Uwielbiam chińskie pierożki. Są delikatne, mają aromatyczny farsz i doskonale łączą się z sosem sojowym. Polecam je jako przystawkę lub jako dodatek do bulionu czy rosołu. Źródło: "Magazyn kulinarny Poradnika Domowego", nr 2/2014, s. 14. Składniki: Ciasto: 30 dag mąki szklanka gorącej wody 2 łyżki oleju sól Farsz: 25 dag mielonej wołowiny 1 marchewka 4 cm kawałek imbiru
Pasja SmakuPosiekaną cebulę, seler naciowy, koper włoski, czosnek, chili ( bez pestek), podsmażyć na oliwie aż zmiękną. Dodać wino, kawałki dyni, pomidory. Doprowadzić do wrzenia, dodać sos rybny ( ja dałam bulion warzywny i troszkę jasnego sosu sojowego). Przykryć i gotować na małym ogniu ok.30 minut. W tym czasie przygotować sobie ryby, tzn.umyć je i pokroić na mniejsze kawałki
Smaczne Zdrowepożądanej konsystencji. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej i całość zagotowujemy. Dorzucamy wysmażony boczek (ja dodałam całość z wytopionym tłuszczem, było go niewiele, a nie dodawałam już bulionu). Dodajemy także trochę słodkiej śmietanki. Najlepiej przygotować zupę trochę wcześniej, wówczas naciągnie lepiej smak wędzonki, troszkę wyciągnie też z niej sól. Podajemy z prażonymi płatkami migdałów lub prażonymi pestkami dyni
Smaczne Zdrowezawsze bywała na wędzonce i z dodatkiem makaronu. W ten sam sposób przygotowuję ją u siebie. Od czasu gdy nie używam kostek rosołowych, mrożę sobie w słoikach różne wywary: buliony mięsne, warzywne, wywary od parzenia wędzonej szynki - właśnie na takim przygotowałam swą zupę. Dzięki temu przygotowałam ją błyskawicznie gdyż nie musiałam gotować mięsa (a trwa to ok.30-60 minut
Smaczne Zdrowepodawać. Przed podaniem posypać na wierzchu odłożonym boczkiem i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Do spaghetti carbonara świetnie pasuje czerwone półwytrawne wino Celebro. Jeśli sos będzie za gęsty możemy podlać bulionem lub śmietaną
Ala piecze i gotujepodsmażyć na złoto na łyżce oleju. Zimne mięso, marchewkę i zimną cebulkę zmielić w maszynce do mięsa. Dodać śmietanę i doprawić do smaku. Jeśli mięso będzie bardzo suche, dolać bulionu z gotowanego mięsa. Ciasto na naleśniki: wszystkie składniki zmiksować blenderem i odstawić na pół godziny żeby odpoczęło. Smażyć na niewielkiej ilości oleju naleśniki. Na każdym naleśniku rozłożyć farsz mięsny
Ala piecze i gotujeświeżych filetów łososia (2szt.) 100g ryżu (u mnie jaśminowy) 1 średnia cebula ząbek czosnku pół cytryny pół pomarańczy połowa natki pietruszki 50-60 ml białego, wytrawnego wina ok.250ml domowego bulionu warzywnego (nie preferuję z kostki) 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 1łyżka masła oliwa z oliwek przyprawy : łyżeczka papryki słodkiej, papryki chili, pół
Symfonia Smakówzupy kremy uwielbiamy, bo nie dość, że cieszą oko to są bardzo syte i bogate w witaminy. Też lubicie? Jeśli tak to spróbujcie koniecznie! Składniki: 1,5l bulionu warzywnego 7 sporych marchewek 1 średnia czerwona cebula (może być zwykła) 6 średniej wielkości ziemniaków 10-15 ząbków czosnku (w zależności od Waszych upodobań) 3 łyżeczki rozdrobnionego koperku 1/4 szklanki
Symfonia Smakówpatelni, na oliwie z oliwek, podsmazamy dwa posiekane zabki czosnku. Nie rumienimy, czosnek ma sie zeszklic. Nastepnie dodajemy do tego tunczyka z puszki w sosie wlasnym. Podlewamy szklanka bulionu. Chwile dusimy i zageszczamy smietana lub maka. Przyprawiamy pieprzem i natka pietruszki. Jesli dla kogos jest zbyt malo slone mozna odrobine posolic. Spagetti mieszamy z sosem i zajadamy. Smacznego
Przysmaki Karolkiulubionym curry. Zlocista przyprawa nadala slonecznego koloru mojej zupie, co bardzo kontrastowalo z szaruga za oknem. skladniki: 400g ziemniakow 200g marchewki 100g pora 1 cebula 1 lyzeczka curry 800ml bulionu spl, pieprz maslo i oliwa do smazenia pszenne piecztywo na grzanki Wykonanie: Wszystkie warzywa po obraniu i umyciu kroimy w duza kostke. Na lyzce oliwy i lyzce masla podsmazamy cebule
Przysmaki Karolkiskladniki: 1 kubek makaronu penne 300g swiezego lososia 3 ogorki konserwowe 3 lyzki masla sol, pieprz 2 lyzeczki musztardy z calymi ziarenkami gorczycy okolo 50 ml smietany 300ml wody bulion w kostce - polowa koperek 1 lyzka maki do zaciagniecia sosu wykonanie: Lososia kroimy w kostke i skrapiamy go cytryna, odstawiamy na bok. Na patelni rozgrzewamy 1 lyzke masla i podsmazamy
Przysmaki Karolkizaszalec i zrobic kolorowa mozaike, ktora w dni takie jak ten, przywola wspomnienia kolorowego lata czy upragnionej, zielonej wiosny. Wszystko w naszych rekach. skladniki na keksowke 24x10cm 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 2 jajka 1 marchewka kilka zielonych fasolek szparagowych pieczarki marynowane szynka w kawalku zelatyna sol, vegeta wykonanie. Jajka gotujemy na twardo, przelewamy zimna woda i obieramy. Marchewke
Przysmaki Karolkipieprz wykonanie: W rondlu podgrzewamy oliwe i podsmazamy na niej okolo 5 minut pokrojona w kostke cukinie i por pokrojony w polplastry oraz posiekany czosnek. Po tym czasie dodajemy bulion warzywny, pomidory z puszki, ciecierzyce, lisc laurowy i przecier pomidorowy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 5 minut. Wyciagamy lisc laurowy, doprawiamy sola i pieprzem. Mieszamy i mozemy serwowac. Zupe
Przysmaki Karolkisycącego gulaszu, pikantności i delikatnej wątróbki powinno was zadowolić. Wszystko w jednej pysznej zupie. Ostrość radze regulować ilością dodawania ostrej papryczki. Jeśli za ostro to lepiej dolać piwa i bulionu. Polecam - wątróbka w niecodziennym wydaniu. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik