niezwykle miłe i przytulne. W środku przywitała nas przesympatyczna kelnerka, pozwoliła wybrać miejsce i zaoferowała menu. Naszą orientalną przygodę zaczęłyśmy od zup. Miałyśmy okazję skosztować południowoindyjską zupę pomidorową oraz bulion drobiowy z kawałkami kurczaka. Jako dodatek otrzymałyśmy indyjskie placki oraz sos miętowy z kminkiem. Zupy były smaczne, chodź na nasz gust lekko przesolone. Z wyglądu podobne do naszych rodzimych, lecz
Kolizje Smakówprzystawkę serwowane są dobra lokalnej ziemi – najlepsze okoliczne oliwki, pieczone papryki, sery, prosciutto, salami itd. Początek posiłku może zostać dopełniony tortellini in brodo , czyli pierożkami z nadzieniem mięsnym w bulionie. Primo to oczywiście danie z makaronu, pieczonego lub nadziewanego , jak lasagne alla Bolognese , cannelloni, pasticcio al forno , czy różne pierożki - agnolotti, ravioli, tortellini – przygotowywane „na bogato”, z dużą ilością mięsa
Chilli Czosnek i Oliwazimnych mięs (np. sławnej szynki jamon czy kiełbasy chorizo) i serów. Po nich następuje zupa, zazwyczaj rybna lub z owoców morza . W Katalonii popularna jest zupa Carn d’Olla – bulion na bazie mięsa ze dodatkiem specjalnego makaronu zwanego Galets. Po zupie przychodzi czas na danie rybne na ciepło, np. tradycyjnego pieczonego leszcza - besugo , choć można również spotkać potrawy homara, kraba
Chilli Czosnek i Oliwadodatkami prosto z warzywniaczka. Chrupiąca marcheweczka, głowa kapuchy i cebulka oraz dużo zieleninki. Warzywka młode więc gotowanie zajmuje tylko chwilę. składniki: 1, 5 główki kapusty 1 litr wody lub bulionu 2 duże młode cebule 4 młode marchewki 1 pęczek koperku 1 pęczek włoszczyzny ( natki pietruszki,liścia selera i pora) 400 g cienkiej kiełbasy 3 łyżki mąki pszennej sól,pieprz
Monia miesza i gotujemoim wykonaniu zupa zakwaszona sokiem z ogórków a do tego chrupiące grzanki. Składniki: 2 szklanki ziaren orkiszu wywar warzywny (marchew, pietruszka, seler) 100 g mięsa z kością lub bulion drobiowy cebula seler naciowy koperek sok z ogórków kiszonych sól, pieprz Ziarna orkiszu płuczemy i namaczamy na 12 godzin. Gotujemy wywar mięsno-warzywny razem z ziarnami, cebulą i selerem. Czas
prawdziwe jedzeniewarzywami. Dodatkiem specjalnym były drobiowe klopsiki, które podkradłam mamie przygotowująca inne danie. Wykorzystałam nadmiar kaszy kuskus, która świetnie połączyłam się ze wszystkimi smakami. Gorąco polecam! Składniki: 1 l bulionu drobiowego (skrzydełko z kurczaka, marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki) 1/2 szklanki kaszy kuskus 1/2 szklanki wody jarzynka z małą ilością soli sól pieprz Klopsiki drobiowe: 100 g mielonego mięsa drobiowego
Truskawkowa Fiestagotować w rosole lub sosie pomidorowym na małym ogniu. Składniki : główka białej kapusty pół kilograma mięsa szklanka ryżu cebulka lub 2 ząbki czosnku sól, pieprz, olej ewentualnie szklanka bulionu drobiowego i/lub sos pomidorowy Zobacz cały przepis
w kuchni i w ogrodzieGołąbki możemy też przygotować dzień wcześniej. Składniki (na 10 gołąbków): mała główka białej kapusty pół kilograma mięsa szklanka ryżu cebulka lub 2 ząbki czosnku sól, pieprz, olej ewentualnie szklanka bulionu drobiowego i/lub sos pomidorowy Przejdź do przepisu
w kuchni i w ogrodzieBarszcz w idealnie czerwonym kolorze. Przygotowany na domowym zakwasie z ziemniakami, botwinką i jajkiem na twardo. Składniki: 0,5 l zakwasu na barszcz (buraki, włoszczyzna) 0,5 l bulionu drobiowego lub cielęcego pęczek młodych buraków z botwiną ziemniaki 5 jaj na twardo Przeczytaj cały przepis na barszcz
w kuchni i w ogrodziebyło w poprzednim poście . Płatki z zakwasu można odsączyć lub zmiksować by zupa była gęsta. Gotowy zakwas mieszamy z wywarem warzywnym, ponieważ ma być to zupa postna nie dodajemy bulionu z mięsa. Wywar gotuję niecałą godzinę z ulubionych warzyw (nie muszą być wszystkie wymienione). Warzywa wyławiam a wkładam ugotowane ziemniaki. Gotujemy wszystko razem przez chwilę, podajemy posypane zieleniną
prawdziwe jedzeniebrzeg gorącą osoloną wodą. Odstawiamy słoik przykryty ściereczką na tydzień w temperaturze pokojowej. Powstającą na wierzchu pianę zbieramy i sprawdzamy aby warzywa nie wystawały z wody. Zakwas łączymy z bulionem drobiowym lub wywarem z samych warzyw, wystarczy zagotować. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami i koperkiem
prawdziwe jedzenieNastępnie dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku i mieszamy. Pomidory sparzone i obrane ze skóry, kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka. Dodajemy szczyptę szafranu, skórkę pomarańczową i zalewamy wodą lub bulionem. Dorzucamy fitety rybne pokrojone na kawałki, zalewamy białym winem i całość doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok.15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy owoce morza i gotujemy całość jeszcze ok.3-5 minut. Mule
Smaczne Zdrowepoza siedzibę Nestle, ba, wyciągnęła nas poza Warszawę i zorganizowała nam pobyt w Hotelu i Restauracji Złoty Lin w Serocku , która ma doskonałą rybną kuchnię, szczególnie polecam ich bulion rybny z sandaczem i francuskim kluseczkami, oraz deser panna cotta z sorbetem i sosem malinowym. Na terenie ich klimatycznej restauracji odbyło się spotkanie i warsztaty. Zaskoczono nas wielością niespodzianek, tradycyjnym pokazem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzygotowuje się je błyskawicznie. Są podobne do kluseczek francuskich, do których dodaje się jeszcze masło. Kluski lane pasują do zup na słodko, jak i wytrawnie, doskonałe zastępują makaron w bulionie czy rosole. Kluski do zup są świetne, zastępują makaron np. kluski z tego przepisu pasują również do sosów. Najprostszy przepis na lane kluski: Składniki: 2 jajka 5 łyżek mąki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękuchnię azjatycką, to tak przygotowana zupa kurkowa będzie wam smakować. Na blogu jest kilka przepisów: zupa kurkowa z koperkiem zupa krem z ryżem Zupa kurkowa po tajsku: - 1 litr bulionu drobiowego – 1 pierś z kurczaka – świeża kolendra – 1/2 cukinii – szczypta cury – 1/2 ostra papryczka – sok z 1/2 limonki – trawa cytrynowa – sos rybny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię