bulion - 9142 przepisów (strona:520/610)

Gulasz z łopatki wieprzowej 422

Post Gulasz z łopatki wieprzowej pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Burza. 156

średnie buraki pęczek włoszczyzny po 3 liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu 4 ząbki czosnku 2 łyżki suszonego majeranku 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz, Włoszczyznę (na bulion) umyłam, obrałam. Wraz z liśćmi laurowymi, ziarnami ziela i pieprzu wrzuciłam je do garnka. Następnie dodałam obrane całe buraki. Ugotowałam, w ciągu ok. 2h na małym ogniu, pod przykryciem. Odcedziłam

W kuchni Karmel-itki
IV Festiwal "KOŚCIAN SMAKUJE" - 19.08.2012. 205

zdjęcie pochodzi od Kasi. Jak i te inne niepodpisane. Następnie penne z orzechami. Kasia z W KRAINIE SMAKU , jak i ja, zachwycałyśmy się tym nietypowym i nietuzinkowym połączeniem bulionu, miąższu chleba, parmezanu i orzechów. Pewnie niedługo u Kasi się pojawi owy przepis ;] A na koniec – tiramisu, czyli sztamowy deser Włoch. Jednak czuć było w smaku, że poszli po najmniejszej linii

W kuchni Karmel-itki
Savoir-vivre. JAK PERFEKCYJNIE UŁOŻYĆ SZTUĆCE? 385

służą do filetowania ryb, oddzielania mięsa od ości. Natomiast zwykłym nożem i widelcemy jemy wyłącznie ryby wędzone oraz śledzie.  Zupy w bulionówkach je się łyżeczką do bulionu, którą kładziemy tak jak zwyczajną łyżkę,  z prawej strony nakrycia między nożami. Do zupy, gdzie podajemy pieczywo i masło,  nie można zapomnieć o nożu do smarowania masłem o wygiętym

W kuchni Karmel-itki
OŚMIORNICZKI Z SALSĄ Z PALONYCH POMIDORÓW. 134

próbował - nie bójcie się! Skoro ja to przeżyłam, to Wy tez dacie radę ! OŚMIORNICZKI W SALSIE Z PALONYCH POMIDORÓW. /przepis: Grzegorz Łapanowski/ 15 małych ośmiornic (tu: mrożone) niecały litr bulionu szklanka białego wina 2 duże pomidory 2 ząbki czosnku 2 dymki pęczek posiekanej natki pietruszki 1/3 zielonego chili Ośmiorniczki już rozmrożone wrzucamy do gorącego wywaru i gotujemy  30 minut

W kuchni Karmel-itki
ZUPA Z SUSZONYCH GRZYBÓW. 498

SUSZONYCH GRZYBÓW. /przepis całkowicie spontaniczny;/ 3 marchewki 2 pietruszki 4 małe ziemniaki liść laurowy, pieprz, ziele angielskie 1 mały seler 1 por 200g suszonych grzybów jarzynka lub / i kostka bulionu grzybowego 150g jogurtu naturalnego (mały kubeczek) 150g kwaśnej śmietany Cebulę obieram, drobno siekam, wrzucam na patelnię i podsmażam na maśle. W garnku zagotowuję 1 litr wody, wrzucam suszone grzyby

W kuchni Karmel-itki
ROLADKI WIEPRZOWE W SOSIE SEROWYM. 180

smaku solą  oraz pieprzem,a także dodaję nieco wody, aby rozrzedzić sos.   Następnie wlewam go na patelnie, na której smażą się roladki, mieszam  delikatnie z bulionem mięsnym (by dokładnie połączyć ze sobą) i ponownie  duszę pod przykryciem, około 2-3 minuty.  Świetnie pasują ziemniaki z wody lub ryż, a do tego jakaś smaczna

W kuchni Karmel-itki
RESTAURACJA "ZIELONE SŁONIE - FUZJA SMAKÓW", POZNAŃ. 167

wyglądały jak jadalne kwiaty. Następnie na stół zawitała polędwica z dorsza na warzywnym spaghetti, z grzybowym duxelle (puree tak jakby) , chipsami z czosnku i rybnym veloute (sos na bazie bulionu rybnego i szampana). Ryba idealna, nie rozgotowana, aromatyczna,a przede wszystkim świeża. Spodobał mi się pomysł z warzywnym spaghetti. Wiosenny, kolorowy akcent, nadający chrupkości całemu daniu. Do tego grzybowa nutka

