bulion - 9142 przepisów (strona:517/610)

Arbuzowe śniadanko 152

było kolorowo i smacznie. A , że w chorobie ( lub po ) specjalnie apetytu nie ma - łatwiej mi jest zjeść taką ,, kanapkę ,, niż coś innego ( obiad na razie tradycyjnie- indyczy bulion ). Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Barszcz ukraiński 181

wieprzowa bądź kawałek żeberka * marchew , por , seler , pietruszka * liść laurowy , ziele angielskie , pieprz czarny ziarnisty  * 4 ugotowane buraki * 6 dużych ziemniaków * fasola biała * gęsta śmietana  Przygotowanie : Ugotować bulion. Wyciągnąć mięso. Wrzucić fasolkę i ziemniaki . Gdy będą miękkie dodać starte buraczki. Pogotować. Wlać rozrobioną z ciepłą zupą śmietanę. Wymieszać. Zagotować. Posypać koperkiem. Jeszcze mała informacja dla Was. Mam już

Magiczne Życie Marty
Czysty barszcz czerwony 163

czysty barszczyk. Idealny do krokietów bądź pierogów. Sam też jest pyszny - na pewno lepszy od tego kupionego w sklepie.   Składniki : * pół kurczaka w wersji wigilijnej wybieramy sam bulion warzywny * cebula * kawałek selera plus natka * 2 marchewki * por * pietruszka * liść laurowy , ziele angielskie , pieprz ziarnisty * 2 ugotowane buraki pokrojone w plasterki plus woda z gotowania * sól  i cukier

Magiczne Życie Marty
Zupa krem dyniowa 144

gałki muszkatołowej , szczypta cynamonu * grzanki czosnkowe  * jogurt naturalny          Przygotowanie : Rozpuścić masło w oleju. Przesmażyć cebulę , czosnek oraz marchew. Dusić aż się zeszklą. Dolać bulion oraz pokrojoną  w kostkę dynię. Przyprawić. Gotować na małym ogniu do miękkości. Całość zmiksować na gładki krem. Podawać z czosnkowymi grzankami oraz jogurtem naturalnym

Magiczne Życie Marty
Bakalie nie tylko do ciast ? 151

miejsce wcisnąć po 2 obrane ze skórki i blanszowane migdały. Każdy daktyl owinąć cieniutkim plasterkiem suszonej szynki. Spiąć wykałaczką, posypać rozmarynem. Kuskus z figami Szklankę kaszy kuskus zalać gorącym bulionem, przykryć o odstawić by napęczniała. Przemieszać i wystudzić. Opłukać i namoczyć 5 suszonych fig i moreli. Odsączyć i pokroić w paski. Można dokroić 3 daktyle oraz garść pistacji. Kaszę wymieszać

Magiczne Życie Marty
Smakowity pasztet z kruszonką pistacjową 140

sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, gałka muszkatołowa  * garść pistacji Przygotowanie : Mięso z indyka podzielić na małe kawałki, obsmażyć na roślinnym smalczyku Smakowita Pajda. Dodać obrane i pokrojone warzywa. Zalać bulionem warzywnym bądź drobiowym i dusić do miękkości. Na patelni rozgrzać łyżkę Smakowitej Pajdy z ziołami ogrodowymi, dodać pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek. Podlać trochę wodą i dusić do miękkości

Magiczne Życie Marty
Zupa paprykowo- pomidorowa z nutką tymianku 142

tymianku * dodatkowo do zagęszczenia zupy torebka ugotowanego ryżu * śmietana 18% * 3 łyżki oliwy z oliwek  Przygotowanie : Rozgrzać oliwę , dodać przyprawy i pokrojoną w piórka cebulę, Przesmażyć, dodać do bulionu razem z pomidorami. Paprykę upiec, ściągnąć skórkę i dodać do zupy, gotować około 20 minut. Dodać koncentrat oraz ryż. Ewentualnie posolić, pieprzu już nie polecam - zupa jest już pikantna. Całość

Magiczne Życie Marty
Gulasz z łopatki wieprzowej 433

Post Gulasz z łopatki wieprzowej pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Burza. 164

średnie buraki pęczek włoszczyzny po 3 liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu 4 ząbki czosnku 2 łyżki suszonego majeranku 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz, Włoszczyznę (na bulion) umyłam, obrałam. Wraz z liśćmi laurowymi, ziarnami ziela i pieprzu wrzuciłam je do garnka. Następnie dodałam obrane całe buraki. Ugotowałam, w ciągu ok. 2h na małym ogniu, pod przykryciem. Odcedziłam

W kuchni Karmel-itki
IV Festiwal "KOŚCIAN SMAKUJE" - 19.08.2012. 210

zdjęcie pochodzi od Kasi. Jak i te inne niepodpisane. Następnie penne z orzechami. Kasia z W KRAINIE SMAKU , jak i ja, zachwycałyśmy się tym nietypowym i nietuzinkowym połączeniem bulionu, miąższu chleba, parmezanu i orzechów. Pewnie niedługo u Kasi się pojawi owy przepis ;] A na koniec – tiramisu, czyli sztamowy deser Włoch. Jednak czuć było w smaku, że poszli po najmniejszej linii

W kuchni Karmel-itki
Savoir-vivre. JAK PERFEKCYJNIE UŁOŻYĆ SZTUĆCE? 393

służą do filetowania ryb, oddzielania mięsa od ości. Natomiast zwykłym nożem i widelcemy jemy wyłącznie ryby wędzone oraz śledzie.  Zupy w bulionówkach je się łyżeczką do bulionu, którą kładziemy tak jak zwyczajną łyżkę,  z prawej strony nakrycia między nożami. Do zupy, gdzie podajemy pieczywo i masło,  nie można zapomnieć o nożu do smarowania masłem o wygiętym

W kuchni Karmel-itki
OŚMIORNICZKI Z SALSĄ Z PALONYCH POMIDORÓW. 143

próbował - nie bójcie się! Skoro ja to przeżyłam, to Wy tez dacie radę ! OŚMIORNICZKI W SALSIE Z PALONYCH POMIDORÓW. /przepis: Grzegorz Łapanowski/ 15 małych ośmiornic (tu: mrożone) niecały litr bulionu szklanka białego wina 2 duże pomidory 2 ząbki czosnku 2 dymki pęczek posiekanej natki pietruszki 1/3 zielonego chili Ośmiorniczki już rozmrożone wrzucamy do gorącego wywaru i gotujemy  30 minut

W kuchni Karmel-itki
ZUPA Z SUSZONYCH GRZYBÓW. 505

SUSZONYCH GRZYBÓW. /przepis całkowicie spontaniczny;/ 3 marchewki 2 pietruszki 4 małe ziemniaki liść laurowy, pieprz, ziele angielskie 1 mały seler 1 por 200g suszonych grzybów jarzynka lub / i kostka bulionu grzybowego 150g jogurtu naturalnego (mały kubeczek) 150g kwaśnej śmietany Cebulę obieram, drobno siekam, wrzucam na patelnię i podsmażam na maśle. W garnku zagotowuję 1 litr wody, wrzucam suszone grzyby

W kuchni Karmel-itki
ROLADKI WIEPRZOWE W SOSIE SEROWYM. 185

smaku solą  oraz pieprzem,a także dodaję nieco wody, aby rozrzedzić sos.   Następnie wlewam go na patelnie, na której smażą się roladki, mieszam  delikatnie z bulionem mięsnym (by dokładnie połączyć ze sobą) i ponownie  duszę pod przykryciem, około 2-3 minuty.  Świetnie pasują ziemniaki z wody lub ryż, a do tego jakaś smaczna

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania