chili, grzyby mung (wcześniej zalane wrzątkiem), opłukane kiełki, szczypiorek, kolendrę, mięte, troszkę soku z limonki, 1/2 łyżeczki sosu rybnego, mięsne części szpondra i cieniutko pokrojoną łopatkę wieprzową. Całość zalewamy bulionem. Smacznego
Brzuszki Łakomczuszkigotowania, a więc i struktura książki będzie trochę inna. W pierwszej kolejności książka dzieli się na: Ciasta i przygotowania wstępne (ciasto słone, ciasto słodkie, ryż i zboża, jajka) Sosy (buliony, wywary, przyprawy, przetwory na słodko i słono) Mięso (białe, czerwone i dziczyzna) Ryby (mięczaki i skorupiaki) Warzywa (warzywa owocowe i strączkowe) Owoce (owoce cytrusowe, egzotyczne i sezonowe) Słodkości (kremy
Brzuszki Łakomczuszkiszklankami wody, wrzucamy do wody kostkę wołową i gotujemy. Możemy wrócić do naszej łopatki, gdy jest przyprawiona obtaczamy w mące i delikatnie podsmażamy. Następnie przekładamy do garnka z bulionem. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojone w kostkę cebulę oraz czosnek i wrzucamy do garnka. Całość gotujemy ok. 30 min pilnując aby się nie przypaliło. Następnie podsmażamy pokrojone pieczarki, również wrzucamy
Brzuszki Łakomczuszkipokrojoną w kostkę zieloną i czerwoną paprykę (najlepiej jeśli to będzie bardzo drobna kostka, łatwiej będzie się nadziewało). Smażymy warzywa przez kilka minut, doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy wodę lub bulion oraz śmietankę. Dusimy całość jeszcze przez kilka minut. Makaron cannelloni nadziewamy gotowym farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym (na dno naczynia wlewamy 2-3 łyżki beszamelu. Gdy wszystkie rurki będą
Mango Papajapotrzebny jest warzywny wywar. Żeby go zrobić wrzućcie do garnka włoszczyznę, zalejcie wodą, dodajcie przyprawy, takie jak liść laurowy i ziele angielskie i gotujcie godzinę. Jeśli macie w lodówce bulion drobiowy, możecie użyć takiego. W wywarze warzywnym ( odcedzonym ) ugotować groszek, cebulę i ziemniaki - do miękkości. Zupę zmiksować blenderem, dodając jogurt naturalny i doprawiając do smaku. Z chleba odkroić skórę
kolorowotorcikowokurczaka w panierce, ziemniaczki i surówka z marchewki i jabłka – to jest ich wymarzony zestaw obiadowy :) Taką pomidorówkę najlepiej zrobić na bazie porządnego domowego rosołu, ale można też na bulionie z kostki. Tym razem dodałem do kluseczek trochę mąki kukurydzianej, bo miałem za mało mąki pszennej ;) Kluseczki pszenno–kukurydziane były bardzo dobre. Czytaj dalej
Gotuj z Misiempodwójną porcję. Pulpety są fajnym pomysłem na przemycenie cukinii do diety dzieci – na prawdę trudno się domyślić, że są z niej zrobione. Co ciekawe, można je gotować w bulionie lub dowolnym sosie (np. pieczarkowym, serowym, pomidorowym, chrzanowym) albo po prostu upiec w piekarniku (25 minut w 180°C). U mnie w sosie pomidorowym z nutką curry. Pulpeciki z cukinii
Poezja smakupomidorowego olej do podsmażenia warzyw zioła: tymianek, oregano, koperek przyprawy: sól, chili (lub kilka kropli sosu Tabasco) Przygotowanie: Ryż podsmażamy chwilę na oliwie, następnie dodajemy dwie szklanki wody bądź bulionu. Mieszamy i gotujemy aż ryż wciągnie całą wodę. Cebulę kroimy w kosteczkę i zarumieniamy na oleju, dodajemy pokrojone w kostkę papryki i dusimy do miękkości. Tak przygotowane
Ze smakiem i z pasjąMożna także ugotować ryż oddzielnie i dopiero potem nałożyć na talerz i zalać zupą. Ja wybieram zawsze opcję pierwszą :) Kiedy warzywa zmiękną i ryż napęcznieje, odlewamy 2-3 chochelki bulionu do małego garnuszka, mieszamy z przecierem pomidorowym, dodajemy cukier i zagotowujemy. Następnie tak rozrobiony przecier wlewamy do zupy. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą i dodajemy posiekane oregano. Jeśli
Ze smakiem i z pasjąDziś coś dla fanów gęstych, kremowych zup - aromatyczna zupa krem z zielonego groszku z grzankami, pestkami dyni i parmezanem. Składniki: 750 g mrożonego zielonego groszku 1 l rosołu lub bulionu warzywnego 1 l wody 2 łyżki masła 4 łyżki tartego parmezanu kolorowy pieprz w młynku sól himalajska 4 ząbki czosnku ½ łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki curry szczypta gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki
Ze smakiem i z pasjąBardzo rzadko używam gotowych produktów. Z reguły wszystko sama przygotowuję. Dzisiaj jednak zrobiłam wyjątek dla gotowego bulionu. Marco Pierre White (moje kulinarne guru) od jakiegoś czasu przygotowuje wspólnie z firmą knorr krótkie filmiki dostępne na youtube. Jest ich sporo i wszystkie dania wyglądają kusząco. Oprócz pozytywnych komentarzy przeczytałam też wiele niepochlebnych...pisząc w skrócie - Marco sprzedał się dla knorra. Moim
Przepisy Aleksandrysporych, okrągłych ziarnach. Pochodzi z Palestyny/Libanu i jest tamtejszym odpowiednikiem kaszy kuskus. Tradycyjnie przyrządzają go kobiety: rolując wysuszony na słońcu bulgur. Sposób przyrządzania: 1 szklankę maftoul zalej dwiema szklankami bulionu i gotuj przez około 15 minut. Maftoul można używać zamiennie z ryżem, kuskusem czy bulgur. Idealnie nadaje się do letnich sałatek, bliskowschodnich sosów. 57 gramów maftoul zawiera: 1 g tłuszcz
Przepisy AleksandryBardzo lubię chiński rosół z kukurydzą. Jest to pożywna zupa, która jednak nie kusi swoim wyglądem. Postanowiłam, więc ugotować jej elegantszą wersję. Z bulionem jest trochę pracy, ale dzięki temu wyjdzie klarowny i lekki (podczas drugiego przecedzania przewróciło mi się sito i zupa ponownie zrobiła się lekko mętna. Musiałam jeszcze zrobić zdjęcia, a słońce już zachodziło, więc zostawiłam rosół, taki
Przepisy AleksandryZaczynamy:) Składniki: 4 piersi z kurczaka 2 papryki- czerwona I zielona ok 200 gr pieczarek 2 cebule 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki oleju sezamowego 500 ml bulionu kurczakowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przyprawy: 4 łyżki sosu sojowego 4 łyżki sosu rybnego 4 łyżki cukru brazowego 4 łyżki octu winnego 4 łyżeczki czerwonej pasty curry 4 łyżeczki masła
Smaki Edytyziemniaczkami, koperkiem i jajkiem na twardo (porcja dla 4 głodomorków) Będziemy potrzebować: pęczek młodych buraczków wraz z łodygami i liśćmi pęczek koperku 6 średnich ziemniaków 1,5 l domowego bulionu lub rosołu 200 ml kwaśnej śmietany 18% 1-2 łyżki soku z cytryny (do smaku) 1 łyżkę masła przyprawy: cukier, sól dodatkowo: 2 jajka ugotowane na twardo Ziemniaki obieramy, kroimy
Ratunku obiad