W kuchni Karmel-itki
KREM Z MARCHWI Z POMARAŃCZĄ I GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ. 177

MARCHWI Z POMARAŃCZĄ I GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ . /przepis własny; współpraca z Winiary;/ ok. 1 kg świeżej marchewki 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 1 litr wody 2 kostki bulionu warzywnego Winiary 1 dojrzała pomarańcza 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej (lub mniej, zależy od upodobania) sos sojowy do smaku pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku do podania: kilka kropel oleju lnianego kolorowy

W kuchni Karmel-itki
Zupa krem z pomidorów 176

każdej kuchni, więc nie trzeba tracić czasu na zakupy. Dość często przyrządzam tę zupę, ale muszę przyznać, że tym razem wyszła IDEALNA! Aż się sama zdziwiłam, bo zrobiłam "oszukany bulion" na kostce rosołowej. Poniżej podaję przepis. ZUPA KREM Z POMIDORÓW (składniki na 3 duże porcje) - 1 duża marchew - 2 listki laurowe - 4 ziarna ziela angielskiego - 1 kostka rosołowa (drobiowo-warzywna

Zgrabne Gotowanie
Krem serowy z klopsikami 174

jajko - 3 łyzki bułki tartej  - pieprz i sól W garnku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy pokrojoną drobno 1 cebulę i pora . Gdy te składniki sie zeszklą , zalewamy 2 litrami bulionu. Następnie wrzucamy 3 serki topione. Gotujemy do momentu rozpuszczenia sie serków. Wszystko miksujemy blenderem albo mikserem. W międzyczasie mielimy piersi z kurczaka , dodajemy podsmażoną cebulkę i pokrojony koperek , jajko

Słodkości i nie tylko
Krem brokułowy 126

świeży - 1 średnia cebula - 2 ząbki czosnku - 1 por ( biała częśc) - 2 opakowania serka topionego kremowego - 1 łyżka masła - sól i pieprz - świeży szczypiorek - groszek ptysiowy - 2 ziemniaki - kostka bulionu drobiowego Wykonanie: Do naczynia wlewamy 2 litry wody , wrzucamy pokrojonego w kostkę ziemniaka i gotujemy ( dlatego , że ziemniak najdłużej sie gotuje z wszystkich składników ). Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła

Słodkości i nie tylko
Chłodnik litewski 138

podstawie przepisu z książki "Kuchnia kresowa" Andrzeja Fiedoruka, ale zajrzałam też do "Kuchni polskiej" Hanny Szymanderskiej. W tej drugiej pozycji warzywa gotowały się w bulionie cielęcym a chłodnik potem doprawiany był tylko śmietaną, bez mleka. W żadnym z tych przepisów nie użyto do dania czosnku co pewnie zdziwi wiele osób. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Marynowana wołowina z warzywami 208

połączenia Składniki: 500 gr wołowiny 3 łyżki oleju sezamowego 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka sosu sojowego brokuły 3 marchewki ok 150 gr fasolki szparagowej 150 ml bulionu wołowego ryż lub makaron chinski- noodle Wykonanie: Kroimy wołowinę na cienkie paseczki. Dodajemy marynatę . Dokładnie mieszamy, przykrywamy folia, odstawiamy na 30 min. Po tym czasie dajemy na woka 1 łyżkę

Smaki Edyty
C - Zupa grzybowa na białym winie 165

pół godziny. Pora kroimy w krążki i dusimy na oliwie z oliwek, dodajemy pokrojone w plastry kapelusze grzybów, zalewamy winem, zagęszczamy mąką i dusimy do odparowania wina. Dodajemy przetarty bulion, łyżeczkę posiekanego świeżego tymianku i gotujemy 15 minut. Na koniec dodajemy śmietanę i posiekaną natkę pietruszki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała