bulion - 9142 przepisów (strona:507/610)

Zupa krem z groszku konserwowego 138

trzech szklanek wody i zupa wyszła nieco zbyt rzadka, w związku z czym proponuję zredukować jej ilość według indywidualnych upodobań. Zamiast wody i kostki użyć można oczywiście również tradycyjnego bulionu, musimy jednak pamiętać, by był dość słony, ze względu na groszek :) Składniki: - 3 puszki groszku konserwowego - 3 szklanki wody - 1 duży ząbek czosnku - 1 kostka warzywna - kubek śmietany 12% - pieprz

Kulinarne zapędy Kokosa
Sycący zupa-krem z dyni 108

dyni obranej ze skóry i pokrojonej w kostkę, 3 łyżki serka mascarpone, ząbek czosnku,  rosołek warzywny,  gałka muszkatołowa, pieprz Dynię ugotować w wodzie z dodatkiem bulionu warzywnego. W czasie gotowania dodać ząbek czosnku i ewentualnie gałkę muszkatołową.Po ugotowaniu zdjąć z ognia, dodać 3 łyżki serka mascarpone, doprawić do smaku i zmiksować na krem. Ponieważ bardzo lubię szpinak

Anioły w kuchni
Zupa z curry 127

Składniki: 1kg marchwi pietruszka korzeń kawałek selera puszka pomidorów cebula 2 łyżki curry jogurt naturalny sól, pieprz natka pietruszki Warzywa umyć, obrać i  najlepiej zetrzeć na tarce. Zalać bulionem warzywnym i ugotować, na końcu dodać pomidory. Zupę przyprawić, zmiksować i zabielić jogurtem naturalnym

Anioły w kuchni
Grochówka fasolowa 212

pomimo, że jest bez „wkładki”. POLECAM!!!  Składniki; 300g fasoli,  2 litry wody,  marchewka, pietruszka, kawałek selera,  3 ziemniaki,   ząbek czosnku,  cebula,  bulion warzywny,  liść laurowy,  ziele angielskie,  sól, pieprz, łyżka majeranku, łyżka mąki. Wykonanie: Fasolę namoczyć na noc, następnie gotować w wywarze warzywnym z dodatkiem, czosnku, cebuli, majeranku, ziela

Anioły w kuchni
Zupa z dyni z boczkiem i szałwią 160

rewelacyjną Zupę z dyni z boczkiem,szałwią i grzankami: Składniki na 4 porcje: 1 kg dyni hokkaido świeży tymianek 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 250 ml rosołu lub bulionu 50 ml mleczka kokosowego Sól , pieprz cayenne 4 plastry boczku 2 bułki pszenne szałwia Umytą dynię kroimy, wydrążamy, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. W żeliwnym garnku układamy kostki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Krem z kalafiora. 266

razowego ostra oliwa jogurt naturalny Do garnka wlewam wodę. Wrzucam obraną marchewkę, pietruszkę, selera, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz. Gotuję warzywa, aż będą miękki. Odławiam warzywa i przyprawy. Do bulionu wrzucam kalafiora, solę i gotuję do miękkości. Blenduję całość na gładką masę. Podaję z jogurtem naturalnym i grzankami z razowego pieczywa (podsmażyłam na minimalnej ilości oliwy z chili i ziołami

Brzuszki Łakomczuszki
W Innych Garnkach Gotować Nie Chcę! 177

dorzuciłam mrożone mini marchewki, które sobie dusiłam razem z porem i cebulą pod przykryciem. A na koniec dorzuciłam namoczoną wcześniej czarną fasolę, zesmażony boczek i kiełbasę, wszystko zalałam bulionem, dodałam świeże zioła i przyprawy i gotowałam na małym ogniu pod przykryciem 1,5 godziny. Naczynia tej linii bardzo długo utrzymują ciepło. SERDECZNIE Was Wszystkich POZDRAWIA Wasza BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Zupa krem dyniowa 191

Wszystkie składniki obieramy i kroimy w kostkę 2. Podsmażamy na oliwie kilka minut 3. Zalewamy bulionem 4. Gotujemy pod przykryciem do miękkości 5. Miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem 6. Podajemy ze śmietaną

Ditecz
Curry z bananami w szynce. 198

Składniki: 100g ryżu długoziarnistego 250ml bulionu warzywnego 1 łyżka curry 50g rodzynek 125ml soku pomarańczowego 1-2 banany 2-4 plastry szynki   1 łyżka masła 1 łyżka pietruszki Wykonanie: Sparzone  i osączone rodzynki zalać sokiem pomarańczowym . Przepłukany i osączony ryż zalać wrzącym wywarem ,dodać curry. Zagotować ,zmniejszyć ogień i gotować około 20 min .Jeżeli  ryż wchłonie wywar

Kulinarny karnet Christophera
Zupa kurkowa z aromatycznymi kluseczkami. 106

Składniki: 1,5 l wywaru warzywnego lub bulionu 0,5 kg świeżych kurek 1 cebula 2 łyżki oliwy 2 łyżki świeżej kolendry 100ml śmietanki 30% sól ,pieprz do smaku Na oliwie przesmażyć drobno posiekaną cebulę ,dodać kurki .Większe kapelusze i nóżki pokroić .Smażyć do odparowania wody z grzybów. Posolić i zalać wywarem ,zagotować .Doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem

Kulinarny karnet Christophera
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 264

zeszło do godziny 1:30, czas na coś gorącego np. barszczyk z lub bez pasztecika, bogracz , żurek. To na prawdę wystarczy. Barszcz czy np. dobry bulion, powinien być na życzenie do końca wesela. Jak wybrać właśnie ten swój wymarzony lokal, restaurację. Tutaj nie ma jakiejś pewnej recepty. Można zorientować się w komentarzach o danym lokalu w internecie, ale uprzedzam

Kulinarny karnet Christophera
Pilaw i kurczak z sosem grzybowym. 223

Teraz sos. Ugotować grzyby suszone do miękkości. Pieczarki oczyścić ,pokroić w plasterki ,posiekać cebulę i podsmażyć na maśle. Po 10 min dodać mąkę i smażyć 1 min. Połączyć z bulionem i grzybami suszonymi oraz 100ml rosołu od kurczaka, dodać liść limonki . Wymieszać i gotować ,aż sos zgęstnieje . Doprawić do smaku .Ubić żółtko ze śmietaną ,wlać do sosu i wymieszać. Pilaw

Kulinarny karnet Christophera
Smakowita Pajda na lunch. 182

czekałem z wielką ciekawością na wynik bo… Ciabattę , przekrojoną  wzdłuż  ,posmarowałem Smakowitą Pajdą z cebulką i jabłkiem. Wątróbki drobiowe przesmażyłem na patelni beztłuszczowej, zalałem niewielką ilością bulionu z nitkami szafranu i dusiłem do odparowania płynu. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem . Plasterki jabłek przesmażyłem lekko na smalczyku i posypałem  majerankiem. Na pajdzie ciabatty ułożyłem wątróbki na przemian

Kulinarny karnet Christophera
Galaretka z warzyw z zielonym sosem. 185

kalarepkę przekroić na ćwiartki i następnie w plasterki. Marchewkę i kalarepkę gotować ok.5min.,nie rozgotować. Groszek wrzucić na 1 min do wrzątku. Żelatynę namoczyć. Kiedy napęcznieje dodać do zagotowanego bulionu, wlać wino i wszystko dobrze wymieszać. Jeżeli trzeba doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia. Formę z kominkiem, 20-22cm,wypłukać zimną wodą. Wlać niewielką ilość galaretki

Kulinarny karnet Christophera
Zraz zawijany z mielonego. 188

jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% sól pieprz świeżo zmielony majeranek maggi 4 plastry szynki wędzonej 1 ogórek kiszony 1 cebula Sos. 3 dag grzyby suszone 1 kostka bulion grzybowy 100 ml. śmietana kremówka 36% pieprz mąka ziemniaczana Wykonanie. Sos. Grzyby zalać wodą, zagotować, odstawić do ostygnięcia, przecedzić, wywar pozostawić, grzyby posiekać i dodać z powrotem  do wywaru. Mięso

Kulinarny karnet Christophera