patelni, na oliwie z oliwek, podsmazamy dwa posiekane zabki czosnku. Nie rumienimy, czosnek ma sie zeszklic. Nastepnie dodajemy do tego tunczyka z puszki w sosie wlasnym. Podlewamy szklanka bulionu. Chwile dusimy i zageszczamy smietana lub maka. Przyprawiamy pieprzem i natka pietruszki. Jesli dla kogos jest zbyt malo slone mozna odrobine posolic. Spagetti mieszamy z sosem i zajadamy. Smacznego
Przysmaki Karolkiulubionym curry. Zlocista przyprawa nadala slonecznego koloru mojej zupie, co bardzo kontrastowalo z szaruga za oknem. skladniki: 400g ziemniakow 200g marchewki 100g pora 1 cebula 1 lyzeczka curry 800ml bulionu spl, pieprz maslo i oliwa do smazenia pszenne piecztywo na grzanki Wykonanie: Wszystkie warzywa po obraniu i umyciu kroimy w duza kostke. Na lyzce oliwy i lyzce masla podsmazamy cebule
Przysmaki Karolkiskladniki: 1 kubek makaronu penne 300g swiezego lososia 3 ogorki konserwowe 3 lyzki masla sol, pieprz 2 lyzeczki musztardy z calymi ziarenkami gorczycy okolo 50 ml smietany 300ml wody bulion w kostce - polowa koperek 1 lyzka maki do zaciagniecia sosu wykonanie: Lososia kroimy w kostke i skrapiamy go cytryna, odstawiamy na bok. Na patelni rozgrzewamy 1 lyzke masla i podsmazamy
Przysmaki Karolkizaszalec i zrobic kolorowa mozaike, ktora w dni takie jak ten, przywola wspomnienia kolorowego lata czy upragnionej, zielonej wiosny. Wszystko w naszych rekach. skladniki na keksowke 24x10cm 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 2 jajka 1 marchewka kilka zielonych fasolek szparagowych pieczarki marynowane szynka w kawalku zelatyna sol, vegeta wykonanie. Jajka gotujemy na twardo, przelewamy zimna woda i obieramy. Marchewke
Przysmaki Karolkipieprz wykonanie: W rondlu podgrzewamy oliwe i podsmazamy na niej okolo 5 minut pokrojona w kostke cukinie i por pokrojony w polplastry oraz posiekany czosnek. Po tym czasie dodajemy bulion warzywny, pomidory z puszki, ciecierzyce, lisc laurowy i przecier pomidorowy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 5 minut. Wyciagamy lisc laurowy, doprawiamy sola i pieprzem. Mieszamy i mozemy serwowac. Zupe
Przysmaki Karolkisycącego gulaszu, pikantności i delikatnej wątróbki powinno was zadowolić. Wszystko w jednej pysznej zupie. Ostrość radze regulować ilością dodawania ostrej papryczki. Jeśli za ostro to lepiej dolać piwa i bulionu. Polecam - wątróbka w niecodziennym wydaniu. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikzdrowego i pysznego mięsa Do przygotowania tego gulaszu użyłam Pomysłu na zupę gulaszowa Winiar, ale to nie jest konieczne. Można taka sama pyszna zupę przygotować bez tego dodatku wykorzystując bulion i przyprawy. Poniżej podaje oba sposoby przygotowania zupy. I zapraszam do gotowania z miłością;) Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikbyło mowy o użyciu zakwasu żytniego, lecz użyto zakwasu z ogórków kiszonych. W takcie gotowania w zupie brakowało mi trochę smaku, dlatego oryginalny przepis zmieniłam pod siebie, dodając bulion, chrzan i ziemniaki. Powstała pyszna, syta i aromatyczna zupa, która z pewnością zagości na naszym stole w Wielkanoc. A rodzina zażyczyła sobie by ta zupa była częściej niż tylko
Bernika - moj kulinarny pamietnikJulią Child , poczuj się jak w filmie. A dla zainteresowanych do pobrania kod i banerek. A zaczynam od zupy, najprostszej jak ą można sobie wyobrazić bez wywarów, bez bulionów tylko warzywa i trochę przypraw. Pyszna na niestety chłodniejsze dni. Ten przepis to modyfikacja zupy porowo-ziemniaczanej. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwłaśnie dzisiaj zrobiłam realizując kolejny przepis Julii Child, która po raz kolejny mnie nie zawiodła. Robiłam już rożne klopsy czy pieczenie rzymskie, ale ten jest idealny, myślę ze dodatek bulionu wołowego sprawia ze jest on soczysty, ale się nie rozlatuje. Polecam na zimno i ciepło. Przepis podaje w dwóch wersjach swojej zmienionej i oryginalnej. U niej porcja na 12 osób
Bernika - moj kulinarny pamietnikczyli zupy rybnej lub z owocami morza, wywodzącej się z kuchni anglosaskiej. W książce „Gotuj z Julia” znalazłam przepis na podstawowy chowder, w którym Julia używa wywaru rybnego albo bulionu drobiowego . Chowder drobiowy Julia proponuje zmieniać podając go np w wersji kukurydzianej, co tez wykorzystałam i wam przedstawiam. Zupa jest pyszna, syta i chętnie będę do niej wracać mimo
Bernika - moj kulinarny pamietnikWielu z nas po przyrządzeniu i wyluzowaniu kości np z kaczki je wyrzuca. Ja polecam zachować je i zaraz po zjedzeniu mięsa przygotować sobie bulion, który będzie podstaw ą do wielu pysznych i aromatycznych zup. Bo w domu nic nie ma prawa się zmarnować. Mi szczególnie taki wywar smakuje w zupie z kapust ą i makaronem chińskim, taki kapuściany rosół
Bernika - moj kulinarny pamietnikstrony Jakuba Kuronia . Do tego domowy sos hoisin z tej strony . Zapraszam. A przy okazji, nie wyrzucajcie wyluzowanych kości z kaczki po jej upieczeniu, tylko ugotujcie na niej pyszny bulion, podstawa fajnych zup. Przepis tutaj . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikBouillabaisse jest prowansalska zupą rybną. Julia w swej książce podkreśla znaczenie jej prostoty - bulionu wzbogaconego owocami morza i typowymi dla tego regiony smakami: czosnkiem, szafranem, oliwą z oliwek i pomidorami. Zupa jest znakomita i często będę do niej wracać. Zupę przedstawiam z moimi zmianami. Nie miałam skorupek z krewetek, czy świeżych małży, których radzi użyć Julia, wiec dodałam do zupy
Bernika - moj kulinarny pamietnik