bulion - 9142 przepisów (strona:517/610)

Sałatka z kuskusa 1127

Danie wprost ekspresowe do przygotowania i proste, bo wykorzystać do niego możemy to co akurat jest w lodówce. Kaszy kuskus nie trzeba gotować, a jedynie wystarczy zalać wrzątkiem lub bulionem. Resztę wystarczy pokroić , wszystko wymieszać i gotowe. Taki kuskus to dobry pomysł na szybką przekąskę, czy posiłek w pudełku do pracy. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Poledwiczki wieprzowe z kapeluszem serowym 178

obgotowujemy grzyby. Sos- Do garnka dajemy pol kostki masla, dwie lyzki maki - laczymy. Dodajemy bulionu wolowego -250 ml. Laczymy. Zciagamy z gazu I dodajemy ok 250 ml smietany , pieprz, duzo papryki. Pokrojona natke pietruszki. Blendujemy. Stawiamy na gaz, dodajemy pokrojone grzyby. Gotujemy ok 10 min. I sos gotowy. Kroimy poledwice w wieksze kawalki I marynujemy w papryce, pietruszce, pieprzu, czosnku

Smaki Edyty
Potrawka z kurczaka 437

pieczenia. Zapraszam na potrawke z kurczaka Udka kurczaka pokroilam na mniejsze czesci I wrzucilam na rozgrzany olej. Po 10 min smazenia dodalam marchewke. Zrobilam sos ze smietany I bulionu kurczakowego. Wlalam do garnak, zagotowalam I na koniec dodalam groszek. Podalam z makaronem I z mizeria z ogorkow Smacznego I pozdrawiam

Smaki Edyty
kurczak feng shui 191

kurczaka 1 Papryka 2-3 marchewki op grzybów chińskich lub pieczarek 1 słoik bean sprouts- kiełek fasoli 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 ml rosołu z kurczaka- bulion sałata pak choi sól, pieprz, papryka olej sezamowy Piersi z kurczaka, pokrojone w kostke, doprawic przyprawami I odstawic na 10-15 min. Pokroic papryke, marchewke, grzyby chinski, bean sprouts. Rozbic

Smaki Edyty
Gołąbki 159

wrzucamy na patelnię z oliwą by zeszklić. Mięso mieszamy z ryżem, cebulką, dodajemy koperek, pieprz i sól. Mieszamy. Liście kapusty wykładamy farszem. Gołąbki gotujemy w wodzie z bulionem kurczakowym ok 10-15 min na wolnym ogniu.   Gołąbki podałam z sosem pomidorowym . Smacznego

Smaki Edyty
Ekspresowe leczo - czyli obiad na wczoraj 293

talarki cebule. Smazylam ok 5 min. Dodalam trzy kielbasy- moze byc slaska, debowa czy tez inna nasza ulubiona. Smazymy ok 5 min. Dodajemy puszke skrojonych pomidorow, plus pol szklanki bulionu kurczakowego, dodatkowo dodalam wloska passatta z bazylia. Gotujemy ok 2-3 min. Na koniec dodajemy papryke. W naszym domu bardzo lubimy by papryka byla krucha- wiec gotuje ja tylko

Smaki Edyty
Wolowina madras-beef madras 154

lyzeczki pieprzu 2 puszki mleka kokosowego 60 gr masla lub ghee 2 cebule pokrojone w kostke 3-5 zabki czosnku- wycisniete przez praske ok 700 gr wolowiny 250 ml bulionu wolowego sok z cytryny sol poppadoms  Wykonanie. Maslo rozpuszczamy w garnku, dodajemy cebule I czosnek. Smazymy ok 5-8 min. Do miseczki nalewamy mleko kokosowe- dodajemy kolendre, kurkume, imbir

Smaki Edyty
Bitki wołowe z grzybami-beef with mushrooms 192

zrodził się pomysł na bitki wołowe. Zapraszam serdecznie. Składniki: ok 700 gr wołowiny, pokrojonej I ubitej 2 cebule pokrojone na ćwierć talarki dwie garści suszonych grzybów ok 500 ml bulionu wołowego olej, przyprawy Wykonanie: Mięso smażymy na oleju w garnku- do zarumienienia. W międzyczasie obgotowujemy grzyby.  Do mięsa dodajemy grzyby I bullion. Dusimy na wolnym ogniu

Smaki Edyty
Schab z papryką w curry sosie. 218

dałam poł czerwonej I pół białej) 3 ząbki czosnku 2 papryki ok 170 gr pieczarek- pokrojone w ćwiartki 2 łyżki czerwonej pasty curry puszka mleka kokosowego 100 ml bulionu kurczakowego 2 łyżki sosu sojowego puszka pomidorów pietruszka lub kolendra ryż lub makaron No I przechodzimy do pracy- I sam zrobienie obiadu to tylko ok 10 min. Jeżeli chcemy zrobić wrażenie

Smaki Edyty
Zupa ziemniaczana z pesto - potato and pesto soup 137

próbujemy :) Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek 6 plastrów beconowych rasherów- chudy wędzony boczek, wędzonka 50 gr masła ok 600 gr ziemniaków 3 duże cebule ok 500 ml bulionu kurczakowego ok 500 ml śmietany ok 250 ml mleka 100 gr makaronu muszelki-conchigliette natka pietruszki ok 4-5 łyżek pesto sól, pieprz, świeżo starty parmesan  Wykonanie: Podsmażamy rasher

Smaki Edyty
Kurczak madras- chicken madras 248

mleka kokosowego 60 gr masla lub ghee 2 cebule pokrojone w kostke 3-5 zabki czosnku- wycisniete przez praske ok 700 gr piersi z kurczaka 250 ml bulionu kurczakowego 2-3 łyżki soku z cytryny sol Wykonanie. Podobne do wolowiny madras. Maslo rozpuszczamy w garnku, dodajemy cebule I czosnek. Smazymy ok 5-8 min. Do miseczki nalewamy

Smaki Edyty
Ryba w mleku kokosowym- fish with coconut 164

obiad :). Zanim ryż ugotujemy - obiad będzie gotowy. Zaczynamy :  Składniki: 2 łyzki oleju szczypiorek 1 łyżeczka imbiru 2-3 łyżki czerwonej pasty curry 1 puszka mleka kokosowego 150 ml bulionu kurczakowego 4 kaffir liście ok 400 gr łososia ok 250 gr krewetek 1 łyżka sosu rybnego 2 łyzki sosu sojowego ryż, natka pietruszki lub kolendry Wykonanie: Na rozgrzanym oleju smażymy

Smaki Edyty
Mielone ze szparagami 237

Obiad zajął chwilkę, a smak został na dłużej :) Serdecznie zapraszam - zaczynamy -   Składniki 600 gr mielonego 3 marchewki 2 cebule 150-200 gr pieczarek 2 pęczki szparagów 200 ml bulionu wołowego 1 łyżka mąki 200 ml śmietany oliwa do smazenia 3-4 łyżki 2-3 łyżki kopru świeżego lub suchego Sól, pieprz, papryka Wkonanie: Na oliwie smażymy poszatkowaną cebule

Smaki Edyty
Polędwica wieprzowa z warzywami 189

pieczarek-baby 3-4 marchewki 100 gr fasolki 3 ząbki czosnku olej sól, pieprz, paprika ok 0,5 łyżeczki zmielonej kolendry 1 łyżka mąki ok 200ml śmietany 250 ml bulionu kurczakowego  Wykonanie: Polędwice płuczemy I kroimy w kostkę.  Wlewamy trochę oleju. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w ćwierćtalarki cebule I pieczarki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy

Smaki Edyty
Gyros a'la Edyta 220

stronę mojego synka. Jeżeli nie chcemy robić sosu - tzatziki są wystarczające. Zaczynamy :)  Składniki: ok 300gr piersi z kurczaka ok 200 gr wieprzowiny- np schab 1 cebula 150 ml bulionu kurczakowego 2-3 łyżki oleju Przyprawy : 1 łyżeczka papryki 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki soli po 1 łyżeczce rozmarynu, oregano, bazylii, suchego czosnku 1 łyżka mąki  Przyprawy mieszamy

Smaki Edyty