bulion - 9142 przepisów (strona:507/610)

Jednodaniowy gulasz po węgiersku 168

gara ! Jednodaniowy gulasz po węgiersku Składniki: 50 dag łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę 1 duża cebula pokrojona w kostkę 1 marchewka pokorojona w pół plasterki 4 szklanki bulionu lub wody 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę 3 ziemniaki pokoroje w kostkę 15 dag pieczarek pokojonych w plasterki 5-6 łyżek suchego makarony risini 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Kulinarne przygody Gatity
Domowa warzywna pasta bulionowa 176

zrobić ! Część pasty zamroziłam w malutkich plastikowych pojemniczkach, część zamknęłam na gorąco do malutkich słoiczków, a jeden słoik do bieżącego zużycia stoi w lodówce. Do zupy czy bulionu potrzebne będą 1-2 łyżeczki, w zależności od ilości wody, którą damy. Uważam, że to bardzo  wygodna i zdrowa forma przyprawiania zup. Serdecznie Was zachęcam ! A w przygotowaniu pasta warzywno

Kulinarne przygody Gatity
Pasztet mięsny 275

Będzie on doskonałym koncentratem do przygotowania zupy. Wywar dziele na mniejsze porcję i mrożę w plastikowych pudełeczkach.Gdy jest mi potrzebny wrzucam do garnka, rozcieńczam wodą i mam wspaniały bulion.  Pasztet mięsny Składniki na 3 keksówki: 500 g łopatki wieprzowej 500 g pręgi lub łopatki wołowej 500 g piersi z kurczaka lub indyka 500 g podgardla 500 g wątróbki

Kulinarne przygody Gatity
Joke Moo Sub, czyli tajska zupa śniadaniowa (โจ๊กหมูสับ) 238

gotujemy 30 minut. 2. Ryż jaśminowy przygotowujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Odcedzamy (nie przelewamy zimną wodą!), wkładamy do misy blendera i miksujemy na gładką masę z kilkoma łyżkami bulionu wieprzowego. Przelewamy do zupy i gotujemy jeszcze 10 - 15 minut. 3. Zupę doprawiamy (u mnie sosem sojowym i mieloną kolendrą), dokładnie mieszamy. Delikatnie wbijamy jajka i gotujemy na małym ogniu

Tajskie smaki
Zupa- krem z dyni 197

bezsmakową i mdłą papkę. My złamiemy dzisiaj ten stereotyp i zrobimy pełną intensywnego smaku i aromatu potrawę. Zupa- krem z dyni SKŁADNIKI: - 1.5 kg dyni piżmowej - 1 litr bulionu drobiowego - 1 cebula - 4 ząbki czosnku - pół jabłka - kawałek świeżego korzenia imbiru (wielkości kciuka) - pęczek świeżego majeranku - pęczek świeżego tymianku - sól, pieprz, gałka

Zainspiruj się kuchnią
Zupa kalafiorowa z koperkiem 151

oknem jesiennie i zimno więc na rozgrzanie proponuję zupkę z kalaforkiem z dużą ilością koperku. To jedna z moich ulubionych zupek. składniki: 2,5 l bulionu 1 duży kalafor 7-8 ziemniaków pęczek koperku 1 cebula 3-4 łyżki śmietany 2-3 łyżki mąki sól do smaku Kalafiora podzielić na różyczki i dokładnie umyć. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę

Monia miesza i gotuje
Makaron z kurkami 149

Odcedzić. Na odrobinie oleju podsmażyć posiekaną cebulkę wraz z czosnkiem. Gdy cebulką ładnie się zeszkli dodać oczyszczone i umyte kurki (większe pokroić). Dusić, aż grzyby będą miękkie. Podlać gorącym bulionem, dodać zahartowaną śmietanę oraz starty ser. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić chwilę na małym ogniu, aż ser się rozpuści.  Sos wymieszać z makaronem lub podawać makaron polany

Z miłości do słodkości
Pikantna zupa z dyni 167

zamieszać, odstawić Na głębokiej patelni rozpuścić masło i włożyć pokrojoną cebulę, czosnek, papryczkę i dynię - smażyć to około 3- 5 min. -często mieszać drewnianą łyżką Po tym czasie wlać bulion i mleko na patelnię, pogotować razem około 5 min. Gdy już dynia będzie miękka wszystko zmiksować najlepiej blenderem Doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny Już na talerzu można

Proste Potrawy
Toskańska zupa pomidorowa pachnąca bazylią 185

zimną wrzuć cebulę aż się zeszklij, stale mieszając drewnianą łyżką (2-3 minuty) 3. Dodaj koncentrat pomidorowy,wymieszaj i smaż minutę. 4. Wrzuć pomidory,gotuj 5 minut i zalej bulionem. 5. Wsyp cukier oraz wrzuć porwane na kawałki pieczywo. 6. Dodaj bazylię w proszku i gotuj aż ciabatta rozgotuje się i zagęści zupę. 7. Przed podaniem doprawić solą i pieprzem

Proste Potrawy
Bigos staropolski 194

dużym garnku (nie aluminiowym!) w taki sposób :  masło, kapusta , jabłka, boczek z kiełbasą i cebulą , grzyby i jeszcze raz to samo Tak ułożone warstwy zalewamy dobrym rosołem lub bulionem, dodajemy przyprawy i przykrywamy garnek, gotujemy około 2 godzin, mieszając często, by bigosu nie przypalić Kiedy bigos prawie miękki dodajemy pokrojone śliwki, mieszamy, dodajemy do smaku sól  i powtórnie

Proste Potrawy
Krem z dyni z serem 120

porcje: 400 g dyni z pestkami bezłuskowymi (waga po obraniu i usunięciu pestek 5 plastrów wędzonego sera salami 1 ziemniak 15 ml śmietany 30% 250 ml rosołu lub bulionu Sól ziołowa, pieprz 2 szczypty chili 2 szczypty kurkumy szczypta imbiru 1 łyżeczka cukru 1 łyżka masła 2 łyżki pestek z dyni uprażonych na suchej patelni Dynię wydrążamy, usuwamy pestki, miąższ

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa z soczewicy 116

wielkim ogniu.   Wylewamy wodę i wlewamy 3 litry nowej wody, dodajemy kostki rosołowe, pokrojone w kostkę ziemniaki. Przecier pomidorowy mieszamy ze śmietaną dolewamy łyżkę gorącego bulionu, mieszamy i wlewamy do zupy. Dodajemy pokrojoną cukinię i paprykę. Gotujemy około 20 min. Pod koniec gotowania dodajemy wszystkie przyprawy oraz przetarty czosnek... var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-44911160-1']); _gaq.push

NaKońcuJęzyka
Zielona kanapka 194

chyba wiemy, jak się przyrządza kanapki, nie? To nie muszę pisać... OK, napiszę. Przygotowujemy kotlety sojowe zgodnie z instrukcją na opakowaniu. U mnie, zamiast w warzywnym bulionie, moczą się one w gorącej wodzie pełnej przeróżnych przypraw: cebuli, papryki, kurkumy, czosnku, imbiru, chilli, curry, pietruszki etc. Po namoczeniu lub ugotowaniu obtaczamy je w bułce tartej i podsmażamy na oliwie. Kromki chleba

Weganizm infantylny
Kuskus z warzywami 329

wrzucamy do miseczki, dodajemy łyżkę masła, wsypujemy kuskus, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Całość zalewamy wrzącą wodą w proporcji 1 : 1. Można też kuskus zalać wrzącym bulionem lub rosołem. Przykrywamy miseczkę talerzykiem lub zakrywamy folią aluminiową i odstawiamy 5 minut aż wszystko napęcznieje, a warzywa stracą swoją surowość. Warzywa będą jednocześnie chrupiące. Kuskus z warzywami przekładamy do obręczy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Weekend u Mamy: Krem ze świeżych ogórków 196

cebulę w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy czosnek i cebulę i podsmażamy do zeszklenia. Ogórki wrzucamy na patelnię i chwilę podsmażamy. Ogórki i cebulę przekładamy do garnka, wlewamy bulion. Doprawiamy solą, pieprzem i chilli i gotujemy 20 min. Całość miksujemy na gładką masę. Na koniec zabielamy kwaśną śmietana i posypujemy koperkiem i grzankami. Smacznego

My Culinary Art

Proponowane wyszukiwania