju koksowego 2 łyżki mleka kokosowego Przygotowanie: Pierwsza warstwa. Orzechy nerkowca namaczamy w wodzie przez około 2-3 godziny lub przez całą noc. Odsączamy je i wrzucamy
PaleoLifeGęsty, pożywny i bardzo mało słodki koktajl z żółtym melonem sprawdzi się dla osób aktywnych, ceniących zdrowe odżywianie. Jako że ja jednak słodkie lubię, to
Kuchnia w czekoladzieokazji o swoje własne zdrowie. Polecam także Wam tę metodę :). Przy okazji przepis ten jest tak łatwy, że da się go nawet zapamiętać. Dla kogo: dla dzieciaków dla kochających czekoladę dla tych, którzy lubią wiedzieć co jedzą Składniki: 0,5 litra mleka łyżka mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej łyżka kakaa łyżka cukru kawałki gorzkiej czekolady do dekoracji (opcjonalnie) Wykonanie tradycyjne(...)budyń się nie przypalił. Gdy zobaczymy, że na powierzchni tworzą się bąbelki, a budyń ładnie bulgocze możemy ściągnąć go z kuchenki. Przelać do salaterek i udekorować kawałkami czekolady. Wykonanie w Thermomixie: Założyć motylek. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu miksującym. Gotować ok. 6 minut/100 stopni/obrót 2,5. Wlać do salaterek i posypać gorzką czekoladą. Przepis pochodzi z moich domowych
Mania WypiekaniaJeśli tak jak i ja lubicie zupę ogórkową, to pójdźcie na łatwiznę i przygotujcie sobie wcześniej warzywa. Wystarczy je zetrzeć na tarce i poddać procesowi kiszenia
Kuchnia w czekoladziezabieram Was do Francji! Tym razem nie będziemy jeść eklerek z kremem budyniowym ( patissiere ) , a z przepysznym kremem cappuccino. Chrupiące ptysiowe ciasto, delikatny, niezbyt słodki krem, obłędnie słodka biała czekolada i lekko kwaśne porzeczki tworzą fantastyczną całość! Smaki idealnie się łączą, przegryzają … a to sprawia, że cały czas ma się ochotę na więcej! Takie eklerki z kremem cappuccino ( kremem(...)mąka pszenna – 40 g * mąka ziemniaczana – 20 g * cukier – 150 g * cukier waniliowy – 1 op * masło – 2 łyżki DODATKOWO: * dobrej jakości biała czekolada * porzeczki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Wodę gotujemy z masłem, a następnie do wrzącej wsypujemy mąkę i bardzo energicznie mieszamy. Gotujemy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek, studzimy. Do wystudzonego ciasta wbijamy
Ostra na SłodkoBardzo lubię świeżą fasolkę szparagową, zerwaną i obgotowaną, polaną masełkiem z bułką tartą. W tym roku ze względu na karmienie Adasia odmówiłam sobie jej jedzenia, ale
Kuchnia w czekoladzierównież wydaje się być rozsądna 15 zł za cały litr mleczka :) ja swoje znalazłam tutaj na bioindygo.pl. a wracając do przepisu ostatnio bardzo posmakowało mi połączenie gorzkiej czekolady i mleczka kokosowego smak jest niesamowity a do tego do kremu potrzebujemy tylko dwa składniki. Spód według przepisu bakerity z mąką migdałową jeśli takowej nie posiadacie zamieńcie(...)sezonie malinowym niemalże obowiązkiem jest spróbowanie czekoladowo-malinowego połączenia jest niesamowite :):) Składniki : Na krem czekoladowy: Szklanka mleczka kokosowego ja użyłam tego klik 2 tabliczki gorzkiej czekolady Na spód : 1 i 1/2 szklanki mąki migdałowej (możecie ją zastąpić inną dowolną) 1/4 szklanka wiórków lub mąki kokosowej 1/4 szklanki oleju kokosowego 2-3 łyżki syropu
zdrowa vege kuchniazabieram Was do Francji! Tym razem nie będziemy jeść eklerek z kremem budyniowym ( patissiere ) , a z przepysznym kremem cappuccino. Chrupiące ptysiowe ciasto, delikatny, niezbyt słodki krem, obłędnie słodka biała czekolada i lekko kwaśne porzeczki tworzą fantastyczną całość! Smaki idealnie się łączą, przegryzają … a to sprawia, że cały czas ma się ochotę na więcej! Takie eklerki z kremem cappuccino ( kremem(...)mąka pszenna – 40 g * mąka ziemniaczana – 20 g * cukier – 150 g * cukier waniliowy – 1 op * masło – 2 łyżki DODATKOWO: * dobrej jakości biała czekolada * porzeczki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Wodę gotujemy z masłem, a następnie do wrzącej wsypujemy mąkę i bardzo energicznie mieszamy. Gotujemy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek, studzimy. Do wystudzonego ciasta wbijamy
Ostra na Słodkośrednicy. Potrzebujemy: około 200 g herbatników 660 ml śmietanki kremówki 200 g serka, ja użyłam serka "Mój ulubiony" ale może też być serek mascarpone 2 tabliczki czekolady (ja użyłam mlecznej i gorzkiej) 3 i pół szklanki pszenicy preparowanej w miodzie (Nestle Kangus lub biedronkowy odpowiednik) Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, na dnie układamy warstwę herbatników. Pół litra śmietany ubijamy wraz(...)dokładnie razem mieszamy. Całość wykładamy na warstwę herbatników i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Wstawiamy nasze ciasto do lodówki. Na niewielkim gazie podgrzewamy resztę śmietanki kremówki z połamanymi na kawałeczkami czekoladami, do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Po rozpuszczeniu, zdejmujemy z ognia i studzimy. Całkiem zimną polewę wylewamy na warstwę herbatników i posypujemy resztą pszenicy preparowanej. Odstawiamy ponownie ciasto do lodówki
MamaOskarka