Przepyszne, mocno czekoladowe babeczki z kakaowym kremem i przepysznymi aromatycznymi jagodami oraz jeżynami. Mało kto jest w stanie się nim oprzeć, a fani czekolady z pewnością nie przejdą obok nich obojętnie. Spody babeczek są delikatne w smaku, puszyste, wilgotne, aromatyczne i rozpływające się w ustach. Masa na bazie kremówki i serka mascarpone o bardzo kremowej, aksamitnej konsystencji idealnie współgra(...)ciemnymi owocami. Czekoladowe Babeczki z Jagodami i Jeżynami - Składniki: ciasto: 2 duże jajka 140 g masła 60 g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki kakao 3/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki śmietany 12 lub 18% cukier waniliowy szczypta soli krem: 300 ml śmietanki kremówki 30% 200 g serka mascarpone 2 czubate łyżki
Słodka Stronacałe opakowanie) + pozostałość budyniu z opakowania z którego ujęliśmy 2 łyżki do warstwy serowej łyżeczka mąki 6 łyżek cukru 150 g miękkiego masła Polewa Czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej ok. 50 g masła Ciasto Makowo Kokosowe z Warstwą Sernikową i Masą Budyniową - Sposób przygotowania: Warstwa Serowa: Warstwę sernikową warto przygotować dzień wcześniej, ponieważ(...)część ciasta. Następnie smarujemy połową masy budyniowej, kładziemy warstwę sernikową i pokrywamy drugą częścią kremu. Całość przykrywamy górną warstwą ciasta. Polewa czekoladowa: W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę wraz z masłem. Gdy składniki się roztopią ściągamy z ognia i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej kuwertury. Czekoladą polewamy wierzch ciasta. Gotowe ciasto przed podaniem powinno spędzić minimum
Słodka Stronabułką tartą formę. Piec około 30 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na dwie równe części. Krem: 500ml śmietanki 30%, 2 galaretki cytrynowe, 250g czekolady z nadzieniem o smaku miętowym. Galaretki rozpuścić w 500ml wrzątku. Ostudzić. Czekolady stopić na parze i przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać tężejące galaretki oraz zimną, stopioną czekoladę(...)Krótko zmiksować. 3/4 masy wyłożyć na pierwszy blat ciasta, przykryć drugim blatem. Na wierzchu rozsmarować resztę kremu. Schłodzić. Przed podaniem posypać odrobiną startej czekolady. Źródło: Znerwicowana żona
Z miłości do słodkościrobią już, niestety. I wtedy pomyślałam o galaretkach - widziałam takie na kilku blogach, poza tym któż nie zna galaretek owocowych? Żeby było ciekawiej, przygotowałam je w wersji mini, z czekoladą na wierzchu. Ekstrakt z limonki nadaje ciekawej nuty, ale myślę, że z wanilią będą równie pyszne. Albo zupełnie bez niczego. Mniamniuśne wyszły. Ostatni smak lata? Galaretki truskawkowe Składniki(...)sztuk) 200 g truskawek 2 łyżki cukru 1 łyżeczka ekstraktu z limonki 3 łyżeczki żelatyny 1 łyżka zimnej wody 50 ml gorącej wody dodatkowo: 70 g czekolady (49%) Truskawki umyć, odszypułkować, zmiksować na gładką masę z cukrem i ekstraktem. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, zalać gorącą, mieszać aż do rozpuszczenia. Przestudzić. Chłodną żęlatynę wymieszać z masą truskawkową. Przelać
Pożeraczka, czyli raz adobrzewszystkie inne smaki. Mówię Wam - sernik idealny. Musicie tego spróbować! Sernik dyniowy z pomarańczową nutą na czekoladowym spodzie Składniki: (na formę o średnicy 26 cm) spód: 75 g ciemnej czekolady (81%) 75 g masła 50 g cukru 2 jajka 60 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 40 g mielonych orzechów laskowych masa serowa: 800 g serka kremowego(...)śmietany kremówki (38%) 3 łyżki budyniu waniliowego (proszek) 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii skórka otarta z 1 pomarańczy 5 jajek polewa: 90 g ciemnej czekolady (65%) 100 ml śmietany kremówki (38%) Czekoladę z masłem rozpuścić na parze, ostudzić. Wsypać cukier, zmiksować. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać
Pożeraczka, czyli raz adobrzepółce zmieni moje nastawienie. Cóż... Przed Świętami, kiedy ogarnął mnie ciasteczkowy szał, okazała się niezwykle przydatna. Te akurat pyszności robiłam już kilka razy wcześniej, jednak aromat pomarańczy i czekolady, delikatnie podkręcony kardamonem może być bardzo świąteczny. Poza tym ciacha są naprawdę świetne - robi się je błyskawicznie i bardzo łatwo, i choć nie wyglądają powalająco, zaskakują bogatym smakiem. Do puszki(...)znalazł! Czekoladowo-pomarańczowe całuski z nutą kardamonu Składniki: (na 25-30 sztuk) 125 g ciemnej czekolady (70%) 100 g masła 100 g cukru 1 jajko 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku dopieczenia 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżka kakao skórka otarta z 2 pomarańczy dodatkowo: 1 łyżka cukru pudru Czekoladę rozpuścić na parze z masłem i ostudzić. Jajko ubić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSpód standardowy, ciasteczkowy, z dodatkiem niewielkiej ilości kakao. Z żurawiny przygotowałam muso-galaretkę, a na to wyłożyłam słodką masę waniliową z mascarpone i jogurtu. Na wierzch starłam nieco białej czekolady, bo gdzieś mi tam świtało takie połączenie. I muszę powiedzieć, że z efektów jestem bardzo zadowolona. Ciacho wyszło kremowe, delikatne, a kwaskowy mus świetnie komponuje się ze słodką masą serową(...)płatki żelatyny masa serowa: 250 g mascarpone 500 g jogurtu waniliowego (0,1%) 50 g cukru pudru sok z 1/2 limonki 6 płatków żelatyny dodatkowo: 10 g białej czekolady Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z kakao. Wlać rozpuszczone i przestudzone masło. Dokładnie połączyć. Masą wyłożyć dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce 20 minut. Podpiec
Pożeraczka, czyli raz adobrzerobić. Ale był rabarbar i chęć na coś słodkiego, zaczęłam więc szukać czegoś prostego. Na blogu Kocham gary znalazłam przepis na odwracane ciasto z rabarbarem i białą czekoladą. Hmpf... Brzmi nieźle. Wszystko, co potrzebne, miałam w domu, więc czym prędzej ruszyłam do kuchni. Ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika nie wyglądało olśniewająco, kiedy je obróciłam, nadal nie robiło(...)wygląda specjalnie reprezentacyjnie, wynagradza wszystko smakiem. W dodatku jest banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. Koniecznie musicie spróbować, póki jeszcze jest rabarbar. Odwrócone ciasto z rabarbarem i białą czekoladą Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) 200 g rabarbaru 200 g cukru 100 g miękkiego masła 3 jajka 230 g creme fraiche (18%) skórka otarta z 1 pomarańczy
Pożeraczka, czyli raz adobrzepotrafię się oprzeć ciasteczkom czekoladowym. Teraz już zresztą nawet nie próbuję, bo doskonale zdaję sobie sprawę, że w przedbiegach jestem skazana na porażkę. Czekolada ma w sobie coś tak pociągającego, że niewielu potrafi przejść obok niej obojętnie. A jeśli do tego jest w formie malutkich, kruchutkich ciasteczek, idealnych na trzy kęsy, to - sami musicie przyznać - niemal heroiczne wydaje się zamknięcie(...)grudnia... Płonne nadzieje - po ciasteczkach nie ma już śladu. Meksykańskie ciasteczka czekoladowe Składniki: (na 30-35 sztuk) 300 g mąki pszennej 110 g miękkiego masła 60 g ciemnej czekolady (85%) 1 jajko 150 g cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki chilli w proszku 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki soli
Pożeraczka, czyli raz adobrzeformie sztabek złota , czyli w tradycyjnej formie. Dodatek rabarbaru sprawdził się znakomicie - jego kwaskowy smak przełamał obłędną słodycz babeczek (a i tak zmniejszyłam ilość cukru o połowę). Biała czekolada w połączeniu z palonym masłem nadała babeczkom orzechowo-karmelowego smaku - coś pysznego. Zabrałam jedną do szkoły na drugie śniadanie, podzieliłam się z koleżanką, która natychmiast zażądała przepisu - tak jej zasmakowały(...)trzeba uchwycić ten moment - inaczej bardzo łatwo je spalić. Poza tym wykorzystujemy tylko białka - idealny sposób na pozostałości po lodach na przykład... Spróbujcie koniecznie. Finansjerki z rabarbarem i białą czekoladą Składniki: (na 6 sztuk) 200 g masła 100 g cukru 135 g mąki pszennej 80 g mielonych migdałów 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 150 g rabarbaru
Pożeraczka, czyli raz adobrzeidealne, a i C. się ucieszy po powrocie do domu. Przepis znalazłam w niepozornej książeczce Favoritter bagværk i od razu wiedziałam, że to jest to . Płatki owsiane, wanilia, mnóstwo czekolady. W oryginalnym przepisie było jej dwa razy więcej, ja jednak całkowicie zrezygnowałam z ciemnej na rzecz mlecznej - w końcu ciasteczka robiłam z myślą o dzieciach. C. się w nich(...)trzcinowego 1 jajko 100 g płatków owsianych 1 łyżka mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 125 mąki pszennej 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 175 g mlecznej czekolady Czekoladę posiekać. Mąkę przesiać z kakao i wymieszać z proszkie do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Dodać płatki, mleko i ekstrakt, połączyć. Partiami
Pożeraczka, czyli raz adobrzeGeneralnie lepiej późno, niż wcale , ale... Czasem późno może być bardzo stresujące. Dzisiaj mam dla Was pierwsze świąteczne ciasteczka. Co prawda bez przypraw korzennych, ale za to z mnóstwem czekolady. W dodatku włożyłam je do mojego świątecznego pingwinka - to zdecydowanie znak, że Święta tuż, tuż! Ciasteczka są pyszne. Mocno czekoladowe, miękkie, lekko ciągnące. Nie przechowają się jednak do Wigilii - najlepiej(...)bajecznie, a zapach wypełniający dom podczas pieczenia zdecydowanie przywołuje na myśl świąteczne piosenki... Przepis pochodzi od Sally , a podrzuciła mi go w zeszłym roku Maggie . Ciasteczka red velvet z czekoladą Składniki: (na 24 sztuki) 200 g mąki pszennej 30 g kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli 115 g miękkiego masła 100 g ciemnego brązowego cukru 50 g cukru
Pożeraczka, czyli raz adobrzejest ich całe mnóstwo! Każde zachwycające i godne wypróbowania. Na pierwszy ogień poszły nadziewane pierniczki z przepisu Niuli . Bardzo lubię pierniczki alpejskie, te tradycje, z powidłami śliwkowymi, oblane pyszną czekoladą. Te są właśnie takie - miękną dwa dni po przygotowaniu ze względu na nadzienie i polewę, ale będą pyszne aż do Świąt. Na początku zastanawiałam się, czy przypadkiem nie zrobić(...)cukru 250 g miodu 4 łyżki kakao 3 łyżki przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie: 250 g powideł śliwkowych dodatkowo: 200 g ciemnej czekolady (70%) cukrowe perełki Masło rozpuścić w garnku. Dodać cukier i miód, podgrzewać, aż cukier się rozpuści i całość połączy się w jednolitą masę. Dodać przyprawę do piernika, wymieszać, ostudzić. Mąkę przesiać, wymieszać
Pożeraczka, czyli raz adobrzenarodowa potrawa Gwatemali, ale ciekawe i zaskakujące zestawienie smaków i konsystencji zainspirowało mnie do przygotowania własnej wersji tego dania. Eksperymentując z polskimi produktami dodałam razowy kwas chlebowy i gorzką czekoladę. Spróbujcie sami, a frodyzjaki, czekolada i chili i to, co tygrysy lubią najbardziej… :) Czas przygotowania: 30 minut (bez marynowania) Porcje:4 Składniki: 0,6 kg polędwicy(...)wołowej, 2 cząstki gorzkiej czekolady, 1 duża cebula, 4 ząbków czosnku, 4 gałązki świeżego rozmarynu, garść ziaren kawy, ½ szklanki zaparzonej kawy, 1 szklanka bulionu wołowego, 100 ml whisky, 200 ml Razowego Kwasu Chlebowego Olej z pestek winogron, sól, pieprz do smaku. Pikantne puree marchewkowe w koszyczkach z boczku: 8 plastrów boczku, 2 duże ziemniaki, 6 marchewek, 1 posiekana chili
SzczyptaSmaQszaleć za każdym razem robić inne :)) Przy produkcji muffinek świetnie bawią też się dzieci. Dziś króluję babeczka mocno czekoladowa z budyniem ma lekko chrupiący wierzch a środek mięciutki poprzez czekoladę i budyń. SKŁADNIKI : porcja na ok 16 muffinek 225 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 40 g kakao ciemnego(...)cukru plus łyżkę do budyniu 120 g czekolady (można użyć pół na pół mlecznej, gorzkiej jak kto lubi ) 2 jajka 300 ml mleka do babeczek plus 400 ml do budyniu 100 g rozpuszczonego masła budyń 1szt (użyłam śmietankowego ) SPOSÓB WYKONANIA : - przygotujemy budyń wedle instrukcji na opakowaniu ( ja użyłam 400 ml mleka, aby był gęściejszy) - rozpuszczamy masło - mieszamy
Basia w kuchni